joi, 15 septembrie 2022

Povești de dragoste care au scris Istoria

 


Titlu: Regine din umbră. Amante și curtezane care au schimbat istoria
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2016
Traducere: 
Numar pagini: 187
ISBN: 978-606-8723-80-8

Dacă există căsătorie fără iubire, va exista și iubire fără căsătorie (Benjamin Frankin)

Există o istorie a omenirii compusă din date, locuri, întâmplări și o altă istorie, cred eu, mult mai interesantă, care se ocupă de zonele de umbră ale primei și care explică mai bine cum a fost posibilă aceasta.

Viața personală a celor care au făcut istoria sau, cel puțin au participat la ea, capătă o însemnătate particulară, pentru că, de cele mai multe ori, a influențat puternic desfășurarea evenimentelor și luarea deciziilor.

Prince-Charles-Camilla-Parker-Bowles-Bride-Camilla

Regine din umbră. Amante și curtezane care au schimbat istoria ne vorbește despre modul în care istoria lumii, din epoci și zone geografice diferite, s-a scris nu atât pe câmpul de luptă sau la masa negocierilor, ci în dormitoarele amantelor protagoniștilor. În prefața cărții, d-na Diana Manadache explică faptul că: „Istoria alianțelor matrimoniale a fost determinată de scopuri politico-diplomatice și de consolidare a dinastiilor potrivit statutului familiilor domnitoare. Drept urmare, de cele mai multe ori, viețile intime ale suveranilor sau ale moștenitorilor la tron au urmat alte căi, ei căutându-și fericirea în brațele amantelor. Pendulând între tradiția monarhică și nefericirea adusă de căsătorii impuse, regii și favoritele lor au scris o altfel de istorie, una aflată în penumbră, mai puțin cunoscută”.

Cartea scriitoarei spaniole Maria Pilar Queralt del Hierro aduce în fața cititorilor douăzeci de povești ale unor femei ambițioase, atractive, de multe ori, inteligente și cultivate, care au schimbat viața familiilor regale în care au intrat. De la Leonor de Guzman, supranumită „Regina Castiliei”, amanta și sfătuitoarea lui Alfonso al XI-lea, la Camilla Parker Bowles, amanta principelui de Wales, devenită, după căsătorie, Ducesă de Cornwall, istoria pare a urma același făgaș... epoci diferite, țări diferite, protagoniști diferiți... dar același scenariu desenat în lumini și umbre: mereu un bărbat, nefericit cu propria condiție și apăsat de greutatea unui destin pe care nu și l-a ales și o femeie decisă să lupte pentru un loc în inima și viața acelui bărbat. O poveste veche de când lumea care, totuși, se schimbă de-a lungul epocilor și desenează finaluri în acord cu aceste schimbări. Dacă doamna de Montespan, amanta regelui Ludovic al XIV-lea, cade în dizgrație și moare în sărăcie și singurătate, aproape cinci secole mai târziu, Camilla Parker Bowles se căsătorește cu principele de Wales, încununând o poveste de dragoste care a durat peste patruzeci de ani. Britanicii se pot aștepta ca una dintre cele mai celebre amante din istoria lor regală să le fie într-o zi regină. Sic transit gloria mundi…

Nu putem încheia această recenzie fără a menționa faptul că un capitol special este dedicat poveștii de iubire dintre regele Carol al-II-lea și Elena Lupescu. „Mai mult decât frumoasă, Elena Lupescu era extraordinar de atrăgătoare și, în ciuda tinereții ei, era uimitor de abilă în arta seducției. Într-atât de mult încât, după câteva săptămâni, când Carol s-a întors la București, tânăra Lupescu îl însoțea deja în calitate de amantă”. O pasiune fulgerătoare care avea să dureze tot restul vieților protagoniștilor  și care a schimbat, poate, destinul Românie. Nu vom ști niciodată cum ar fi arătat istoria noastră cu un Rege Carol al II-lea, devotat soției și fiului său, un exemplu de moralitate și fidelitate…

  • PLUSURI

    O carte foarte bine documentată, care reflectă cu acuratețe atmosfera diferitelor epoci istorice.
    Calitatea tipografică de excepție și suportul vizual foarte bine ales.

  • RECOMANDARI

    O carte despre „cealaltă istorie” a lumii noastre și a femeilor excepționale care au scris-o.

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu