marți, 20 februarie 2018

Ea s-a crezut Dumnezeu! „E un beţiv! Nu trimit nicio Salvare ci Poliţia!”

Ea s-a crezut Dumnezeu! „E un beţiv! Nu trimit nicio Salvare ci Poliţia!”


Cazul cu bărbatul din Piatra Neamţ căzut şi mort pe stradă după ce mai bine de 10 minute dispecera de la SAJ (Serviciul de Ambulanţă Neamţ) a refuzat să trimită o ambulanţă (deşi două autospeciale SMURD erau în curtea ISU) relevă cum poate şansa aia cât de mică care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte poate fi furată oricăruia dintre noi de lipsa de atenţie, de idei preconcepute, de o analiză nepermisă şi superficială.
Aşa cum am amintit şi în alte articole anterioare, deşi primii doi martori care au sunat la 112 i-au spus dispecerei de la SAJ – Marilena Ivanciu – că e vorba de un bărbat căzut lat la pământ şi că pare a fi vorba de un caz foarte grav, reacţia angajatei din sistemul de urgenţă a fost una total neprofesionistă şi arogantă. „A spus că nu trimite nicio Salvare şi că trimite mai întâi Poliţia să verifice dacă nu e vorba de un alt cetăţean pentru care fusese trimisă mai devreme o salvare şi că ăla, <<un beţiv>> după cum a spus ea, refuzase îngrijirile medicale”, a declarat, încă de aseară unul din primii 2 apelanţi la 112.
Despre toată bâlba creată de această dispeceră puteţi citi
AICI VIDEO Mort în stradă ca un câine! SMURD-ul a ajuns după mai bine de 30 de minute, 112 a trimis mai întâi… Poliţia!
şi AICI „E vreun beţiv sau boschetar!” Dispecerul de la Ambulanţă a refuzat timp de 10 minute să trimită maşina SMURD la bărbatul căzut în stradă! În curtea ISU erau 2 maşini disponibile …
Revenind la replicile dispecerei Ivanciu şi la deciziile ei, clar este că (indiferent de ce şanse reale de supravietuire avea acel cetatean), aceasta era obligata ca de la primul apel să deplaseze o maşină la faţa locului. Apelanţii nu or fi folosit un limbaj tehnico-medical („stare de inconştienţă”) dar au spus, cu subiect şi predicat, în limba română, că este vorba de un bărbat căzut lat la pământ care nu dă niciun semn de viaţă. Şi a urmat şi al doilea apel tratat tot cu indolenţă de dispeceră şi abia când la faţa locului au ajuns poliţiştii şi aceştia au sunat, respectiva „s-a îndurat” să-i dea o şansă acelui om. Dar era deja prea târziu, echipajul SMURD ajuns la faţa locului a realizat manevre de resuscitare, dar inutil…
Toate aceste convorbiri au fost stocate/înregistrate în sistemul 112 şi surse neoficiale spun că discuţiile sunt cutremurătoare (nu numai vorbele dispecerei).
În acest moment, în afară de ancheta disciplinară declanşată de SAJ Neamţ, Marilena Ivanciu riscă şi o anchetă penală, ea putând fi acuzată, teoretic, de la neglijenţă în serviciu în formă gravă la omor din culpă. Bineînţeles că o asemenea ipostază judiciară poate fi stabilită de organele judiciare, la sesizare sau la autosesizare.
Cert este că dispecera era obligată să trateze cazul respectiv cu maximă seriozitate şi, în situaţia în care nu avea destule elemente concrete, să ia în calcul scenariul cel mai grav. Deci să trimită maşină! Confuzia dintre cazul concret şi cel precedent nu doar că nu o scuză ci constituie o circumstanţă gravantă pentru că arată că în loc să analizeze strict pe informaţiile concrete (aşa puţine cum erau), aceasta a făcut speculaţii şi a mers pe idei preconcepute. Adică s-a crezut un fel de James Bond sau profiler în dispecerat, un fel de mic Dumnezeu care stabileşte că beţivii sau boschetarii nu au dreptul la servicii de urgenţă. De aceea a ţinut ea ca mai întâi să ajungă Poliţia la faţa locului şi să certifice că pacientul nu este <<beţivul de mai devreme>>.
Chiar să fi avut certitudinea că este vorba de aceeaşi persoană, Marilena Ivanciu era obligată, conform tuturor procedurilor în vigoare, să trimită o maşină de intervenţie. Este foarte posibil ca un cetăţean (beţiv, boschetar, drogat etc) să refuze la un moment t îngrijiri medicale şi peste 30+40 de minute starea lui să se agraveze şi să aibă nevoie de aceste servicii medicale.
Cum, la fel, în analiza şi anchetarea cazului concret, toate elementele colaterale vehiculate în aceste zile (subfinanţarea Ambulanţei, maşini vechi, resurse umane insuficiente etc) nu fac decât să coloreze cazul dar nu au nicio relevanţă juridică. La momentul acelor apeluri, dispecera de la SAJ ştia că în curtea ISU sunt două autospeciale SMURD care pot fi folosite aşa că restul discuţiilor conexe nu scuză cu nimic deciziile aiuritoare ale acesteia.
Vom reveni.
Daniel VINCA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu