joi, 23 iulie 2015

JUSTITIE DUPA URECHE – Judecatoarea Georgina Munteanu a invocat in decizia de eliberare a violatorilor posibilitatea ca minora sa-si retraga plangerea: „Instanta nu poate exclude ca fata de inculpatul Surleac Ioan persoana vatamata si-a manifestat vointa in sensul retragerii plangerii fata de infractiunea de viol”. In realitate, retragerea plangerii nu inlatura raspunderea penala daca fapta de viol „a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna”


Printre argumentele invocate in decizia de eliberare a trei dintre cei sapte tineri din comuna vasluiana Valeni care au violat ore in sir o eleva minora, judecatoarea Georgina Moldovan (foto) de la Judecatoria Vaslui a acreditat posibilitatea, ipotetica de altfel, ca victima sa isi retraga plangerea, cel putin in ceea ce il priveste pe unul dintre inculpati. Ideea ca raspunderea penala ar inceta daca partea vatamata si-ar retrage plangerea penala, sugerata de judecatoarea Moldovan, nu are insa sustinere in acest caz. Retragerea plangerii prealabile inlatura raspunderea penala a persoanei cu privire la care plangerea a fost retrasa in cazul infractiunii de viol, insa nu si atunci cand fapta de viol a fost comisa de doua sau mai multe persoane impreuna.
Astfel, in Codul penal, legiuitorul a facut o distinctie clara intre violul comis de o persoana si violul savarsit in grup. Daca in cazul faptei de viol prevazute si pedepsite de art. 218 alin. (1)-(2) Cp, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, nu acelasi lucru e valabil in cazul faptei de viol savarsite de doua sau mai multe persoane impreuna - art. 218 alin. (3) lit. f) Cp.
Precizam ca inculpatii au fost trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art. 218 alin. (1) alin. (3) lit. f) Cod penal - "raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoana, savarsit, prin constrangere, de doua sau mai multe persoane impreuna", respectiv art. 205 alin. (1) Cod penal - "lipsire de libertate in mod ilegal".
Ce spune Codul penal
Art. 218 – Violul
(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoana, savarsit prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa sau profitand de aceasta stare, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza orice alte acte de penetrare vaginala sau anala comise in conditiile alin. (1).
(3) Pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand:
a) victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;
b) victima este ruda in linie directa, frate sau sora;
c) victima nu a implinit varsta de 16 ani;
d) fapta a fost comisa in scopul producerii de materiale pornografice;
e) fapta a avut ca urmare vatamarea corporala;
f) fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna.
(4) Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 18 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(5) Actiunea penala pentru fapta prevazuta in alin. (1) si alin. (2) se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(6) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) - (3) se pedepseste”.
Prezentam pasaje din motivarea deciziei judecatoarei Georgina Munteanu de a-i elibera din arest preventiv pe 3 dintre cei 7 inculpati:
Cu privire la subzistenta temeiurilor ce au fost avute in vedere la luarea masurii arestarii preventive, din oficiu, instanta analizand circumstantele reale si personale ale inculpatilor, constata ca inculpatii Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan sunt la prima incalcare a legii penale; au recunoscut savarsirea faptelor si sunt dispusi a achita daunele morale persoanei vatamate asa cum a luat act de catre instanta prin incheierea de sedinta din data de 19.03.2015, existand si posibilitatea retragerii plangerii fata de inculpatul Surleac Ioan cu privire la infractiunea de viol in cazul in care nu se va schimba incadrarea juridica.
Instanta apreciaza ca in momentul de fata nu mai subzista temeiurile care au stat la baza luarii masurii arestarii preventive fata de inculpatii Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan, pentru acesti inculpati fiind terminata cercetarea judecatoreasca.
La acest moment procesural instanta apreciaza ca masura privativa de libertate nu se mai impune, considerand ca perioada scursa de la momentul arestarii inculpatilor Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan a fost in masura sa conduca la o diluare a pericolului social concret pe care lasarea in libertate a acestor inculpati ar reprezenta-o pentru ordinea publica.
Instanta nu poate exclude de la analiza pericolului social al lasarii in libertate a inculpatilor imprejurarea ca inculpatii au recunoscut savarsirea faptelor si ca fata de inculpatul Surleac Ioan persoana vatamata si-a manifestat vointa in sensul retragerii plangerii fata de infractiunea de viol, precum si de disponibilitatea acestuia de a-i achita in intregime daunele morale solicitate, care, coroborata cu perioada de 5 luni pe care inculpatii au executat-o deja in regim privativ de libertate si cu circumstantele personale ale inculpatilor, care au avut o atitudine sincera si sunt infractori primari, conduce instanta la concluzia ca judecarea cauzei cu inculpatii Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan in stare de arest la domiciliu nu este in masura sa produca perturbari sociale sau impedimente procedurale”.
foto: adevarul.ro
*Cititi aici Incheierea din 02.04.2015 a Judecatoriei Vaslui
Accesari:1625

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu