duminică, 6 decembrie 2020

Zodia Săgetătorului: Experiențele care ne influențează viața

 Zodia Săgetătorului reprezintă speranța, credința și entuziasmul. Perioada acestui semn arată experiențele care ne influențează viața. Acum este momentul să avem încredere și să ne bucurăm, scrie elitedaily.com.

Vom simți fericirea în aer datorită planetei Jupiter, marele benefic și guvernatorul zodiei. Este cea mai mare planetă diin sistemul solar, supraveghează toate lucrurile legate de credință, înțelepciune, noroc, oportunitate, expansiune, călătorie și spiritualitate. 

ADVERTISING

Aventuros și plin de viață, Săgetătorul nu se gândește la ziua de mâine, așa că trebuie să profităm de realitatea prezentă. Acest semn de foc, mutabil, își asumă riscurile cu mult curaj. Este un student etern al universului. Iubitor de libertate, el trimite o săgeată direct către infinit, care este simbolul drumului spre descoperirea de sine. 

Soarele a intrat pe 21 noiembrie în această zodie expansivă. Venus se mai află în Scorpion până pe 15 decembrie și va face lumină în domeniile unde trebuie să ne asumăm riscuri, atât financiare, cât și romantice. Pe 28 noiembrie, Neptun începe mersul direct, după o retrogradare de cinci luni. Eclipsa de Lună în Gemeni îi activează atât pe Venus, cât și pe Uranus. Aceste aspecte prefigurează o energie bazată pe relații, care scoate în evidență libertatea pe  care o experimentăm singuri sau în legăturile pe care le avem. 

Mercur va intra în Săgetător pe 1 decembrie și va face lumină asupra modurilor în care putem învăța, explora și extinde curiozitățile individuale. În mod similar, eclipsa de soare a Lunii noi din 14 decembrie, va evidenția calea pe care trebuie să o parcurgem pentru a ne atinge obiectivele. Ne va mări aspirațiile, ajutându-ne să ne asumăm riscurile necesare. Chiron vindecătorul va intra în Berbec, iar Saturn ajunge pe 17 decembrie în Vărsător, cu două zile înainte ca Jupiter să i se alăture pentru Marea Conjuncție , pe 19 decembrie. Această aliniere apare o dată la 400 de ani și va inspira credințe neconvenționale și moduri de gândire rebele. Jupiter își va uni forțele cu Saturn în Vărsător, pe 21 decembrie, când începe o nouă eră.

Berbec

Înveți să te concentrezi asupra imaginii de ansamblu. Chiar dacă nu reușești de prima oară, nu înseamnă că trebuie să abandonezi. Perioada Săgetătorului îți aduce noroc și bani, dar cu o singură condiție: nu poți renunța. Nu-ți fie frică să fii vulnerabil. Totul, de la conexiuni, la speranțe, dorințe și vise, vor lua amploare, dar numai dacă sunt autentice.

Taur

Te simți bine cu partenerul tău. Poți fi surprins cât de multe poți învăța doar ascultând o altă persoană. Deși te-ai dezvoltat mult în ultimul an, mai ai încă multe de învățat. Perioada Săgetătorului va scoate în evidență valoarea angajamentelor tale, toate ajutându-te să te alături altor persoane cu aceleași idei. Te așteaptă lucruri minunate, așa că nu-ți pierde entuziasmul. 

Gemeni

Este un moment esențial pentru relațiile și viitorul tău. Pe lângă faptul că face lumină asupra parteneriatelor tale și a altora importante pentru tine, acum vei înțelege care este direcția ta. Deși ai posibilitatea unor noi începuturi, depinde de tine să decizi dacă vrei să-ți asumi riscurile. Totodată, îți vei evalua viața profesională în mod diferit. 

Rac

Îți restructurezi rutina pentru a putea prospera.  Ce trebuie să păstrezi și la ce să renunți ? Va trebui să revizuiești totul, de la programul zilnic la investiții. Cu Neptun staționar direct în casa a IX-a, a viziunilor pe termen lung, începi să vezi lucrurile complet diferit. Ce este demn de timpul și energia ta ? 

Leu

Te concentrezi pe modalitățile în care vei putea găsi bucurie. Munca nu este întotdeauna distractivă, dar măcar îți îndeplinește nevoile.  Perioada Săgetătorului se simte întotdeauna ca o gură de aer proaspăt, deoarece îți aprinde cea de-a V-a casă, a dragostei, creativității și bucuriei. Jupiter îți guvernează casa a VI-a, a îndatoririlor zilnice, așa că probabil te vei simți insirat să explorezi moduri diferite de a-ți câștiga existența. Și mai important, eclipsele viitoare zdruncină axa autenticității și a sentimentului de apartenență la lume, deci stai cu ochii pe premiu.

Fecioară

Te reîntâlnești cu sinele tău adevărat. Renunțarea la pielea de șarpe face parte din călătoria ta spirituală, iar Săgetătorul se concentrează mai ales pe viața ta personală. Îți aprinde casa a IV-a, a familiei, stabilitatea emoțională și baza sufletului. În această perioadă îți vei explora sinele și vei găsi mult confort acolo. Jupiter îți luminează casa a V-a, a fericirii, așa încât este importat să-ți asculți inima. Te așteaptă noi începuturi în viața personală și profesională.

Balanță

Înțelegi valoarea încrederii în instinctele tale. Înveți ceva nou în fiecare zi. Sezonul Arcașului îți agită cea de-a III-a casă, a comunicării, vecinătățile și comunitatea locală. Jupiter îți aprinde cea de-a IV-a casă, de acțiune, familie și intuiție. Vorbești din inimă ? Te simți confortabil să spui adevărul ? Neptun îți va oferi o viziune cu totul nouă atunci când vine vorba de rutina zilnică și atenție.

Scorpion

Reflectezi asupra valorii angajamentelor tale. Luarea deciziilor nu este o sarcină ușoară. În această perioadă ies la iveală abilitățile tale de a câștiga bani, dar și valoarea angajamentelor pe care ți le-ai asumat. Însă depinde de tine dacă rezonezi la nivel sufletesc. Este timpul să crești și să te gândești dacă ai pus bazele în viața personală, dar și în cea profesională. Darurile pe care le ai sunt înfloritoare. Nu le lăsa să se piardă.

Săgetător

Sărbătorești o altă călătorie în jurul Soarelui. La mulți ani ! Pe lângă faptul că Soarele te energizează și te revitalizează, acum îți cunoști și propria valoare. Conducătorul tău planetar, Jupiter, intră în Vărsător. Este timpul să aplici ce ai înțeles despre tine și despre talentele tale incredibile și să le aplici. Eclipsele pun sub microscop relațiile pe care le ai. 

Capricorn

Această perioadă nu este neapărat cea mai bună pentru tine deoarece îți zguduie inconștientul în casa a XII-a, a secretelor, viselor, lucrurilor ascunse, așa că te bucuri în singurătate. Jupiter te face să renunți la o trasătură a personalității tale care nu-ți mai este de folos. Noile începuturi sunt inevitabile, iar Neptun îți oferă o pereche de ochelari roz. Așa încât, bucură-te de plimbare.

Vărsător

Unește-te cu sufletele tale pereche. Totul se întâmplă dintr-un motiv. Săgetătorul îți luminează casa a XI-a, a libertății, prieteniei, comunității, sentimentului de apartenență la lume. Jupiter se află în casa a XII-a, a karmei, care îți pregătește o serie de evenimente dar, mai important, îți sugerează că te vei întâlni cu acele câteva suflete pereche, înainte de Marea Conjuncție. Neptun îți demistifică sistemul de valori și abilitățile de a face bani.

Pești

Crești în viața ta personală și profesională. Ce urmează ? Soarele din Săgetător îți scoate în evidență ambițioasa casă a X-a, a carierei, în timp ce Jupiter atinge cea de-a XI-a casă a prieteniei, comunității și sentimentului de apartenență la lume. Totul în viața ta socială și personală vor avea parte de o revigorare majoră. Neptun intră în mers direct, ceea ce reprezintă mereu o binecuvântare. Nu înceta să crezi în frumusețea viselor tale.

Citeşte mai multe despre:  horoscop,   sagetator,   zodiac

Reportaj la o secție de vot din Germania. Românii vin la urne cu gândul la familiile lor de acasă: „Să le meargă mai bine” Citeşte întreaga ştire: Reportaj la o secție de vot din Germania. Românii vin la urne cu gândul la familiile lor de acasă: „Să le meargă mai bine”

 Dimineața, la 6.20, Alexandru, în vârstă de 25 de ani, așteaptă în fața Ambasadei României la Berlin să se deschidă secțiile de votare. Locuiește în Magdeburg, la 150 de kilometri distanță de Berlin, și a luat trenul la patru dimineața ca să ajungă la vot. A făcut aproape două ore pe drum. Alexandru, 25 de ani, a fost primul votant de la secția 159 la Ambasada României la Berlin E întuneric și Alexandru e zgribulit de frig când îl întâlnim în fața ambasadei. A plecat din țară la 18 ani, după ce a terminat școala profesională de mecanici auto și nu și-a găsit nimic de lucru în România. Primii doi ani a muncit la negru, la un „bâlci” – călătorea prin Germania și monta carusele în parcuri de distracții. ADVERTISING După ce a cunoscut-o pe iubita lui, care e nemțoaică, s-a angajat cu acte la o firmă de construcții metalice unde lucrează și azi. Are un copil de cinci ani, iar acum i-a adus în Germania și pe părinții lui – tatăl lucrează în construcții, iar mama la curățenie. În casa lor din satul Climăuți, județul Suceava, nu mai locuiește nimeni. Alexandru n-a mai fost de șapte ani în România. „Vreau să mă întorc acasă”, spune el. „Și mâine m-aș întoarce dacă se schimbă ceva pe viitor. Și iubita mea ar veni. Mi-e dor de casă.” RECOMANDĂRI LIVE TEXT – Alegeri parlamentare 2020 | Câți români au votat în primele două ore Intrarea către secțiile de votare 158, 159 și 160 din cadrul Ambasadei României la Berlin Alexandru a fost primul votant de la secția 159 din cadrul Ambasadei României la Berlin.  După ce a votat, s-a întors cu trenul la Magdeburg, unde lucrează și locuiește. La ora două după-amiaza începe serviciul, deși s-a trezit la trei noaptea și a făcut aproape patru ore dus-întors ca să voteze.   61 de secții de votare pentru peste un milion de români aflați în Germania Documentăm alegerile la cele trei secții de votare din Ambasada României la Berlin. În Germania sunt 61 de secții de votare pentru alegerile parlamentare, față de 80, câte au fost la prezidențiale. Ambasada a decis să nu mai deschidă secțiile în care au votat la alegerile trecute mai puțin de 1.000 de persoane. Numărul total al cetățenilor de origine română stabiliți în Germania era de 1.018.000 la 31.12.2019, cifră care cuprinde copiii născuți în Germania, românii care au primit cetățenia germană și pe cei din părinți de origine română – prima generație născută în Germania, pentru că de la a doua încolo sunt considerați nemți. Sursa: Statistisches Bundesamt (Institutul German de Statistică) RECOMANDĂRI EXIT-POLL rezultate alegeri parlamentare 2020 – LIVE Update. Când apar primele estimări Între 2012 și 2019, numărul românilor care s-au stabilit în Germania a crescut constant cu o medie de 77.600 pe an, cu un vârf de aproape 100.000 în 2015. Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, votează la secția 159 din cadrul ambasadei Printre primii români care au votat la secția 159 de la ambasadă s-a aflat și Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin. Prima zi de vot e cea mai liniștită, iar membrii comisiei de votare se așteaptă ca duminică să se aglomereze. Câțiva români nu știu că trebuie să prezinte un act care să dovedească că au reședința în străinătate și nu pot vota. Cristian, votant la secția 158 de la Ambasada României la Berlin Cristian, 29 de ani, stabilit de doi ani la Berlin, lucrează în IT și nu știe că trebuie să dovedească că are reședința în străinătate ca să poată vota. Le prezintă membrilor comisiei asigurarea de sănătate, carnetul de conducere, contul bancar, contractul de muncă, dar niciunul dintre aceste acte nu e acceptat, deoarece nu se regăsește pe lista MAE.  RECOMANDĂRI Le Monde scrie despre scrutinul organizat „pe fondul pandemiei și mizeriei din spitale” Cristian, votant la secția 158 de la Ambasada României la Berlin, și membrii comisiei de votare care îi arată lista de documente prin care poate dovedi că are reședința în Germania Cristian insistă: nu poți avea un cont bancar sau asigurare de sănătate în Germania dacă nu ai Anmeldung (înregistrarea reședinței). După ce în secție se creează o stare de tensiune, iar Cristian caută documentele pe e-mail, reușește să găsească o adeverință privind domiciliul permanent.  Florin nu se întoarce în România din cauza homofobiei Florin locuiește în Berlin împreună cu partenerul lui și spune că nu s-ar mai întoarce în România pentru că nu se simte „safe” într-o țară care a organizat un referendum prin care a vrut să îngrădească libertățile comunității LGBTQ. Florin la secția de vot 158 la Ambasada României la Berlin S-a născut în Brăila și a locuit în Timișoara și Arad. Ultimul oraș în care a locuit a fost Arad și nu se simțea împlinit pe plan personal și profesional. A plecat la Praga cu o bursă Erasmus, și-a găsit de lucru și s-a stabilit acolo. În prezent lucrează pentru compania Johnson & Johnson.  Anul acesta s-a mutat la Berlin împreună cu iubitul său, care are dublă cetățenie, franceză-germană. Florin e primul votant de la secția 158 din cadrul Ambasadei României la Berlin și votează cu dovada reședinței în Cehia, pentru că actele germane vor fi gata abia la începutul anului viitor. Nu vrea să se mai întoarcă în România și unul dintre cele mai importante motive este homofobia societății românești. L-a afectat ura pe care referendumul pentru familie din 2018 a stârnit-o împotriva minorităților sexuale. A fost a slap in the face și mă bucur că nu s-a validat, pentru că nu își avea rostul: căsătoriile între persoane de același sex oricum nu sunt recunoscute Florin: Florin s-a mutat de câteva luni la Berlin împreună cu partenerul său. La șapte dimineața a fost primul votant de la secția 158 la Ambasada României la Berlin „S-au cheltuit o groază de bani inutil când se puteau repara spitale, se putea cumpăra aparatură pentru spitale, pentru școli. Vedem acum cu școala online că au fost probleme cu tabletele, banii ăia se puteau cheltui cu totul diferit din punctul meu de vedere.” Florin spune că votează pentru părinții și frații lui care au rămas în România. „Să încerc să schimb ceva pentru ei, să le meargă lor mai bine, dacă mie nu o să-mi mai meargă, pentru că eu n-o să mă mai întorc.” „Nici nu se compară ce câștigam în România cu ce câștig aici” Ana are 59 de ani și trăiește de 10 ani în Germania. „Am venit de bine ce mi-o fost în România”, îmi răspunde când o întreb. Ana e din Someșeni, Cluj-Napoca, dar a locuit în Timișoara, unde a lucrat la curățenie și într-o pizzerie. Ana votează la secția 158 de la Ambasada României la Berlin În 2001, soțul ei a murit în Spania, unde lucra în construcții. N-a avut 10.000 de mărci ca să-l repatrieze și n-a fost nici măcar la înmormântarea lui, pentru că n-a primit viza la timp. A vizitat mormântul soțului ei câțiva ani mai târziu, împreună cu băiatul lor. Atunci când i-a spus că pleacă în Germania, fiul ei n-a fost de acord: „Mami, nu te las, că Doamne feri se întâmplă și cu tine ceva acolo”.  În primii ani a lucrat la negru și a îngrijit copii, apoi s-a angajat cu acte la o firmă de curățenie din Berlin. „Nici nu se compară ce câștigam în România cu ce câștig aici”, spune Ana. „Eu aici ajung și la 1.700 de euro. În România – ce vorbești? Mai mult de două, trei milioane nu am câștigat. Asta o fost acum 10 ani.” Ana votează la secția 158 de la Ambasada României la Berlin Cea mai mare dorință a Anei e să-l aducă în Germania și pe fiul ei, care are acum 37 de ani și lucrează în Timișoara la un depozit de detergent. Compania a anunțat restructurări și Ana speră ca anul viitor să vină în Germania. VEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3 Citeşte şi: Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, despre votul din diaspora: „Vor ca România să fie mai bună, să semene cu ce cunosc ei în Occident” În diaspora se desfășoară a doua zi de vot. Peste 87.600 de români au votat până duminică dimineață Avocatul Poporului intervine în cazul școlii din București care strângea fondul clasei deși orele se desfășoară online. Ce spune directoarea Alegeri Parlamentare 2020 Berlin 

Citeşte întreaga ştire: Reportaj la o secție de vot din Germania. Românii vin la urne cu gândul la familiile lor de acasă: „Să le meargă mai bine”

Alegeri parlamentare 2020. Câți români au votat până la ora 09.00

 06 Dec 2020 - 07:20

UPDATE, ora 9:00. În prima oră de la deschiderea urnelor, au votat  454.303 de cetățeni, adică 2,49% din totalul celor înscriși pe listele electorale. 263.275 de votanți sunt din mediul urban, iar 193.399 din mediul rural.

Alegeri parlamentare 2020. Președintele Klaus Iohannis: Am votat pentru un Parlament mai bun. Dragi români, ieșiți la vot

 Președintele Klaus Iohannis la urne: Am votat pentru un Parlament mai bun. Dragi români, ieșiți la vot

Is the 'Mona Lisa Effect' Real?

"Avem șansa istorică de a alege un Parlament mai bun, care realmente se ocupă de problemele românilor și care face legi bune pentru România. Este extrem de important să mergem la vot, alegerile nu se câștigă în sondaje, se câștigă la urne. Este foarte clar, fiecare vot contează, așadar, dragi români, este foarte important, vă rog, mergeți la vot.," a afirmat Klaus Iohannnis.


duminică, 8 noiembrie 2020

În capul meu se întâmplau chestii. Fictive - 10 pentru FILM la TIFF, 2020

 Am cunoscut-o pe Edith acum doi ani şi jumătate la Sighişoara la filmul lui Cristi Puiu, Malmkrog, în care am jucat împreună. Ştiam de ea dinainte pentru că schimbasem nişte e-mail-uri, şi vorbisem la telefon în cadrul proiectelor de la Point, acolo unde ea lucra pe vremea aceea pe producţie. Deci am cunoscut două laturi ale ei foarte caracteristice, şi o să vedeţi mai departe la ce mă refer.


Edith - că aşa o strigăm noi între prieteni cu accentul pe E - este un lider al noilor generaţii care îşi anunţă deja prezenţa din viitor.


 
Edith Alibec (foto: Alex Gâlmeanu)

(Discuţie pe terasă la Eden, 25 iulie 2020, ora 14:00.)

István TeglasDeci, Edith, tu eşti de la Constanţa?
Edith Alibec: Da.

I.T.: Să începem cu ceva generalist şi tradiţional. De când te-ai apucat să o iei pe drumul care te-a dus către teatru?
E.A.: În mod oficial?

I.T.: Nu în mod oficial. Mă interesează să ştiu de unde se trage.
E.A.: Măi, nu ştiu să îţi zic. Când eram în liceu, chiar şi mai mică de liceu, îmi imaginam că joc prin cameră. Citeam Harry Potter când aveam 12 ani şi îmi imaginam că o să apar şi eu în filmele astea. Deja apăruseră primele filme din serie atunci.

I.T.: Şi făceai ceva anume în sensul ăsta?
E.A.: Nimic. Nu făceam nimic, nu aveam contact cu nimeni, nu cunoşteam niciun actor. Mai mult de atât, nu pot să zic că mergeam în Constanţa la teatru.

I.T.: Şi nici nu ai încercat? Nu ziceai texte singură?
E.A.: Nu. Doar în capul meu se întâmplau chestii. Fictive.

I.T.: Şi când ai început concret?
E.A.: Am încercat ceva în liceu, un cerc de actorie, dar nu mi-a plăcut profesoara. Nici nu prea aveam treabă cu actoria, eu eram la mate-info bilingv. Şi când am ajuns în Bucureşti la facultate, la ASE, în primul an, am început să fac teatru de amatori. Şi să merg la teatru în Bucureşti. Mult.

I.T.: Şi toate astea s-au întâmplat datorită imaginaţiei, a imaginilor pe care le aveai tu în minte?
E.A.: Da, dar şi pentru că deja la momentul acela ştiam că îmi doresc să fac asta, dar nu aveam contextul, nu ştiam unde să mă duc.

I.T.: Pregăteai înăuntrul tău chestia asta sau părea un vis?
E.A.: Părea un vis, dar mă şi pregăteam. Era un conflict constant.

I.T.: Conflict?
E.A.: Da, pentru că părea ceva imposibil, intangibil, chiar şi în a XII-a când mă pregăteam pentru ASE, citeam biografia de la UNATC că mă gândeam că poate voi face asta într-o altă lume sau mai încolo...

I.T.: Dar de ce imposibil?
E.A.: Nu ştiu.

I.T.: Mama ta ştia că vrei teatru?
E.A.: Nu, deloc la vremea aia. Mama m-a văzut prima oară când am jucat în trupa de amatori - Puck în Visul unei nopţi de vară. Ăla a fost punctul în care şi eu am hotărât să fac actorie la modul serios. Şi mama era la fel de uimită... dar tu... cum, de când?

I.T.: Probabil că te-ar fi susţinut dacă ştia. Deşi se şi zicea în general că trebuie să ai o meserie ca lumea...
E.A.: La mine era şi cursul natural să merg la ASE. Făcusem mate-info bilingv (engleză-germană) în liceu şi dacă nu erai hotărât ce vrei să faci, atunci mergeai la ASE Fabiz în germană. Şi eram şi relativ bună la matematică.

I.T.: Păi chiar pari bună la chestiile astea, pe bune, adică...
E.A.: Nu eram olimpică sau ceva. Dar eram ok. Nu eram "uuhh, nu îmi place zona asta".

I.T.: Când ai plecat în Germania câţi ani aveai?
E.A.: Aveam 24 de ani când am plecat în Germania.

I.T.: La Athanor Akademie, facultatea condusă de regizorul român David Esrig, da?
E.A.: Da.

I.T.: De ce te-ai dus acolo? Era clar că ştiai bine limba germană când te-ai dus acolo, dar...
E.A.: Nu mă mai regăseam aici, nu ştiu. L-am văzut pe Esrig la o conferinţă şi a fost pretextul perfect. Nu simţeam că mă mai regăsesc în ţară în niciun fel, în niciun context. Mediul în care eu crescusem, prietenii mei din ASE erau toţi ba la mastere afară, ba în corporaţii şi eu încă căutam pe partea asta cu actoria. Eram într-un limbo.

I.T.: Oricum, în afară de chestia asta cu actoria, te interesa oricum să pleci de aici.
E.A.: Exact. Şi faptul că am putut să plec cu actoria a fost perfect.

I.T.: Şi acolo făceai doar actorie sau şi alte chestii pe lângă?
E.A.: Doar actorie.

I.T.: Mă interesează cumva, pentru că la tine, din ce am observat şi încă observ pe măsură ce te cunosc din ce în ce mai bine, este că tu ai o parte care într-adevăr vine de dinainte, de la ASE mă gândesc, organizatorică cumva. Şi mai eşti şi acum în alte proiecte producător.
E.A.: Da.

I.T.: Şi eu am senzaţia că viitorul artiştilor, mă refer strict la actori, este fix ăsta. Să te pricepi şi la lucruri care sunt în spatele unor producţii. De fapt, ce faci? Că eu habar nu am.
E.A.: Sincer, de fapt, ştii din ce vine chestia asta? Dintr-o dorinţă foarte mare de a pune un proiect în care eu cred pe picioare. Adică ăsta e trigger-ul. Eu, în Germania, după ce am terminat la Esrig, am avut un impuls foarte mare să fac un spectacol după De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi.

I.T.: Spectacolul care cumva te-a...
E.A.: Exact, spectacolul datorită căruia eu încă joc în ziua de azi. Era dorinţa atât de mare încât m-am apucat să îl fac fără plan, fără strategie.

I.T.: Dar ce tare, că asta s-a făcut dintr-o nevoie reală.
E.A.: Da. Era un profesor acolo, care ne povestea cum se face o prezentare de proiect cultural şi eu eram bamM-am apucat să fac, am documentat, m-am dus să vorbesc cu imigranţi, am scos studii.

I.T.: Asta e foarte tare.
E.A.: Prezentarea a ieşit ca o teză, avea 60 de pagini. În germană. Ca să atrag finanţare. După aceea am fost la Munchen de vreo 4 ori, la Kulturreferat Munchen, ca să le cer nişte bani. Am insistat până când mi-a ieşit. Nu cunoşteam pe nimeni. Am obţinut bani numai ca să fac proiectul. Din banii aceia am luat costume şi un scăunel şi am adus-o pe Dana (regizoarea) în Germania. Nu ne-am plătit şi pe noi.

I.T.: Deci asta a fost ca o şcoală pentru tine care te-a pus...
E.A.: Da, mi-am dat seama că dacă ai drive-ul ăsta să faci un lucru... Uite, şi cu AFCN, că acum se întâmplă proiectul la care noi repetăm. Nu a venit "Hai să mă duc eu pe lângă nu ştiu cine şi să învăţ cum se gestionează un AFCN". Nu, vreau să fac un proiect, învăţ cum se face on the go. Dar nu e o ştiinţă asta...

I.T.: Mie-mi pare.
E.A.: Sunt chestii minore, birocratice. Dar ce cred că contează mai mult e drive-ul, dorinţa de a face lucrul acela, puterea de a persevera cumva când ţi se tot zice nu. La mine drive-ul e artistic. Nu ştiu în ce măsură, poate mai încolo, o să vreau să fac să se întâmple proiectul artistic al altcuiva. Momentan mă dau peste cap pentru proiectele mele.

I.T.: Cam toate proiectele tale de până acum, dacă nu mă înşel, s-au născut din această nevoie. Ai şi ajuns să le produci.
E.A.: Cumva. Proiectele cu Gabi (Gabriel Sandu, dramaturg şi regizor), acolo el e promotorul, eu doar fac executivul.

I.T.: Ştiu că ai lucrat şi la casa de producţie a lui Cristi Puiu, la Mandragora. Cum ai lucrat cu ei?
E.A.: Am lucrat la filmul Malmkrog, am făcut cercetare în primă fază. Şi apoi am şi jucat un pic. Şi după aceea Anca Puiu mi-a zis să mai vin la ei la birou să mai facem una, alta împreună.

I.T.: E clar că tu ai nevoie şi de lumea asta ca să poţi să te susţii. E o sursă de venit mai stabilă.
E.A.: Cumva. Acum nici asta nu ar mai fi valabil.

I.T.: Dar pentru mine e clar că ţi-ai făcut cumva viaţa pe această chestie. Adică tu acum te susţii, când mulţi actori independenţi nu au din ce plăti chirii şamd.
E.A.: Da, clar. Dar e o loterie, adică nu e stabil. Şi nu a fost doar producţia.

I.T.: Mă interesează din cei ai trăit efectiv tu. În ultimii doi ani.
E.A.: Au fost multe în ultimii doi ani:)) Ce am jucat, producţie film, teatru, Mămăliga, ce am mai jucat cu ICR - Mămăliga în Londra, Stockholm, New York. Dar în ultima perioadă, mai ales că nu am mai jucat din cauza situaţiei actuale, am lucrat la un start-up foarte mişto. Un amic al meu care a absolvit Harvard, s-a întors în România şi a fondat Upgrade Academy, un start up pe educaţie.

I.T.: Şi în chestia asta cum ai intrat?
E.A.: Păi eu la finalul anului 2019, după ce am avut premiera de la Uitasem (la POINT, de Gabriel Sandu), chiar dacă ştiam trei proiecte pe care urma să le facem în 2020, m-am apucat să îmi aprofundez cunoştinţele de marketing:)) Că sunt obişnuită cumva să nu iau nimic for granted şi să aştept să se întâmple lucruri. Nu îmi dau - încă - permisiunea să stau... foarte mult. Şi nici nu-mi place. Ori fac ceva creativ eu şi îmi dedic tot timpul acolo...

I.T.: Şi creativ înseamnă multe zone, nu doar actorie, cumva şi partea de creaţie.
E.A.: Da. Ori dacă nu, fac ceva în zona de business cumva. Şi ce am lucrat cu Upgrade a fost cea mai mişto muncă non actorie. Producţia (teatru, film) este mişto pentru mine când sunt implicată şi artistic, că miza este să pui proiectul în care crezi pe picioare. Dar ce am făcut la Upgrade e business, e vorba de profitabilitate, cum facem să creştem, să avem mai mulţi clienţi, marketing. În zona culturală, proiectele se susţin de la stat, nu vorbim de profit decât... destul de rar. Dar Upgrade e un business şi asta e foarte provocator şi mişto pentru mine. Plus că îmi plac oamenii cu care lucrez foarte mult. Şi am reuşit în pandemie să creştem business-ul destul de mult în ciuda contextului.

I.T.: Tu ţi-ai dezvoltat această abilitate cât să trăieşti material şi artistic din lucrurile aceasta, dar să îţi şi satisfaci nevoia de a fi actriţă, dar nu numai, ci să fii creativă în mai multe feluri.
E.A.: Da, şi acum mi se pare că sunt într-un punct în care sunt chiar fericită că actoria o fac chiar din pasiune. Banii nu mă obligă să fac meseria asta. Să iau nu ştiu ce proiect ca să mă susţin.

I.T.: Asta e foarte bine.
E.A.: Practic aleg foarte conştient să fac actorie, să joc, poate chiar în detrimentul unui câştig financiar mai mare din altă parte. Deşi hm. Asta e altă discuţie:)) Intuiţia îmi spune destul de tare că trebuie să continui să joc şi să fac proiectele în care cred. Se vor întâmpla nişte lucruri care cu siguranţă vor fi importante. Şi mi se mai pare tare că muzicienii sau actorii din afară care îmi plac cel mai mult, toţi sunt producători, iniţiază ei proiecte.

I.T.: Ştiu că în perioada asta cu pandemia am tot vorbit că eram curios ce faci, că ştiu că pentru mulţi a fost o problemă, şi cred că tu eşti parte dintr-o generaţie nouă şi cred că devine din ce în ce mai sănătos să vezi lucrurile aşa cum le vezi tu. Cumva e foarte fain ce aud. Eu personal nu mă pricep nici la jumătate din lucrurile pe care zici tu că le faci, dar mi-aş dori să ştiu mai mult. Şi cred că spre asta ne îndreptăm. Nu poţi să aştepţi să îţi vină vreun proiect sau vreun rol. Dar multă lume aşteaptă. Să mă cheme cineva la un casting. Relaxarea asta pe care o ai tu, bucuria pe care o ai tu ca actriţă... Lumea e mai crispată că vrea să obţină, că ştie că e singura lor şansă. Tu că ai dat cu flit la toată chestia asta mi se pare foarte tare şi cred că aşa trebuie să şi fie. Şi să mergi aşa mai departe.
E.A.: Da. Să ştii că şi eu eram un pic lost până la 25 de ani.

I.T.: Asta şi din cauza timpurilor în care trăim.
E.A.: Eu creditez foarte mult perioada din Germania, că eram izolată de lumea în care trăisem până atunci şi de aşteptările celor..

I.T.: În Passau, sau unde ai stat tu.
E.A.: Da, da. În România nu aş fi avut curaj să fac un one woman show atunci.

I.T.: L-ai făcut în Germania prima dată? În germană?
E.A.: Da. Şi a durat până am jucat şi în ţară în română.

I.T.: Tu l-ai făcut în trei limbi dacă nu mă înşel.
E.A.: Da. Întâi în germană, în Germania, apoi la Zurich la Cabaret Voltaire şi abia după aceea am zis "hai să joc şi în România". Şi, sincer, în primele luni când am jucat în ţară nu a fost foarte bine. Nejucând la noi în niciun alt context, nu aveam alt spectacol, era un pic...

I.T.: E greu, e foarte greu...
E.A.: Nu pot să-ţi zic că primele spectacole din Mămăligă au fost foarte bune aici. Era şi o frică. Deşi avusesem un spectacol extraordinar în Zurich. Că ăsta a fost trigger-ul să joc şi în România. Eu spusesem că nu mai joc, dar am jucat în Zurich şi a fost în public şi Jens Nielsen, iubitul Aglajei Veteranyi - relaţia lor a durat 9 ani, până la momentul la care ea s-a sinucis -, şi a fost un spectacol din ăla catharsis. Iar el mi-a dat un feedback wow. Şi am zis "hai că aş fi fraieră să nu continui să joc".

I.T.: Wow.
E.A.: A fost puţin ciudat la început, dar mă bucur că am făcut-o, mi-am depăşit multe frici. Sunt şi mai timidă de felul meu, când eram mică eram foarte timidă, şi asta s-a întâmplat în Germania cu spectacolul ăsta, m-a ajutat să nu îmi mai pese de nimeni şi nimic. L-am auzit pe Ed Sheeran zicând o dată că dacă măcar o singură persoană rezonează cu ce faci, e suficient ca să continui. Şi de atunci ăsta a fost motto-ul după care m-am ghidat. Am jucat în Germania şi pentru doi oameni. Şi faptul că nu am cedat atunci, m-a adus astăzi în punctul în care am jucat pentru mulţi oameni şi o să joc pentru din ce în ce mai mulţi.

I.T.: În engleză cum ai ajuns să-l joci?
E.A.: Îmi doream eu foarte tare să joc în Londra şi în engleză. Prima oară am jucat la ICR Londra şi apoi am găsit un teatru în Notting Hill, The Gate, care a vrut să mă găzduiască. Am făcut şi o aplicaţie Arts Council.

I.T.: Asta cam când s-a întâmplat?
E.A.: Anul trecut, în 2019. Asta cu UK şi Londra e pentru sufletul meu. Am eu o chestie că trebuie să joc în limbi străine:)) Şi acum mai aveam un turneu care s-a anulat din cauza COVID.

I.T.: Vorbeşte puţin despre turneul ăsta că nu toată lumea face asta.
E.A.: Am găsit spaţii în Cambridge, Oxford, Norwich, Londra şi..

I.T.: Ai adunat toate astea şi ai aplicat la AFCN.
E.A.: Nu, întâi la Arts Council. Apoi a venit COVID şi s-a întrerupt tot şi abia apoi AFCN. Dar încă nu ştiu când îl voi face.

I.T.: Mă mai interesează... Faptul că ai început să te dezvolţi ca actriţă, faptul că ai început să îţi deschizi aripile..:)) Ce îţi dă tot ce ţi se întâmplă cu tine? Adică eu am repetat cu tine, repet şi acum, te-am şi văzut, pare că eşti un peşte aruncat în apă.
E.A.: Adică?:))

I.T.: Scoţi nişte lucruri din tine, atât de profunde şi în acelaşi timp emoţionante, adică e clar că talentul tău în momentul ăsta este ca un fel de splash pe care îl arunci aşa pe geam şi eşti aşa.... unde se termină? Te văd şi te-am văzut, nu e o imagine pe care o proiectez asupra ta, ci e o imagine pe care mi-ai dat-o mie. Eu sunt fascinat de foarte multe ori când te văd pe scenă sau la repetiţii. Ce înseamnă asta pentru tine? Adică nu părerea mea, ci faptul că începi să te arunci, să îţi vină lucruri, că te dezvolţi.
E.A.: Mă bucur... Că joc mai mult, ce spuneai şi zilele trecute la repetiţii, capăt uneori o lejeritate cumva.

I.T.: Dar pentru tine lucrurile astea sunt noi, adică descoperi lucruri noi despre tine?
E.A.: Nu neapărat. Eu am mai fost..

I.T.: Ai mai fost aici.
E.A.: Da.

I.T.: Adică tu acum aştepţi practic situaţiile în care poţi să implantezi frumos tot ce ai acumulat, adică ai resursele tale cumva clare...
E.A.: Adică cunosc deja.

I.T.: Cunoşti deja şi acum vrei doar să aplici.
E.A.: Să zicem, ce bine ar fi dacă ar fi aşa simplu. Le am şi ştiu că... E un proces complicat, se leagă de oamenii cu care lucrezi, de proces, cât de în adâncime merge procesul unde sunt implicaţi mulţi oameni. Sunt multe lucruri care se cumulează ca tu, ca actor, să scoţi ce e mai bun din tine într-o situaţie dată. Asta cred că poţi să spui şi tu din experienţa ta.

I.T.: Ce poate să ne lege pe noi doi atât ca actori, dar ca şi oameni, că rar se întâmplă să ai un partener care... dar în fine, asta e altă discuţie. Dar eu ce văd, faptul care pe mine mă aduce aproape de tine este că pari foarte conectată în momentele alea când eşti inspirată. Mă refer ca actriţă pe scenă sau la repetiţii, pari foarte conectată la tine, la emoţiile tale, la tot ce eşti tu de fapt. Eu te-am văzut de câteva ori şi în situaţii în care ai lăsat garda jos. Şi iartă-mă că vorbim despre asta, dar mi se pare important... Tu ai un lucru, cum ai zis că se cheamă?
E.A.: Sensibilitate exacerbată.:))

I.T.: Bine, multă lume are asta. Dar la tine, la prima vedere, nu am senzaţia asta. Şi totuşi după aia să văd că eşti atât de conectată la tine mi se pare foarte tare. Tu ce ai zice despre chestia asta a ta?
E.A.: Cum adică?

I.T.: Ştiu că mi-ai mai spus într-o altă discuţie privată - dar asta e acum, eşti actriţă, deci eşti şi a publicului.:)). Nu ştii dacă poţi să controlezi asta şi odată ce se declanşează nu se mai opreşte. Din ce vine?
E.A.: Băi nu ştiu, sunt multe lucruri.

I.T.: Personale?
E.A.: Probabil. Dar nu cred că e doar asta.

I.T.: Ce e fain la tine, că pe lângă talentul ăsta, pe lângă sensibilitatea asta, le combini, şi mai dai un fel de tentă de uşurinţă? Cred. Ca şi cum ţi-e uşor şi banal. Asta înseamnă să fii cu picioarele pe pământ. Deşi nu pari. Ce e asta? O altă calitate?
E.A.: Cred că la ce te referi tu acum este că sunt foarte conectată..

I.T.: Adică foarte natural poţi să dai înapoi o energie celor din jur în anumite situaţii.
E.A.: Ce îmi place mie cel mai mult la actorie este empatia cu o situaţie prin care nu ai trecut niciodată şi ai senzaţia că treci prin asta chiar dacă nu e povestea ta. Când muncesc pentru ceva, încerc să îmi imaginez cât de tare pot că situaţia e a mea. Şi uneori iese foarte uşor la prima mână. Şi apoi intervine munca. Uite, cum repetăm noi acum, am momente când te văd frati-miu, pe bune frati-miu.

I.T.: Şi eu, şi eu, da. Asta şi din imaginaţia aia de care vorbeai când erai mică.
E.A.: Asta mă fascinează, că noi jucăm acum şi chiar credem că suntem frate şi soră, chiar şi pentru puţin timp. Mă fascinează şi când joc eu, dar şi când văd din exterior, când oamenii ăia sunt pe bune în situaţia aia fictivă.

I.T.: E fascinant într-adevăr>Mai vreau să povestim un pic despre o chestie. Ai o altă calitate.
E.A.: Asta e un fel de laudă full on:))

I.T.: Asta e şi ideea. Când povesteşti cum construieşti, cum repeţi şi cum joci, ai şi ceva foarte comic. Dar comic, cum îmi place mie. Care te ia din comic şi te duce în partea cealaltă. Un fel de joculeţ între dramă şi comedie. Multe lucruri pe care le transmiţi sunt din zona asta.
E.A.: Ştiu de chestia asta. Am făcut comedie şi în şcoală.

I.T.: Comedia vine din lucruri bine trăite şi aşezate. Din lucruri profunde până la urmă. Dintr-o durere cumva... durerile sunt foarte amestecate.
E.A.: Umorul vine de la suferinţă, zicea Aglaja Veteranyi şi asta...

I.T.: Exact. Da. Te caracterizează foarte bine.
E.A.: Posibil.

I.T.: Aşa, deci, ai mai avea ceva de adăugat? Legat de lumea filmului?
E.A.: Am lucrat la Cristi Puiu puţin. Unde ne-am cunoscut. Şi în rest ce să zic?

I.T.: Pentru tine ca actriţă.
E.A.: Normal că îmi place, am făcut şi un scurtmetraj în Germania, by the way.

I.T.: Serios?
E.A.: Da. L-am scris eu, regizat eu, e prost. Dar are nişte momente care îmi sunt dragi. Are jumătate de oră.

I.T.: Deci te interesează zona asta.
E.A.: Da, da. Cu siguranţă în viitor se vor întâmpla lucruri pe partea asta.

I.T.: La casting-uri ai fost?
E.A.: Foarte, foarte puţine. Patru-cinci. Dar simt, ca şi la teatru, că în film voi avea un parcurs similar. Adică aşa cum am început să lucrez şi cu Cristi Puiu, simt că voi găsi oameni cu care voi rezona şi de acolo..

I.T.: Tu ştii că am vorbit noi despre asta, serialul ăla englezesc Fleabagcare mie mi s-a părut ca ţi se potriveşte perfect, şi tu mi-ai zis după aia că serialul e scris de actriţa principală.
E.A.: Da.

I.T.: Cumva it suits you perfectly.
E.A.: Da, cred că e foarte important să cunosc oameni care se conectează la mine şi eu la ei. Cum a fost şi cu voi în ultimii ani. Şi chiar sunt excited să cunosc regizori de film cu care să se întâmple asta.

I.T.: Acum că zici că tu cauţi. Şi proiectul cu mine şi Judith StateA New and Better Youtot tu ai găsit textul şi ai venit la noi.
E.A.: Da. Gabi a venit el la mine pentru Uitasem. Drumul va fi că voi întâlni oamenii potriviţi în momentele potrivite mai curând decât că voi merge la multe casting-uri.

I.T.: Ce tare.
E.A.: Simt intuitiv asta şi luând şi în considerare şi parcursul meu de până acum, simt că lucrurile se vor întâmpla mai mult prin întâlniri cu oameni. Când o să vină omul ăla care vede ce trebuie în mine şi va crede că împreună putem construi, atunci va fi magic.

I.T.: Ce ştii despre programul 10 pentru FILM la TIFF?
E.A.: Mai nimic.

I.T.: Deci va fi fun pentru tine. Şi oricum o să fiu şi eu pe acolo, deci...

Edith Alibec
 Data naşterii: 22.11.1989
 Studii: Absolventă Athanor Akademie, actorie, 2016
 Proiecte în teatru profesionist şi independent (proiecte importante şi proiecte curente): Fata în De ce fierbe copilul în mămăligă, regizat de Dana Paraschiv jucat în jurul lumii, fără casă (3 premii) / Elena în Uitasem, regizat de Gabriel Sandu la POINT Cultural Hub / Fata în A New and Better You, regizat colectiv de Judith State, Istvan Teglas şi Edith Alibec / Alina în Duşmănie de Gabriel Sandu la Teatrelli (în lucru).
 Proiecte în film: Camerista în Malmkrog de Cristi Puiu.