marți, 20 februarie 2018

„E vreun beţiv sau boschetar!” Dispecerul de la Ambulanţă a refuzat timp de 10 minute să trimită maşina SMURD la bărbatul căzut în stradă! În curtea ISU erau 2 maşini disponibile…

„E vreun beţiv sau boschetar!” Dispecerul de la Ambulanţă a refuzat timp de 10 minute să trimită maşina SMURD la bărbatul căzut în stradă! În curtea ISU erau 2 maşini disponibile…


Bărbatul căzut şi mort, luni (13 februarie 2018), în stradă a fost tratat de dispecerul de la Serviciul de Ambulanţă ca un boschetar sau un beţiv care nu merită servicii de urgenţă. E şi acesta un semn al degenerării mesajelor din spaţiul public, de multe ori lansate chiar de oameni din Sănătate, care îşi ascund neîmplinirile sau culpele medicale în spatele unei pretinse aglomerări generate de bolnavi închipuiţi, de oameni fără adăpost sau aflaţi în stare de ebrietate.
„E vreun beţiv sau boschetar” – e o replică foarte des folosită de unii din sistemul medical sau conex şi probabil aşa a gândit şi dispecera de la Serviciul de Ambulanţă care, azi, timp de 10 minute a refuzat să trimită un echipaj SMURD. De abia după al treilea apel, la 10 minute de la primul, aceeaşi dispeceră trimite un echipaj SMURD fără medic deşi semnalele de la faţa locului erau disperate şi – culmea-culmilor – la ISU se afla şi un echipaj SMURD cu medic. Al treilea apel a fost făcut de poliţiştii de la faţa locului.
După alte 3 minute – nu, nu e film ci astfel de oameni lucrează la un Dispecerat de urgenţă – maşina trimisă este întoarsă din drum pentru că este totuşi trimis echipajul cu medic pentru că de la faţa locului sunase un alt medic (aflat în trecere) care a reuşit să-i deschidă ochii dispecerei.
Toată situaţia de mai sus a fost deja constatată de conducerea Servciului de Ambulanţă Neamţ în numele căreia a dat deja o declaraţie avocata Monica Anton (declaraţia o puteţi citi mai jos), care reprezintă instituţia din punct de vedere juridic.
Cititi si: VIDEO Mort în stradă ca un câine! SMURD-ul a ajuns după mai bine de 30 de minute, 112 a trimis mai întâi… Poliţia!
Pe minute, ezitarea sau joaca de-a viaţa sau de moartea din Dispeceratul Ambulanţei, este astfel:
-15,03 şi 15.08 – 112 redirecţionează la dispecerul de la ambulanţă primele două apeluri primite de la faţa locului, de la martori. Evident că martorii nu erau medici de meserie deci nu puteau evalua foarte clar starea victimei. Dar au vorbit despre un om căzut în stradă, care nu mai mişcă. Dispecerul de la Ambulanţă ştie că în curtea instituţiei nu e nicio salvare şi comunică că… va anunţa prima ambulanţă care va fi liberă.
Atenţie – dispecerul de la Ambulanţă ştia că în curtea ISU sunt cel puţin 2 echipaje SMURD (unul cu medic, unul fără medic) dar nu i s-a părut normal să alarmeze una din cele două autospeciale.
-15.13 – Apelul unui poliţist ajuns la faţa locului este redirecţionat de 112 la acelaşi dispecer. Poliţistul îi spune dispecerului de la Ambulanţă că bărbatul căzut în stradă este în STARE FOARTE GRAVĂ. Abia în acest moment, dispecerul SAJ Neamţ decide să trimită spre locul faptei unul din cele două echipaje. Atenţie, decide să-l trimită ăe cel FĂRĂ MEDIC deşi poliţistul a repetat că bărbatul ESTE ÎN STARE FOARTE GRAVĂ!
15.17 – al 4-lea apel de la faţa locului este redirecţionat de 112 la acelaşi dispecer. La capătul firului este, de astă dată, un medic care, ca şi poliţistul care a sunat anterior, spune că e vorba de o SITUAŢIE FOARTE GRAVĂ şi că, din punctul său de vedere, pacientul este în stop cardio-respirator. Ceea ce, într-un fel sau altul spuseseră şi toţi ceilalţi apelanţi, numai că nu în limbaj tehnic: si primii doi cet[‘eni care au sunat ;i poli’istul au spus că omul e lat, că nu mişcă, că parcă e mort…
De abia în acest moment, dispecerul SAJ trimite echipajul SMURD cu medic, întorcând din drum echipajul SMURD fără medic.
Toată relatarea punctuală de mai sus se bazează pe relatările unor martori de la faţa locului dar şi pe declaraţia avocatului Monica Anton dată în numele Staţiei de Salvare: „Primul apel la 112 a fost la 15.03. Al doilea la 15.08. Ambele apeluri au fost date de trecători care nu au putut evalua foarte clar starea care era foarte gravă a celui căzut. In stația de salvare nu era nicio mașina disponibilă – cea cu medic era la Bucuresti cu un copil intubat , altele erau la alte cazuri – atunci dispecera a spus ca va anunța echipajele și va ajunge la caz prima mașina care va fi libera.
Al treilea apel vine la 15.13 de la un polițist care a ajuns acolo pentru ca era in zona (venea de la un alt caz). Polițistul explica dispecerei faptul ca pacientul căzut e in stare foarte gravă și nu mai reacționează. In acel moment dispecera suna la ISU și solicita sa se deplaseze un echipaj EPA (fără medic).
La 15:17 se înregistrează al 4-le-a apel la 112 de către un cetățean care se recomanda a fi medic și care a spus că din punctul său de vedere pacientul se află în top cardio-respirator. Atunci dispecera întoarce din drum echipajul EPA si decide sa trimită un echipaj C1 cu medic (celălalt echipaj care se afla tot in curtea ISU)”.
Punctul de vedere exprimat mai sus este validat si de ISU care confirmă orele mobilizării celor două maşini.
În loc de concluzii:
-Nimeni nu va şti dacă acel bărbat supravieţuia dacă ajungea mai repede o maşină. Dar şi pentru ipotetica şansă unică dintr-un milion, el merita sa fie tratat corect şi bine, ca un om.
-Există la nivelul unor salariaţi din Sănătate (inclusiv din domenii conexe) percepţia că „boschetarii” şi „beţivii” ar fi un fel de sub-oameni care le dau altora de treabă de pomană. Ţine de educaţie şi de caracter, orice comentariu e de prisos…
-Toate apelurile date la 112 au fost pe ton grav, chiar şi primii doi apelanţi vorbeau de un bărbat căzut care nu mişcă. Dispecerul SAJ nu a considerat că pentru viaţa acelui om trebuie trimis un SMURD care era la câteva sute de metri până la apelul no.3.
-Bunele practici din domeniul situaţiilor de urgenţă spun că în caz că informaţiile de la faţa locului nu sunt clare şi se deschide posibilitatea mai multor ipoteze, un dispecer trebuie să meargă pe ipoteza cea mai gravă şi să dizloce forţele necesare pentru cel mai negru scenariu posibil. Dispecerul de la SAJ Neamţ a mers pe ideea „e un beţiv, un boschetar, nu merită deranjaul!”
Ca o confirmare a celor de mai sus, conducerea SAJ Neamţ a declanşat o anchetă disciplinară. <<În momentul de fața, managerul de la SAJ Neamț a dispus constituirea unei comisii de disciplina care sa verifice succesiunea tuturor apelurilor și modalitatea în care dispecerul și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu>>, a declarat avocatul Monica Anton.
Vom reveni.
Cititi si: VIDEO Mort în stradă ca un câine! SMURD-ul a ajuns după mai bine de 30 de minute, 112 a trimis mai întâi… Poliţia!
Daniel VINCA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu