vineri, 26 aprilie 2019

Programul Platformei de Artă Educaţională 2019 la Replika

Asociaţia Culturală REPLIKA vă invită în perioada Martie - Iunie 2019, în fiecare seară de luni şi de marţi la CENTRUL DE TEATRU EDUCAŢIONAL REPLIKA (Str. Lânăriei 93-95, sector 4, Bucureşti)

Platforma de Artă Educaţională abordează problematici sociale intens dezbătute, într-un format cultural care propune conectarea teatrului cu literatura şi cinematografia.

În fiecare zi de luni, la Centrul Replika vom prezenta spectacole de teatru şi cărţi, urmând ca în zilele de marţi să puteţi viziona scurtmetraje legate tematic de abordările propuse în ziua precedentă.

Spectacolele de teatru, cărţile şi filmele explorează teme şi subiecte educaţionale de maxim interes: cyberbulling-ul, educaţia sexuală, migraţia economică, maturizarea tinerilor, socializarea de gen, poziţionarea religioasă, multiplele cauze ale disfuncţionalităţilor din educaţie, raportări intersecţionale la condiţia femeii etc.



Platforma debutează pe 11 martie 2019 cu spectacolul Interior 0 (la baza căruia se află romanul Interior zero al Laviniei Branişte), creat de Gabi Albu, Alex Bălă, Lavinia Branişte, Paul Dunca, Nicoleta Lefter, Mihaela Michailov şi Katia Pascariu. Spectacolul surprinde precaritatea şi vulnerabilităţile unei generaţii care supravieţuieşte la limită, în aşteptarea unui viitorplin de incertitudini, o generaţie ruptă între nevoia de stabilitate emoţională şi job-uri sufocante, între căutarea fericirii în cuplu, maternitate şi ratare. Scurtmetrajele cu care începe Platforma, pe 12 martie 2019 - din Franţa, Belgia, Brazilia şi Norvegia -, sunt premiate la festivaluri internaţionale importante şi au în centru tema singurătăţii, fricii de moarte, pierderii zonei de confort.

În cadrul platformei se vor juca, pe lângă producţii din Bucureşti, spectacole din Botoşani (Atelierul de Teatru - trupă de adolescente şi adolescenţi, cu care Centrul Replika a colaborat încă de la înfiinţarea sa, în 2015), din Cluj (de la Reactor de Creaţie şi Experiment), din Sibiu, Teatrul Gong.

De asemenea, în luna mai, este invitat spectacolul de dans Boys Who Play with Dolls - al companiei ALT@RT din Cehia, care deconstruieşte performativ stereotipii de gen şi clişee care ne sunt pervers inoculate.

Printre cărţile care vor fi prezentat, menţionăm De ce să fii fericită când poţi fi normală de Jeanette Winterson, Cireşe amare de Liliana Nechita, Feminist(ă). Feminişti de Chimamanda Ngozi Adichie, Manual pentru femeile de serviciu de Lucia Berlin.

Dintre filmele selectate, care vor fi vizionate în fiecare marţi, amintim Eden, creat de Ana Pio, bazat pe fapte reale din seminarii catolice din Portugalia anilor 70, Numele pe care îl porţi de Hervé Demers, o reflecţie asupra violenţei în şcoală şi relaţiilor de familie problematice, Fauve de Jérémy Comte, o creaţie cinematografică multipremiată, despre povestea tulburătoare a unor adolescenţi.

PROGRAMUL LUNII MAI 2019

4 mai 2019 (Sâmbătă) & 5 mai 2019 (Duminică)
ora 19.00 - SPECTACOL-INSTALAŢIE-ITINERANT
PE CE STĂM

producători: ASOCIAŢIA CULTURALĂ ADO şi ASOCIAŢIA CULTURALĂ REPLIKA

echipa proiectului: Gabi Albu, Radu Apostol, Alexandra Bugan (aka Serebe), Viorel Cojanu, Corina Găgeanu, Elena S Găgeanu, Valentin Maier, Maria Mandea, Mihaela Michailov, Silvana Negruţiu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Mihaela Rădescu, Vlad Rădescu şi alţi artişti invitaţi

PE CE STĂM este un spectacol-instalaţie-itinerant despre istoria locului unde se află Centrul Replika, pe strada Lânăriei 93-95. Spectacolul este inspirat de materialele documentate din perioada 1850-2014. Un spectacol pentru numai 30 de spectatori care sunt ghidaţi de poveştile locului transpuse în secvenţe de teatru radiofonic şi instalaţii interactive.

limita de vârstă: 12+ / durata: 1h 30 min

Intrare liberă pe bază de rezervare la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

6 mai 2019 (Luni) - Poveşti la Replika
ora 19.00 - SPECTACOL
Boys Who Like To Play With Dolls
producător: Karolína Hejnová - ALT@RT o.s.
susţinut de Prague City Hall, ALT@RT o.s.

concept, coregrafie şi interpretare: Tereza Ondrová, Peter Šavel
lighting design: Jiří Hajdyla

limita de vârstă: 14+ / durata: 40 min

Intrare liberă pe bază de rezervare la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

Societatea ne insuflă stereotipuri privind genurile încă din copilărie. Roz pentru fete, maşinuţe pentru băieţi, fetiţele se joacă cu păpuşi şi băieţii nu plâng. Genul - sexualitatea personalităţii - mai mult decât un fenomen biologic, este un fenomen social. Esenţa a ceea ce înseamnă să fii bărbat sau femeie nu se bazează doar pe cantitatea de estrogen sau testosteron din corp, ci este, pe scurt, rezultatul influenţei sociale sau al unei decizii, al educaţiei, al procesului de socializare.
Bine aţi venit în lumea fantastică în care principiile masculin şi feminin nu sunt neapărat aceleaşi cu cele de bărbat sau femeie. Proiectul a rezultat în urma întâlnirii creative dintre doi coregrafi şi interpreţi după spectacolul de succes Much More Than Nothing. Mişcarea şi dansul devin aici mijloace de a ilustra contrastul dintre expresia corpului şi cea a sufletului, dintre datele genetice şi prejudecăţile sociale în încercarea de a provoca variile stereotipuri sociale şi de a explora tema genului, pur fizic.

ora 20.00 - CARTE
"Feminist(ă). Feminişti" de Chimamanda Ngozi Adichie, Editura Black Button Books, Bucureşti, 2016, traducere Anca Dumitrescu

Problema cu genurile este că mai degrabă ne prescriu cum ar trebui să fim decât să ne recunoască aşa cum suntem. Imaginaţi-vă cât de fericiţi am fi, cât de liberi de a fi noi înşine, dacă nu am fi apăsaţi de greutatea aşteptărilor impuse de rolurile de gen.
Desigur, băieţii şi fetele sunt diferiţi din punct de vedere biologic, dar socializarea exagerează aceste diferenţe şi apoi declanşează un proces de autoîmplinire.
Ce-ar fi dacă, în educaţia pe care o dăm copiilor, ne-am concentra pe abilitate, nu pe gen? Dacă ne-am concentra pe interes, nu pe gen?

7 mai 2019 (Marţi) - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ / Filmele au subtitrare în limba engleză. / durata: 137 min

ora 19.00 - SCURTMETRAJE
1. FILIP (2015), Sweden, 11 min - Regie: Nathalie Álvarez Mesén
Filip are 7 ani şi cel mai mult îl admiră pe fratele lui mai mare, Sebastian. Ei se prostesc, se uită la filme şi joacă fotbal împreună. Într-o seară, Filip observă ceva neaşteptat între Sebastian şi prietenul lui cel mai bun şi nu ştie cum să se raporteze la asta.

2. GOLDFISH (2017), Greece, 14 min - Regie: Yorgos Angelopoulos
Un băieţel crede că noul lui peştişor de aur este gay, spre disperarea tatălui său conservator.

3. BREATHE (2015), Ireland | UK, 14 min - Regie: James Doherty
Breathe îl urmăreşte pe Patrick, un Călător luptător cu mâinile goale, care devine din ce în ce mai preocupat de feminitatea filului său mai mic, Francie.

4. NOORA (2017), Norway, 20 min - Regie: Tommy Naess
Noora creşte într-o sectă creştină strictă de pe coasta de vest a Norvegiei. În momentul în care se îndrăgosteşte de Siv, Noora îşi supără familia şi încurcă planul acesteia de a o mărita cu Johannes, care e mult mai mare decât ea.

5. SMALL ARMS (2017), US, 22 min - Regie: Arman Cole
Un student din partea de nord a statului Michigan, hărţuit cu ameninţări homofobe anonime, ia lecţii de tras cu arma de la un supravieţuitor solitar, făcând un efort să-şi demonstreze bărbăţia.

6. THE CATCH (2017), Canada | USA, 15 min - Regie: Holly Brace-Lavoie
The Catch este despre o fată tânără şi puternică pe nume Morgan, care iubeşte să pescuiască somon din râul din apropierea casei. Îi plac şi băieţii. Dar băieţilor nu le plac fetele care pescuiesc. Morgan nu reuşeşte să împace cele două pasiuni. Va trebui ea să aleagă una şi să renunţe la cealaltă?

7. PISCINA / POOL (2016), Brazil, 29 min - Regie: Leandro Goddinho
În încercarea de afla mai multe despre trecutul bunicii sale, Claudia o întâlneşte pe Marlene, o femeie învârstă care a adus un omagiu amintirilor ei într-o piscină goală.
Piscina (Pool) este despre persecutarea homosexualilor din timpul perioadei naziste şi reuşita comunităţii LGBT în legăută cu drepturile civile în istoria contemporană.

8. MOTHER KNOWS BEST / MAMMA VET BÄST (2016), Suedia, 12 min - Regie: Mikael Bundsen
Mama nu are nicio problemă cu faptul că fiul ei tocmai i-a făcut cunoştinţă cu iubitul lui. Cu intenţii bune, ea doreşte doar să îi dea nişte sfaturi.

Intrare liberă pe bază de rezervare la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

10 mai 2019 (Vineri)
ora 19.00
COPII RĂI

PRODUCĂTOR ASOCIAŢIA CULTURALĂ ADO

text: Mihaela Michailov
regia: Alex Mihăescu
distribuţie: Katia Pascariu
mişcarea scenică: Farid Fairuz
muzica: Jak Neumann

limita de vârstă: 8+ / durata: 1h

Intrare liberă pe bază de rezervare la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

O fetiţă de 11 ani nu stă "cuminte în banca ei". Învârte elastice în timpul orelor. Se joacă de-a copilul liber. Visează girafe. E mutată de la o şcoală la alta pentru că nu se încadrează în sistem. Nu e un copil lider. Nu e un copil productiv. În timpul orei de istorie, profesoara o pedepseşte. Apoi colegii devin violenţi cu ea. Apoi ea tace. Apoi ea nu mai vrea nimic. Mâine o să meargă la o şcoală nouă. Dar în ce şcoală este lăsată să fie ceea ce e - un copil nedresat?
COPII RĂI vorbeşte despre violenţă şi supunere. Despre imaginaţia care se pedepseşte pentru că îndrăzneşte să se exprime. Despre reguli şi excese care pun la colţ libertatea copiilor. Copii răi este un spectacol despre sistemul de educaţie din România, despre formele de violenţă care transformă o pedeapsă aparent banală într-o ameninţare colectivă, despre relaţiile de putere copii-profesori-părinţi.

13 mai 2019 (Luni) - Poveşti la Replika
ora 19.00 - SPECTACOL
ALICE ÎN ŢARA MINUNILOR, adaptare după Lewis Carroll

ATELIERUL DE TEATRU al Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani

Coordonatori: Lenuş-Teodora Moraru şi Gelu Rîşca
Distribuţie: ALICE - Anamaria Rusu / PISICA DE CHESHIRE - Ruxandra Moraru / REGINA - Antonia Scutaru / REGELE - August Măricuţa / IEPURELE ALB - Natalia Radu / PĂLĂRIERUL NEBUN - Tavi Mateiciuc / BURSUCUL - Alex Maxim / IEPURELE DE MARTIE - Ioana Alexuc / ŞOARECELE - Daria Bărgianu / PAPAGALUL DODO - Iza Pamparău / Dl. OMIDĂ - Şerban Amişculesei / PORUMBELUL - Natalia Radu / DUCESA - Diana Văcăreanu / BUCĂTĂREASA DUCESEI - Medeea Iftime / FALSA BROASCĂ ŢESTOASĂ - Denisa Dutcovschi / GRIFONUL - Ştefan Hruşcă / Domnul R. - Toma-George Rîşca

Scenografia şi costumele: Ioana Alexuc, Denisa Dutcovschi, Natalia Radu / Ilustraţia muzicală: Toma-George Rîşca

Intrare liberă pe bază de rezervare la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

Alice e despre tot ce înseamnă schimbare - aşteptată, neaşteptată, dorită, nedorită... E despre controlul părinţilor, despre pierderea controlului şi găsirea de sine. Alice încearcă să-şi găsească un răspuns concret la o întrebare importantă "Cine sunt eu?" - cu un răspuns aparent simplu de găsit. Cine o ajută în această călătorie? Se pare că toţi sunt nebuni pe tărâmul ciudat pe care hoinăreşte şi niciunul nu dă semne că ar vrea să o ajute. Înconjurată de atâtea personaje, şi totuşi atât de singură, oare va găsi Alice răspunsul?

ora 20.30 - CARTE
"Un cititor în pădurea din oglindă" de Alberto Manguel, Editura Nemira, Bucureşti, 2016, traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu
Pe când aveam opt sau nouă ani, neîncrederea mea încă nu se născuse, iar ficţiunea se simţea câteodată mai reală pe pielea mea decât faptele zilnice. Nu e vorba despre faptul că aş fi crezut în existenţa reală a unui loc numit Ţara minunilor, ci despre acela că eram convins că e alcătuit din aceeaşi materie precum casa, strada mea sau cărămizile roşii din care era construită şcoala mea.

14 mai 2019 (Marţi) - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ / Filmele au subtitrare în limba engleză. / durata: 99 min

ora 19.00 - SCURTMETRAJE
1. GOODBY PAPA / TSCHÜSS PAPA (2014), Germany, 27 min - Regie: Hendrik Maximilian Schmitt
Goodbye Papa este o dramă sensibilă despre un băiat care încearcă să se obişnuiască cu moartea tatălui şi cu perioada de jale care vine după.
Tânărul Benedict este foarte ataşat de vechea armură medievală a tatălui şi acesta este singurul lucru care îi aduce alinare. În încercarea de a fi cavaler, ajunge să se încaiere la şcoală cu un copil hărţuitor. Mama lui se vede nevoită să vândă armura încercând să îl ajute pe fiul ei să depăşească situaţia. Aşa că Benedict porneşte într-o mare aventură de a recupera armura şi în această călătorie află ce înseamnă să fii un cavaler adevărat, cu sau fără ea.

2. THE JAR (2017), UK, 19 min - Regie: Carleton Rodgers
Jake îşi bune ambiţiile băieţeşti de a fi astronaut într-o puşculiţă. Dar acolo sunt cei care ar putea călca peste visurile lui. Va putea el să facă saltul uriaş?

3. BERNARD THE GREAT / BERNARD LE GRAND (2013), Canada, 9 min - Regie: Marie-Hélène Viens & Philippe Lupien
Astăzi este ziua de naştere a lui Bernard, dar el nu se bucură. Într-o lume în care adulţii sunt egoişti şi neglijenţi, părinţii lui încearcă să îl ţină departe de inocenţa copilăriei. Bernard nu vrea să crească dacă asta înseamnă să ajungă ca ei. El poartă mândru costumul "împotriva creşterii" ca să înfrunte lumea adulţilor. Astăzi este ziua lui Bernard, dar nu va împlini 10 ani sub nicio formă!

4. FOX / ALEPOU (2016), Grecia, 29 min - Regie: Jacqueline Lentzou
Atena, Grecia. Un val de căldură. Stephanos face sport ascultând rap, în timp ce mama lui plănuieşte o ieşire. După încă o ceartă, e lăsat acasă să aibă grijă de fraţii mai mici şi de Lucy, căţeluşa familiei. Lucy este bolnavă. Lene de vară printre cutii de pizza, flirturi de adolescenţi şi un telefon care sună în continuu. Ceea ce va schimba dramatic ziua, va fi moartea lui Lucy. Mai mult decât atât, alte schimbări vor apărea pentru 3 fraţi, după ce Stephanos va răspunde la telefon. Ultima zi fără griji din viaţa lor.

5. THE CHICKEN (2014), Germany | Croatia, 15 min - Regie: Una Gunjak
Când împlineşte 6 ani, Selma primeşte cadou un pui viu. Când îşi dă seama că pasărea va fi ucisă pentru hrană, decide să o salveze şi să o elibereze, neştiind la ce va duce acţiunea ei. În timp ce încearcă să găsească puiul pierdut, mama Selmei devine ţinta unui lunetist. Suntem în Sarajevo, în anul 1993.

Intrare liberă pe bază de rezervare la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

15 mai 2019 (Miercuri)
ora 19.00
FOREPLAY
Producător Asociaţia ArtRev în parteneriat cu Replika

Text şi Regie: Ozana Nicolau
Distribuţie: Teodora Dincă, Voica Oltean, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu
Muzica: Diana Miron / Mişcarea scenică: Silvia Călin / Scenografie: Mălina Ionescu / Video: Elena S Găgeanu / Lighting design: Radu Apostol

Limita de vârstă: 12+ / Durata: 1h 30 min

Intrare liberă pe bază de rezervare la artrev.ro@gmail.com /centrulreplika@gmail.com sau la 0732.101 860 / 0787.714 551

Foreplay este unicul spectacol din România care abordează închistarea societăţii actuale în privinţa sexualităţii şi una dintre consecinţele majore ale acesteia: sarcinile timpurii.
10% dintre mamele care nasc anual în România sunt minore. Dintre aceste 22.000 de adolescente care devin mame anual, Foreplay pune în scenă poveştile a trei dintre ele si vorbeşte despre standarde duble, despre falşi-vinovaţi, despre ce se poate face când într-un cuplu de adolescenţi apare un copil pe neaşteptate.

Spectacolul a obţinut Premiul pentru cea mai bună regie, în cadrul Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent 2018 şi Premiul pentru comunicare şi mediere culturală, în cadrul Premiilor Fondului Cultural Naţional 2018.

18 mai 2019 (Sâmbătă)
ora 19.00 - TEATRU
LIMITE

Text: Mihaela Michailov, Radu Apostol
Versuri: Bobi Dumitraş (de la Fără Zahăr)
Distribuţie: Mihaela Rădescu
Regie: Radu Apostol
Scenografie: Gabi Albu / Costum: Irina Gâdiuţă / Muzica&spaţiul sonor: Alex Bălă / Video: Elena S Găgeanu

Limita de vârstă: +14 / Durata: 1h 30 min
Intrare liberă pe bază de rezervare la 0732.101 860 / 0787.714 551 sau centrulreplika@gmail.com

Limite este un one-woman show comic şi acid despre şcoala românească.
În timpul documentării artistice pentru spectacolul Limite, am intervievat zeci de profesori şi profesoare din mediul preuniversitar, inspectori şi inspectoare, reprezentanţi ai instituţiilor care joacă un rol hotărâtor în sistemul educaţional din România. Astfel am încercat să radiografiem realităţile educaţionale cu care ne confruntăm şi legăturile complexe dintre profesori, copii, părinţi.
Am descoperit o întâmplare care a devenit emblematică pentru neputinţe şi dependenţe de care ne lovim adesea, noi cei care gravităm în jurul şcolii. O profesoară a trăit cea mai cruntă experienţă profesională şi umană din viaţa ei, întâmplare care nu a ajuns ştire TV sau ştire de cancan. Întâmplare care s-a consumat în tăcere, lăsând cicatrici multiple.
Limite porneşte de la un caz real şi extinde analiza acestuia asupra sistemului educaţional din România, cu multiplele lui divergenţe, incongruenţe, discrepanţe, încercări de reformare şi escaladare a unor erori moştenite.
Limite vorbeşte despre şcoala în care pare că nimeni nu-şi mai găseşte locul. Şi sensul.

20 mai 2019 (Luni) - Poveşti la Replika
ora 19.00 - SPECTACOL
99,6%

Producător: Reactor de creaţie şi experiment, Cluj Napoca

Creaţie colectivă: Panna Adorjáni, Raul Coldea, Hermina Csala, Radu Dogaru, Petro Ionescu, Bogdan Olarson, Kinga Ötvös, Oana Mardare, Adi Tudoran

Limbi vorbite pe scenă: română, maghiară, engleză (cu supratitrări în română, maghiară şi engleză) / Limita de vârstă: AG / Durata: 1h 40 min

Intrare liberă pe bază de rezervare la 0732.101 860 / 0787.714 551 sau centrulreplika@gmail.com

Avem în comun 99,6% din materialul genetic. 99,6% din "noi" visează la aceleaşi lucruri, dar ajungem să ne definim doar prin ce ne diferenţiază. Construim ficţiuni şi ne simţim în siguranţă în ele. Ficţiuni în care suntem altfel decât ceilalţi. 99,6% este o creaţie colectivă a nouă artişti maghiari şi români care s-au întâlnit în preajma centenarului pentru a vorbi despre lucrurile care îi apropie. Despre convieţuire şi despre limbaje comune. 99,6% nu este un spectacol, e o călătorie delicată spre acceptare şi solidaritate.

ora 20.40 - CARTE
"21 de lecţii pentru secolul XXI" de Yuval Noah Harari, Editura Polirom, Iaşi, 2018, traducere de Lucia Popovici
"În realitate, oamenii au trăit dintotdeauna în epoca post adevărului. Homo sapiens este o specie post-adevăr, a cărei putere depinde de crearea şi acceptarea unor ficţiuni. Încă din Epoca Pietrei, rolul miturilor autoconsolidate a fost acela de a uni colectivităţi umane. De fapt, Homo sapiens a cucerit această planetă datorită (mai presus de orice) capacităţii unice a omului de a crea şi de a disemina ficţiuni. Suntem singurele mamifere care pot coopera cu numeroşi străini, deoarece numai noi putem să inventăm poveşti fictive, să le împrăştiem în toate părţile şi să convingem milioane de oameni să creadă în ele. Atâta vreme cât toată lumea crede în aceleaşi ficţiuni, cu toţii ne supunem aceloraşi legi şi, prin urmare, putem coopera în mod eficient."

21 mai 2019 (Marţi) - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ / Filmele au subtitrare în limba engleză. / durata: 105 min

ora 19.00 - SCURTMETRAJE
1.SUPERMAN ISN'T JEWISH (...BUT I AM, A BIT) / SUPERMAN N'EST PAS JUIF(ET MOI UN PEU...) (2014), France, 30 min - Regie: Jimmy Bemon
Când află că organul lui genital arată diferit pentru că e evreu, tânărul Benjamin decide să facă orice poate pentru a-şi ascunde religia şi a-şi păstra secretul...

2. THE BUS STOP (2015), USA, 15 min - Regie: Justin Malone
Doi băieţi tineri ajung să se lovească din cauza stereotipurilor religioase pe care le-au învăţat de la părinţii lor.

3. SOLIDARITY (2013), USA, 20 min - Regie: Dustin Brown
Doi imigranţi fără acte în Los Angeles, care se confruntă cu pierderi, ajung să se conecteze, fără să ştie, într-o acţiune colectivă.

4. CHAY (2015), Germany, 8 min - Regie: Charlotte A. Rolfes
O familie iraniană plânge pierderea tatălui, care a fost ucis de extremişti de dreapta. Ali, fiul lui, se refugiază în ură şi în vise de răzbunare, în loc să aibă grijă de mama şi de fraţii lui. În orice caz, legătura dintre tată şi fiu este suficient de puternică pentru a-l salva într-un moment crucial.

5. THE CIRCLE / HAVERK (2016), Turcia, 15 min - Regie: RukenTekes
Filmul arată discriminarea şi violenţa cu care se confruntă Ezidi Kurds (Yazidis) din cauza religiei, printr-un eveniment simbolic care a avut loc între elevii şcolii primare din partea turcească a Mesopotamiei. Acest film de ficţiune este inspirat de evenimente reale din zonă, este jucat de 39 de copii kurzi din satele de lângă Hasankeyf şi filmat în Hasankeyf, un oraş antic, care urmează să fie scufundat sub apă în 2017 prin barajul hidroelectric Ilisu.

6. KIRUNA-KIGALI (2012), Suedia| Rwanda, 15 min - Regie: Goran Kapetanovic
O femeie tânără din Rwanda este pe cale să nască. Bebeluşul nu este întors şi viaţa ei e în pericol. În acelaşi timp, unei fete din Suedia i se rupe apa. Decide să se descurce singură şi refuză orice ajutor. Aceste două poveşti se împletesc şi par să se întâmple simultan în două părţi complet diferite ale lumii.

Intrare liberă pe bază de rezervare la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

22 mai 2019 (Miercuri)
ora 19.00 - TEATRU
MASKAR [între]

producători: Asociaţia T.E.T.A. , AsociaţiaUrbanium, Asociaţia Reper 21, Asociaţia Culturală ADO

text: Mihaela Michailov
regia: Radu Apostol
scenografia: Gabi Albu / muzica: Jak Neumann / video: Elena S Găgeanu
distribuţia: Katia Pascariu, Viorel Cojanu

limita de vârstă: 10+ / durata: 1h 30 min

Intrare liberă pe bază de rezervare la 0732.101 860 / 0787.714 551 sau centrulreplika@gmail.com

MASKAR [între] e spectacolul confruntării dintre percepţia unei majorităţi asupra unei minorităţi şi realităţile cu care se confruntă minoritatea respectivă. E spectacolul coliziunii contururilor şi conţinuturilor unor istorii care coabitează fără să-şi cunoască profunzimile.
Spectacolul MASKAR [între] are la bază o documentare realizată în oraşele Alexandria şi Turnu-Măgurele, care a constat într-o serie de interviuri cu persoane din comunităţi rome şi în ateliere cu grupuri de copii şi adolescenţi.

23 mai 2019 (Joi)
ora 19.00 - FICŢIUNE POETICĂ
THIS IS JUST A STORY

Producător: La TraverScène
Autor, regie, interpret: Julien Daillère
Manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franţa 2019.
Ficţiune poetică bilingvă RO / FR • cu un pic de maghiară, engleză, germană...
This is just a story se prezintă ca un teatru sărac din zilele noastre, combinând lumina smartphone-ului şi sunetul drâmbelor de bambus. În acest spectacol caustic şi poetic, relaţia cu publicul este construită cu umor: un act de echilibristică între stand-up şi şamanism.

Astăzi, în mod paradoxal, obsesia pentru fake news, în opoziţie cu ceea ce ar fi adevăratele fapte, consolidează ideea că este posibil să avem acces direct la adevăr şi apoi să-l transmitem mai departe. Unii ar spune adevărul lumii, alţii l-ar falsifica. This is just a story explorează dimensiunea fictivă a ceea ce este prezentat ca adevăr.

De ce sunt bărbaţii diferiţi de femei?
Ce ne aşteptăm de la roboţi şi oameni pentru societatea de mâine?
De ce oaia arată atât de ciudat în faimoasa baladă a Mioriţei?

Trecerea de la o limbă la alta, între franceză şi română, va permite transmiterea unei versiuni inteligibile a spectacolului pentru fiecare persoană care vorbeşte cel puţin una dintre aceste două limbi. Acest procedeu va crea un spaţiu de îndoială şi, prin urmare, de imaginaţie. De asemenea, el va încuraja interpretarea altor semne pentru a scăpa de o înţelegere pur intelectuală: o poveste nu este niciodată înţeleasă, este întotdeauna re-inventată.

Limita de vârstă: +12 / Durata: 1h

Intrare liberă pe bază de rezervare la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

25 mai 2019 (Sâmbătă)
ora 19.00 - TEATRU
LIMITE

Text: Mihaela Michailov, Radu Apostol
Versuri: Bobi Dumitraş (de la Fără Zahăr)
Distribuţie: Mihaela Rădescu
Regie: Radu Apostol
Scenografie: Gabi Albu / Costum: Irina Gâdiuţă / Muzica & spaţiul sonor: Alex Bălă / Video: Elena S Găgeanu

Limita de vârstă: +14 / Durata: 1h 30 min

Intrare liberă pe bază de rezervare la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

Limite este un one-woman show comic şi acid despre şcoala românească.
În timpul documentării artistice pentru spectacolul Limite, am intervievat zeci de profesori şi profesoare din mediul preuniversitar, inspectori şi inspectoare, reprezentanţi ai instituţiilor care joacă un rol hotărâtor în sistemul educaţional din România. Astfel am încercat să radiografiem realităţile educaţionale cu care ne confruntăm şi legăturile complexe dintre profesori, copii, părinţi.
Am descoperit o întâmplare care a devenit emblematică pentru neputinţe şi dependenţe de care ne lovim adesea, noi cei care gravităm în jurul şcolii. O profesoară a trăit cea mai cruntă experienţă profesională şi umană din viaţa ei, întâmplare care nu a ajuns ştire TV sau ştire de cancan. Întâmplare care s-a consumat în tăcere, lăsând cicatrici multiple.
Limite porneşte de la un caz real şi extinde analiza acestuia asupra sistemului educaţional din România, cu multiplele lui divergenţe, incongruenţe, discrepanţe, încercări de reformare şi escaladare a unor erori moştenite.
Limite vorbeşte despre şcoala în care pare că nimeni nu-şi mai găseşte locul. Şi sensul.

27 mai 2019 (Luni) - Poveşti la Replika
ora 19.00 - TEATRU
Vinovat, -ă

O producţie Centrul de Teatru Educaţional Replika în parteneriat cu BÉZNĂ Theatre

Cu Oana Cristina Puscatu
Text şi regie: Sînziana Koenig şi Nico Vaccari
Scenografie: Gabi Albu
Sound design: Daniel Balfour
Accent coach: Lizzie Clarke

Limita de vârstă 14+ / Durata: 1h

Intrare liberă pe bază de rezervare la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

"Când oamenii nu au apă devin răi, mi-a spus mama
Devin răi şi încep războaie
De-asta trebuie să plecăm într-un loc mai bun, unde oamenii o să ne ajute."
"That's the beauty of capitalism. There are no limits."
Astăzi în Europa.
Conferinţa Reclaiming Capitalism are loc într-un hotel scump din Bucureşti. Sunt oameni care vin obosiţi de la serviciu şi care vor doar să se uite la televizor şi să se gândească la promoţia mult-aşteptată. Departe, sunt oameni care fug din calea dezastrelor climatice.

VINOVAT,-Ă este un one-woman show care confruntă criza schimbărilor climatice, cea mai mare ameninţare a dreptăţii sociale din zilele noastre. Spectacolul examinează relaţia dintre filosofia capitalismului laissez-faire, apatia consumatorului şi suferinţa oamenilor din sudul global.
Schimbările climatice chiar se întâmplă. Insulele Pacificului dispar sub ocean. O treime din suprafaţa Bangladeshului e sub apă. Recoltele se coc în soare, râurile seacă, războaie civile erup în lume. Deşi în Europa schimbările simţite nu sunt majore, milioane de oameni din ţări care abia au o amprentă de carbon sunt nevoite să-şi părăsească căminele pentru a rămâne în viaţă. VINOVAT,-Ă întreabă a cui este responsabilitatea de a opri criza globală şi ne reaminteşte că nu este prea târziu pentru a acţiona.

ora 20.00 - CARTE
"Nu ajunge să spui nu" de Naomi Klein, Editura Vellant, Bucureşti, 2018, traducere de Anca Bărbulescu
"Şi mişcarea de protecţie a climei câştiga teren rapid şi obţinea victorie după victorie împotriva conductelor petroliere, a exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică şi a forajelor în zona arctică - de multe ori având în frunte comunităţi indigene care reveneau în forţă. Ne aşteptau şi mai multe victorii: acordul climatic negociat la Paris în 2015 conţinea angajamente de menţinere a temperaturilor la un nivel pentru a cărui respectare urmau să rămână neexploataţi combustibili fosili extrem de profitabili, cu o valoare de trilioane de dolari. Pentru o companie ca ExxonMobil, îndeplinirea scopurilor acestora era o ameninţare existenţială."

28 mai 2019 (Marţi) - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ / Filmele au subtitrare în limba engleză. / durata: 156 min

ora 19.00 - SCURTMETRAJE
1. LETTING GO (2016), Sweden, 5 min - Regie: Nathalie Álvarez Mesén
Sanna este forţată să aibă grijă de fratele ei mai mic atunci când mama ei este indisponibilă emoţional.

2. BORN IN BATTLE (2015), Switzerland, 20 min - Regie: Yangzom Brauen
Un băiat care se luptă cu trecutul lui de copil soldat evadează în lumea visurilor lui doar ca să fie prins într-un coşmar în care trebuie să ia o decizie de viaţă şi de moarte.

3. TRANZIT ZONE (2015), Switzerland, 32 min - Regie: Fredrick Subei
Tranzit Zone este o privire autentică înăuntrul vieţii junglei din Calais, din perspective lui Teefa, un refugiat din Sudan. Visul lui este să ajungă într-o zi într-un camion care merge spre Marea Britanie în speranţa unei vieţi mai bune. Dar în ciuda simţului comunităţii remarcabil, condiţiile din junglă sunt aspre. Teefa trebuie să petreacă o jumătate de an în tabără şi este oboist să încerce să traverseze, mai cu seamă că sunt puţini cei care reuşesc. După ce toate junglele sunt evacuate de poliţie pentru a muta refugiaţii într-o tabără nouă, Teefa începe să pună la îndoială măreţia Marii Britanii şi să ia în considerare şi alte opţiuni.

4. BON VOYAGE (2016), Switzerland | Turkey, 23 min - Regie: Marc Raymond Wilkins
Jonas şi Silvia se bucură de o minunată vacanţă prin Marea Mediterană. Dar în timp ce navighează prin noapte, departe de uscat, descoperă o barcă de refugiaţi aproape scufundată. Sunt şocaţi, dar prea speriaţi pentru a ajuta. Cheamă garda de pe coastă, dar pierd barca în întuneric. Dimineaţa devreme se trezesc plutind în mijlocul unui ocean de cadavre. Barca refugiaţilor se scufundase. Jonas şi Silvia reuşesc să scoată câţiva supravieţuitori din apa rece: sirieni. Această salvare marchează începutul unui conflict dramatic între speranţele şi visele refugiaţilor şi fricile şi idealurile "marinarilor de vacanţă".

5. BATTALION TO MY BEAT (2016), USA | Algeria | Western Sahara, 14 min - Regie: EimiImanishi
Visând la o viaţă dincolo de lagărele de refugiaţi din Sahara Occidentală din Algeria, Mariam fuge pentru a se înrola în armată în mijlocul deşertului, visându-se în mod naiv o Ioana d'Arc care va elibera ţara de sub ocupaţie.

6. THE RESENTFUL ONES / LOS RESENTIDOS (2014), Chile, 18 min - Regie: Pablo Alvarez
Drama zilnică a trei adolescenţi din Lo Prado, Santiago, Chile. Abandonul, plictiseala şi limitările sociale şi economice încep să nască un resentiment profund în fiecare dintre ei.

7. EMILY MUST WAIT (2016), Germania, 12 min - Regie: Christian Wittmoser
Când Europa se transform în haos, Emily trebuie să reziste în apartamentul ei, în speranţa de a se reîntâlni cu iubitul ei. Promisiunea de a aştepta devine treptat foarte dificil de păstrat, pe măsură ce disperarea creşte şi speranţa scade.

8. BOAT PEOPLE (2016), Germany, 28' - Regie: Paul Meschùh
În călătoria din Somalia spre Europa, naufragiatul Moussa este luat de un cuplu bogat pe catamaranul lor luxos. Tânărul atletic este singurul supravieţuitor al dezastrului din Marea Mediterană şi îi roagă pe Hannes şi Gerlinde să-l escamoteze dincolo de graniţă. Punând la îndoială intenţiile lui Moussa, deţinătorii yachtului sunt împărţiţi între lipsă de încredere, frică şi îndemnul interior de a ajuta o altă fiinţă umană. O dramă politică a două lumi separate care se ciocnesc într-o comunitate globală.

Intrare liberă pe bază de rezervare la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

30 mai 2019 (Joi) & 31 mai 2019 (Vineri)
ora 19.00 - TEATRU
COCOŢAT PE SCHELE - spectacol prezentat în premieră

Producător Asociaţia Art No More

Scenariu: Robert Bălan (după texte de Andrei Doşa, Robert Şerban, Radu Pavel Gheo, Vasile Ernu, Igor Mocanu, Robert Bălan şi mulţi alţii)
Regia: Robert Bălan

Limita de vârstă: 14+

Intrare liberă pe bază de rezervare la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551.

PROGRAMUL LUNII APRILIE 2019

1 aprilie 2019 (luni)

ora 19.00 - TEATRU
NEVERLAND de Iulia Rugină

O producţie ASOCIATIA CULTURALA CONTROL N / SC ZBANG IDEA SRL. Spectacol realizat cu sprijinul Epson

Regie: Iulia Rugină / Distribuţie: Ioana Flora
Scenografie: Andreea Popa / Coregrafie: Oana Răsuceanu / Video: Viorel Petric, Mişu Ionescu, Iulia Rugină / Muzică: Orkid / Fotografii: Adi Marineci
Durata: 1 h 30 min / Limita de vârstă: 12+

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

NEVERLAND urmăreşte viaţa unei femei de la 16 la 42 de ani, prin prezentarea unor momente distincte din evoluţia ei, pe tot parcursul celor 26 de ani, între 1992 şi 2018.
NEVERLAND e o călătorie în timp, în momente cheie din viaţa unei femei şi din traiectoria societăţii româneşti post decembriste. Primul concert al lui Michael Jackson în România, alegerile prezidenţiale din 1996, 9/11, intrarea României în UE, Colectiv...
Construit în jurul unui singur personaj, NEVERLAND îmbină diverse mijloace de expresie: text, proiecţie video, dans, muzică live.

ora 20.45 - CARTE
Manual pentru femeile de serviciu de Lucia Berlin, Editura Arte, Bucureşti, 2018, traducere de Ioana Miruna Voiculescu

"De cele mai multe ori, sunt împăcată cu faptul că îmbătrânesc. Sunt lucruri care mă săgetează însă, cum ar fi patinatorii. Cât de liberi par, picioarele lungi care alunecă, părul care le flutură pe spate. Altele mă bagă în sperieţi, cum ar fi uşile automate ale trenurilor expres regionale din San Francisco Bay Area. Aşteptarea lungă înainte să se deschidă uşile, după ce trenul s-a oprit. Nu foarte lungă, dar prea lungă. E criză de timp."

2 aprilie 2019 - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ / Filmele au subtitrare în limba engleză. / Durata: 131 min

ora 19.00 - SCURTMETRAJE
1. DOWNHILL / ΚΑΤΗΦΟΡΑ (2015), Greece, 13 min - Regie: Stelios Kammitsis
Într-o zi însorită de septembrie, ea coboară mărşăluind un deal de pe o insula mediteraneană. El conduce maşina lui veche şi o ia şi pe ea. În timp ce merg cu maşina, părţile lipsă ale poveştii se desluşesc şi noutăţile care o supără atât de mult pe ea sunt scoase la iveală. Un lucru este sigur, orice s-ar fi întâmplat până atunci nu trebuie să fie aflat de nimeni.

2. AN AUTHOBIOGRAPHY / EN AUTOBIOGRAFI (2017), Finland, 35 min - Regie: Mari Mantela
În ultima ei zi ca angajată, Anja primeşte o invitaţie neaşteptată. Merge la etaj să îşi cunoască cel mai mare duşman. În faţa şefului ei puternic, Anja primeşte o a doua şansă. Începe să vadă lumea de afară şi însăşi existenţa ei dintr-o perspectivă nouă, mai largă. Ar putea exista o a doua viaţă pentru o femeie harnică?

3. AN EXTRAORDINARY PERSON / QUELQU'UN D'EXTRAORDINAIRE (2013), Canada, 30 min - Regie: Monia Chokri
O studentă de 30 de ani, inteligentă şi frumoasă, dar "infirmă" din punct de vedere social, este nevoită să participe la o petrecere a burlăciţelor, unde, în urma căutării autenticităţii, ajunge la o confruntare inevitabilă cu nişte cunoştinţe vechi.

4. MELTEMI (2016), Greece | UK, 17 min - Regie: Zeta Spyraki
O văduvă de 70 de ani îşi dedică o zi pentru a se întâlni cu un prieteni vechi. O poveste despre dragoste, romantism şi rebeliune tăcută.

5. THE MOTHER / MATKA (2013), Polonia, 30 min - Regie: Łukasz Ostalski
Malgorzata - o politiciană importantă - merge la casa ei de la lac. Fiul ei - dependent de droguri - are nevoie de ajutor. Malgorzata îi cere sprijin şi fiicei ei pentru asta. Acolo îl găsesc pe fiul ei semiconştient şi mai găsesc trupul masacrat al unei fete tinere. În faţa acestei tragedii, relaţia lor devine complicată pe măsură ce se dezvăluie toate resentimentele pe care şi le poartă. Mama are de luat cea mai grea decizie din viaţa ei.

6. THE GOOD MOTHER / LA MADRE BUENA (2017), Mexic | UK, 6 min - Regie: Sarah Clift
O mamă mexicană porneşte într-o călătorie epică prin ţară, pentru a-i lua fiului ei cadoul pe care şi-l doreşte de ziua lui - o păpuşă piñata Donald Trump. Iniţial fără succes, ia motocicleta şi călătoreşte prin inima Mexicului ca să găsească efigia de nesesizat. Legată în spatele motocicletei, păpuşa trece printr-un sat mexican, vântul bate prin părul ei, gonind înapoi spre petrecere la care va fi spartă...

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

7 aprilie 2019 (duminică)

ora 19.00 - TEATRU
Limite
Text: Mihaela Michailov, Radu Apostol
Versuri: Bobi Dumitras (de la Fără Zahăr)
Distribuţie: Mihaela Radescu / Regie: Radu Apostol
Scenografie: Gabi Albu / Costum: Irina Gâdiuţă / Muzica & spaţiul sonor: Alex Bălă / Video: Elena Gageanu
Durata: 1 h 15 min / Limita de vârstă: 14+

Limite este un one-woman show comic şi acid despre şcoala românească.
În timpul documentării artistice pentru spectacolul Limite, am intervievat zeci de profesori şi profesoare din mediul preuniversitar, inspectori şi inspectoare, reprezentanţi ai instituţiilor care joacă un rol hotărâtor în sistemul educaţional din România. Astfel am încercat să radiografiem realităţile educaţionale cu care ne confruntăm şi legăturile complexe dintre profesori, copii, părinţi.
Am descoperit o întâmplare care a devenit emblematică pentru neputinţe şi dependenţe de care ne lovim adesea, noi cei care gravităm în jurul şcolii. O profesoară a trăit cea mai cruntă experienţă profesională şi umană din viaţa ei, întâmplare care nu a ajuns ştire TV sau ştire de cancan. Întâmplare care s-a consumat în tăcere, lăsând cicatrici multiple.
Limite porneşte de la un caz real şi extinde analiza acestuia asupra sistemului educaţional din România, cu multiplele lui divergenţe, incongruenţe, discrepanţe, încercări de reformare şi escaladare a unor erori moştenite.
Limite vorbeşte despre şcoala în care pare că nimeni nu-şi mai găseşte locul. Şi sensul.

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

8 aprilie 2019 (luni)

ora 19.00 - TEATRU
ROVEGAN

Spectacol realizat de Asociaţia ARENA în parteneriat cu Centrul de Teatru Educaţional Replika
Text şi regie: Catinca Drăgănescu
Distribuţie: Mihaela Teleoaca, Silvana Negruţiu, Valentina Zaharia
Muzica originală: Alexei Turcan
Video şi documentare: Alexandra Dinca, Vlad Bîrdu, Ionuţ Popescu
limita de vârstă: 14+

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

Inspirat de cartea Lilianei Nechita, Cireşe amare şi realizat ȋn urma unei ample documentări desfăşurate ȋn localităţi din judeţul Vaslui, ROVEGAN explorează fenomenul migraţiei motivate de sărăcie dinspre Europa de Est spre Occident.

Urmând traseul unui basm contemporan, spectacolul ficţionalizează experienţa mamelor nevoite să plece la muncă ȋn Italia şi interoghează asupra efectelor unei astfel de dislocări ȋn plan personal şi social. ROVEGAN ia forma unui storytelling colectiv urmărind povestea unei familii prin prisma a trei generaţii de femei şi a modului ȋn care fiecare ȋnţelege lupta pentru o viaţă mai bună.

ora 20.45 - CARTE
Cireşe amare de Liliana Nechita, Editura Humanitas, Bucureşti

"Un moment de slăbiciune şi devii pradă. Victimă. Depresia şi părerea că eşti într-un labirint fără ieşire. Te zbaţi de toţi pereţii şi cauţi şi strigi... I-ai rugat vreodată şi pe vii, şi pe morţi să te ajute?
Ai primit răspuns?
Viaţa emigrantului e o moarte lentă pe dinăuntru. Trupul tău poate fi oriunde, în Italia, în ceţurile Angliei, pe câmpiile Spaniei, mâinile culeg sau şterg, spatele se încovoaie, dar, odată ce ţi-ai lăsat sufletul acasă, înăuntru e moartea."

9 aprilie 2019 - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ / Filmele au subtitrare în limba engleză. / durata: 72 min

ora 19.00 - SCURTMETRAJE
1. UMMI (2016), Greece, 15 min - Regie: Niko Avgoustidi
Mohamed, un refugiat de 6 ani, se trezeşte singur pe o plajă aglomerată a Mării Egee. Se ascunde după o stâncă, uitându-se la turişti cum înnoată şi aşteptând-o pe mama lui să se întoarcă. A pierdut-o pe mare şi acum trebuie să o găsească pentru a-şi putea continua marea călătorie spre Vest. "UMMI" (arabă) înseamnă "Mama mea".

2. AAMIR (2017), UK | France | USA, 17 min - Regie: Vika Evdokimenko
Aamir (13 ani) e blocat singur în cea mai mare tabără neoficială de refugiaţi din Europa. După ce se împrieteneşte cu Katlyn, o voluntară implicată în prea multe deodată, ea devine ultima speranţă de salvare pentru Aamir.

3. CHANEL (2017), Dominican Republic, 10 min - Regie: Humberto Vallejo
Chanel trăieşte în New York altă viaţă decât cea pe care o prezintă familiei. Un mesaj vocal pune în pericol viaţa dublă pe care a creat-o pentru ea şi fiica ei.

4. A DROWNING MAN (2017), Denmark | UK | Greece, 15 min - Regie: Mahdi Fleifel
Singur şi departe de casă, Copilul îşi face loc într-un oraş ciudat pentru a-şi duce zilele. Înconjurat de "prădători", este nevoit să facă multe compromisuri pentru a supravieţui, pentru a-şi prelungi viaţa de exil.

5. O ESTACIONAMENTO (2017), Brazil, 15 min - Regie: William Biagioli
Jean este un imigrant din Haiti, care a venit în Brazilia să-şi caute un loc de muncă. În cele din urmă găseşte unul într-o parcare, în care şi locuieşte. Jean va afla că această rutină poate deveni înnebunitoare.

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

12 aprilie 2019 (vineri)

ora 19.00 - TEATRU
MASKAR [între]

producători: Asociaţia T.E.T.A., Asociaţia Urbanium, Asociaţia Reper 21, Asociaţia Culturală ADO

text: Mihaela Michailov
regia: Radu Apostol
scenografia: arh. Gabi Albu / muzica: Jak Neumann / video: Elena Găgeanu
distribuţia: Katia Pascariu, Viorel Cojanu
durata: 1h 30 min / limita de vârstă: 10+

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

MASKAR [între] e spectacolul confruntării dintre percepţia unei majorităţii asupra unei minorităţi şi realităţile cu care se confruntă minoritatea respectivă. E spectacolul coliziunii contururilor şi conţinuturilor unor istorii care coabitează fără să-şi cunoască profunzimile.
Spectacolul MASKAR [între] are la bază o documentare realizată în oraşele Alexandria şi Turnu-Măgurele, care a constat într-o serie de interviuri cu persoane din comunităţi rome şi în ateliere cu grupuri de copii şi adolescenţi.

14 aprilie 2019 (duminică)

ora 19.00 - TEATRU
TOTUL E FOARTE NORMAL - spectacol pentru părinţi şi adolescenţi (11-15 ani)
de Alexa Băcanu
regie: Leta Popescu
scenografie: Gabi Albu
distribuţie: Viorel Cojanu şi Silvana Negruţiu
consilier: psiholog Carmen Anghelescu
Durata: 1 h / Limita de vârstă: 11+

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

Totul e foarte normal vorbeşte despre o vârstă a schimbărilor fizice, emoţionale şi intelectuale care se petrec la începutul adolescenţei.
Spectacolul e dedicat părinţilor şi copiilor cu vârste între 11 şi 15 ani şi încearcă, prin participarea lor activă, să uşureze comunicarea dintre generaţii, abordând în acelaşi timp teme care ne interesează pe toţi: cât de importantă e educaţia sexuală în şcoli, de unde mai află azi copiii despre corpul lor, cât de înţeleşi se simt şi câtă nevoie au să comunice despre ceea ce li se întâmplă.
Scopul este acela de a stimula dialogul între părinţi şi adolescenţi şi de a preveni, pe cât posibil, sentimentele de vinovăţie şi ruşine care însoţesc de multe ori descoperirea identităţii sexuale.

15 aprilie 2019 (luni)

ora 19.00 - TEATRU
Visând glasuri de Ted Hughes, traducerea Lavinia Branişte
O producţie Teatrul Gong, Sibiu

Regie: Nicoleta Lefter
Distribuţie: Claudia Stühler, Raluca Maria Şerbu*, Emanuel Furdui*, Claudiu Urse, Nicoleta Lefter / Paul Bondane
Scenografie: Nicoleta Lefter / Video: Paul Mureşan / Muzică: Claudiu Urse / Fotografii: Dragoş Dumitru
Durata: 40 min / Limita de vârstă: 7+

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

"...şi te întrebi oare ce sunet scoate părul cald?"

Spectacolul Visând Glasuri deschide o uşă nouă, pentru mulţi dintre noi secretă, către necunoscutul comunicării în afara cuvintelor rostite. Plecând de la universal emoţiilor copiilor cu deficienţe de auz, povestea descrie o suită de imagini, de stări şi de asocieri foarte poetice ale felului în care sunt percepute sunetele, acolo unde ele nu pot pătrunde aşa cum sunt.
"Când cioara deschide ciocul, închid ochii - o imaginez cum spune."
Bariera limbajului dintre cei care nu aud şi lumea exterioară se metamorfozează într-un imaginar plin de lirism şi culoare. Glasurile neauzite devin sentimente complexe, de o plasticitate aparte şi puternic spectaculoase.

ora 20.00 - CARTE
Oliver Sacks, Văzând glasuri, Editura Humanitas, Bucureşti, 2013, traducere Doina Lipa

În martie 1988, la o universitate americană pentru persoane cu deficienţe de auz s-au declanşat ample proteste: studenţii nu cereau doar schimbarea rectorului, ci, în ultimă instanţă, acceptarea statutului lor.
Incitat de acest eveniment, Oliver Sacks întreprinde o cercetare a universului surzilor şi a limbajului semnelor - un limbaj de o formidabilă bogătie şi plasticitate, cu o gramatică proprie, a cărei înţelegere ne conduce spre cele mai profunde straturi ale gândirii.

16 aprilie 2019 - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ / Filmele au subtitrare în limba engleză. / durata: 74 min

ora 19.00 - SCURTMETRAJE
1. FAUVE (2018), Canada, 15 min - Regie: Jérémy Comte
Acţiunea are loc la o mina de suprafaţă, unde doi băieţi se aventurează într-un joc de putere aparent inocent, având-o ca unic observator pe Mama Natură.

2. NAPOLEON IN EXILE (2015), USA, 16 min - Regie: Thanasis Neofotistos
Este povestea unei mame care încearcă să-şi ajute fiul care suferă de autism să facă tranziţia spre lumea reală.

3. WAVE (2013), Ireland, 13 min - Regie: Benjamin Cleary & TJ O'Grady Peyton
Un bărbat se trezeşte din comă vorbind o limbă complexă, complet formată dar necunoscută, derutându-i pe experţii lingvişti din toată lumea.

4. A MONTH / NJE MUAJ (2017), Kosovo, 25 min - Regie: Zgjim Terziqi
O poveste reală a unei femei oarbe fără casă, care locuieşte câte o lună la fiecare dintre cele 4 surori ale ei, prin pactul pe care acestea l-au făcut.

5. SOFIE (2017), USA, 15 min - Regie: Ella Jane New
Sofie are 17 ani şi este surdă din naştere. Într-o după amiază de vineri, rămâne să aibă grijă de mama ei, în timp ce tatăl ei trebuie să lucreze. Sofie pluteşte într-un loc atemporal, undeva între tinereţe şi realitatea crudă. În momentul în care primeşte un mesaj de la prietenul ei Luis, lasă responsabilitatea şi se furişează afară să-l întâlnească.

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com sau 0732.101 860 / 0787.714 551

19 aprilie 2019 (vineri)

ora 20.00 - CONCERT
A-C Leonte - Lansare Album Dream House / jazz / electro / psihedelic
A-C Leonte - voce & fx / Albert Tajti - claviaturi / Alex Arcus - saxofon & fx / Michael Acker - bas / Tavi Scurtu - tobe

Influenţaţi de formarea lor ca muzicieni de jazz şi funk şi consolidaţi de activitatea lor concertistică intensă şi variată, A-C Leonte, una dintre cele mai creative cântăreţe ale României, şi partenerii ei de scenă, toboşarul şi producătorul Tavi Scurtu, suflătorul Alexandru Arcuş, pianistul Albert Tajti şi basistul Michael Acker explorează lumea muzicii electronice cu o mentalitate deschisă experimentului sonor, fără a abandona frumuseţea melodiei, bogăţia şi profunzimea armoniei, ritmurile puternice şi inventive sau liniile de bass grave, învăluitoare şi pline de vitalitate. Spiritul formaţiei se exprimă prin forme sonore tranzitorii, care lasă să se întrevadă o realitate superioară, iar reflecţiile lor asupra contrastelor dintre lumea contemporană "virtualizată" şi existenţa de care aceasta s-a îndepărtat dau naştere unei muzici inspirate, cu versuri profunde, de o mare forţă evocativă.
Albumul pe cale de a fi lansat este revelator pentru activitatea lor din ultimii ani şi demersurile lor de cristalizare a unui limbaj care să permită generarea unui discurs improvizat comun, spontan, în contextul abordării unei palete sonore extinse, inovative. DREAM HOUSE reprezintă o sinteză a experienţelor lor muzicale individuale şi colective, combinând ethosul improvizatoric al jazz-ului cu experimentele electronice psihedelice, într-o călătorie sonoră în care armoniile vocale, texturile electronice şi improvizaţia colectivă dau o viaţă nouă muzicii cu prilejul fiecărei reinterpretări, atenţia obsesivă pentru detalii din studio transformându-se, în concert, într-o experienţă unică şi irepetabilă, care nu poate fi trăită decât "în priză directă".

IMPORTANT! Teatrul Replika este un centru cultural independent care s-a născut din dorinţa unor artişti de stabilitate şi progres într-un peisaj incert şi total neprietenos pentru iniţiativele independente. Suntem foarte fericiţi că această echipă minunată ne-a deschis porţile pentru a găzdui concertul nostru, iar pentru ca lucrurile să se desfăşoare conform normelor şi într-o atmosferă confortabilă pentru toţi participanţii, numărul de locuri este limitat. Pentru a evita neplăcerea de a ajunge la teatru iar accesul dumneavoastră să nu fie posibil, participarea la concert se face doar pe bază de înscriere (din timp) pe adresa de mail: anacristinaleonte@yahoo.com. Keep it simple! Subiect mail: lansare 19 aprilie, conţinut mail: numele si prenumele fiecarui spectator. Va aşteptam cu drag!
Artist suport: 20 lei

21 aprilie 2019 (duminică)

ora 19.00 - TEATRU
Rândul 3, aproape de margine

O producţie Reactor de Creaţie şi Experiment, Cluj-Napoca

Text: Alexa Băcanu / Regie: Sânziana Stoican
Distribuţie: Cătălin Filip, Oana Hodade, Raluca Mara, Doru Taloş, Adonis Tanţa
Scenografie: Valentin Vârlan
Durata: 1h 40 min / Limita de vârstă: 16+

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

Plecând de la persoane şi întâmplări reale, spectacolul imaginează o serie de poveşti personale ale membrilor comunităţii gay din România, pe parcursul a o sută de ani. Folosind memoria spaţiului unui cinematograf, personajele se succed ca fantome întipărite în scaunele de pluş, dramele lor amestecându-se cu dramele de pe ecran, în timp ce afară se desfăşoară "marea istorie".

22 aprilie 2019 (luni)

ora 19.00 - TEATRU
Limite
Text: Mihaela Michailov, Radu Apostol
Versuri: Bobi Dumitras (de la Fără Zahăr)
Distribuţie: Mihaela Radescu / Regie: Radu Apostol
Scenografie: Gabi Albu / Costum: Irina Gâdiuţă / Muzica & spaţiul sonor: Alex Bălă / Video: Elena Gageanu

Durata: 1 h 15 min / Limita de vârstă: 14+

Limite este un one-woman show comic şi acid despre şcoala românească.
În timpul documentării artistice pentru spectacolul Limite, am intervievat zeci de profesori şi profesoare din mediul preuniversitar, inspectori şi inspectoare, reprezentanţi ai instituţiilor care joacă un rol hotărâtor în sistemul educaţional din România. Astfel am încercat să radiografiem realităţile educaţionale cu care ne confruntăm şi legăturile complexe dintre profesori, copii, părinţi.
Am descoperit o întâmplare care a devenit emblematică pentru neputinţe şi dependenţe de care ne lovim adesea, noi cei care gravităm în jurul şcolii. O profesoară a trăit cea mai cruntă experienţă profesională şi umană din viaţa ei, întâmplare care nu a ajuns ştire TV sau ştire de cancan. Întâmplare care s-a consumat în tăcere, lăsând cicatrici multiple.
Limite porneşte de la un caz real şi extinde analiza acestuia asupra sistemului educaţional din România, cu multiplele lui divergenţe, incongruenţe, discrepanţe, încercări de reformare şi escaladare a unor erori moştenite.
Limite vorbeşte despre şcoala în care pare că nimeni nu-şi mai găseşte locul. Şi sensul.

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

ora 20.30 - CARTE
Educaţia ca un elefant roz de Magda Balica


"Educaţia ar trebui să fie un proces de seducţie, un proces în care reuşim să-i sprijinim pe copii şi pe adulţi să ajungă unde îşi doresc. De fiecare dată când mă întreabă cineva ce-aş schimba la sistemul de educaţie, îmi vine în minte povestea unui băieţel pe care l-am întâlnit la începutul anilor mei de cercetare. Ofeream copiilor o imagine cu un elefant gri, fără prea multe elemente care să-l facă atractiv, şi-i întrebam ce-ar vrea să adauge, cum ar vrea ei să fie ca să le placă şi să se joace cu el. Unul dintre băieţeii de 4, 5 ani a zis: "eu aş vrea să am o baghetă magică şi să transform elefantul într-un avion sau într-o navă spaţială sau într-o maşină a timpului".
Sistemul nostru de educaţie arată ca un elefant care se mişcă greu, pentru care am încercat să facem diverse lucruri. Am schimbat curriculum, dar am uitat de evaluare, am schimbat evaluarea, dar am uitat de formarea profesorilor şi aşa mai departe. Avem nevoie de un alt tip de transformare."

23 aprilie 2019 - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ / Filmele au subtitrare în limba engleză. / durata: 91 min

ora 19.00 - SCURTMETRAJE
1. THE NAME YOU CARRY / LE NOM QUE TU PORTES (2016), Canada, 15 min - Regie: Hervé Demers
Când Vlace primeşte suspendare pentru că a lovit un coleg, Sasha este chemat să-şi ia fiul de la şcoală şi este nevoit să îl ia cu el pe ruta de livrări pe care trebuie să le facă. Ca urmare a unui alt tip de comunicare, de înţelegere dintre tată şi fiul lui în timpul acestei călătorii, descoperim ce l-a determinat pe Vlace să aibă acest comportament care nu-i este caracteristic.

2. PROSEFHI: GREEK SCHOOL PRAYER (2014), Greece, 20 min - Regie: Thanasis Neofotistos
La liceu, Vassilis şi prietenul lui, o şleahtă de hărţuitori, îl terorizează pe Dimitri. Când acesta află că urmează rândul lui să spună rugăciunea de dimineaţă în faţa întregii şcoli, Vassilis este singurul lucru la care mai poate să se gândească. Ce se va întâmpla când va trebui să stea în faţa tuturor şi mai ales în faţa lui? În timp ce îşi caută identitatea prin violenţă, ajung să îşi testeze, inevitabil, limitele.

3. HOTEL PENNSYLVANIA (2013), United States / Switzerland, 30 min - Regie: Marc Raymond Wilkins
Într-o şcoală lingvistică situată într-un hotel din Manhattan, sunt aduşi oameni din toată lumea pentru a învăţa limba engleză. În timp ce îşi împărtăşesc cicatricile trecutului şi aspiraţiile de viitor, eşecul unuia devine visul altuia.

4. THE NOISEMAKER / TRIUKŠMADARYS (2014), Lithuania | Sweden, 14 min - Regie: Karolis Kaupinis
O şcoală de provincie aşteaptă o delegaţie oficială de la Minister, care ar trebui să aducă un clopot nou. Dar şcoala nu de un clopot are nevoie... Chinuindu-se să supravieţuiască, instituţiei îi lipsesc momentan doi elevi pentru a atinge numărul cerut prin dividend guvernamental pentru a rămâne deschisă. Anticipând sosirea delegaţiei, directorul face tot posibilul să ascundă numărul real al elevilor, care ar duce la închiderea şcolii.

5. WHAT WE LOSE / DET VI MISTER (2017), Denmark, 12 min - Regie: Jakob Valdemar Mørk
Vagn, un învăţător de modă veche şi conservator, care duce o viaţă simplă, sigură şi structurată în fiecare zi, este forţat să înfrunte nesiguranţele, neprevăzutul, în momentul în care şi viaţa profesională, şi cea personală îi sunt puse la încercare.

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com sau 0732.101 860 / 0787.714 551

PROGRAMUL LUNII MARTIE 2019

11 martie 2019 (luni)

ora 19.00 - TEATRU
Interior 0 de Gabi Albu, Alex Bălă, Lavinia Branişte, Paul Dunca, Nicoleta Lefter, Mihaela Michailov, Katia Pascariu

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com sau 0732.101 860 / 0787.714 551

Spectacolul se bazează pe romanul Interior zero de Lavinia Branişte

Interior 0 e despre noi.
Despre cele şi cei cu suflete varză, în căutarea unor puncte de stabilitate.
Despre cele şi cei care bâjbâie după chirii mai ieftine în oraşe înghiţite de mafii imobiliare.
Despre cele şi cei care lucrează în corporaţii, cu senzaţia apăsătoare că altcineva le trăieşte viaţa.
Despre cele şi cei care trăiesc mult în capul lor, pentru că doar acolo pare să fie puţin mai suportabil.
Despre cele şi cei care se confruntă cu precaritatea şi exploatarea.
Despre cele şi cei care speră că binele temporar din vieţile lor va arăta într-o zi mai bine.
Despre cele care ajung să creadă că dacă nu sunt programate să devină mame, nu sunt programate pentru nimic.
Despre toate interioarele 0 din jurul nostru.

Un proiect iniţiat de Asociaţia ADO în parteneriat cu Centrul de Teatru Educaţional Replika, co finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN

ora 20.30 - CARTE
Interior zero de Lavinia Branişte, Editura Polirom, Iaşi
"Spectacolul mi-a adus un nou tip de reacţie a publicului la text. Nu citit, ci auzit, e drept, nu în pagină, ci pe scenă, dar fiecare dintre cuvintele alea a fost la vremea lui o decizie. Şi a fost interesant pentru mine să văd cum se modifică textul atunci când e rostit de altcineva decât de vocea din capul meu." (Lavinia Branişte, extras din caietul-program al spectacolului)

12 martie 2019 - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ // Filmele au subtitrare în limba engleză.

ora 19.00 - SCURTMETRAJE:
1. MARIE MADELEINE (2015), France, 22 min - Director: Steve Catieau
Maria trăieşte singură împreună cu pisica ei, într-o casă undeva într-o suburbie a Parisului. Departe de agitaţia oraşului, Marie duce o viaţă retrasă. În viaţa ei de pensionară, Marie nu pare să se mai aştepte la nimic altceva, până când cineva sună la uşa ei. Oare îi va permite să intre în universul ei acestui străin, care poate fi începutul renaşterii ei?

2. POSTPONED / POSTERGADOS (2016), Brazil, 17 min - Director: Carolina Markowicz
Când trei oameni mor, primul pas în viaţa de apoi este întâlnirea cu un consultant de moarte, care le permite fiecăruia să-i pună o singură întrebare despre orice (prea mulţi oameni mor în fiecare zi, astfel că nu este timp pentru mai mult de o întrebare). Cu cât aflăm mai multe despre legătura dintre cei trei, cu atât mai mult începem să vedem cât de arbitrară - sau nu - este moartea, cu adevărat. O comedie neagră despre comportamentul uman şi credinţele fiecăruia - înainte şi după moarte.

3. PUSHING NIGHT AWAY / DET LYSE MØRKET (2016), Norway, 23 min - Director: Jade Hærem Aksnes
Filmul prezintă întâlnirea dintre Eddie, care vrea să-şi ia viaţa, şi Kate, care se luptă să rămână în viaţă.

4. ALLEGORY OF THE JAM JAR (2015), Belgium, 20 min - Directors: Boris Kuijpers, Ruth Mellaerts
Hans este un om de afaceri în vârstă de 50 de ani. El are o slujbă dificilă, o colecţie impresionantă de cravate şi un apartament imaculat. Într-o zi, pe pereţii perfecţi ai apartamentului său apare o crăpătură, iar Hans scapă de sub control viaţa sa perfectă.

5. ELA - SKETCHES ON A DEPARTURE / ELA - SKETCHES ON A DEPARTURE (2017), Germania, 26 min - Directors: Oliver Adam Kusio
Ela trăieşte într-un mic uriaş de provincie din Polonia. Viaţa ei pare a fi blocată în rutina "de la serviciu, acasă". Dar Ela are un vis: ca foarte mulţi dintre tinerii polonezi, Ela visează să emigreze în vest.

6. SHOOTING STAR / PADASHTA ZVEZDA (2015), Bulgaria/Italy, 28 min - Directors: Lyubo Yonchev
Lilly este o mamă divorţată, care creşte doi copii: Martin, proaspăt intrat în vârsta adolescenţei şi micuţa Alexandra. Într-o seară friguroasă de iarnă, Martin o ia pe Alexandra de la grădiniţă. Pe străzile întunecate din cartierul unde locuiesc, cei doi asistă la un tragic accident care cu greu poate fi uitat. Întreaga familie este nevoită să ia nişte decizii complicate, care le vor schimba viaţa.

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com sau 0732.101 860 / 0787.714 551

16 martie 2019 (sâmbătă)

Ora 19.00 - TEATRU
Familia Fără Zahăr
Acces pe bază de bilete achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului Mic sau de pe www.bilete.ro

Familia Fără Zahăr, spectacol de teatru muzical despre familia la români.
Coproducţie Teatrul Mic şi Centrul de Teatru Educaţional REPLIKA

Familia este văzută ca un concert intersecţional, în care vocile părinţilor, copiilor, bunicilor, bisericii, roboţilor, regulilor normative şi clişeelor opresive, vocile celor care nu se regăsesc în formate prestabilite şi tipare moştenite modelează percepţia asupra înţelegerii celulei de bază a societăţii. Familia e o construcţie fluidă în care apartenenţa se scrie continuu şi raportările se schimbă în funcţie de variabile imprevizibile.

Familia Fără Zahăr de Mihaela Michailov
Regia: Radu Apostol
Scenografia: arh. Gabi Albu / Coregrafia: Paul Dunca
Muzica: Bobo Burlăcianu / Versurile: Bobi Dumitraş
Pregătirea muzicală: Oana Puşcatu / Orchestraţia pian live: Silvana Negruţiu şi Oana Puşcatu
Cu: Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Gabi Costin, Oana Puşcatu, Silvana Negruţiu, Paul Dunca

18 martie 2019 (Luni)

ora 19.00 - TEATRU
boyz and girlz
producător Centrul de Teatru Educaţional Replika în parteneriat cu BÉZNĂ Theatre
text & regie: Sînziana Koenig
scenografie şi lighting design: Hermina Stanciulescu / muzică: Alexandru Suciu
co-director artistic BÉZNĂ Theatre: Nico Vaccari
distribuţie: Alex Călin, Florina Gleznea, Katia Pascariu, Oana Cristina Puşcatu, Liviu Romanescu
durata: 1h 30 min
limita de vârstă: 14+

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la 0732.101 860 / 0787.714 551 sau centrulreplika@gmail.com

"Dacă suntem noi mai mulţi ea o să se simtă cumva obligată. Ştii, e greu să refuzi când sunt doi."
boyz and girlz este un spectacol de teatru social care explorează consecinţele tragice ale valorilor patriarhale în vieţile adolescenţilor pe care societatea încearcă să-i protejeze prin ignoranţă.
boyz and girlz spune povestea unor adolescenţi care încearcă să-şi găsească locul într-o lume în care identitatea de gen este impusă şi în care nu primesc ghidare despre consimţământ, relaţii, sexualitate şi sănătate mentală. Spectacolul explorează reacţiile pe care le au oamenii atunci când se întâmplă un abuz, chestionează problema responsabilităţii colective şi încearcă să arate importanţa comunicării între părinţi, copii şi profesori şi necesitatea educaţiei sexuale în România.

ora 20.45 - CARTE
Umilinţa supremă- investigaţie jurnalistică de Venera Dimulescu, https://casajurnalistului.ro/umilinta-suprema/
"Timp de o lună, fata a trăit în teroare digitală. Se chinuia să facă postările să dispară, dar băiatul făcea noi şi noi conturi înainte ca cele vechi să fie şterse. Era sunată zilnic de zeci de bărbaţi de pe site-urile de escorte şi îi era frică să meargă neînsoţită pe stradă, de teamă să nu dea nas în nas cu vreunul care să o aştepte acasă. Avea atacuri de panică şi insomnii. A strâns probe şi înregistrări cu agresorul ei şi a mers la poliţie să depună plângere pentru hărţuire."

19 martie 2019 - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ / Filmele au subtitrare în limba engleză.

ora 19.00 - SCURTMETRAJE:
1. I FOLLOW YOU / JAG FÖLJER DIG (2015), Sweden, 4 min - Director: Jonatan Etzler
Anna îl întâlneşte pe Jesper în timpul navetei de dimineaţă. Nu l-a mai văzut înainte, însă se pare că el o ştie. A văzut-o pe Instagram. Şi pe Facebook. Şi ştie multe despre ea. De fapt, el ştie totul despre ea.

2. INTO THE BLUE / U PLAVETNILO (2017), Croatia | Slovenia | Sweden, 22 min - Director: Antoneta Alamat Kusijanović
Julija, o adolescentă de 13 ani, fuge împreună cu mama ei din căminul lor abuziv şi se refugiază pe insula croată idilică, unde Julija a crescut. Cu răni emoţionale adânci, Julija doreşte cu disperare să reînnoiască prietenia cu cea mai bună prietenă a sa, Ana. Dar Ana este îndrăgostită de un băiat şi Julija nu mai reprezintă o prioritate. Respingerea din partea Anei nu face decât să redeschidă rănile vechi şi să trezească violenţa pe care a crezut că a lăsat-o în urmă.

3. 12 LIKES (2013), Germany, 4 min - Director: Anne Chlosta
Atraşi de o macara industrială veche, doi băieţi, Finn şi Tobi, vor să rişte şi să posteze mici teste de curaj. Însă, ceea ce începe ca un simplu amuzament, devine serios. Şi deodată cei doi prieteni ajung să se cunoască unul pe celălalt, din noi puncte de vedere.

4. TAGGED (2017), Netherlands, 12 min - Director: Martijn Winkler
Un scurtmetraj despre intimitatea dulce şi puterea distructivă a social media - din perspectiva unui telefon tip smartphone.

5. OTHERWISE ENGAGED (2015), UK, 5 min - Director: Alicia MacDonald
Cum te iubesc? Să rândui like-urile, de se poate... O satiră romantică despre social media pentru era online.

6. #WILL (2016), Suedia, 28 min - Director: Per Sundström, Catti Edfeldt
Un adolescent cu posibile tulburări de comportament este lăsat să folosească sala de festivităţi a şcolii pentru a filma un clip. În timpul filmărilor ajunge să se confrunte cu situaţii limită.

7. PAS LA GROSSE SOPHIE (2013), Canada, 21 min - Director: Philippe Arsenault
Simon, în vârstă de 14 ani, se confruntă cu schimbările, transformările pe care vârsta adolescenţei le presupune. Trăieşte cumva mereu în umbra prietenului său cel mai bun Stéphane, care arată mult mai bine decât el, este mult mai popular. Într-o dimineaţă, Stéphane îl roagă pe Simon să-l lase să se întâlnească în camera lui cu Sophie, pentru a face sex. Simon este îndrăgostit în secret de Sophie. Dorinţa lui Stéphane va face ca relaţia dintre cei doi prieteni să se schimbe, pentru prima dată Simon reuşeşte să-l înfrunte pe cel mai bun prieten al său.

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com sau 0732.101 860 / 0787.714 551

24 martie 2019 (duminică)

ora 19.00 - TEATRU
ROVEGAN
Spectacol realizat de Asociaţia ARENA în parteneriat cu Centrul de Teatru Educaţional Replika
Text şi regie: Catinca Drăgănescu
Distribuţie: Mihaela Teleoaca, Silvana Negruţiu, Valentina Zaharia
Muzica originală: Alexei Turcan
Video şi documentare: Alexandra Dinca, Vlad Bîrdu, Ionuţ Popescu

limita de vârstă: 14+

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la 0732.101 860 / 0787.714 551 sau centrulreplika@gmail.com

Inspirat de cartea Lilianei Nechita, Cireşe amare şi realizat ȋn urma unei ample documentări desfăşurate ȋn localităţi din judeţul Vaslui, ROVEGAN explorează fenomenul migraţiei motivate de sărăcie dinspre Europa de Est spre Occident.

Urmând traseul unui basm contemporan, spectacolul ficţionalizează experienţa mamelor nevoite să plece la muncă ȋn Italia şi interoghează asupra efectelor unei astfel de dislocări ȋn plan personal şi social. ROVEGAN ia forma unui storytelling colectiv urmărind povestea unei familii prin prisma a trei generaţii de femei şi a modului ȋn care fiecare ȋnţelege lupta pentru o viaţă mai bună.

25 martie 2019 (luni)

ora 19.00 - TEATRU
În numele tatălui de Elena Vlădăreanu
O producţie ART NO MORE
Regie: Robert Bălan
Distribuţie: Carmen Florescu, Ozana Oancea, Virgil Aioanei
Scenografie: Elisabeta Gedő
Limită de vârstă: 15+

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com / 0732.101.860 / 0787. 714.551

Fie că îţi iei libertatea de a refuza o religie, fie, dimpotrivă, eşti practicant, la un moment dat se va vorbi şi decide în numele tău, va trebui să dai socoteală. În numele Tatălui este despre oameni şi despre istorii personale, despre cum mediul religios interferează cu viaţa intimă, profesională şi socială, despre schimbări, acceptări şi suferinţă, despre formare şi zestre culturală A vorbi despre religie şi identitate religioasă într-un moment în care a fi religios echivalează cu a susţine public o agendă politică cel puţin controversată este un act de curaj. A împacheta confesiunile şi opiniile şi amintirile unei vieţi religioase intense şi active, cu bune şi cu rele, într-un spectacol de teatru este atât un prilej de asumare a religiei ca dimensiune esenţială a vieţii private, cât şi un start al dialogului.
Spectacolul constă într-o serie de şase monologuri şi alte scene bazate în totalitate pe interviuri cu diferiţi oameni pe subiectul unei copilării religioase şi efectele sale la maturitate.

ora 20.45 - CARTE
De ce să fii fericită când poţi fi normală de Jeanette Winterson, Editua Hecate, Bucureşti, 2015, traducere din limba engleză şi note Vali Florescu

Jeanette a avut toate premisele să ajungă un rebut social, o persoană pierdută în marele anonimat social. Copil adoptat, căruia toată copilăria i s-a spus că a fost în pătuţul greşit, crescut într-o familie de penticostali habotnici, familie disfuncţională care locuia într-o casă cu WC în curte, pe ai cărui pereţi erau lipite citate din Biblie, o familie din pătura de jos a populaţiei din nordul industrial al Marii Britanii, aşadar acest copil, Jeanette, şi-a dorit dintotdeauna mai mult: să citească (ambiţia ei: toată literatura engleză de la A la Z, la 16 ani fiind deja la litera N. (Nona Ropotan, Book Hub)

26 martie 2019 - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ / Filmele au subtitrare în limba engleză.

ora 19.00 - SCURTMETRAJE:
1. HIATUS (2017), Switzerland, 12 min - Director: Kevin Haefelin
Un profesor de filosofie discută la clasă despre locul religiei în societate. În afara şcolii, dă nas în nas cu realitatea din stradă.

2. THE LAW OF AVERAGES (2017), USA | Canada, 14 min - Director: Elizabeth Rose
La ţară, în zona Quebec-ului, în timpul unei ierni necruţătoare, o femeie şi fiica ei adultă aşteaptă moartea bunicii familiei. O comedie neagră despre durerea emoţională provocată inconştient mamelor şi fiicelor de către familiile lor.

3. THE GREATER GOOD / ZUM WOHLE ALLER (2016), Austria, 21 min - Director: Franziska Zaiser
O zi frumoasă de vară, ideală pentru o petrecere de grădină în familie. Nu şi pentru Thomas, a cărui mamă l-a convins să-şi sărbătorească aniversarea celor 25 de ani împliniţi într-un cerc restrâns de familie. Thomas se află într-o fază dificilă a vieţii sale: relaţia de durată s-a dus pe apa sâmbetei când prietena lui l-a părăstit, iar studiile lui par inutile. Ce-i lipsea cu adevărat era să fie luat de sus de părinţii lui. Sărbătorirea urmăreşte ritmul obişnuit, familiar, însă Thomas răbufneşte cu fiecare conversaţie. Nici măcar sora lui mai mică, cu care se înţelege bine, nu poate salva situaţia. Se pare că azi e ziua când lucrurile se lămuresc.

4. EDEN (2016), Portugal, 15 min - Director: Ana Pio
Eden este un scurtmetraj de epocă inspirat din faptele reale ale unui băiat dintr-un Seminar Catolic portughez din 1974, din timpul Revoluţiei Garoafelor. O poveste despre cum te poţi elibera contestând autoritatea.

5. GOLGOTHA / GOLGATA (2016), Finland, 28 min - Director: Ulla Heikkilä
Fascinată de creştinism, o fetiţă învaţă despre ce înseamnă sacrificiul şi iertarea după ce încheie un pact cu Dumnezeu pentru a asigura succesul petrecerii părinţilor ei cu ocazia zilei de 1 Mai. Un portret perfect al adulţilor infantili, al hubrisului clasei creative şi a importanţei punerii sub semnul întrebării a propriei credinţe.

6. JETSKI (2015), Belgia, 18 min - Director: Aäron Beyers
Mohamed vrea să se întoarcă în Maroc, la casa bunicilor săi, unde şi-a petrecut vacanţele în copilărie. De opt ani nu a mai revenit în Maroc, ştie că satul bunicilor, aflat în apropierea paljei s-a schimbat. Au apărut o nouă linie ferată, un nou port, satul s-a trasnformat într-un oraş. Cu toate astea vrea să se reîntoarcă, probabil din curiozitate, şi pentru că ţine să revadă locurile care din copilărie care au însemnat foarte mult pentru el, serile lungi de vară, pe plajă, când nu se confrunta cu mari probleme. Îşi convinge pe cei mai buni prieteni să-l îsoţească.

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com sau 0732.101 860 / 0787.714 551

29 martie 2019 (vineri)

Ora 19.00 - TEATRU
TOTUL E FOARTE NORMAL - spectacol pentru părinţi şi adolescenţi (11-15 ani)
de Alexa Băcanu
regie: Leta Popescu
scenografie: arh. Gabi Albu
distribuţie: Viorel Cojanu şi Silvana Negruţiu
consilier: psiholog Carmen Anghelescu

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com sau 0732.101 860 / 0787.714 551

Totul e foarte normal vorbeşte despre o vârstă a schimbărilor fizice, emoţionale şi intelectuale care se petrec la începutul adolescenţei.
Spectacolul e dedicat părinţilor şi copiilor cu vârste între 11 şi 15 ani şi încearcă, prin participarea lor activă, să uşureze comunicarea dintre generaţii, abordând în acelaşi timp teme care ne interesează pe toţi: cât de importantă e educaţia sexuală în şcoli, de unde mai află azi copiii despre corpul lor, cât de înţeleşi se simt şi câtă nevoie au să comunice despre ceea ce li se întâmplă.
Scopul este acela de a stimula dialogul între părinţi şi adolescenţi şi de a preveni, pe cât posibil, sentimentele de vinovăţie şi ruşine care însoţesc de multe ori descoperirea identităţii sexuale.
"Ruşinea asta e răspândită şi azi în familii şi la şcoală, unde educaţia sexuală e încă subiect tabu - chiar dacă legislaţia românească o impune, iar adolescenţii nu ştiu să se apere de boli, de sarcini nedorite, de ruşinea faţă de normal. Ruşinea asta m-a urmărit multă vreme, chiar şi sâmbăta trecută, la spectacolul Totul e foarte normal (în regia Letei Popescu). Nu mi-o explic, mai ales că oamenii veniţi acolo alături de copiii lor (un public cu un statut social OK) păreau dispuşi să treacă peste ea." Ionuţ Dulămiţă, http://www.scena9.ro/article/totul-e-foarte-normal)

31 martie 2019 (duminică)

Ora 19.00 - TEATRU
FOREPLAY
Text şi regie: Ozana Nicolau
Cu: Ioana Anastasia Anton, Voica Oltean, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu
Muzica: Diana Miron / Mişcare: Silvia Călin
Scenografie: Mălina Ionescu / Video: Elena Găgeanu / Light design: Radu Apostol
Durata: 1h15
Limita de varsta: 14+

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la centrulreplika@gmail.com sau 0732.101 860 / 0787.714 551

Foreplay explorează condiţia vulnerabilă a mamelor adolescente într-o societate care, pe de o parte, idealizează condiţia maternităţii, iar pe de altă parte, operează cu o percepţie stereotipizantă la adresa mamelor minore. Textul piesei oferă voce poveştilor de viaţă ale unor mame adolescente, îmbinând fragmente de interviuri cu episoade ficţionalizate.

Cronici:
O parte dintre întrebările pe care piesa le pune se referă la sarcini nedorite, indiferent de context. E şi un moment în care actorii pun pauză şi au un dialog cu publicul, iar concluzia e că aproape toţi am fost în situaţia sau avem apropiaţi în situaţia de a se confrunta cu sarcini nedorite, copii fără vină, dar care s-au nimerit prost, ca să parafrazez o replică din piesă. Mergeţi şi vedeţi, e cu emoţie, eu mi-am înghiţit de câteva ori lacrimile. - Iulia Marcu
Sigur-sigur, sunt spectacole unde toată sală musteşte de spirit stângist, iar echipa creativă reconfirmă ceea ce spectatorii cred deja, dar sunt şi cazuri - de tipul Foreplay - în care subiectul adus în discuţie pe scenă găseşte receptorul perfect în public. - Alex Mircioi, Scen9

Spectacolul Ozanei Nicolau face vizibilă această problemă, chestionează cauzele şi efectele ei şi confruntă spectatorul (o problemă nu este o problemă pînă cînd nu te priveşte personal). - Oana Stoica, Dilema Veche
*
Platforma de Artă Educaţională face parte din proiectul multianual Personal/Colectiv. Proiect de artă educaţională, care se va desfăşura la Centrul Replika în 2019 şi 2020, este un proiect iniţiat de Asociaţia Culturală Replika şi co finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

"Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării."
*
Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul REPLIKA îşi propune să devină o platformă de creaţie pedagogică şi artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta şi să-şi poată crea arta care le defineşte nevoile şi aşteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.

În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obţinut premiul AFCN pentru incluziune socială şi dialog intercultural şi a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secţiunea "Proiecte culturale şi festivaluri".

În 2018, în cadrul "Galei Premiilor UNITER", Centrul REPLIKA a primit "Premiul Consiliului Britanic" (The British Council Award)

Parteneri: ANBPR, Asociaţia pentru Branding Cultural, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională Step by Step, Teatrul Mic, Centrul Naţional al Dansului, Asociaţia Red Panda, Editura Art, Atelier de Teatru - Botoşani, Reactor de Creaţie şi Experiment - Cluj, ADO, Colectiv A, ARENA, Beznă Theatre, Teatrul Gong Sibiu.
Parteneri media: Gazeta de Artă Politică, LiterNet, tabu.ro, Sub25, Şapte Seri, Timpul Cireşelor, feeder.ro, Radio România Cultural, Agenda Culturală PENTRU COPII, Munteanu, hailateatru.com, Scena9, scena.ro.

Toate spectacolele şi proiecţiile de filme încep la ora 19.00.
După fiecare spectacol are loc o prezentare de carte sau o discuţie pe marginea unui studiu / anchete jurnalistice.

Programul complet al Platformei îl găsiţi pe:
facebook.com/CentruldeTeatruEducational // www.centrulreplika.com

INTRAREA este GRATUITĂ pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile

Contact:
e-mail: centrulreplika@gmail.com
tel.: +40732101860, +40787714551
adresa: Str. Lânăriei 93-95, sector 4, Bucureşti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu