joi, 21 decembrie 2017

Tipuri diferite de anxietate si depresie

Anxietate si depresie
Cinci noi categorii de boli mintale care depasesc diagnosticele actuale mai largi ale anxietatii si depresiei au fost identificate de cercetatori intr-un studiu realizat la Stanford.
Cele cinci categorii, definite prin simptome specifice si zone de activare a creierului, sunt: tensiune, excitatie anxioasa, anxietate generala, anhedonie - incapacitatea de a simti placerea si melancolie, scrie neurosciencenews.com.
Incercam sa descifram suprapunerea simptomelor in diagnosticele noastre actuale, astfel sa putem veni cu optiuni de tratament adaptate, spun cercetatorii in studiul lor, care a fost publicat in JAMA Psychiatry.
In prezent, depresia si anxietatea sunt principalele cauze ale dizabilitatii si ale productivitatii scazute la nivel mondial si doar o treime dintre pacienti se recupereaza de la tratament.
Categoriile largi de diagnosticare definite de Manualul de Diagnostic si Statistic al Tulburarilor Mentale, cum ar fi anxietatea si depresia, au atat de multe simptome care se suprapun incat este dificil sa se identifice markerii biologici pentru tratamente potentiale.
Cercetatorii au colectat si procesat date de la 420 de participanti, atat sanatosi cat si cu diagnostice de anxietate si depresie. Participantii au fost supusi unor teste care au inclus cartografierea creierului, auto-raportarea simptomelor si teste de diagnostic psihiatrice. Cercetatorii au masurat modul in care participantii au functionat in viata de zi cu zi, capacitatea lor de a construi relatii sociale si perspectiva generala asupra vietii.
Aceleasi teste au fost efectuate cu un al doilea esantion independent de 381 de persoane. Cercetatorii au procesat datele si au reusit sa identifice aceleasi cinci categorii noi in ambele grupuri.
Rezultatele au aratat ca 13% dintre participanti au fost caracterizati prin excitare anxioasa, 9% prin anxietate generala, 7% prin anhedonie, 9% prin melancolie si 19% prin tensiune.

Descrierea noilor categorii de anxietate si depresie

Tensiune: Acest tip este definit de iritabilitate. Oamenii sunt prea sensibili, emotionali si coplesiti. Anxietatea face ca sistemul nervos sa fie hipersensibil.
Excitatia Anxioasa: functionarea cognitiva, cum ar fi capacitatea de a se concentra si de a controla gândurile, este afectata. Simptomele fizice includ batai de inima rapide, transpiratie si senzatie de stres. Oamenii spun lucruri de genul " simt ca mi-am pierdut mintea ". Nu-si pot aminti lucruri de la un moment la altul.
Melancolia: Oamenii intampina probleme cu functionarea sociala. Restrictiile interactiunilor sociale provoaca in continuare dificultati.
Anhedonia: Simptomul principal este incapacitatea de a simti placerea. Acest tip de depresie este adesea nerecunoscut. Oamenii pot in general sa functioneze destul de bine in timp ce se afla intr-o stare de stres ridicata. Sunt capabili sa treaca prin multe, dar la un moment dat devin amortiti.
Anxietate generala: Un tip generalizat de anxietate care implica ingrijorarea si excitatia anxioasa – un tip de stres mai mult fizic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu