duminică, 24 noiembrie 2019

Primul festival internaţional de film de comedie din Bucureşti - 10 filme internaţionale proiectate în premieră

Bucureştiul are parte de primul festival dedicat în totalitate filmelor de comedie. Timp aproape de o săptămână, în perioada 22-27 noiembrie 2019, capitala României găzduieşte singurul eveniment de acest tip din ţara noastră.

Toate filmele selectate vor fi proiectate în premieră în cele mai importante săli de cinema şi spaţii culturale din Bucureşti: Grand Cinema & More Băneasa, Cineplexx Titan şi Arcub.

(click pe program pentru mărire / salvare ca jpg)


Selecţia festivalului cuprinde 10 filme de comedie provenind din toate colţurile lumii - SUA, Anglia, Israel, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Argentina, Singapore, Rusia - multe dintre ele fiind proiectate pentru prima dată în România. Filmele prezentate acoperă marea majoritate a genurilor de comedie printre care se numără: comedie neagră, comedie fantastică, comedie istorică, comedie socială, comedie politică, comedie dramă, comedie thriller, comedie de autor şi nu în ultimul rând comedie romantică.

"De ce există atât de puţină comedie în zilele noastre? Pentru că noi toţi ne dorim să fim perfecţi. Învăţăm să fim tehnici, ne antrenăm ca să fim puternici, dormim ca să fim treji, uitând să visăm. Zâmbim doar atunci când reuşim să vedem ceea ce ne spun alţii că e bine. Păi dacă toată lumea apreciază aritmetica cum poate cineva să picteze. Doar un nebun care apreciază pictura poate zâmbi." - a declarat Dabija Enea, Bucharest Best Comedy Founding Director.

Juriul festivalului format din cunoscuţi cineaşti şi actori de comedie va acorda Premiul pentru cea mai bună comedie a anului 2018. George Mihăiţă, Adrian Titieni, Oana Pellea, Horea Murgu, Mick Davis, Adrian Păduraru, Valeriu Andriuţă vor face parte din juriul prezidat de Irina - Margareta Nistor.

"De doi ani străbat România cu filmele din Centenar şi la sesiunea de întrebări, dorinţa publicului este clară: sa vadă comedii, dacă se poate romantice! După acest Festival vor fi şi mai cunoscători în ale tendinţelor în domeniu, de pe tot globul, şi sper să fie un imbold şi pentru creatorii noştri să fie pe gustul cinefililor pasionaţi şi cu experienţă!" - a declarat Irina - Margareta Nistor, preşedinta juriului Bucharest Best Comedy Film.

De asemenea, organizatorii au pregătit şi o secţiune dedicată filmului românesc de comedie care va considera cunoscute producţii de comedie româneşti lansate în ultimii ani.

O altă noutate pe care o aduce prima ediţie a Bucharest Best Comedy Film o reprezintă trei ateliere de film şi actorie, gândite pentru actori, scenografi, producători sau tineri studenţi pasionaţi de film şi actorie: Atelierul Film Vertical organizat cu suportul Stemo Project, Atelierul Arta Actorului de Comedie organizat cu suportul Let it Go Acting Studio şi Atelierul Scenariu de Comedie organizat cu suportul lui Christian Routh. Pentru participanţii la cele trei ateliere, juriul va acorda 2 premii: "Premiul pentru cel mai bun scenariu" şi "Premiul pentru cel mai bun film".

Biletele se vor putea achiziţiona pe www.eventbook.ro. Biletele pentru Gala de deschidere s-au pus în vânzare pe https://eventbook.ro/film/bilete-bucharest-best-comedy-film-festival-2019-gala-de-deschidere-crazy-rich-asians.

Invitaţii speciali ai festivalului sunt Radu Mihăileanu, John Rhys-Davies şi Horaţiu Mălăele, care va susţine un spectacol în cadrul galei de deschidere.

Gala de deschidere şi de închidere a festivalului vor fi organizate la Grand Cinema Băneasa, sala Epika.

Filme

Crazy Rich Asians, în regia lui John M. Chu va fi proiectat în premieră în România chiar la Gala de deschidere care va avea loc în data de 22 noiembrie 2019 începând de la orele 19:30. În comedia romantică bazată pe romanul scris de Kevin Kwan, Rachel Chu îşi însoţeşte iubitul, Nick, la nunta celui mai bun prieten al său în Singapore. Ajunsă acolo află cu surprindere că familia lui Nick este extrem de înstărită, el fiind considerat unul dintre burlacii eligibili din ţară. Aruncată în lumina reflectoarelor, Rachel trebuie să se confrunte cu familia acestuia, cu pretendente geloase dar mai ales cu mama dezaprobatoare a lui Nick.

Vice în regia lui Adam Mckay este o comedie politică bazată pe viaţa lui Dick Cheney interpretat excepţional de Christian Bale. Un fin cunoscător al sistemului birocratic din Washington, Vicepreşedinte în echipa prezidenţială a lui George W. Bush. Dick Cheney devine cel mai puternic om din SUA şi contribuie în mod decisiv la impunerea unei noi ordini mondiale. Consecinţele acţiunilor sale le resimţim până azi.

Rebelles în regia lui Allan Mauduit este o comedie neagră spumoasă, plină de acţiune, care aduce în prim plan un trio de femei puternice, de asemenea proiectat în premieră în România. Fără experienţă profesională, Sandra, fostă regină a frumuseţii (Miss Pas-de-Calais), se mută din nou cu mama ei în Boulogne-sur-Mer, după ce a petrecut 15 ani în sudul Franţei. Îşi găseşte un loc de muncă la fabrica locală de conserve de peşte, unde respinge constant avansurile şefului ei pe care îl ucide din greşeală. Alte două angajate sunt martorele scenei. Când sunt pe punctul de a apela serviciul de urgenţă, cele trei angajate descoperă o pungă plină de bani în vestiarul mortului. O avere pe care ele decid să o împartă. Şi astfel încep problemele lor...

Heavy Trip în regia lui Juuso Laatio şi a lui Jukka Vidgren este o comedie de tip road movie care aduce în prim plan istoria trupei de metal rock Impaled Rektum, care a repetat timp de 12 ani, fără să aibă un singur concert. Băieţii primesc un vizitator surpriză din Norvegia - promotorul unui imens festival de muzică heavy metal - şi decid că acum este momentul să-şi transforme visele în realitate.

All About Me în regia Carolinei Link este de asemenea proiectat în premieră la Bucureşti, după ce a înregistrat un succes de public în Germania. Bazat pe cea mai bine vândută autobiografie a lui Hape Kerkeling, unul dintre cei mai îndrăgiţi comedianţi şi gazde de televiziune din Germania, şi manevrat minunat de regizoarea Caroline Link (Nowhere In Africa - câştigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2003), All About Me este o poveste distractivă, sinceră, despre potenţialul terapeutic al râsului.

Tel Aviv on Fire în regia lui Sameh Zoabi este o comedie israeliană multipremiată inclusiv la Festivalul de film de la Venetia în 2018. Personajul principal este un palestinian fermecător care locuieşte în Ierusalim şi lucrează ca intern în cadrul emisiunii care este produs la Ramallah. În fiecare zi, Salam trebuie să treacă printr-un punct de control israelian dificil pentru a ajunge în studiouri. Când se împrieteneşte cu Assi, comandantul punctului de control, care îi oferă idei sclipitoare de scris, cariera creativă a lui Salam ia o ascensiune uimitoare. Acest film este nominalizat recent de European Film Academy la secţiune cea mai bună comedie.

The Party în regia lui Sally Poter este o comedie socială a cărei premieră a avut loc la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Scriitoarea şi regizoarea Sally Porter încearcă să prezinte un punct de vedere foarte personal despre o Anglie tradiţională, conservatoare, pe cale de dispariţie. Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Bruno Ganz şi Cillian Murphy fac parte din distribuţia filmului, care gravitează în jurul unei petreceri intime date pentru a sărbători numirea personajului lui Scott Thomas, Janet, ca ministru în cabinetul din umbră al Marii Britanii.

Re Loca este o comedie regizată de Martino Zaidelis, bazată pe fantezia a ceea ce s-ar întâmpla dacă ai putea spune brusc tot ceea ce gândeşti cu adevărat. După ani buni de viaţă monotonă, plină de presiuni şi cerinţe ridicole, o întâlnire întâmplătoare, dar magică, o va transforma pe Pilar (Natalia Oreiro) într-o "Re Loca" - ea va spune şi va face tot ce îi trece prin cap. Colegi, prieteni, soţ şi familie, toţi sunt afectaţi şi marcaţi de această transformare bruscă. Regizorul Martino Zaidelis va fi prezent la Bucureşti şi va susţine un masterclass în cadrul festivalului pe 24 noiembrie 2019 la Arcub.

Life of the Party regizat de către Ben Falcone şi având-o în rolul principal pe cunoscuta actriţă de comedie Melissa McCarthy (Deanna) aduce în prim plan personajul unei mame de vârsta a doua care decide să se întoarcă la facultate pentru a-şi termina studiile. Deanna ajunge la aceeaşi facultate cu fiica ei, deloc încântată în a o avea colegă pe propria mamă. Melissa McCarthy, cunoscută pentru rolurile din filmele lui Paul Feig, Bridemaids şi Spy aduce într-o notă simplă un personaj comic care poate juca, de asemenea, un flirt, empatic şi uman.

Benedetta Follia în regia lui Carlo Verdone prezintă o poveste de dragoste în era aplicaţiilor de dating. După douăzeci şi cinci de ani, Guglielmo (Verdone) şi Lidia (Lucrezia Lante della Rovere) îşi sărbătoresc aniversarea nunţii de argint. Seara se încheie însă cu abandonarea soţiei de către soţ, în urma dezvăluirii şocante că a fost îndrăgostită de multă vreme de o femeie. Această femeie este chiar asistenta de vânzări la magazinul de haine religioase deţinut de Guglielmo. Aşadar, pe lângă faptul că se află singur şi deprimat, Guglielmo trebuie să găsească şi un nou colaborator. Dintre potenţialii solicitanţi, cel mai improbabil candidat apare în cele din urmă, Luna (Pastorelli): o locuitoare din suburbiile oraşului şi o vânzătoare pricepută, cu un trecut întunecat şi cunoştinţe excelente despre aplicaţiile de întâlnire.

Izvorul femeilor în regia lui Radu Mihăileanu este o comedie franţuzească cu Leïla Bekhti şi Hafsia Herzi în rolurile principale care va fi proiectată în afara competiţiei. Filmul a debutat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, unde Radu Mihăileanu a fost nominalizat la Palme d'Or. Filmul este "o odă adusă femeilor", cum spune regizorul. E povestea unei greve a iubirii, filmate într-un sat din Maroc. Tradiţia locului spune ca femeile să aducă apă dintr-un izvor săpat în munte, în fiecare zi, în plin soare. Leila (Leïla Bekhti), o tânără mireasă, le convinge pe celelalte să se revolte: fără sex până când bărbaţii vor rezolva problema aducerii apei în sat.

Radu Mihăileanu este invitatul de onoare al festivalului şi va susţine un Masterclass în data de 26 noiembrie 2019, orele 15.00, la Arcub. De asemenea, în cadrul galei de închidere din data de 27 noiembrie 2019, renumitul regizor şi scenarist va fi premiat cu Premiul pentru contribuţia adusă la cinematografia europeană.

Selecţia internaţională a festivalului este completată de selecţia naţională a filmelor de comedie produse în România în ultimii ani. Această selecţie cuprinde:

6,9 pe scara Richter în regia lui Nae Caranfil este un film de comedie care prezinta povestea unui actor de teatru care navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de muzical, o nevastă geloasă până la depresie şi obsesia marelui cutremur devastator, anunţat ca iminent de toţi experţii. Însă adevăratul cutremur pentru el se dovedeşte a fi reapariţia intempestivă a propriului său tată, manipulator şi amoral, după decenii de absenţă. În distribuţie îi regăsim pe actorii minunaţi: Maria Obretin, Teodor Corban şi Laurenţiu Bănescu. Proiecţia va avea loc în prezenţa echipei urmată de un Q&A.

Două lozuri în regia lui Paul Negoescu îi are ca protagonişti pe Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol, şi spune povestea comică a unor oameni disperaţi care recurg la soluţia visată de noi toţi atunci când avem nevoie de bani repede şi simplu - joacă la Loto 6/49... Dar nepriceperea le va juca feste, căci, ca să câştigi la loto nu e de ajuns numai să cumperi bilet, şi acesta să fie câştigător, ci să şi ştii să ai grijă de el, să nu-l rătăceşti...

Ghinionistul în regia lui Iura Luncasu este despre noi. Despre haz de necaz. Despre un tip prea prins în grijile zilnice şi prea convins că e urmărit de ghinion, încât uită că unele lucruri depind doar de el pentru a-şi îndeplini visele. Ce-i drept, are multe "pieze rele" în jur! Ghinionistul este o comedie autentic românească, o cursă plină de imprevizibil pentru un tânăr chitarist care nu-şi doreşte decât să ajungă la audiţiile de care viitorul său depinde, dar este împiedicat de tot felul de obstacole. În distribuţie îi vom revedea pe Diana Dumitrescu, Virgil Ianţu şi Vlad Logigan.

Nunta mută în regia lui Horaţiu Mălăele este un film despre istoria absurdă şi îi aduce în lumina reflectoarelor pe Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean şi Valentin Teodosiu. Filmul, construit ca o poveste în poveste şi bazat pe fapte reale, relatează o întâmplare din 5 martie 1953. Pretextul este vizita unei echipe de jurnalişti într-o localitate izolată unde vor să facă un reportaj despre fenomenele paranormale din acea zonă. Aici descoperă, însă, numai femei în vârstă. Singurul bărbat este primarul, care le spune strania poveste din 5 martie.

Pup-o mă! în regia Cameliei Popa este un film de comedie în care Bică, Tică şi Horică au trecut de mult de vârstă însurătorii, dar mai au o şansă anul acesta şi trebuie să profite de ea. Cei trei ciobani disperaţi după însurătoare vor cu tot dinadinsul să ajungă în târg şi să-şi întâlnească alesele, dar ce te faci când baciul le interzice să lase mioarele baltă? Soarta pare să le surâdă când două fete de la oraş îşi proptesc maşina în gardul stânii. În distributie îi vom regăsi pe Alexandru Sandel Pop, Constantin Cotimanis, Alin Panc, Alexandru Pop.

Bucharest Best Comedy Film promovează cineaştii români la început de carieră. Scurtmetrajul de debut Romanian Traditions în regia lui Pavel Bartos va fi proiectat în afara competiţiei româneşti. Comedia are la bază o întâmplare reală, petrecută la o nuntă sătească, şi are o distribuţie generoasă: Alexandru Papadopol, Elvira Deatcu, Alexandru Ion, Vladimir Purdel, Ruxandra Maniu şi Adrian Damian.

Masterclass-uri şi workshop-uri

12 masterclass-uri şi două workshop-uri destinate filmului de comedie sunt incluse în programul primei ediţii a Bucharest Best Comedy Film şi se vor desfăşura în perioada 23 - 26 noiembrie 2019, în Bucureşti, la Arcub (Strada Lipscani nr. 84 - 90, Bucureşti). Intrarea este liberă iar înscrierile se fac în secţiunea Masterclass pe www.bucharestbestcomedyfilm.ro.

Masterclass-urile vor fi susţinute de Antonio Flamini, Phil Hughes, Claudio Bucci, Liza Reichardt, Martino Zaidelis, Steve Coombes, Nadia Kibout, Vanessa Tonnini, Irina Malcea, Cristina Cepraga.

Cele două workshopuri sunt adresate scenariştilor şi actorilor de comedie şi sunt coordonate de Christian Routh, respectiv de Arndt Schwering- Sohnrey.

(click pe program pentru mărire / salvare ca jpg)

Prezentarea filmelor şi programul proiecţiilor sunt disponibile pe www.bucharestbestcomedyfilm.ro cât şi pe www.eventbook.ro.

Prima ediţie a Bucharest Best Comedy Film este organizată de către Asociaţia Culturală "Grigore Vasiliu Birlic" în parteneriat cu Primăria Capitalei. Asociaţia Culturală "Grigore Vasiliu Birlic" sprijină comedia românească în onoarea maestrului Birlic, marele artist de geniu al comediei române

"Asociaţia Culturală Grigore Vasiliu Birlic a luat fiinţă la iniţiativa membrilor familiei şi a unor personalităţi marcante ale vieţii culturale româneşti. Prin acest festival ne continuăm misiunea de sprijinire şi promovare a teatrului şi filmului românesc, atât în ţară, cât şi în străinătate, iar comedia are un impact pozitiv în societate. Dorim de asemenea să oferim iubitorilor de comedie o mai bună cunoaştere a acestui fenomen, dar şi un omagiu persoanei, spiritului şi operei lui Birlic şi generaţiilor ulterioare de actori, care nu au avut ocazia să crească cu Birlic şi să cunoască darul pe care el şi generaţia sa de actori l-au oferit scenei româneşti", a declarat Alex Şerban, preşedinte al Asociaţiei Culturale Grigore Vasiliu Birlic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu