sâmbătă, 19 mai 2018

Retrospectiva celui mai mare festival de film istoric din Europa la Institutul Francez din Bucureşti

În perioada 21 - 24 mai 2018, Institutul Francez din Bucureşti va fi gazdă a proiecţiilor celor mai apreciate pelicule din cadrul Festival International du Film d'Histoire de Pessac 2017. Este al doilea an consecutiv când acest festival din Franţa este prezentat la Bucureşti, evenimentul fiind rezultatul parteneriatului dintre festivalul din Pessac şi Festivalul de Film şi Istorii Râşnov.

Proiecţiile festivalului au fost prezentate publicului francez în noiembrie 2017 şi vor fi văzute de iubitorii filmului din Bucureşti la cinematograful Elvira Popescu. Filmele au fost selectate de renumitul cineast Pierre-Henri Deleau (actor, producător, selecţioner, director de festival) ce va fi prezent la Bucureşti pentru această ocazie.

Programul include:
12 documentare: De Gaulle, le dernier roi de France; Jacques Doriot, le petit führer français; Mais qui a tué Maggie?; Anne Morgan, une Américaine sur le front; L'Île de Lumière; Hell on Earth; Le Manuscrit sauvé du KGB - "Vie et destin" de Vassili Grossman; La Police de Vichy; Jeunesses hitlériennes, l'endoctrinement d'une nation; Klaus Barbie, la traque; Klaus Barbie, un procès pour mémoire; Dans la tête des SS.

4 dezbateri: Du communisme au fascisme: le cas Jacques Doriot; L'humanitaire: naissance d'une idéologie et du devoir d'ingérence; Les polices politiques, instruments de l'autoritarisme; Le procès de Klaus Barbie, une médiatisation au service du devoir de mémoire - du crime de guerre au crime contre l'humanité?.



La dezbateri vor fi prezenţi alături de Pierre-Henri Deleau: Joseph Beauregard (a lucrat mai mulţi ani pentru France Inter, a trăit la Tokyo unde a fost corespondent şi profesor; este membru al Observatoire des radicalités politiques), Nicolas Jallot (autor de documentare de televiziune despre istoria Uniunii Sovietice şi a ţărilor din Europa de Est; a publicat mai multe cărţi de investigaţii istorice), Christophe Brulé (absolvent al ESJ-Lille, a regizat mai mult de 30 de documentare sociale şi istorie recentă; din 2009 este redactor şi producător la compania de producţie Tournez S'il Vous Plaît) şi David Korn-Brzoza (autorul mai multor documentare despre spionaj, al Doilea Război Mondial şi contextul celei de-a cincea republici franceze).

Toate detaliile evenimentului se găsesc pe: www.facebook.com/filmistoricrasnov/.

 

Festival International du Film d'Histoire de Pessac a fost fondat ȋn 1990 şi a devenit un reper în agenda culturală a Franţei ultimelor decenii, abordând problematici de actualitate care generează o nouă perspectivă asupra receptării istoriei în rândul publicului. Cinematograful este acum o sursă esenţială în înţelegerea secolului XX în diverse domenii: evoluţii sociale, transformări politice, schimbări culturale şi a sistemelor de reprezentare.

Concepţia festivalului a fost gândită de Alain Rousset, primarul oraşului Pessac ȋn 1990, şi de scriitorul Jean Lacouture. Evenimentul a fost creat pentru prima dată ca un tribut adus regizorului Jean Eustache (născut în Pessac) şi cu dorinţa de a îmbina istoria şi imaginea. O echipă formată din profesionişti (istorici, cineaşti, jurnalişti) lucrează pentru fiecare ediţie: Jean-Noël Jeanneney, Jean-Pierre Rioux, Stéphane Khemis, Jean Labib, Pierre-Henri Deleau, Michel Eimer, Anne-Marie Cocula şi Pierre Sadran. Ediţia din 2017 a însemnat proiecţia a 110 filme, 40 de dezbateri şi peste 40.000 de spectatori timp de 8 zile (www.cinema-histoire-pessac.com)

Cunoscut publicului din România ca singurul festival de profil, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov (www.ffir.ro) este din 2009 un eveniment anual, care încearcă să coaguleze o comunitate a pasionaţilor de film şi de cauzalitate istorică, punând accent pe diferite concepte estetice ce relevă evenimente istorice ale diferitelor epoci şi pe dezbaterea temelor relevate de acestea. Din 2016, cineastul Pierre-Henri Deleau (director al Festival International du Film d'Histoire de Pessac şi selecţioner al Festivalului de la Cannes ȋn perioada 1969 - 1998), face parte din echipa de selecţie a proiecţiilor prezentate publicului românesc la Râşnov.

Parteneri instituţionali: Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din România.

Program Festival de Pessac à Bucarest
Sala Elvire Popesco

 
Luni, 21.05.2018
17:00 Documentar De Gaulle, ultimul rege al Franţei, 103'
19:00 Documentar Jacques Doriot, micul führer francez, 60'
20:00 Dezbatere "De la comunism la fascism: cazul Jacques Doriot" cu Pierre-Henri Deleau & Joseph Beauregard (regizor)
21:00 Documentar Cine a ucis-o pe Maggie?, 82'

Marţi, 22.05.2018
17:00 Documentar Anne Morgan, o americancă pe front, 53'
18:15 Documentar Insula luminii, 64'
19:30 Dezbatere "Umanitarismul: naşterea unei ideologii şi datoria de a ajuta" cu Pierre-Henri Deleau & Nicolas Jallot (regizor)
20:30 Documentar Iadul pe Pământ, 99'

Miercuri, 23.05.2018
17:00 Documentar Manuscrisul KGB salvat - "Viaţă şi destin" de Vassili Grossman, 58'
18:15 Documentar Poliţia regimului Vichy, 94'
19:45 Dezbatere "Poliţia politică, instrument al regimurilor totalitare" cu Pierre-Henri Deleau & David Korn-Brzoza (regizor)
21:00 Documentar Tinerii hitlerişti, îndoctrinarea unei naţiuni, 107'

Joi, 24.05.2018
17:00 Documentar Klaus Barbie, urmărirea, 75'
18:30 Documentar Klaus Barbie, un proces pentru memorie, 72'
19:45 Dezbatere "Procesul lui Klaus Barbie, mediatizarea în serviciul memoriei - de la crime de război la crime împotriva umanităţii?" cu Christophe Brulé (regizor)
20:30 Documentar În mintea SS, 106'

Toate proiecţiile au subtitrare ȋn limba română.
Toate dezbaterile beneficiază de traducere simultană ȋn română-franceză.
Biletele se pot procura de pe platforma eventbook.ro şi la cinematograf.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu