duminică, 15 martie 2020

Epidemia, văzută de o româncă din Lombardia. „Va fi mai rău în toată Europa, mai rău decât în Italia, pentru că nimeni nu crede”

12 Mar 2020 - 10:06
Epidemia, văzută de o româncă din Lombardia. „Va fi mai rău în toată Europa, mai rău decât în Italia, pentru că nimeni nu crede”pixabay.com

Alina Mîndricel trăiește în Italia de 20 de ani, iar luna viitoare urmează să primească și cetățenia. „În două săptămâni, cred că o să luăm toți virusul cel nou. Sau aproape toți. Nu cred că scăpam”, crede ea. Locuiește în Pinerolo, Piemonte, unde acum nu există niciun caz confirmat, deși se află la câțiva km de Torino. „Suntem conștienți că ne putem imbolnăvi. Să sperăm că se întâmplă eșalonat. Problema e să nu sufocăm spitalele. Dacă ne îmbolnăvim toți odată, nu reușește niciun sistem național să facă față, nu sunt atât de mulți medici, atât de multe aparate care să susțină plămânii. Acesta este mesajul pe care ni-l transmit autoritățile. Decretul dat de guvern se numește EU STAU ACASĂ. Important e să nu suprasolicităm sistemul medical”.

Ce veți face dacă vă îmbolnăviți?
Sunt îngrijorată, dar am încredere în sistemul medical de aici. Dacă face febră copilul meu, sun pediatrul, în cazul meu - sun medicul de familie. Noi suntem un orășel de 40.000 de locuitori, un orășel destul de mic, dar care are propriul spital. Au montat lângă intrarea în spital un cort gonflabil, o zonă special amenajată, ca să nu intri în spital dacă ai virusul, să nu îi contaminezi pe ceilalți. Te duci, îți iau datele, te întreabă ce simptome ai și îți spun ce să faci: ori stai acasă, ori, dacă e grav, te internează.
Autoritățile au pus la dispoziție și două numere de telefon la care poți suna și vine o echipă medicală să te testeze acasă.

De ce fug românii înapoi în țară? Le e teamă că nu se vor putea trata în Italia?
În Italia, nu te lasă să mori dacă nu ai asigurare. Nu e ca în America. Nu cred că asta e problema. Aici, sănătatea este gratis, dacă lucrezi. Și chiar dacă nu lucrezi, dacă nu ai venituri, în cazul în care ajungi la spital, nu te lasă să mori. Majoritatea românilor care lucrează aici lucrează cu acte în regulă. S-au rărit cazurile de muncă la negru în Italia, în ultimii doi-trei ani. Problema e că 90% dintre românii de aici trăiesc ca români într-o altă țară, în interiorul comunității de români. Nu se simt acasă aici, nu își cumpără case aici. Fug în România pentru că e o situație gravă și vor să se simtă în siguranță, la ei acasă. Unde te simți mai sigur decât acasă la tine? „Acasă” pentru ei înseamnă în România.
Cum funcționează sistemul de sănătate în Italia?
Funcționează perfect. Nu am nimic de zis. În momentul în care am nevoie să mă duc la Urgență sau vreau să îmi fac o vizită medicală sau un control, mă duc. Dacă plătești taxe, ai serviciile medicale garantate. Italienii au un sistem de asigurări foarte bine pus la punct. Angajații beneficiază de facilități medicale suportate de angajator, însă îți poți face și singur asigurare medicală publică la oricare dintre centrele ASL (Azienda Sanitaria Locale), în toate orașele. Dacă vrei să te orientezi către mediul privat, diferențele majore se vor vedea la timpul petrecut în sala de așteptare, însă și costurile sunt puțin mai mari. Aici, nu poți alege doctorul la care să mergi. Te consultă specialistul care e disponibil.

Cât de des vă duceți la medic?
Dacă suntem sănătoși, ne ducem foarte rar. Când încep problemele, dacă ai ceva de făcut, în cel mult o săptămână, ai rezultatele. Ai o durere în partea stângă, te duci la medicul de familie, îți spune ce ai de făcut. Taxa la medic e de 15-20 de euro. Plătești taxa asta și îți faci analizele. E gratis în cazul în care ai un venit sub o anumită limită.

Cum s-a schimbat viața dumneavoastră de când este în carantină toată Italia?
În acest moment, Italia este blocată toată, deși problema era în nord. S-a decis să fie declarată toată Zonă Roșie, pentru a limita răspândirea virusului și noi am înțeles asta. Trebuie să respecți regulile. Se închid toate localurile la ora 18.00, rămân deschise magazinele, dar sunt unii comercianți care au închis de bunăvoie. În Lomabardia, Veneto, se pune problema să se închidă totul și  să se facă totul online, inclusiv cumpărăturile, vine cineva și îți lasă la ușă, tocmai pentru a nu mai ieși din casă. Deocamdată, la serviciu ne ducem, dar nu te lasă să ieși din orașul tău. Sunt controale stricte, nu intră și nu iese nimeni. Dacă ai de făcut o deplasare urgentă, pentru serviciu, trebuie să ai la tine o dovadă scrisă, dacă te opresc să te controleze, trebuie să ai un document care să ateste motive întemeiate pentru a te deplasa dintr-un oraș în altul. Dacă nu, riști proces penal, riști închisoarea dacă minți autoritățile. Școlile sunt închise până pe 3 aprilie, deja avem aproape două luni de când sunt închise școlile, a fost o perioadă de vacanță. Se încearcă organizarea cursurilor online, dar e greu cu copiii mai mici. Va fi mai simplu pentru studenți, cred.

Care e starea de spirit a italienilor?
Foarte mulți italieni sunt supărați, ne tratează toți ca și cum am fi noi problema, ca și cum totul a pornit de la Italia, când, de fapt, virusul a venit din China. Va fi mai rău în toată Europa, mai rău decât în Italia, pentru că nimeni nu crede. Uitați-vă la situația din America. N-au cum să fie reale datele prezentate. În America, nici nu se uită la tine dacă nu ai asigurare medicală. Ca să faci testul Covid-19, costă 2.500-3.000 de dolari, dacă nu ai asigurare nu ți-l face nimeni, poți să și mori dacă vrei, nu ți-l fac dacă nu plătești. Nu se cunoaște practic numărul real al celor infectați.
V-ați gândit să plecați din Italia?
În niciun caz. E o situație incredibilă, companiile dau faliment, sunt îngrijorată, dar respect regulile. Eu trăiesc aici după regulile italiene. Pe 8 aprilie, eu trebuie să merg să îmi iau cetățenia italiană, dacă nu pot să mă duc, pierd 10 ani, toate procedurile pe care le-am făcut în acești 10 ani. Sunt româncă, dar am ales să trăiesc aici după regulile italiene, e o concepție diferită față de cei care vin aici doar să facă bani și se întorc în România.

Ne blamează toți, ne arată cu degetul ca și cum în Italia sunt toți bolnavi, virusați. Nu este așa. Se spune că celelate țări din Europa sunt doar cu 2-3 săptămâni în urma noastră. e ca o răceală pe care o să o facem toți sau aproape toți. e ceva ce știm cu toții, așa că încercăm să facem ce spun autoritățile.
Alina Mîndricel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu