vineri, 11 septembrie 2015

EXCLUSIV! Caz infiorator la un colegiu de elita din Iasi. Afla ce a putut sa pateasca un elev olimpic - FOTO



• Intreg sistemul educational iesean va fi zguduit la aflarea acestei povesti! • Scenele s-au petrecut la un mare colegiu din oras • Ele au in prim-plan pe unul dintre cei mai buni elevi olimpici din tara noastra • Nimeni nu si-ar fi putut imagina ca totul sa aiba un asemenea deznodamant • Inclusiv ministrul Educatiei trebuie sa ia o decizie pentru a nu se mai repeta asa ceva 

Culmea ironiei si a esecului unui sistem extrem de prost gandit si care nu a fost reformat, in ultimul sfert de secol, in interesul elevilor si al profesorilor. Pentru unii ar putea parea imposibil asa ceva, insa, pentru olimpicul iesean Andrei Razvan Morariu si familia sa, absolvent de gimnaziu (promotia 2015 - n.r.) la Colegiul National, totul s-a petrecut intr-o maniera extrem de urata.

Citeste si: Olimpiada Nationala de Matematica, un real succes pentru elevii din Iasi

"Bine ca poate fi admis la National un elev umflat la note..."

Astfel, chiar daca face parte din noua generatie a tinerilor exceptionali din Romania, laureat si medaliat la Olimpiada Nationala de Matematica si inclus in lotul national largit de pregatire pentru Olimpiada Internationala de Matematica pentru Juniori din Thailanda (derulata in luna iulie 2015 - n.r.) a ratat prima etapa a admiterii computerizate in clasa a IX-a. "Acest copil a suferit o drama, alaturi de familia sa, din care sper sa-si poata reveni... Eu, ca profesor, nu pot sa concep asa ceva! Adica, un elev de exceptie, cu o minte frageda, dar sclipitoare, sa nu poata intra la colegiul unde a fost format pentru ca sistemul educational este unul prost conceput? Adica, ai premii la olimpiade valoroase, la concursuri nationale si internationale la Matematica si nu poti fi admis la Colegiul National pentru ca un calculator decide pentru tine? Asa ceva nu ar trebui sa existe in scoala romaneasca NICIODATA. Bine ca poate fi admis la National un elev umflat la note, de la o scoala slaba si unul care se dovedeste ca este foarte bun, este respins brutal", a rabufnit un valoros profesor de Matematica din oras.

Citeste si: Reusita impresionanta pentru elevii romani, la o olimpiada internationala

Victima a unor politici educationale invechite

In fata acestei realitati, reputatul profesor de Matematica de la National (coordonatoarea lui Razvan Morariu - n.r.) Valerica Benta a ramas profund dezamagita de ipostaza in care a fost pus elevul pe care l-a pragatit si care a ajuns la rezultate notabile. "Din pacate, actualul sistem a facut posibil asa ceva. Nu s-a putut interveni in niciun fel pentru Razvan. Sa stiti ca este foarte important mediul si colectivul din care face parte pentru un asemenea copil. Conteaza si relatia pe care o are acesta cu profesorul sau... Cu siguranta trebuie intervenit si schimbat tot in legatura cu actuala forma de admitere in clasa a IX-a", a reactionat, vizibil mahnita si dezamagita, aceasta. Pe de alta parte, actualul director al Colegiului National, prof. Cristina Valcu, dezvaluie faptul ca nu este vorba de un caz singular.

Citeste si: Sase medalii pentru Lotul Romaniei la Olimpiada Internationala de Chimie "D. Mendeleev"

"Nu este prima data cand se intampla asa ceva! Din pacate, pentru elevul nostru nu s-a putut face nimic, deoarece sistemul nu permite. Grav este ca el nu poate fi transferat nici macar in semestru al II-lea din acest an scolar. Cu siguranta ca trebuie facute modificari la actuala formula de repartizare computerizata in clasa a IX-a. Totusi, sunt convinsa ca profesorii si colegiul unde a fost repartizat computerizat (Costache Negruzzi - n.r.) ii vor oferit toate conditiile pentru a continua sa aiba performante la cel mai inalt nivel pe Matematica", a mentionat Valcu.

Reintroducerea examenului de admitere, singura solutie viabila

Mai departe, prof. dr. Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) reliefeaza faptul ca actuala Metodologie de admitere si repartizare a absolventilor de gimnaziu in ciclul liceal este extrem de clara si nu permite abateri de la legislatie, indiferent de situatie sau cazuri speciale. "Actuala Metodologie este clara si nu permite nicio interventie. Aici vorbim de un caz exceptional care, insa, readuce in discutie ideea promovata de directorii unitatilor de invatamant preuniversitar, anume aceea de reintroducere a unui examen de admitere scris, organizat de fiecare liceu sau colegiu in parte, la care sa fie preferati propriii elevi ai acestei unitati. Totusi, aici ar trebui gasita o formula potrivita, deoarece am avea doua examene de admitere in clasa a IX-a, respectiv unul derulat de licee si Evaluarea Nationala. Desigur, pentru cazul special al elevului de la National se pot gasi solutii. El se poate transfera in semestrul al II-lea din anul scolar 2015 - 2016 sau la finele clasei a IX-a. Totusi, sunt convinsa ca va avea parte de profesori la fel de buni la Negruzzi, asa cum a avut si la National si ca va face performante si in viitor. Inteleg si faptul ca este importanta relatia speciala care se formeaza intre profesor si elev", a concluzionat prof. dr. Gavrila.

Citeste si: Olimpicii de la National, o poveste de succes - FOTO

De reamintit ca, Andrei Razvan Morariu a terminat clasa a VIII-a, anul acesta, la Colegiul National. Dorinta sa a fost aceea de a-si continua studiile tot in cadrul acestei institutii. Din pacate, chiar daca este olimpic la Matematica, in urma repartizarii computerizate, media nu i-a permis sa fie admis atata timp cat, la profilul Matematica - Informatica, aceasta a fost de 9.72. Abia in urma celei de-a II-a repartizari computerizate, prin noroc, acesta a fost admis la Colegiul National Costache Negruzzi. Totusi, intrebarea care rezulta din toata aceasta situatie este una extrem de simpla: actualul sistem educational romanesc este centrat pe elev si pe performanta, sau doar pe statistici si ca totul sa dea bine la numar?

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Galerie foto

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu