marți, 20 februarie 2018

În atenţia băieţilor deştepţi din Neamţ, dedulciţi cu fraudarea subvenţiilor pentru păsuni – Vă vine rândul! Schema devoalată de DNA

În atenţia băieţilor deştepţi din Neamţ, dedulciţi cu fraudarea subvenţiilor pentru păsuni – Vă vine rândul! Schema devoalată de DNA


Cazul de mai jos cu o schemă clasică de fraudare a subvenţiei APIA pentru păşuni nu este unul singular. Din informaţiile ajunse la Redacţia Vestea în ultimii ani, multe, foarte multe Asociaţii ale Crescătorilor de animale care au în spate contracte de închiriere islazuri cu Primăriile de comune, pe baza cărora obţin astfel de subvenţii sunt, în fapt, nişte bidoane pentru anumite găşti. Iar din aceste grupuri organizate fac parte, în majoritatea cazurilor chiar primarii, edilii fiind de multe ori capii reţelei.
Primarii sunt şi cei care au controlul asupra majorităţii din Consiliile Locale, deci au la îndemână şi butonul votului pentru realizarea contractelor dar şi pe cel al rezilierii contractelor cu cei care nu li se subordonează, nu cotizează sau mişcă în front.
Schema nu ar putea fi posibilă nu doar cu implicarea primarilor ci şi cu complicitatea unor funcţionari ai statului care ştiu fparte bine că, în cele mai multe cazuri, lucrările de igienizare (scopul exclusiv al banilor) nu sunt realizate pe aceste islazuri, multe dintre ele fiind adevărate gropi ilegale de gunoi. Evident că acelti funcţionari nu tac doar din comoditate ci pentru că, la rândul lor, sunt parte a lanţului de fraudare a banilor europeni.
Mai jos, o schemă dintr-o comună din judeţul Suceava, devoalată de procurorii DNA:

COMUNICAT
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1014/VIII/3 din 27 octombrie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor inculpați, în legătură cu obținerea nelegală a unei sume de 6.288.765,28 lei – finanțare europeană pentru agricultură. Concret, au fost trimiși în judecată următorii :
POPESCU VASILE, la data faptelor președinte al Asociației Agricole Mălini Stânișoara, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave,  în formă continuată,
     – fals în declarații,
     – spălare a banilor, în formă continuată, 
     NISTOR PETRU, la data faptelor și în prezent primar al comunei Mălini, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
     – folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, 
     ASOCIAȚIA AGRICOLĂ MĂLINI-STÂNIȘOARA, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, 
     BÎZU ILIE, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată,
     ILIȘESCU IOAN, la data faptelor casier în cadrul primăriei Mălini, județul Suceava, membru fondator și secretar al Asociației Agricole Mălini-Stânișoara, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată,
     GHERASIM VASILE, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
     – mărturie mincinoasă,
     – favorizarea făptuitorului. 
      În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2016, inculpatul Popescu Vasile, în calitate de președinte al unei asociații agricole, a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată, plăți de agromediu și alte scheme de plăți directe, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
În demersurile sale desfășurate pe durata a opt ani, respectiv 2008-2016, inculpatul Popescu Vasile a beneficiat și de ajutorul inculpatului Nistor Petru, primar al comunei Mălini (jud Suceava), care i-a pus la dispoziție două contracte false și inexacte (de arendă și de concesiune) încheiate cu încălcarea prevederilor legale.
Prin acțiunile sale, inculpatul Popescu Vasile a obținut pe nedrept fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 6.288.765,28 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a și constituit parte civilă.
În același context, la data de 15 mai 2013, pentru a dovedi că îndeplinește condițiile impuse pentru a beneficia de banii respectivi, inculpatul Popescu Vasile a completat în fals o declarație pe proprie răspundere prin care atesta faptul că nu este rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv cu persoane ce dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante, în cazul de față Primăria Mălini.  În realitate, acesta era afin de gradul II cu primarul Nistor Petru.
În perioada 2010-2016, pentru a ascunde sau a disimula originea ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de subvenție de asociația agricolă reprezentată de inculpatul Popescu Vasile, o parte din bani, respectiv 1.267.954 lei au fost transferați către societăți comerciale cu un comportament specific de „firme fantomă” controlate de inculpatul Bîzu Ilie, pe baza unor facturi fiscale fictive.
Inculpatul Ilieșescu Ioan, în calitate de casier în cadrul primăriei Mălini, a întocmit în fals procesele verbale de recepție a lucrărilor pretins executate de firmele controlate de inculpatul Bîzu Ilie și documentele financiar contabile necesare transferurilor de bani, cunoscând scopul infracțional urmărit de ceilalți inculpați.
Fiind audiat de către procurorii anticorupție la data de 03 noiembrie 2017, inculpatul Gherasim Vasile a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților Popescu Vasile, Bîzu Ilie și Ilișescu Ioan.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Popescu Vasile, Nistor Petru, Ilișescu Ioan și Asociația Agricolă Mălini Stânișoara.
         Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE / DNA Suceava
V.N.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu