marți, 10 aprilie 2018

Comoara Naivă, din 13 aprilie în cinematografele din ţară

Documentarul Comoara Naivă, în regia lui Copel Moscu, va rula începând cu 13 aprilie 2018 la cinematografele din 12 oraşe - Bucureşti, Botoşani, Bacău, Iaşi, Piatra Neamţ, Oradea, Sibiu, Baia Mare, Craiova, Piteşti, Râmnicu Vâlcea şi Brăila.

Comoara Naivă spune povestea lui Ioan Maric, un personaj de prim rang în rândurile artiştilor naivi din România care, la 70 de ani, se hotărăşte să urmeze cursurile Universităţii de Artă din Iaşi, în calitate de student la secţia de Pedagogie a artei. Acesta este momentul în care comunitatea creatorilor de artă naivă începe să-i conteste calitatea de artist naiv. Un întreg ecosistem cultural, prea puţin cunoscut de publicul larg, începe sa iasă la suprafaţă şi să-şi arate dedesubturile.


Documentarul reprezintă o călătorie fascinantă într-o lume cu un mod de gândire şi de existenţă cu totul aparte, în care bizarul şi candoarea se împletesc deopotrivă. Accentul este pus pe evoluţia contradicţiilor iscate între dorinţa de perfecţionare şi păstrarea canoanelor impuse de un gen artistic cu reguli altfel.

"Ce aţi spune despre cineva care la 70 de ani doreşte să devină student la arte? O viaţă întreagă, pictorul Ion Maric şi-a construit o lume magică, plină de umor şi sarcasm, cu imagini în care ne regăsim noi înşine odată cu artistul. Am convingerea că spectatorul va înţelege că povestea este atemporală, iar artistul modest şi harnic ne zâmbeşte timid din ultimul rând, ştiind că nu ne vom supăra că ne pictează în felul acesta." (Copel Moscu)


Evenimentul de lansare va avea loc loc vineri 13 aprilie 2018, în prezenţa regizorului, la Cinema Muzeul Ţăranului (str. Monetăriei, nr. 3), începând cu ora 19:00. Premiera va fi precedată de proiecţia specială a documentarului scurt Vine o zi, realizat în 1985 de Copel Moscu şi interzis pe ecranele din România în perioada ceauşistă.

De-a lungul timpului Copel Moscu a regizat peste 50 documentare, multe dintre ele premiate naţional şi internaţional (Seraliştii, Pe malul Ozanei, Şcoala mea iubită, Vârsta de aramă, Va veni o zi, Am ales libertatea). În prezent predă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale şi la Universitatea de Arte şi este directorul a două festivaluri internaţionale de film - Cinepolitica (iniţiat în 2012) şi Festivalul de Film Experimental - BIEFF (iniţiat în 2010).


Programul complet al proiecţiilor documentarului Comoara Naivă va fi anunţat în curând pe pagina oficială de Facebook.

***

Comoara Naivă este produs de S.C. Gheorghiţă S.R.L. şi distribuit de Asociaţia Cultură şi Imagine.
Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei
Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, LiterNet, All about Romanian Cinema, MovieNews, Moviecore, Cinefan, Dissolved Magazine, CineAmator, IQool


***

Ne puteţi urmări pe Facebook: Comoara Naivă
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie pe comoara.naiva@gmail.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu