joi, 23 iulie 2015

Elevii propun reformarea sistemului de învățământ românesc

Elevii propun reformarea sistemului de învățământ românesc

Elevii propun reformarea sistemului de învățământ românesc
24 July
04:00 2015
Ei au lansat prima rezoluţie care include propuneri pentru un sistem educaţional avansat.
Consiliul Naţional al Elevilor a lansat prima rezoluţie privind viziunea asupra sistemului de învăţământ din România. După ce 7.000 de chestionare au fost diseminate elevilor din 20 de judeţe, anumite probleme, cât şi soluţii au fost identificate şi incluse în documentul pe care Consiliul Naţional al Elevilor l-a lansat marţi, 21 iulie. Înaintată principalelor instituţii publice, rezoluţia a fost dezbătută în cadrul Adunării Generale Extraordinare de la Buzău, în perioada 10 – 13 iulie. Programa şcolară neactualizată, necorelată la aşteptările, nevoile şi interesele elevilor a fost recunoscută drept primul impediment în sistemul educaţional românesc.
Consiliul Naţional al Elevilor salută o viitoare modificare a programei şcolare, ce ar trebui să fie axată mai mult pe nevoile şi interesele principalilor actori ai sistemului de învăţământ. Numărul mare de elevi dintr-o clasă, predarea teoretică şi lipsa practicii, lipsa abordării transdisciplinare, accentul ridicat pe materiile de bacalaureat şi nerespectarea programei sunt alte bariere identificate.
Reprezentativitatea în Consiliul de Administraţie al şcolilor va putea fi îmbunătăţită doar dacă metodologia de funcţionare a acestuia va fi modificată.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Naţional al Elevilor, uniforma nu trebuie să fie obligatorie, iar în cazul introducerii ei, aceasta să fie oferită gratuit de către şcoală. Mai mult, ei susțin că manualele claselor a XI-a şi a XII-a trebuie să fie distribuite gratuit. Ziua voluntariatului semestrial și parteneriate cu ONG-uri sunt propuneri făcute de reprezentanţii elevilor pentru un sistem educaţional mai avansat. Excluderea mediilor generale din ciclul gimnazial drept criteriu de departajare pentru admiterea în învăţământul preuniversitar, cât şi apariţia a două tipuri de bacalauaeat sunt schimbările propuse de elevi.
Consiliul Naţional al Elevilor consideră că a realizat, prin această rezoluţie, un pas foarte important în activitatea de reprezentativitate şi de apărare a drepturilor elevilor din România.

Comentarii

0 comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu