vineri, 23 februarie 2018

Centrul comercial „Roman Value Center” va avea un hypermarket Carrefour și mai multe magazine ale firmelor renumite

Centrul comercial „Roman Value Center” va avea un hypermarket Carrefour și mai multe magazine ale firmelor renumite

roman value center„„Roman Value Center”, situat la mică distanță de centrul orașului Roman și în imediata vecinătate a gării și a stației de autobuz regionale a orașului, va fi cea mai mare investiție de retail din oraș. Centrul va integra un hypermarket Carrefour și un număr de chiriași – magazine ale firmelor renumite, și va avea un magazin specializat în comercializarea obiectelor pentru amenajări interioare și decorarea casei.”
Aceasta este prezentarea pe care o face investitorul – Prime Kapital, pe site-ul primekapital.com, centrului comercial ce va fi realizat în acest an pe terenul fostei întreprinderi UMARO Roman.
https://primekapital.com/projects/roman-value-centre/
Conform unui raport prezentat de investitor, pe cei 61.000 mp achiziționați se va realiza un centru comercial cu o suprafață de 15.000 mp – Roman Value Center.roman value center 2
Investitorul mai spune că a ales acest loc pentru că municipiul Roman este atractiv pentru astfel de investiții fiind un punct strategic economic în regiunea Moldovei.
În raportul investitorului se mai precizează că centrul comercial se va adresa la peste 100.000 de clienți iar investiția se va amortiza în 10 ani.
Construcția centrului comercial va începe în curând iar inaugurarea este stabilită pentru finalul anului 2018.
Mai multe detalii aveți aici: http://www.masrei.com/pdf/Integrated_annual_report_2017.pdf
Romanul Financiar a prezentat încă de anul trecut intenția investitorului,
Aveți articolul aici: http://romanulfinanciar.ro/stiri-locale-2017/101-iunie-2016/10511-ce-se-amenajeaza-in-curtea-umaro-roman-lucrarile-de-demolare-continua
După cum informează economica.net
Prime Kapital, companie fondată de foştii executivi ai NEPI, Matin Slabbert şi Victor Semionov, s-a asociat anul trecut cu un fond din Africa de Sud, MAS REI. Planul companiilor este de a dezvolta spaţii comerciale în oraşele mai mici din România, malluri, dar şi proiecte rezidenţiale.
Romanul Financiar

Grigore Cartianu își va lansa cărțile la Roman, unde va vorbi despre “Crimele Revoluției Române”

Grigore Cartianu își va lansa cărțile la Roman, unde va vorbi despre “Crimele Revoluției Române”

lansare de carteRoman Art Gallery (Bd. Roman Mușat, bl. 20, parter) va găzdui duminică, 25 februarie 2018, de la ora 17.00, conferința cu tema: “De la crimele din 1989 la diversiunile din 2018”, susținută de ziaristul Grigore Cartianu.
Acesta este autorul a patru cărți meticulos documentate despre evenimentele din Decembrie 1989: “Sfârșitul Ceaușeștilor”, “Crimele Revoluției”, “Teroriștii printre noi” și “Cartea Revoluției”. De asemenea, a realizat scenariul filmului documentar “Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun”, în regia maestrului Radu Gabrea.
Conferința va cuprinde o prezentare făcută de Grigore Cartianu, un dialog cu publicul (întrebări / răspunsuri) și o sesiune de autografe. Autorul va semna autografe pe toate cele 8 volume din seria de autor Grigore Cartianu, inclusiv pe ultimul dintre ele - “600.000” -, lansat recent la Târgul Gaudeamus.
Cărțile pot fi procurate la fața locului. Intrarea este liberă.
Sursa: Eveniment Facebook
Romanul Financiar

Dr. Draculet Vlad Alexandru, un nou medic specialitatea Ortopedie Traumatologie – Spitalul Roman

Dr. Draculet Vlad Alexandru, un nou medic specialitatea Ortopedie Traumatologie – Spitalul Roman

medic traumatologieJoi, 22 februarie, conducerea Spitalului Roman a publicat rezultatul concursului pentru postul de medic specialitatea Ortopedie Traumatologie din cadrul unității medicale romașcane.
Astfel, medicul Draculet Vlad Alexandru a fost declarat ADMIS cu un punctaj de 174,9 puncte și va completa echipa de profesioniști ai Spitalului Roman.
Conform prezentării de pe siteul Spitalului Roman, Secția ortopedie și traumatologie este situată la etajul III al Spitalului Municipal de Urgenta Roman.
Sectia functioneaza cu un numar de 30 paturi din care 23 paturi aseptic si 7 paturi septic.
In cadrul sectiei avem trei medici, 14 asistenti medicali, 5 infirmiere si 4 ingrijitoari.
Medic sef sectie: Dr. Abu Alika Abdalla
Dr. Orzescu Adriana - medic primar
Dr. Andrici Maria – medic specialist
Asistent sef. Timofte Daniela
Romanul Financiar

joi, 22 februarie 2018

Primăria Roman: precizări referitoare la constatările Curții de Conturi, în urma controlului efectuat în 2017

Primăria Roman: precizări referitoare la constatările Curții de Conturi, în urma controlului efectuat în 2017

precizariPrimăria municipiului Roman face următoarele precizări cu privire la auditul financiar al contului de execuție bugetară pe anul 2016 efectuat de Curtea de Conturi la Primăria municipiului Roman, efectuat în perioada 19 aprilie – 15 iunie 2017.
Conform sintezei rezultatelor acțiunii de audit desfășurate la U.A.T.M. Roman, publicată de Curtea de Conturi Neamț, în data de 20 februarie 2018, prejudiciile constatate sunt de 204.000 de lei.
Abaterile financiar-contabile sunt de 2.040.000 de lei, acestea fiind neconformități prezentate în raport, dar pentru care nu există dispunerea unor măsuri de recuperare a acestor sume. De exemplu, la suma de 928.715,61 lei – reprezentând ”achiziționarea unor studii și proiecte care, la data controlului, nu s-au materializat în obiective de investiții în folosul comunității locale” - Curtea de Conturi a dispus ca obiectivul de investiții pentru care au fost elaborate documentațiile să fie incluse în anul bugetar următor.
În ceea ce privește ”neinventarierea și neînregistrarea în evidența contabilă a unor aparate telefonice, constatate lipsă în gestiune, estimată la 19.756,21 lei”, acest aspect a fost remediat, fiind identificați utilizatorii telefoanelor, iar în cazul tabletelor achiziționate pentru consilierii locali – fiind prezentat procesul verbal de predare-primire, inclusiv lista de inventariere.
În ceea ce privește ”efectuarea de cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat cu servicii de telefonie mobilă, estimate la 85.989,38 lei”, Primăria municipiului Roman a atacat în instanță decizia de stabilire a prejudiciului, deoarece există persoane în instituție care au nevoie și de abonament voce, dar și de abonament date. Singura sumă recunoscută de administrație din totalul de la acest capitol se referă la faptul că pe unele abonamente s-au regăsit aplicații pentru servicii care nu au legătură cu locul de muncă, banii urmând a fi recuperați de la utilizatori.
În ceea ce privește ”efectuarea de plăți cu cheltuielile privind deplasările stabilite și acordate eronat, estimate la 24.702,35 lei”, Primăria municipiului Roman a arătat inspectorilor că este vorba de o cheltuială cu cazarea personalului din subordine care a mers la cursuri de perfecționare și nu este vorba de o cheltuială cu deplasările. Primăria municipiului Roman încheie contracte cu furnizorul de astfel de cursuri de perfecționare, însă inspectorii Curții de Conturi au constatat, în câteva cazuri, că funcționarii au fost cazați în camere de 4 stele, dar decontarea din bani publici se face pentru unități de cazare de maxim 3 stele, lucru pe care furnizorul de servicii de perfecționare nu l-a precizat. Din aceste motive, acest prejudiciu este contestat în instanță.
Curtea de Conturi a constat un prejudiciu de 35.228 lei pentru ”efectuarea de cheltuieli cu activitatea de control intern/managerial, nedeterminate de autorizările conținute de legi speciale și legile bugetare anuale”, fapt contestat în instanță deoarece Primăria municipiului Roman nu deține specialiști în acest domeniu, astfel încât a fost absolut necesară încheierea unui contract cu o persoană autorizată, implementarea controlului intern/managerial fiind o obligativitate impusă de lege.
În ceea ce privește ”efectuarea de cheltuieli cu alegerile parlamentare, nedeterminate de autorizările conținute de legi speciale și legile bugetare anuale, estimate la 3.775 lei”, facem precizarea că este vorba despre publicațiile comandate de Primăria municipiului Roman pentru alegeri, cheltuială care cade în sarcina Guvernului, prin Prefectura Neamț.
În ceea ce privește ”efectuarea de plăți cu acordarea de tichete sociale unor persoane care au realizat venituri peste plafonul stabilit”, rezultatul controlului a fost contestat, deoarece titularii tichetelor au obligația să comunice în timp util orice modificare intervenită în componența familiei și a veniturilor acesteia, însă circa 60 de persoane nu au făcut acest lucru, inspectorii Curții de Conturi având posibilitatea în 2017, să verifice la ANAF, veniturile persoanelor din 2016, constatându-se că unii beneficiari depășiseră plafonul din venituri obținute din arendă, premii, chirii, moșteniri etc. În ceea ce privește ”acordarea nejustificată de tichete sociale unor persoane decedate, estimate la 3.500 lei”, conform HCL 42/2016, punctele 5.10 și 5.11 ”Titularii tichetelor sociale au obligaţia să comunice în timp util DAS orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, respectiv în termen de 10 zile de la data modificării survenite. Modificarea sau, dupa caz, încetarea dreptului de a beneficia de tichete sociale se face cu luna următoare distribuirii tichetelor sociale”.
În ceea ce privește ”efectuarea de cheltuieli cu lucrări de investiții fără contraprestație (lucrări nerecepționate în cantitatea facturată și plătită), estimate la 21.874,20 lei”, s-a constat decontarea eronată a unei lucrări de investiții la Zona picnic din Complexul Sportiv și de Agrement ”Moldova”, sumă recuperată în timpul controlului de la constructor.
În ceea ce privește ”efectuarea de plăți pentru cheltuieli cu lucrări de investiții neidentificate pe teren ca fiind executate conform proiectului, estimate la 7.247,76 lei”, controlul a arătat că au fost efectuate plăţi pentru o lucrare care nu s-a regăsit pe teren, respectiv un șanț la obiectivul de investiţii „Modernizare artera Roman Est, DJ207A, str. Plopilor-DN2, Roman”. În timpul auditului, a fost contactat constructorul, care şi-a însuşit punctul de vedere al auditorilor, aşa cum rezultă din Minuta nr. 10348 din 15.06.2017, încheiată între cele două entităţi. Prin minută, părţile au convenit ca prejudiciul să fie recuperat prin executarea lucrării “Şanţuri de pămînt”. Lucrarea nu este nici la acest moment recepționată.
În ceea ce privește ”efectuarea de cheltuieli nelegale privind plata de accize pentru consumul de gaze, estimate la 6.839,23 lei” pentru Direcția de Asistență Socială (DAS) este de precizat că DAS a depus la Autoritatea Vamală Neamț ”Notificare privind utilizarea produselor energetice și energiei electrice în regim de scutire de la plata accizelor”, pentru recupererea accizelor, însă, inițial, a fost nevoie de plata integrală a facturii furnizorului, pentru a nu se sista furnizarea gazului metan.
În ceea ce privește ”acordarea nejustificată a ajutorului de încălzire pe lemne unor persoane care au realizat venituri peste limita legală, estimat la 2.030 lei”, conform OUG 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, la articolul 19 se precizează: ”(1) Titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei sunt obligaţi să comunice primarului orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data modificării. (2) Comunicarea modificărilor prevăzute la alin. (1) se va face prin depunerea unei noi declaraţii pe propria răspundere, individual sau prin asociaţiile de proprietari/locatari”.
Precizăm faptul că la data de 28 septembrie 2017, conducerea Primăriei municipiului Roman a făcut către Consiliul Local o informare cu privire la Raportul de Control și Decizia nr. 16/2017, emise de Curtea de Conturi a României în urma acțiunii de verificare "Auditul financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară" pe anul 2016, informații care au fost făcute publice la acea dată și care se regăsesc la adresa http://primariaroman.ro/ConsLoc/HCL_Proiect/2017-09-28/INF_raport_de_control.pdf.
Comunicat de presă al Primăriei Roman

marți, 20 februarie 2018

Ea s-a crezut Dumnezeu! „E un beţiv! Nu trimit nicio Salvare ci Poliţia!”

Ea s-a crezut Dumnezeu! „E un beţiv! Nu trimit nicio Salvare ci Poliţia!”


Cazul cu bărbatul din Piatra Neamţ căzut şi mort pe stradă după ce mai bine de 10 minute dispecera de la SAJ (Serviciul de Ambulanţă Neamţ) a refuzat să trimită o ambulanţă (deşi două autospeciale SMURD erau în curtea ISU) relevă cum poate şansa aia cât de mică care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte poate fi furată oricăruia dintre noi de lipsa de atenţie, de idei preconcepute, de o analiză nepermisă şi superficială.
Aşa cum am amintit şi în alte articole anterioare, deşi primii doi martori care au sunat la 112 i-au spus dispecerei de la SAJ – Marilena Ivanciu – că e vorba de un bărbat căzut lat la pământ şi că pare a fi vorba de un caz foarte grav, reacţia angajatei din sistemul de urgenţă a fost una total neprofesionistă şi arogantă. „A spus că nu trimite nicio Salvare şi că trimite mai întâi Poliţia să verifice dacă nu e vorba de un alt cetăţean pentru care fusese trimisă mai devreme o salvare şi că ăla, <<un beţiv>> după cum a spus ea, refuzase îngrijirile medicale”, a declarat, încă de aseară unul din primii 2 apelanţi la 112.
Despre toată bâlba creată de această dispeceră puteţi citi
AICI VIDEO Mort în stradă ca un câine! SMURD-ul a ajuns după mai bine de 30 de minute, 112 a trimis mai întâi… Poliţia!
şi AICI „E vreun beţiv sau boschetar!” Dispecerul de la Ambulanţă a refuzat timp de 10 minute să trimită maşina SMURD la bărbatul căzut în stradă! În curtea ISU erau 2 maşini disponibile …
Revenind la replicile dispecerei Ivanciu şi la deciziile ei, clar este că (indiferent de ce şanse reale de supravietuire avea acel cetatean), aceasta era obligata ca de la primul apel să deplaseze o maşină la faţa locului. Apelanţii nu or fi folosit un limbaj tehnico-medical („stare de inconştienţă”) dar au spus, cu subiect şi predicat, în limba română, că este vorba de un bărbat căzut lat la pământ care nu dă niciun semn de viaţă. Şi a urmat şi al doilea apel tratat tot cu indolenţă de dispeceră şi abia când la faţa locului au ajuns poliţiştii şi aceştia au sunat, respectiva „s-a îndurat” să-i dea o şansă acelui om. Dar era deja prea târziu, echipajul SMURD ajuns la faţa locului a realizat manevre de resuscitare, dar inutil…
Toate aceste convorbiri au fost stocate/înregistrate în sistemul 112 şi surse neoficiale spun că discuţiile sunt cutremurătoare (nu numai vorbele dispecerei).
În acest moment, în afară de ancheta disciplinară declanşată de SAJ Neamţ, Marilena Ivanciu riscă şi o anchetă penală, ea putând fi acuzată, teoretic, de la neglijenţă în serviciu în formă gravă la omor din culpă. Bineînţeles că o asemenea ipostază judiciară poate fi stabilită de organele judiciare, la sesizare sau la autosesizare.
Cert este că dispecera era obligată să trateze cazul respectiv cu maximă seriozitate şi, în situaţia în care nu avea destule elemente concrete, să ia în calcul scenariul cel mai grav. Deci să trimită maşină! Confuzia dintre cazul concret şi cel precedent nu doar că nu o scuză ci constituie o circumstanţă gravantă pentru că arată că în loc să analizeze strict pe informaţiile concrete (aşa puţine cum erau), aceasta a făcut speculaţii şi a mers pe idei preconcepute. Adică s-a crezut un fel de James Bond sau profiler în dispecerat, un fel de mic Dumnezeu care stabileşte că beţivii sau boschetarii nu au dreptul la servicii de urgenţă. De aceea a ţinut ea ca mai întâi să ajungă Poliţia la faţa locului şi să certifice că pacientul nu este <<beţivul de mai devreme>>.
Chiar să fi avut certitudinea că este vorba de aceeaşi persoană, Marilena Ivanciu era obligată, conform tuturor procedurilor în vigoare, să trimită o maşină de intervenţie. Este foarte posibil ca un cetăţean (beţiv, boschetar, drogat etc) să refuze la un moment t îngrijiri medicale şi peste 30+40 de minute starea lui să se agraveze şi să aibă nevoie de aceste servicii medicale.
Cum, la fel, în analiza şi anchetarea cazului concret, toate elementele colaterale vehiculate în aceste zile (subfinanţarea Ambulanţei, maşini vechi, resurse umane insuficiente etc) nu fac decât să coloreze cazul dar nu au nicio relevanţă juridică. La momentul acelor apeluri, dispecera de la SAJ ştia că în curtea ISU sunt două autospeciale SMURD care pot fi folosite aşa că restul discuţiilor conexe nu scuză cu nimic deciziile aiuritoare ale acesteia.
Vom reveni.
Daniel VINCA

O asistentă medicală cade în noroi, lângă o sticlă de bere. „Alo, e o boschetăriţă căzută!”. În cât timp ajunge Salvarea? / plumbul zilei

O asistentă medicală cade în noroi, lângă o sticlă de bere. „Alo, e o boschetăriţă căzută!”. În cât timp ajunge Salvarea? / plumbul zilei


Există un val, bine manipulat, la nivelul percepţiei publice conform căruia de vină pentru toate hibele din sistemul de Sănătate (care de fapt ţin de organizare şi finanţare sau, mai clar, de furtul banilor şi aşa puţini) sunt beţivii, boschetarii, bolnavii închipuiţi etc.
E aglomeraţie la UPU? Nu-i problemă că poate unul dintre cei doi medici e sub influenţa bputurilor alcoolice şi doarme, nu-i problemă că din cauza unor poliţe interne şi a unor gelozii financiare unii medici de pe secţii nu coboară decât peste câteva ore de la solicitare (timp în care dorm sau stau pe facebook), problema e că – şi asta e difuzată maxim şi de responsabili din sistem, ba chiar şi de o anume parte a presei – ar fi vorba de aglomeraţii generate de beţivi, boschetari, bolnavi cronici care abuzează.
Nu ajung ambulanţele la timp la solicitări (ne referim la un timp rezonabil care să ţină cont de distanţa dintre locul de pronire şi locul de aşteptare). Ei, na, e tot vina beţivilor, boschetarilor etc spun „teziştii”, ignorând voit că în cazul concret o dispeceră a bâlbâit intenţionat intervenţia, deşi avea la dispoziţie 2 maşini SMURD, crezând că e vorba de „beţivul” la care se intervenise mai devreme.
Evident avem de a face cu o teză discriminatorie, fascistă, care încearcă să scuze grava încălcare a legii – sistemele de urgenţă (care funcţionează din bani publici) sunt asigurate gratuit de stat, indiferent că e vorba de prefect, licenţiat sau analfabet, beţiv etc.
La Piatra Neamţ a murit ieri un om pentru ca opinia publică să realizeze la ce situaţie monstruoasă poate duce o astfel de teză sinistră. Omul ăla care a murit în stradă pentru că dispecera e supărată pe beţivi putea fi tatăl tău, al tău, al tău…
Cu toate astea, teziştii anti-beţivi îi dau langa-danga cu aceeaşi explicaţie (nevalidă în cazul de faţă), beţivii care aglomerează solicitările şi cu mijloacele insuficiente (altă minciună, pentru că 2 SMURD erau pe aşteptare). Ba, am văzut că cei mai aprigi tezişti sunt nişte doamne asistente.
Aşa că dacă nu pricep ele faptul că putea fi părintele oricui în locul acelui nefericit cu viaţa căruia s-a jucat dispecera, hai să facem următorul scenariu:
Tu, asistentă medicală – sătulă să tot miroşi duhoarea beţivilor şi a boschetarilor pe care i-ai tot cărat cu salvarea sau i-ai îngrijit în salon – eşti pe stradă. Te duci la magazin, sau în parcare să iei maşina cu care vrei să ajungi la mall sau la „unghiuţe”. Eşti într-o costumaţie mai sport, mai de stradă, că vrei să te simţi comodă în orele alea. Şi, ca din senin, vine blanckul. Starea de leşin. Îşi vâjâie urechile, simţi că pământul îţi fuge de sub picioare. Parcă ţi-e jenă, iniţial, să ceri ajutor, crezi că e ceva pasager. Te dai mai pe maginea trotuarului. Şi cazi peste gărduţul cu 3 ţepuşe, lângă o sticlă de bere goală, îţi sfâşii haina sau geaca, te loveşti şi cu capul de ceva tare înainte de a ajunge în noroiul de lângă trotuar. Cu hainele murdare şi sfâşiate, vânătă şi murdară pe faţă, căzută pe spate, vezi cum se tot roteşte, ca prin ceaţă decorul de deasupra ta. Dai să te ridici, să vorbeşti dar nu poţi…
În timpul ăsta îi auzi pe cei care se propie de tine:
-Cine-i fata asta? O cunoaşte cineva? Ce a păţit?
-Nu ştiu. Am văzut-o aici tolănită şi eu…
-O fi căzut, o fi păţit ceva…
-Nu ştiu. Dar vezi că arată ca o drogată?
-Hai să sunăm la Salvare, la 112. E totuşi un suflet de om…
-Alo, 112? Suntem aici, în spate la Asirom… E una căzută. O fată, o doamnă… Nu, nu o cunosc dar arată ca o boschetăriţă. Nu ştiu dacă are puls, nu mă pricep. Dar nu vorbeşte, dar nu ştiu dacă e conştientă sau nu… Dar v-am zis că nu o cunosc… Pare cam mazacă aşa… Pute şi a bere… Da, parcă e o boschetăriţă din alea…
Ai vrea să urli. Cum adică, boschetăriţă? Ai ajutat, ai salvat oameni ca ei, ai întors oameni care făcuseră un pas pe graniţa dintre viaţă şi moarte. Şi instant simţi că mai mori un pic. Îţi aduci aminte că dispeceră la Salvare e prietena ta cu care chiar ieri vorbeai despre nenorociţii de beţivi şi boschetari care îşi lasă dâra de duhoare în maşini sau pe patul spitalului. Vrei să urli la cel care vorbeşte la telefon să-i spună prietenei tale că e vorba de tine. Gâtul nu scoate însă nicio silabă. Dar îl auzi pe bărbatul care a sunat cum le spune celor din jur că a zis dispecera că nu consumă gazul maşinilor pentru boschetari, o să trimită mai întâi un echipaj de Poliţie să vadă dacă meriţi deranjul. Aşa, ca printr-un tunel, tot mai greu, auzi vorbele celor din jur. Auzi şi pe poliţistul care a ajuns şi el după vreo 10 minute că spune că <<Dar nu e boschetăriţă, e asistenta aia medicală>>. Şi te bucuri că sună şi el şi te întrebi de ce îi pune şi lui atâtea întrebări şi cea de la 112 şi prietena ta de la dispeceratul Salvării. Şi prin faţa ochilor începe să-ţi treacă toată viaţa. Jocul în curtea bunicilor, frânturi din sala de clasă, prima ocheadă aruncată unui băiat, prima dată când te-a atins ca din greşeală, sărutul ăla furat mişeleşte (dar ţi-a plăcut şi i l-ai întors înapoi să nu rămâi datoare), cursurile de la post-liceala sanitară, cărţile inutile pe care trebuia să le cumperi ca să se îmbuneze proful, practica făcută la spital etc. Simţi că eşti luată pe sus şi în timp ce pluteşti pe targa care te mută în Salvare auzi că <<Bine că are puls>>. Mai auzi sirena şi blank total. Te trezeşti peste câteva zile. Parcă e continuarea visului. Eşti tot la spital dar tu eşti pe pat. Şi lângă tine medicul care te-a operat şi te-a salvat. Nu de tot. <<Ştii, te-au adus prea târziu să fie treaba cum trebuie. Un cheag de sânge pe creier, pareză la ambele picioare. Vei trăi la fel ca înainte doar că nu vei mai merge>>, îţi spune  el şi, ca un părinte, tot încearcă să te facă să vezi partea plină a paharului.
Da. Ai supravieţuit. De fapt, sunt milioane de oameni care nu pot merge pe picioarele lor, nu? Nu reuşeşti să te minţi. Tu puteai avea totuşi picioare adevărate nu fleşcăitele astea care nu mai sunt bune la nimic. Nici la mers, nici să le încolăceşti în spatele bărbatului iubit când îi sari în brate. Iar picioarele tale sunt şi vor rămâne inutile pentru că idiotul ăla care a sunat a zis că eşti boschetăriţă. Şi pentru că dispecera nu a ignorat termenul şi nu a procedat aşa cum scrie la carte. Dispecera te-a tratat tot ca pe o boschetăriţă. Uf, uitasem, e prietena ta cea mai bună, aia cu care discutai despre nenorociţii de beţivi şi boschetari.
Pe uşa salonului intră chiar ea. Prietena ta de la dispecerat. Ţi-a adus flori. Şi portocale ţi-a adus. Şi încearcă să te facă să suferi mai puţin. Îţi arată unghiuţele pe care şi le-a aranjat ieri. <<Ce dobitoc ăla care a sunat întâi. A zis că eşti o boschetăriţă, o beţivă, o drogată. Noroc că am trimis poliţistul şi a verificat>>, îţi spune ea. Da, mare noroc, îţi spui şi tu, privind la picioarele fleşcăite şi inutile…
Povestea de mai sus este, evident, o ficţiune. Poate cinică, pe alocuri. Dar care se poate întâmpla, real, oricând. Şi oricui! Pentru că „prietena” de la Dispecerat se crede un Dumnezeu care împarte oamenii în cei pentru care merită trimisă Salvarea şi pentru care nu trebuie ars gazul.
Concluziile? Spuneţi-le voi…
Daniel VINCA

„E vreun beţiv sau boschetar!” Dispecerul de la Ambulanţă a refuzat timp de 10 minute să trimită maşina SMURD la bărbatul căzut în stradă! În curtea ISU erau 2 maşini disponibile…

„E vreun beţiv sau boschetar!” Dispecerul de la Ambulanţă a refuzat timp de 10 minute să trimită maşina SMURD la bărbatul căzut în stradă! În curtea ISU erau 2 maşini disponibile…


Bărbatul căzut şi mort, luni (13 februarie 2018), în stradă a fost tratat de dispecerul de la Serviciul de Ambulanţă ca un boschetar sau un beţiv care nu merită servicii de urgenţă. E şi acesta un semn al degenerării mesajelor din spaţiul public, de multe ori lansate chiar de oameni din Sănătate, care îşi ascund neîmplinirile sau culpele medicale în spatele unei pretinse aglomerări generate de bolnavi închipuiţi, de oameni fără adăpost sau aflaţi în stare de ebrietate.
„E vreun beţiv sau boschetar” – e o replică foarte des folosită de unii din sistemul medical sau conex şi probabil aşa a gândit şi dispecera de la Serviciul de Ambulanţă care, azi, timp de 10 minute a refuzat să trimită un echipaj SMURD. De abia după al treilea apel, la 10 minute de la primul, aceeaşi dispeceră trimite un echipaj SMURD fără medic deşi semnalele de la faţa locului erau disperate şi – culmea-culmilor – la ISU se afla şi un echipaj SMURD cu medic. Al treilea apel a fost făcut de poliţiştii de la faţa locului.
După alte 3 minute – nu, nu e film ci astfel de oameni lucrează la un Dispecerat de urgenţă – maşina trimisă este întoarsă din drum pentru că este totuşi trimis echipajul cu medic pentru că de la faţa locului sunase un alt medic (aflat în trecere) care a reuşit să-i deschidă ochii dispecerei.
Toată situaţia de mai sus a fost deja constatată de conducerea Servciului de Ambulanţă Neamţ în numele căreia a dat deja o declaraţie avocata Monica Anton (declaraţia o puteţi citi mai jos), care reprezintă instituţia din punct de vedere juridic.
Cititi si: VIDEO Mort în stradă ca un câine! SMURD-ul a ajuns după mai bine de 30 de minute, 112 a trimis mai întâi… Poliţia!
Pe minute, ezitarea sau joaca de-a viaţa sau de moartea din Dispeceratul Ambulanţei, este astfel:
-15,03 şi 15.08 – 112 redirecţionează la dispecerul de la ambulanţă primele două apeluri primite de la faţa locului, de la martori. Evident că martorii nu erau medici de meserie deci nu puteau evalua foarte clar starea victimei. Dar au vorbit despre un om căzut în stradă, care nu mai mişcă. Dispecerul de la Ambulanţă ştie că în curtea instituţiei nu e nicio salvare şi comunică că… va anunţa prima ambulanţă care va fi liberă.
Atenţie – dispecerul de la Ambulanţă ştia că în curtea ISU sunt cel puţin 2 echipaje SMURD (unul cu medic, unul fără medic) dar nu i s-a părut normal să alarmeze una din cele două autospeciale.
-15.13 – Apelul unui poliţist ajuns la faţa locului este redirecţionat de 112 la acelaşi dispecer. Poliţistul îi spune dispecerului de la Ambulanţă că bărbatul căzut în stradă este în STARE FOARTE GRAVĂ. Abia în acest moment, dispecerul SAJ Neamţ decide să trimită spre locul faptei unul din cele două echipaje. Atenţie, decide să-l trimită ăe cel FĂRĂ MEDIC deşi poliţistul a repetat că bărbatul ESTE ÎN STARE FOARTE GRAVĂ!
15.17 – al 4-lea apel de la faţa locului este redirecţionat de 112 la acelaşi dispecer. La capătul firului este, de astă dată, un medic care, ca şi poliţistul care a sunat anterior, spune că e vorba de o SITUAŢIE FOARTE GRAVĂ şi că, din punctul său de vedere, pacientul este în stop cardio-respirator. Ceea ce, într-un fel sau altul spuseseră şi toţi ceilalţi apelanţi, numai că nu în limbaj tehnic: si primii doi cet[‘eni care au sunat ;i poli’istul au spus că omul e lat, că nu mişcă, că parcă e mort…
De abia în acest moment, dispecerul SAJ trimite echipajul SMURD cu medic, întorcând din drum echipajul SMURD fără medic.
Toată relatarea punctuală de mai sus se bazează pe relatările unor martori de la faţa locului dar şi pe declaraţia avocatului Monica Anton dată în numele Staţiei de Salvare: „Primul apel la 112 a fost la 15.03. Al doilea la 15.08. Ambele apeluri au fost date de trecători care nu au putut evalua foarte clar starea care era foarte gravă a celui căzut. In stația de salvare nu era nicio mașina disponibilă – cea cu medic era la Bucuresti cu un copil intubat , altele erau la alte cazuri – atunci dispecera a spus ca va anunța echipajele și va ajunge la caz prima mașina care va fi libera.
Al treilea apel vine la 15.13 de la un polițist care a ajuns acolo pentru ca era in zona (venea de la un alt caz). Polițistul explica dispecerei faptul ca pacientul căzut e in stare foarte gravă și nu mai reacționează. In acel moment dispecera suna la ISU și solicita sa se deplaseze un echipaj EPA (fără medic).
La 15:17 se înregistrează al 4-le-a apel la 112 de către un cetățean care se recomanda a fi medic și care a spus că din punctul său de vedere pacientul se află în top cardio-respirator. Atunci dispecera întoarce din drum echipajul EPA si decide sa trimită un echipaj C1 cu medic (celălalt echipaj care se afla tot in curtea ISU)”.
Punctul de vedere exprimat mai sus este validat si de ISU care confirmă orele mobilizării celor două maşini.
În loc de concluzii:
-Nimeni nu va şti dacă acel bărbat supravieţuia dacă ajungea mai repede o maşină. Dar şi pentru ipotetica şansă unică dintr-un milion, el merita sa fie tratat corect şi bine, ca un om.
-Există la nivelul unor salariaţi din Sănătate (inclusiv din domenii conexe) percepţia că „boschetarii” şi „beţivii” ar fi un fel de sub-oameni care le dau altora de treabă de pomană. Ţine de educaţie şi de caracter, orice comentariu e de prisos…
-Toate apelurile date la 112 au fost pe ton grav, chiar şi primii doi apelanţi vorbeau de un bărbat căzut care nu mişcă. Dispecerul SAJ nu a considerat că pentru viaţa acelui om trebuie trimis un SMURD care era la câteva sute de metri până la apelul no.3.
-Bunele practici din domeniul situaţiilor de urgenţă spun că în caz că informaţiile de la faţa locului nu sunt clare şi se deschide posibilitatea mai multor ipoteze, un dispecer trebuie să meargă pe ipoteza cea mai gravă şi să dizloce forţele necesare pentru cel mai negru scenariu posibil. Dispecerul de la SAJ Neamţ a mers pe ideea „e un beţiv, un boschetar, nu merită deranjaul!”
Ca o confirmare a celor de mai sus, conducerea SAJ Neamţ a declanşat o anchetă disciplinară. <<În momentul de fața, managerul de la SAJ Neamț a dispus constituirea unei comisii de disciplina care sa verifice succesiunea tuturor apelurilor și modalitatea în care dispecerul și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu>>, a declarat avocatul Monica Anton.
Vom reveni.
Cititi si: VIDEO Mort în stradă ca un câine! SMURD-ul a ajuns după mai bine de 30 de minute, 112 a trimis mai întâi… Poliţia!
Daniel VINCA

VIDEO Mort în stradă ca un câine! SMURD-ul a ajuns după mai bine de 30 de minute, 112 a trimis mai întâi… Poliţia!

VIDEO Mort în stradă ca un câine! SMURD-ul a ajuns după mai bine de 30 de minute, 112 a trimis mai întâi… Poliţia!


Se întâmplă în Piatra Neamţ, capitală de judeţ, în 2018 – astăzi, un om căzut în stradă a murit până a ajuns la faţa locului un echipaj SMURD care să-i acorde primul ajutor.
Din ce spun martorii oculari care au tot stat lungindu-şi gâturile după vreo Ambulanţă sau echipaj SMURD, maşina de intervenţie a ajuns după circa 40 de minute de la apelurile făcute la 112.
Un clip postat pe facebook de jurnalista Gianina Buftea, la jumătate de oră după apel, arăta că la faţa locului nu a ajuns medic sau asistent, în schimb era prezent un echipaj de Poliţie:
………………
<<S-a sunat la Ambulantă … nimic. Cel puțin trei persoane au sunat la 112 si a ajuns Poliția. Stam de jumatate de ora.>>, spunea Gianina Buftea pe net la acel moment.
După alte câteva minute a ajuns un echipaj SMURD şi, din păcate, manevrele de resuscitare nu au dat niciun rezultat:
………….
…………
Iar ultima imagine de la faţa locului arată că omul căzut pe stradă a devenit deja subiectul măsurătorilor şi pozelor făcute de judiciarişti. Adică a fost declarat decesul.

Rămâne ca autorităţile să ofere răspunsuri foarte competente la întrebare de ce durează, în Piatra Neamţ, peste jumătate de oră ca o Ambulanţă sau un echipaj SMURD să ajungă la faţa locului după ce oamenii sună la 112?
Menţionăm că locul evenimentului este în spate la agenţia Asirom, adică într-un punct în care durează doar 2-3 minute ca o maşină să ajungă din curtea Serviciului de Ambulanţă sau din curtea ISU (SMURD), la 1 minut de Spitalul Judeţean Neamţ.
Dacă martorii oculari au dreptate şi, într-adevăr, cei de la 112 au trimis iniţial doar Poliţia este încă un caz care arată în ce fel au fost angajaţi operatorii de la Serviciul unic de Urgenţă.

Daniel VINCA

Deputatul Bulai l-a luat la întrebări pe Ministrul Sănătăţii

Deputatul Bulai l-a luat la întrebări pe Ministrul Sănătăţii


Iulian Bulai – deputat USR
COMUNICAT DE PRESĂ
19 februarie 2018
Deputatul USR Iulian Bulai a interpelat Ministerul Sănătății cu privire la supraaglomerarea Secției de Pneumologie a Spitalului Municipal Roman
Deputatul USR Neamț Iulian Bulai a depus astăzi, 19 februarie 2018, o interpelare la Ministerul Sănătății cu privire la insuficiența numărului de paturi de pe Secția de Penumologie a Spitalului Municipal Roman în această perioadă. Totodată, prin acest document, parlamentarul nemțean i-a solicitat ministrului Sănătății să găsească o rezolvare a acestei probleme, din cauza căreia există riscul de răspândirii gripei și a virozelor în Spitalul Municipal Roman.
Demersul lui Iulian Bulai vine ca urmare a supraaglomerării secției respective în ultima lună, în foarte multe cazuri pacienții fiind nevoiți să stea câte doi în pat, în condițiile în care Pneumologiei îi este destinat un număr de doar 10 paturi. Mai mult, o monitorizare internă efectuată în perioada 16 ianuarie – 15 februarie arată că doar în zilele de 25, 26 și 29 ianuarie 2018 fiecare bolnav a avut patul lui. De asemenea, pe această secție, în luna decembrie au fost internați 52 de pacienți, în luna ianuarie 59, iar în februarie 50 până în prezent.
Discutăm despre Secția de Pneumologie a spitalului și despre o perioadă în care situația epidemiologică a gripei și virozelor respiratorii este precară în țară. Există chiar riscul răspândirii gripei și a virozelor în spital dacă nu se intervine pentru a se crea suficiente locuri. Sunt mai multe aspecte afectate în condițiile actuale, respectiv siguranța pacientului, confortul hotelier, acordarea unei asistențe corespunzătoare. Probabil situații asemănătoare se găsesc și în alte spitale din țară, eu știu situația de la Roman și nu e de joacă. Doamna ministru are resursele și informațiile necesare, trebuie să ia măsuri urgent pentru a nu rezolva aceste situații acolo unde se găsesc”, a declarat deputatul Iulian Bulai.

Fostul prefect Casapu, complice în dosarul penal „Chitic, inculpat pentru abuz în serviciu”

Fostul prefect Casapu, complice în dosarul penal „Chitic, inculpat pentru abuz în serviciu”


Dosarul penal care îl are pe primarul Dragoş Chitic cap de afiş cu acuzaţia de ABUZ ÎN SERVICIU mai conţine un nume greu care a avut legătură cu administraţia. Este vorba şi de un fost prefect, Alexandru Casapu, la data faptei menţionate de DNA având calitatea de notar public.
Reamintim că primarul Chitic (viceprimar la data faptei) şi secretarul de atunci al Primăriei au fost inculpaţi şi trimişi în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Alături de cei doi sunt alţi 4 inculpaţi, anchetaţi şi trimişi în judecată fiecare sub aspectul complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar dintre aceşti complici, numele cel mai sonor este al notarului (fost prefect) Casapu.
Cititi si: Dragoş Chitic, inculpat într-un nou dosar! DNA l-a trimis în judecată pe primar pentru un schimb nelegal de terenuri
Prejudiciul din dosarul cu inculpatul Chitic: 1.000.000 lei! Sărăcia din bugetul Primăriei, acoperită prin creşterea cu 10% a taxelor
Chitic nu recunoaşte fapta de ABUZ ÎN SERVICIU şi acuză DNA de ABUZ!
Mişmaşuri cu creşterea taxelor la Piatra Neamţ! Primarul a anunţat creştere de 10-12 la sută la impozitul pe locuinţă, cetăţenii plătesc mai mult cu 25 la sută!
Bugetari de lux! 13050 lei – leafa primarului Chitic! Viceprimarii Gavrilescu şi Vîrlan, 11600 lei, fiecare!
Mai jos, câteva fragmente din comunicatul DNA pe care Vestea vi l-a prezentat integral în urmă cu câteva săptămâni:

<<Acest contract a fost încheiat în condițiile în care inculpații Chitic Dragoș Victor și Vișan Vasile cunoșteau că această operațiune era din punct de vedere economic defavorabilă municipiului și privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul public al localității. Evaluarea terenurilor ce aparțineau primăriei Piatra Neamț a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menționat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispozițiilor legale, în condițiile în care cunoștea că una dintre suprafețele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamț.
Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamț un prejudiciu în valoare de 1.089.170 lei. 
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Casapu Alexandru, Vișan Vasile, Bordei Marin și Chitic Dragoș Victor>>.

Reamintin că până la o decizie definitivă, inculpaţii din dosarul „Chitic – schimb de terenuri” beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.
Alexandru Casapu a fost al doilea prefect al judeţului Neamţ din perioada postdecembristă. A ajuns în funcţie în februarie 1993, înlocuindu-l pe Alexandru Ţibulcă şi a părăsit „Casa Albă” în mai 1996, predându-i ştafeta aceluiaşi Ţibulcă.
Vom reveni.
Daniel VINCA


În atenţia băieţilor deştepţi din Neamţ, dedulciţi cu fraudarea subvenţiilor pentru păsuni – Vă vine rândul! Schema devoalată de DNA

În atenţia băieţilor deştepţi din Neamţ, dedulciţi cu fraudarea subvenţiilor pentru păsuni – Vă vine rândul! Schema devoalată de DNA


Cazul de mai jos cu o schemă clasică de fraudare a subvenţiei APIA pentru păşuni nu este unul singular. Din informaţiile ajunse la Redacţia Vestea în ultimii ani, multe, foarte multe Asociaţii ale Crescătorilor de animale care au în spate contracte de închiriere islazuri cu Primăriile de comune, pe baza cărora obţin astfel de subvenţii sunt, în fapt, nişte bidoane pentru anumite găşti. Iar din aceste grupuri organizate fac parte, în majoritatea cazurilor chiar primarii, edilii fiind de multe ori capii reţelei.
Primarii sunt şi cei care au controlul asupra majorităţii din Consiliile Locale, deci au la îndemână şi butonul votului pentru realizarea contractelor dar şi pe cel al rezilierii contractelor cu cei care nu li se subordonează, nu cotizează sau mişcă în front.
Schema nu ar putea fi posibilă nu doar cu implicarea primarilor ci şi cu complicitatea unor funcţionari ai statului care ştiu fparte bine că, în cele mai multe cazuri, lucrările de igienizare (scopul exclusiv al banilor) nu sunt realizate pe aceste islazuri, multe dintre ele fiind adevărate gropi ilegale de gunoi. Evident că acelti funcţionari nu tac doar din comoditate ci pentru că, la rândul lor, sunt parte a lanţului de fraudare a banilor europeni.
Mai jos, o schemă dintr-o comună din judeţul Suceava, devoalată de procurorii DNA:

COMUNICAT
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1014/VIII/3 din 27 octombrie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor inculpați, în legătură cu obținerea nelegală a unei sume de 6.288.765,28 lei – finanțare europeană pentru agricultură. Concret, au fost trimiși în judecată următorii :
POPESCU VASILE, la data faptelor președinte al Asociației Agricole Mălini Stânișoara, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave,  în formă continuată,
     – fals în declarații,
     – spălare a banilor, în formă continuată, 
     NISTOR PETRU, la data faptelor și în prezent primar al comunei Mălini, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
     – folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, 
     ASOCIAȚIA AGRICOLĂ MĂLINI-STÂNIȘOARA, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, 
     BÎZU ILIE, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată,
     ILIȘESCU IOAN, la data faptelor casier în cadrul primăriei Mălini, județul Suceava, membru fondator și secretar al Asociației Agricole Mălini-Stânișoara, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată,
     GHERASIM VASILE, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
     – mărturie mincinoasă,
     – favorizarea făptuitorului. 
      În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2016, inculpatul Popescu Vasile, în calitate de președinte al unei asociații agricole, a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată, plăți de agromediu și alte scheme de plăți directe, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
În demersurile sale desfășurate pe durata a opt ani, respectiv 2008-2016, inculpatul Popescu Vasile a beneficiat și de ajutorul inculpatului Nistor Petru, primar al comunei Mălini (jud Suceava), care i-a pus la dispoziție două contracte false și inexacte (de arendă și de concesiune) încheiate cu încălcarea prevederilor legale.
Prin acțiunile sale, inculpatul Popescu Vasile a obținut pe nedrept fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 6.288.765,28 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a și constituit parte civilă.
În același context, la data de 15 mai 2013, pentru a dovedi că îndeplinește condițiile impuse pentru a beneficia de banii respectivi, inculpatul Popescu Vasile a completat în fals o declarație pe proprie răspundere prin care atesta faptul că nu este rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv cu persoane ce dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante, în cazul de față Primăria Mălini.  În realitate, acesta era afin de gradul II cu primarul Nistor Petru.
În perioada 2010-2016, pentru a ascunde sau a disimula originea ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de subvenție de asociația agricolă reprezentată de inculpatul Popescu Vasile, o parte din bani, respectiv 1.267.954 lei au fost transferați către societăți comerciale cu un comportament specific de „firme fantomă” controlate de inculpatul Bîzu Ilie, pe baza unor facturi fiscale fictive.
Inculpatul Ilieșescu Ioan, în calitate de casier în cadrul primăriei Mălini, a întocmit în fals procesele verbale de recepție a lucrărilor pretins executate de firmele controlate de inculpatul Bîzu Ilie și documentele financiar contabile necesare transferurilor de bani, cunoscând scopul infracțional urmărit de ceilalți inculpați.
Fiind audiat de către procurorii anticorupție la data de 03 noiembrie 2017, inculpatul Gherasim Vasile a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților Popescu Vasile, Bîzu Ilie și Ilișescu Ioan.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Popescu Vasile, Nistor Petru, Ilișescu Ioan și Asociația Agricolă Mălini Stânișoara.
         Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE / DNA Suceava
V.N.

„În 10 ani nu am primit un pix sau o coală de hârtie!” Mii de poliţişti din România confirmă dezvăluirile din Vestea, că au fost transformaţi în cerşetori…

„În 10 ani nu am primit un pix sau o coală de hârtie!” Mii de poliţişti din România confirmă dezvăluirile din Vestea, că au fost transformaţi în cerşetori…


Peste 25.000 de cititori au intrat în site-ul Vestea ca să lectureze articolul <<Polițiștii din comune cerșesc carburant și investiții la Post consilierilor locali! Mașinile de serviciu de la județ, taxiuri pentru șefi! (Frăția Comisarilor – 5)>>. Atenţie, vorbim de VIEW în site nu impact pe facebook sau altceva.
Mai mult de jumătate din cititorii respectivi sunt poliţişti din toată România, jandarmi, angajaţi ISU sau din alte structuri MAI. Facem aprecierea respectivă întrucât am urmărit viralitatea respectivului articol, felul în care el a fost sharuit (pe conturi personale, pe pagini, pe grupuri diverse sau dedicate acestor salariaţi) de sute şi sute de ori, mulţi din cei care au promovat articolul fiind poliţişti, lideri sindicali din Poliţie etc.
Iar foarte multe comentarii, atât de la civili cât şi de la poliţişti, confirmă situaţia sesizată de Vestea, aduc noi detalii dar şi explică ce înseamnă această situaţie în care oamenii legii nu au minimum de materiale necesare (hârtie de scris, combustibil) pentru a-şi face datoria. Spicuim:
Marius Poenariu Situatia indicata se aplica si la casele mari, o lipsa totala de suport logistic, in 10 ani nu am primit un simplu pix sau o coală de hârtie.
Bala Claud Confirm. Singuri am pus centrala termica, calorifere, termopane, parchet, lambriu…etc!
Doru Cătălin Nu scrie papetărie pe noi… (dacă am coală și pix…iti dau…dacă nu…ura și la gară ! )

Alţi poliţişti explică cum şefii le dau în loc de materiale lozinci comunistoide, că sunt obligaţi să se descurce cum pot (asta însemnând să cerşească de la angajaţi de la alte instituţii sau de la cetăţeni. Un exemplu: <<Am mai afirmat asta, din cauza lipsei de interes față de instituție a celor care ar trebui să aibă grijă de ea, ajungi să cerșești la propriu carburant, coli de scris sau tot felul de alte asemenea lucruri necesare pentru a putea să-ți desfășori activitatea. Nu poți să-i spui unui om care vine să-și verse ”oful” la tine ”nu pot să vă iau plângerea pentru că nu am coli de scris”. Cum nu poți să-i spui unei femei care îți cere disperată ajutorul pentru că nu mai ai benzină în mașina de serviciu. Intri într-un cerc vicios. Și apoi ne mai mirăm de ce polițiștii nu mai au curaj să ridice capul. Pe de o parte ți se cere să fii integru, să aplici legea fără niciun fel de excepție, pe de altă parte nu ți se asigură aproape niciun suport logistic, fiind lăsat să te ”orientezi” pe lângă autoritățile locale, obligând la propriu polițiștii să facă anumite concesii, să se umilească în fața primarilor, chiar dacă polițiștii nu își doresc așa ceva. Pentru că la post nu ai coli de scris, nu ai pixuri, nu ai capse, agrafe, capsator, perforator, pastă corectoare, plicuri, nu ai copiator, nu ai toner pentru imprimantă, nu ai coperți pentru dosare, nu ai destulă benzină, mașinile stau să se rupă în două, iar posturile de poliție sunt aproape în paragină. Ți se bagă placa aia comunistă cu ”omul sfințește locul”. Ce o însemna asta? Să chemăm părintele să cânte ceva cu aghiazmă? Nu poți să fii în 100 de locuri în același timp, fiind un singur polițist la un post sau mai grav, să nu existe niciun polițist. Polițiștii de la posturi, nu numai ei, dar în special acești colegi, se confruntă cu greutăți imense. Să sfidăm realitatea înseamnă să ne împrietenim cu ridicolul. Cam aici s-a ajuns.>>
Şi mai fermi sunt unii poliţişti pensionari (aceştia chiar că nu au ce pierde) care arată cum subordonaţii nu doar că trebuie să „de descurce” pentru funcţionarea Postului de Poliţie dar li se dă de înţeles că e bine să mai treacă aşa, cu cadouri, pe la şefi.
Liviu Danciu : <<Majoritatea sefilor din politia romana,sunt niste jeguri penale. Esti bun daca le dai spaga, tot felul de cadouri, daruri si suveniruri si uite asa sunt multi lingai (subalterni) care beneficiaza de salarii de merit si alte sporuri, pentru a obtine niste pensii nesimtite, ca si sefii pe care i-au avut. Am avut si eu astfel de sefi, dar le-am dat prin gurita, nu le-am dat spaga si etc>>.
Unii dintre internauţi aşează în contrapondere lipsa de bani pentru materiale uzuale şi necesare (papetărie, combustibil etc) cu cheltuirea foarte lejeră a unor fonduri, tot de către Poliţie, pe destinaţii cel puţin controversate. Sunt astfel aduse în discuţie fondurile pentru chirii (spunându-se că în foarte multe cazuri e vorba de fraudă, că respectivii poliţişti nu stau la adresele menţionate, fac de fapt naveta dar încasează bani frumoşi prin declaraţii false), plata sporului de doctorat (de 30 la sută, spun unii, care ar fi un fel de leafă de agent cu vechime adăugată la leafa unor comisari care stau mai mult prin birouri), dar si alte… detalii.
Daniel VINCA

Abateri financiar contabile de 2.040.000 lei, găsite de Camera de Conturi Neamț la Primăria Roman

Abateri financiar contabile de 2.040.000 lei, găsite de Camera de Conturi Neamț la Primăria Roman

curtea de conturi controlAuditul financiar al contului de execuție bugetară pe anul 2016 s-a efectuat în perioada 19.04. – 15.06.2017.
În urma controlului, au fost depistate venituri suplimentare totalizând 26.000 lei, prejudicii totalizând 204.000 lei și abateri financiar contabile în valoare de 2.040.000 lei.
Principalele constatări ale Curții de Conturi la Primăria Roman:
-      Achiziționarea unor studii şi proiecte care, la data controlului, nu s-au materializat în obiective de investiţii în folosul comunității locale, estimate la 928.715,61 lei;
-      Nestabilirea, neevidenţierea şi neurmărirea încasării veniturilor din taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică, estimată la 12.816 lei;
-      Nu s-a stabilit taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate care este datorată de orice persoană care beneficiază de servicii de reclamă şi publicitate în baza unui contract sau taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate, estimate la 5.104 lei;
-      Neinventarierea și neînregistrarea în evidența contabilă a unor aparate telefonice, constatate lipsă în gestiune, estimată la 19.756,21 lei;
-      Efectuarea de cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat cu servicii de telefonie mobilă, estimate la 85.989,38 lei;
-      Efectuarea de plăți cu cheltuielile privind deplasările stabilite și acordate eronat, estimate la 24.702,35 lei;
-      Efectuarea de cheltuieli cu activitatea de control intern/managerial, nedeterminate de autorizările conținute de legi speciale și legile bugetare anuale, estimate la 35.228 lei;
-      Efectuarea de plăți cu acordarea de tichete sociale unor persoane care au realizat venituri peste plafonul stabilit, estimate la 5.405 lei;
-      Efectuarea de cheltuieli cu lucrări de investiție fără contraprestație (lucrări nerecepționate în cantitatea facturată și plătită), estimate la 21.874,20 lei;
-      Efectuarea de plăți pentru cheltuieli cu lucrări de investiție neidentificate pe teren ca fiind executate conform proiectului, estimate la 7.247,76 lei;
Ordonatorul terţiar de credite Direcția de Asistență Socială:
- Efectuarea de cheltuieli nelegale privind plata de accize pentru consumul de gaze, estimate la 6.839,23 lei;
- Acordarea nejustificată de tichete sociale unor persoane decedate, estimate la 3.500 lei;
- Acordarea nejustificată de tichete sociale unor persoane care au realizat venituri peste limita legală, estimate la 55.800 lei;
- Acordarea nejustificată a ajutorului de încălzire pe lemne unor persoane care au realizat venituri peste limita legală, estimat la 2.030 lei.
Măsurile dispuse şi recomandările formulate de Camera de Conturi Neamț
- extinderea verificărilor și identificarea tuturor contribuabililor care au beneficiat de scutiri și facilităţi fiscale nejustificat, stabilirea şi înregistrarea în evidența fiscală şi contabilă a veniturilor de încasat, urmărirea încasării veniturilor bugetului local în limita termenului legal de prescripţie, inclusiv a veniturilor bugetare constatate la misiunea de audit financiar;
- încasarea integrală la bugetul local a cotei părți din veniturile realizate pe seama închirierii unor active fixe proprietate a Municipiului Roman, inclusiv a veniturilor constatate la misiunea de audit;
- înregistrarea cheltuielilor cu cazarea și servirea mesei la articolele bugetare corespunzătoare; asigurarea tuturor documentelor justificative care să confirme participarea faptică la cursuri a salariaților entității;
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de lipsa în gestiune, a unor aparate de telefonie mobilă, precum și dispunerea de măsuri pentru recuperarea acestuia; exercitarea controalelor interne necesare preîntâmpinării producerii unor astfel de situații;
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plata nelegală pentru cheltuieli cu telefonia mobilă supraevaluate și dispunerea de măsuri pentru recuperarea acestuia; exercitarea controalelor interne necesare preîntâmpinării producerii unor astfel de situații;
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plata nelegală pentru cheltuieli cu cazarea și diurna decontate salariaților care au participat la cursurile de pregătire profesională și dispunerea de măsuri pentru recuperarea acestuia; exercitarea controalelor interne necesare preîntâmpinării producerii unor astfel de situații;
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plata nelegală pentru cheltuieli cu activitatea de control intern/managerial, nedeterminate de autorizările conținute de legi speciale și legile bugetare anuale și dispunerea de măsuri pentru recuperarea acestuia;
stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plata nelegală pentru cheltuieli cu tichete sociale acordate unor persoane, care au realizat venituri nete peste pragul stabilit prin HCL 24/02.03.2016, și dispunerea de măsuri pentru recuperarea acestuia; exercitarea controalelor interne necesare preîntâmpinării producerii unor astfel de situații;
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plata nelegală pentru cheltuieli cu lucrările de investiție fără contraprestație la obiectivul de investiții ,,Amenajare zonă picnic și agrement ștrand municipal Roman” și dispunerea de măsuri pentru recuperarea acestuia; exercitarea controalelor interne necesare preîntâmpinării producerii unor astfel de situații;
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plata nelegală pentru cheltuieli cu lucrările de investiție neidentificate pe teren ca fiind executate conform proiectului referitoare la obiectivul de investiții ,,Modernizare artera Roman Est, DJ207A” și dispunerea de măsuri pentru recuperarea acestuia; exercitarea controalelor interne necesare preîntâmpinării producerii unor astfel de situații;
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plata nelegală pentru cheltuieli cu accizele incluse în facturile pentru consumul de gaz metan, înregistrat la Direcția de Asistență Socială și dispunerea de măsuri pentru recuperarea acestuia; exercitarea controalelor interne necesare preîntâmpinării producerii unor astfel de situații;
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de acordarea nelegală a tichetelor sociale de către Direcția de Asistență Socială și dispunerea de măsuri pentru recuperarea acestuia; exercitarea controalelor interne necesare preîntâmpinării producerii unor astfel de situații;
- stabilirea întinderii prejudiciului cauzat de plata nelegală a ajutorului de încălzire, acordat nejustificat de către Direcția de Asistență Socială și dispunerea de măsuri pentru recuperarea acestuia; exercitarea controalelor interne necesare preîntâmpinării producerii unor astfel de situații.
Sursa: Raportul de control al Camerei de Conturi Neamț
Romanul Financiar

sâmbătă, 17 februarie 2018

Drama lui Calin Geambasu si cele 8 greseli capitale in relatia cu tatal sau

Drama lui Calin Geambasu si cele 8 greseli capitale in relatia cu tatal sau

1
Scris de Camelia Patrascanu
13 Feb 2018, 10:10 PM

Sharing

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail
                Marea problema nu e comportamentul parintilor (desi uneori ii baga pe copii in spital alteori in deznadejde) ci modul cum integreaza copilul comportamentul lor.
               Parintii pot sa nu fie perfecti si uneori nu le iese nici cu iubirea copiilor desi ei spun ca se straduiesc si ca fac totul pentru fericirea odraslelor. Intre a face tot ce poti si a face ce e util copilului poate fi o diferenta mare irosindu-se multa energie sufleteasca inutil. Pentru ca parintilor le e greu sa isi dea seama ce au copiii cu adevarat nevoie. Si atunci fac ce se pricep. Si uneori mai mult incurca lucrurile si indurereaza suflete. Problema nu este ca nu iubesc ci ca nu stiu sa fie parinti. Iar acest rol, care e unul de har, ii copleseste, ii intimideaza, infricoseaza, enerveaza, obosesc, deprima. Da, multi parinti sunt depasiti de acest rol haric. Si atunci aplica retete, traditiile de familie, clisee, adica un tavalung de reguli, prejudecati si convingeri care nu tin cont de specificul copilului, nevoile si personalitatea lui, sensibilitatile si inclinatiile sale. Dupa masura patului lui Procust: taiem ce iese din tipar. Si se mira apoi ca sufletul copilului este ciuntit si ca primesc o frantura de iubire si multe pretentii compensatoriii.
                4 Exista oameni care fac copii si sunt parinti. Asa cum exista oameni care doar fac copii. Intre aceste doua categorii mai exista una, cea mai mare, de oameni care fac copii si se straduiesc sa fie parinti (unora le reuseste pe parcurs). Si exista si parinti care isi cer iertare si nu considera asta o umilinta, dimpotriva, un remediu necesar pentru impacare si sanatate morala familiala, detoxifiere emotionala, restabilirea onestitatii si a increderii reciproce.
               Calin a trait si traieste o drama. Spune ca in copilarie s-a simtit cumparat cu cadouri, neinteles, neapreciat, devalorizat, folosit, brutalizat, umilit in casa parintilor sai. A tanjit dupa aprecierea tatalui pe care il admira si n-a fost indeajuns de inteles si indrumat de mama sa care n-a gasit limbajul sufletului sau desi petrecea cel mai mult timp cu el. Unii apropiati spun ca a fost un copil dificil si pretentios. Posibil. Tocmai acesti copii au nevoie de mai mare atentie si mai mare intelegere. Altfel devin o oglinda stramba a parintilor, care reflecta nu doar propiile lor defecte de caracter ci si pe ale parintilor.
               Unii spun ca orice copil trebuie sa fie recunoscator parintilor pentru hranire si ingrijire. Da, asa e bine sa se intample. Nu neaparat pentru ca exista motive. Ci pentru ca recunostinta vindeca si innobileaza sufletul. Iar un suflet vindecat este mai inclinat sa ierte si sa iubeasca neconditionat. Pe vremuri copiii erau considerati „guri in plus” si trebuiau mereu sa fie recunoscatori ca primesc mancare si o haina. Bataia era rupta din rai, violenta verbala era „punerea la punct” menita sa intareasca ascultarea, munca si banii varsati in familie erau o datorie fara pretentii, umilintele erau considerate naturale pentru inducerea respectului si cunoasterea locului. Da, pe vremuri unele familii functionau ca o haita. Cu un lider alfa si subordonati.
              Cand am vazut prima data un model de familie deschisa si afectiva, in care copiii erau consultati fara sa fie rasfatati, sarcinile erau impartite dupa putere, talent si dispozitie, cand parintii erau tandri cu copiii dar si regulile erau limpezi insa aplicate cu intelegere, am zis ca am ajuns in rai. Si nu-mi venea sa cred ca un astfel de model – fara bataie, critica, umilinte – functioneaza. E adevarat, nu era ordinea cea mai mare in casa, nici curatenie impecabila, carti si haine peste tot, stiva de vase in chiuveta. Dar toata lumea parea destinsa, probabil pentru ca se rezolvau cumva si aceste sarcini din moment ce casa era locuita de atata timp. Dar accentul nu era pus pe impecabilitatea locuintei ci pe armonia familiei. Parintii erau profesori si ghizi montani. Se faceau multe excursii si tabere si hainele erau mai mult in rucsac. V-am spus asta ca sa intelegeti socul pe care l-am avut cand am inteles ca se poate si altfel.
                Calin a fost un copil sensibil. Poate prea sensibil. Si Scorpion. Iar tranzitul lui Jupiter in aceasta zodie inflameaza in 2018 orgoliul, reaminteste situatiile umilitoare, creste importanta de sine si nevoia de atentie, gonfleaza semnificatia unor gesturi, pretinde satisfactie, cere reparatii, clameaza respectarea demnitatii si a legilor morale. Calin a inregistrat foarte dureros ceea ce el a considerat a fi tratament brutal, jignitor si umilitor. Chiar daca scenele n-au fost frecvente s-au stantat in sufletul lui cu mare claritate si durere. Si asta pentru ca si el a facut cateva mari greseli. Asa cum fac multi copii si adulti ramasi copii din cauza acestor rani.
1. Admirandu-si parintii (mai ales tatal) a dorit sa fie inteles si iubit pentru ce este el si nu pentru ascultarea si obedienta lui fata de parinti. Vorbeste mult despre faptul ca trebuia sa se alinieze imaginii pe care parintii doreau sa si-o pastreze in lume, de familie model el simtind ca nu traieste intr-o familie impecabila si nu putea fi un copil model pentru ei. Dar in felul lui se straduia. Cu siguranta parintii nu decodificau in gesturile lui acest efort de a le face pe plac. Unii copii uita bataia si jignirile. El nu. A fost ajutat sa le tina minte prin improsppatarea durerii cu noi dezamagiri si conflicte, pe care le-a arhivat fidel. Si nici el nu a vrut sa se vindece. Pentru ca a legat vindecarea de atingerea unui ideal familial ce s-a dovedit nepractic: toata lumea isi realizeaza excesele si greselile, se impaca si isi corecteaza comportamentul, noi impreuna impodobim bradul. Blocat in acest model idilic a renuntat sa se mute singur, si-a ajutat profesional tatal acceptand sa nu fie platit, a tanjit dupa apreciere si recunoasterea meritelor dorind sa fie tratat ca egal de tatal sau, a dorit atentie si comuniune familiala in jurul copilului sau. Prima greseala
            Atasamentul de aceasta imagine idilica l-a facut sa spere dar si sa insiste ca parintii sa se corecteze si sa fie mai apropiati de el. Si sperand ca vindecarea sa vina prin schimbarea lor, punandu-si sperantele in altii, a sfarsit prin a fi dezamagit. Pentru ca sanatatea sufleteasca si fericirea depind de noi nu de altii care nu stiu, nu pot ori nu vor sa ne ofere ce avem nevoie.
2. A doua mare greseala este ca n-a fost destul de atent la cauzele comportamentului parintilor. Mereu a insistat ca ei sa se schimbe dar n-a inteles de ce se comportau asa cum au facut-o: ce gandeau despre familie si educatie, cum vedeau rolul de parinti, ce pozitie si importanta ofereau copilului in sistemul lor de valori, cat se iubeau si cum isi traiau afectiunea, ce capacitate aveau de introspectie si autoanaliza, ce frustari aveau legate de relatie, realizare si faima, ce tanjiri si frici le schimonoseau firea si comportamentul, ce sacrificii faceau si ce regrete aveau.
        Cand intelegi cauzele intelegi care sunt sansele de schimbare, de ce vindecare este nevoie pentru a fi posibila schimbarea si cat de probabila este acea vindecare. Drumul schimbarii e lung si realizabil doar pentru aceia care au putere de introspectie, capabili sa isi priveasca greselile in fata. Altfel, iti este clar ca insisti degeaba pentru ca atat timp cat cauzele nu se schimba oamenii isi vor urma tiparele. A doua greseala.
3. Apoi, cramponarea in a primi satisfactie – pretinderea scuzelor, cererea iertarii. Este punctul cel mai sensibil. Si acesta arata ca toata viata Calin a sperat (el facand concesii financiare parintilor, lucru semnificativ pentru un Scorpion – pe care il putem interpreta ca o pretare la cumparare a aprecierii parintilor) in recunoasterea greselii. Aceasta fiind calea cea mai scurta si comoda de vindecare – agresorul isi retrage cumva efectele prin realizarea greselii si cerea iertarii. Dar oamenii nu au parte de a aceasta facilitate. Cei mai multi persecutori se tem sa se confrunte cu erorile lor morale inventandu-si argumente si sustinandu-le uneori pana in pragul mortii – ei au avut dreptate, intentii bune si n-au facut nimic atat de rau. Cerand satisfactie, Calin si-ar supune parintii la o umilinta reparatorie si o recunoastere a valorii sale. Dar, in conditiile date acesta este tot un abuz. De data aceasta al copilului. Cand cineva iti spune nu pot sau nu vreau si tu insisti neauzind glasul neputintei/ne-vointei inseamna ca nu te intereaza atat de mult dialogul ci satisfactia, reusita, dreptatea. A treia greseala.
          Am putea spune ca este un comportament invatat de la parinti – acela de a fi mereu recunoscator si indatorat, de a-si stii locul si de a-si cere scuze. In fond, fiecare copil se naste inocent si modelabil chiar daca are trasaturi de caracter puternice ori sensibilitati mari. Pentru fiecare iubirea de parinte gaseste calea inimii. Daca il intereseaza. Daca vrea doar sa livreze copilului un set de reguli atunci, intr-adevar, e mai putin important CE este copilul. Ei bine, Calin a vrut sa fie vazut. Era destul ca traia cu o vedeta in casa, vanitoasa ca toti artistii, intretinator de familie, in plina faima, curtat si admirat. Copilul n-a simtit ca conteaza asa cum ar fi vrut.
Exista riscul sa fie rasfatat? Cu siguranta. Probabil si-a si dorit asta vazand ca alti copii de artisti erau mai liberi si mai ocrotiti.
Se intampla adesea in familiile cu parinti de succes ca fiii si fiicele sa se simta lipsiti de atentia parintilor si sa smulga mai mult interes si afectiune prin boroboate. Asa cum se intampla adesea in familiile profesorilor cand odraslele sunt corijente chiar la materiile predate de parintii lor care, apropo, se ocupa mai mult de elevii preferati si olimpici. Sau copii din parinti ocupati care se imbolnavesc pentru a avea parte de ingrijirea afectuoasa a parintilor. Sau, varianta mai energica, cu copii care fac boroboate doar pentru a avea parte de o atentie directa, dedicata si personala. Chiar cu riscul unor pedepse. Atat de mare e foamea de atentia parintilor.
Copiii nu vor sa fie pe planul doi si doresc o relatie profunda cu parintii lor pentru ca din aceasta relatie isi trag seva si constiinta propriei valori si puteri. De aceea dezvolta gelozii cand apare un frate sau sora, cand isi vad parintii in tandreturi, cand isi vad parintii absorbiti prea mult de telefon, calculator, prieteni, pacienti, clienti sau public. Nu simt ca sunt valorosi pentru parintii lor. Pentru ca inca nu au dezvoltat mecanismul interior de recunoastere a propriei valori ei isi dau seama cine sunt prin intermediul relatiilor de familie si al feed-back-ului de la apropiati si mai ales de la parinti. Comentariile, dezbaterile, aprecierile, observatiile, imboldurile, intrebarile, impartasirile, gesturile, imbratisarile, prezenta, actiunile comune ii invata despre cine sunt ei. Si toate sub curcubeul luminos al iubirii.
4. Cand te revolti fata de parinti de obicei incerci sa fii un parinte mai bun ca ei. Dar mai bun ca tata nu este modelul cel mai bun pe care tu il ai si nici cel mai sincer. Mereu o comparatie limiteaza expresia. Devii mai ceva ca ceva si evoluezi pe o linie raportat la un model. Calin isi doreste sincer sa fie un tata bun dar fiind preocupat sa fie mai bun ca tatal sau nu devine parintele cel mai bun pentru fiul sau. Pentru asta ar fi necesar sa se elibere de nevoia sufleteasca (pornita din rana care intai trebuie sa se vindece) de a demonstra si corecta ceva. Pentru ca riscul este de a trai din riposta, de a face lucrurile (chiar si marile realizari) ca reactie nu ca actiune izvorata curat din propria fiinta. Se strecoara in comportamentul lui prea multa demonstrativitate in a nu face greselile tatalui. Si asta nu numai ca il lipseste de autenticitatea pe care le merita fiul lui dar a fi mai bun ca tatal sau il absoarbe atat de mult incat risca sa il orbeasca si sa nu mai vada nevoile reale ale copilului sau. A patra greseala.
5. Implicarea copilului in conflict sub justificare lectiilor morale si a libertatii de exprimare cu siguranta nu-i fac bine copilului. Nici un mediu de conflict nu ajuta un copil sa creasca. Pe de alta parte Calin deplinge lipsa de interes a bunicului fata de nepot. Dar este plangerea lui Calin nu a copilului – fiul sau invata prin tata cum trebuie sa se simta fata de stii tu cine, tata. Vorbind despre asta cu repros induce fiului sau sentimentul ca este respins si neiubit de bunic. A cincea greseala.
         8 greseli parinti-copii       Cand de fapt poate fi vorba doar de tensiunile dintre Calin si tatal sau care fac foarte dificila apropierea, plus tiparul familial al bunicului care n-a stiut sa fie afectuos si suportiv ca parinte si nici nu isi doreste sa invete asta acum. Dar a considera lipsa unei porniri afective ca neiubire sau respingere este intentionat degrinator, eronat si manipulator. In felul acesta Calin spera sa se se pozitioneze avantajos si merituos in ochii propriului copil, concurandu-si tatal – eu te iubesc si sunt tata bun, bunicul nu este; eu sunt moral si am dreptate, bunicul greseste fata de tine cum a facut si cu mine deci eu am dreptate si sunt mai valoros ca el. Este greseala pe care o fac mai ales parintii despartiti sau in conflict cand isi disputa copilul. Evident, Calin nu intelege ca face asta si ca e gelos pe tatal sau (faimos si liber la vremea lui) dar incepe sa incaseze un plus energetic si sa simta o putere aparte (placandu-i) de fiecare data cand reuseste sa puncteze in fata lui. Gelozia poate proveni parte din caracter si parte din relatia de familie.
6. Calin face o greseala tactica. Publicul luat partas la aceasta disputa de familie se intreaba de ce Calin revendica acum, dupa 20 de ani, satisfactie si iertare. Adica, de ce cere acum public scuze, dupa atata timp cand toata lumea intelege fara atat chin ca nimeni nu este dispus sa-si ceara iertare. De ce s-a blocat singur in aceasta pretentie si conditioneaza linistea lui sufleteasca de asta facand-o publica. Pentru ca doreste sa primeasca macar sustinerea si aprobarea publicului ca o minima compensatie pentru ce considera a fi marea sa durere si dezamagire. In plus, spera ca masa de dezaprobatori sa intoarca sentimentele tatalui care sub presiunea publica daca nu a constiintei sa aiba o schimbare de comportament si sa-i ofere satisfactie. Ii prinde bine sa i se dea dreptate si atentie. Iar aceasta arata ca a trait in tot acest timp cu o mare rana in suflet. Iar durerea tipa la televizor si pe ecranele calculatoarelor. Expunerea publica ar fi justificabila daca ar duce la reparatii si schimbare de atitudine. Dar daca intareste indarjirile (si experienta vechilor incapatanari putea fi lamuritoare) atunci devine greseala tactica. Si aceasta este a sasea greseala.
Pe de alta parte la Calin pare mai mult decat o cere reparatorie a ascuzelor. Insistenta sa pare sa ascunda subconstient castigarea unui atuu in lupta cu tatal sau. Iar acest atuu al victoriei sa fie transformat in valoare, respect, autoritate si adevar. Iar acestea sunt ceea ce i-a lipsit, pe langa afectiune. Adica acele notiuni care ii dadeau in familie temelie, putere, siguranta si stima de sine.
7. Si publicul se mai poate intreba ceva. Daca a esuat ca tata de ce i se cere acum, in calitate de bunic, sa isi viziteze nepotul reprosandu-i-se lipsa de interes? De ce ar vrea de la cineva cu erori ca parinte sa fie acum bunic impecabil? Si de ce este considerata absenta unui bunic lipsit de entuziasm ca fiind un handicap emotional pentru copil? Copilul abia acum, pe fondul conflictului familial, invata sa se considere respins si lipsit de iubire, neimportant si nemerituos – interpretarile sunt dictate de Calin nu de copil. Ceea ce este fals. Lipsa de atentie si interes nu vin din devalorizare cum induce Calin ci pur si simplu din lipsa de exercitiu, dintr-o slaba responsabilizare agravata si mai mult de conflict. A saptea greseala.
              Insistenta ca bunicul sa fie prezent in viata copilului, pe fondul neintelegerilor inca prezente in familie, indica mai curand o intentie de a-l pune pe tatal sau, acum bunic, sa greseasca a doua oara, dovedind prin asta ca a gresit si prima oara fata de fiu. Calin sperand sa obtina recunoasterea dreptatii lui si proba incrimanatorie. Este eroarea in care cad multi copii raniti deveniti la randul lor parinti. Pun bunicii in fata responsabilitatii fata de nepoti stiind ca acestia nu doresc sau nu pot sa isi onoreze afectiv urmasii. Este aproape o speranta de esuare care da satisfactii parintilor candva copii raniti care spera acum, de la confruntarea cu circumstante repetate, mustrari de constiinta si recunoasterea greselilor.
8. Este adevarat ca ranile copilariei sunt extrem de dureroase. Copii fiind suntem extrem de sensibili la tratamentele mai ales umilitoare. Bataile le mai putem tolera (sunt de condamnat dar le putem supravietui) insa criticile distructive, ironiile, zeflemelele, umilintele, batjocura, sapa neincredere si frica de viata, timorare, anxietate si destabilizeaza profund forta de afirmare si expresia de sine esentiale pentru reusita in viata. Chiar daca obtii succese ele sunt scump platite energetic si mereu sabotate de neincredere. Iar reusitele sunt apoi greu de mentinut pe fondul lezat al identitatii de sine. Da, neiubirea din copilarie lasa urme adanci. Vindecarea ne poate lua ani de viata. Si numai prietenii si partenerii de viata stiu cat contribuie la asta. Unii copii sunt mai „ranibili”. Altii dovedesc o rezistenta admirabila la greselile parintilor si invata sa vada partea buna a lucrurilor traite si sa fie recunoscatori fara sa dezvolte „sindromul stockholm”. Dar datoria fata de propria viata si destin (daca nu ti-au fost grav alterate in familie)este sa traim viata pe care consideram ca o meritam chiar daca proprii parinti nu ne dau sanse si nu ne onoreaa cu respect si afectiune. Deasupra parintilor este Dumnezeu si Viata. Tatal Cer si Mama Pamant – marii nostri protectori sub care ne implinim destinul. Pana la urma cand murim nu fata de parinti dam socoteala ci in fata vietii care continua dupa moarte si careia ii predam sufletul ce ni s-a dat in primire. Si este responsabilitatea noastra cum ne ingrijim de acest suflet, ce trairi si sentimente punem in el, cu ce pretentii ni-l mobilam si cu ce dezamagiri daca aceste pretentii ne sunt refuzate. Responsabilitatea si iubirea fata de propria fiinta e bine sa fie mai mari decat pretentiile fata de o persoana. Si daca cineva ne dusmaneste sau ne raneste, ne provoaca sa ne gandim ca in viata e bine sa ne bazam pe noi insine, sa ne oferim noua insine iubire si apreciere, sa credem in noi si in viata cand nimeni nu crede, sa ne vizualizam implinirea cand toti ne spulbera visele si ne fac sa ne credem prea mici pentru ele; sa avem grija de noi cand ceilalti ne exploateaza, sa ne vorbim noua insine frumos in gand cand ceilalti ne cearta, sa ne povatuim cand altii ne imping la riscuri, sa ne alinam cand altii ne hartuiesc, sa ne umplem viata cand altii ne ignora. Calin n-a putut sa isi acorde atat de multa atentie. Lipsit de afectiune explicita, pe limba lui, a preferat sa reclame aceasta lipsa in loc sa isi completeze golul din el insusi, permitand ca raceala afectiva sa devina ocazie de crestere interioara, iubire si siguranta de sine. Din pacate nu a ajuns inca aici, de aceea inca durerea mai are nevoie sa inghita satisfactie si scuze ale parintilor. Cersite. Cu atata insistenta incat devine o auto-umilire. Culmea ironiei, chiar cel umilit de parinti isi provoaca singur umilire prin dependenta de un gest pe care il implora. Ca si cand sufletul sau are nevoie de ceva din afara pentru a fi implinit. O greseala. A opta.
3   Imi aduc aminte de o femeie care scria pe net ca a crescut intr-un orfelinat. A incercat sa dea de urma parintilor sai dar n-a reusit. Si aceasta ii provoca un gol imens in suflet, tristete si un sentiment de dezradacinare, lipsa de rost si respingere Ca si cand era o intrusa pe planeta. Si asta desi avea o familie fericita si doi copii. Ii lipseau totusi parintii, familia si sentimentul apartenentei si al continuitatii. A trebuit sa isi completeze acest gol de parinti prin ea insasi. Pasionata de cusut a aderat la o comunitate virtuala de persoane care coseau ii si care isi impartaseau diagrame cu modele si isi decriptau simbolurile ancestrale prezente pe iile traditionale. Intelegerea acestor simboluri ale stramosilor nostri a conectat-o la o mare familie – neamul romanesc. Si cosand luni de ziel la acea ie, la modelul cu care a rezonat (nu stia bine nici in ce zona s-a nascut, sau din ce zona erau parintii) s-a reconectat la stramosii sai, la o ancestralitate necunoscuta dar cu siguranta existenta, a carei linie o continua chiar daca nu o cunoaste. Dar prin simbolurile culturale, traditii si obiceiuri s-a simtit dintr-o data in mijlocul unei comunitati uriase. A coborat in sufletul ei mai adanc de stratul parintilor si s-a conectat la stramosii sai. Asta i-a trezit radacinile de care avea nevoie, legatura cu Dumnezeu, cu Viata, Pamantul si Cerul sub care isi construieste singura destinul. Si astfel si-a vindecat rana de parinti.
             In povestea lui Calin se regasesc multe persoane, asa se explica abundenta comentariilor si patima pusa in ele. Publicul e impartit in doua. Unii spun ca trebuie sa fie recunoscator parintilor, altii il felicita pentru curajul de a-si spune povestea si de a crea o dezbatere pe tema relatiilor parinti-copii. Si sunt si multi care ii recomanda consiliere. Si acesta este si sfatul meu. Pentru ca asa are parte de ajutor in vindecarea traumei dar si indrumare in privinta modului in care expune copilul la conflictele de familie. Pentru ca ii poate fi greu sa distinga linia de demarcatie intre libertate de expresie si modelare de expresie. Risca sa modeleze gandirea si sentimentele copilului printr-o prea mare expunere la propriile comentarii si sentimente privitoare la bunicul fiului sau. Si primul semn este cand copilul vorbeste folosind expresiile tatalui atunci cand isi comenteaza bunicul. Satisfactia tatalui risca sa fie semnul unei vanitati clinice. Si ar fi regretabil ca reparatia ceruta de Calin sa nu vina prin tatal sau care ii refuza scuzele atat de ravnite ci prin copilul care ii copiaza revolta dar fara fondul unei relatii defectuoase cu bunicul. Tocmai de aceea riscul alterarii caracterului este mai mare, pentru ca invata critica si superioritatea morala nu din provocarea contextelor traite ci pentru a face pe plac tatalui sau. Astfel, se muta agentul deformator din afara sufletului inauntrul sau.
Disclaimer, deci musai de analizat:
Ne bucura nespus interesul vostru pentru articolele HoroscopTv.ro si entuziasmul cu care le impartasiti. Suntem direct interesati de si sustinem accesul liber la informatie si de aceea va incurajam sa preluati articolele noastre pe blogurile si site-urile voastre, sperand ca impreuna, vom putea construi o comunitate onesta, libera, si informata. Asa incat, daca doresti sa preiei acest articol, sub orice forma, contacteaza-ne mai intai fie la adresa de email officehtv@horoscoptv.ro, fie la numarul de telefon 0722 121 811. Asta pentru ca acest articol se afla sub propietatea intelectuala a Horoscoptv.ro. Sa fiti inspirati, cu drag, Echipa HoroscopTv.ro
Camelia Patrascanu