marți, 10 aprilie 2018

Zile de film argentinian la Bucureşti

Ambasada Republicii Argentina în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti organizează în zilele de 11, 12, 13 şi 14 aprilie 2018, la sediul Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, nr. 38) Zilele de Film Argentinian. Cele şase filme (dramă, thriller, comedie, animaţie) alese de Ambasada Argentinei pentru această ocazie poartă semnătura unor binecunoscuţi regizori precum Fabián Bielinsky, Damián Szifrón sau Juan José Campanella (prezent în selecţie de această dată cu un film de animaţie, Metegol, laureat cu Premiul Goya pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie în 2013).

Intrarea liberă, număr limitat de locuri. Vă rugăm rezervaţi loc printr-un mesaj pe adresa cultbuc@cervantes.es.

Programul filmelor

Miercuri, 11 aprilie 2018, ora 19:00 - Relatos Salvajes / Poveşti trăznite, regia Damián Szifrón, Argentina, 2015, 112 minute, versiunea originală spaniolă, subtitrare română, gen comedie neagră, dramă, construit episodic, Premiul Goya pentru cel mai bun film hispanoamerican.
Filmul rulează prin curtoazia Transilvania Film România.

Sinopsis: Lipsite de apărare în faţa unei realităţi care pe neaşteptate poate deveni imprevizibilă, personajele din Relatos Salvajes traversează graniţa subţire dintre civilizaţie şi brutalitate. O poveste despre dragoste, dezamăgire, răzbunări ale trecutului, tragedie şi chiar violenţa din detaliile vieţii de zi cu zi. Toate apar pentru a-i împinge pe eroi pe buza prăpastiei, spre incontestabila plăcere a pierderii controlului.

Joi, 12 aprilie 2018, ora 19:00 - El hombre de al lado, regia Mariano Cohn, Argentina, 2010, 100 minute; versiunea originală spaniolă, subtitrare în engleză, comedie neagră, Premiul pentru cea mai bună imagine la Sundance 2010, nominalizat la Goya 2010.

Sinopsis: Filmul ilustrează conflictul fără sfârşit dintre doi vecini. Un simplu zid poate despărţi două lumi, două gusturi diferite în materie de vestimentaţie, de mâncare, de trai, pur şi simplu. Pe o parte îl avem pe Leonardo (Rafael Spregelburd), un distins şi faimos designer care trăieşte într-o casă realizată de Le Corbusier. De cealaltă parte, Víctor (Daniel Aráoz), vânzător de maşini la mâna a doua, vulgar, rustic şi subjugator. Víctor se decide să facă o fereastră pentru a avea mai multă lumină şi de aici apar problemele: fiecare începe să conştientizeze existenţa celuilalt.

Vineri, 13 aprilie 2018, ora 19:00 - Nueve Reinas, regia Fabian Bielinski, Argentina, 2000, 115 minute, versiunea originală spaniolă, subtitrare în română, gen dramă, thriller, film de cult, nominalizat la British Independent Film Awards categoria film străin, 2001.

Sinopsis: Un escroc versat şi unul novice plănuiesc o "ţeapă" de zile mari unor colecţionari împătimiţi de timbre. Nueve Reinas narează aventurile lui Juan (Gaston Pauls) şi Marcos (Ricardo Darin), doi escroci care fac echipă după o întâlnire accidentală într-o cofetărie. Juan reuşeşte un truc cu schimbarea unei bancnote, pe care îl încearcă şi mai târziu, în acelaşi magazin, dar cu un alt casier, şi eşuează. Marcos îl observă amuzat, apoi intră în scenă şi pretinde a fi un poliţist care vrea să îl ducă pe Juan la secţie. Odată ajunşi pe stradă, Marcos se prezintă a fi un coleg de breaslă care plănuieşte o lovitură cu o miză mult mai mare şi îl invită pe scepticul Juan să-i fie partener. Filmul pare a spune că scamatoria cea mai mare poate consta şi într-o înfăţişare nevinovată, că escrocheriile de clasă nu au nevoie doar de un plan perfect, ci şi de talent actoricesc de grup, care ar face orice ansamblu teatral să roşească de invidie.
Inventivul şi abilul film al lui Fabian Bielinski te seduce în aşa măsură încât devii un pion în planul lor ambiţios şi te bucuri că eşti complice într-o maşinaţiune neruşinată. Filmul combină viziunea parodică hitchcockiană a unui univers paranoid în care toată lumea poate sau nu poate fi implicată într-o conspiraţie complicată cu obsesia de tip David Mamet pentru fineţurile fraudelor foarte elaborate.

Sâmbătă, 14 aprilie, ora 11:00 - Metegol, regia Juan José Campanella, Argentina, 2013, 106 minute, versiunea originală spaniolă, subtitrare în engleză, film de animaţie, gen: aventuri, familie, Premiul Goya 2013 pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie.

Sinopsis: Amadeo este un fan înfocat al fotbalului. Jocul de fotbal din cafeneaua din orăşelul în care locuieşte a devenit activitatea sa preferată, dar şi specialitatea sa. Amadeo este pur şi simplu de neînvins. Grosso, o brută căreia îi place să îi umilească pe ceilalţi îl provoacă pe Amadeo la joc. Amadeo îl învinge provocându-i furia. Şapte ani mai târziu, Grosso, devenit o legendă în lumea fotbalului se întoarce în oraşul natal şi îi oferă lui Amadeo o provocare: să încerce să îl învingă pe un teren de fotbal adevărat. Contrar aşteptărilor, jucătorii de fussball prind viaţă şi se oferă să îl ajute pe Amadeo să îl învingă pe Grosso.

Sâmbătă, 14 aprilie, ora 17:00 - Me casé con un boludo, regia Juan Taratuto, Argentina, 2016, 110 minute, versiunea originală spaniolă, subtitrare în engleză, gen comedie, Festivalul de la Málaga, participare in afara concursului.

Sinopsis: Fabián Brando şi Florencia Córmik sunt actori. El e cel mai cunoscut actor din ţară, iar ea, complet necunoscută. Pe durata unor filmări se leagă între ei o poveste de dragoste, care, fără a mai trece prin logodnă, duce direct la căsătorie. Pe parcursul lunii de miere însă, Florencia realizează că individul este un idiot irecuperabil. Când Fabián află ce crede ea despre el, pune la cale un plan pe care nu-l poate duce la capăt decât cu ajutorul scenaristului celor mai de succes filme ale lui.

Sâmbătă, 14 aprilie, ora 19:00 - Mamá se fue de viaje, regia Ariel Winograd, Argentina, 2017, 90 minute, versiunea originală spaniolă, subtitrare în engleză, gen comedie, Premiul Sur pentru cel mai bun debut feminin.

Sinopsis: Víctor şi Vera Garbor sunt căsătoriţi de douăzeci de ani şi au patru copii: Bruno, Lara, Tato şi Luna. Absorbit de munca lui, Víctor trăieşte departe de viaţa de zi cu zi a soţiei şi copiilor lui. Vera, copleşită de viaţa de casnică, hotărăşte să-şi ia o mică vacanţă de la propria ei familie. Şi de aici, problemele.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu