miercuri, 3 august 2022

Baronii spațiului: Competiţia miliardarilor pentru cucerirea spaţiului cosmic

 


Titlu: Baronii spațiului. Elon Musk, Jeff Bezos și aventura colonizării cosmosului
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2020
Traducere: 
Numar pagini: 408
ISBN: 9786060063988

Atunci când am văzut titlul cărții, am asociat imediat numele lui Elon Musk cu spațiul cosmic datorită lansărilor și aterizărilor spectaculoase ale rachetelor companiei SpaceX, însă nu înțelegeam ce caută Jeff Bezos, fondatorul Amazon, în toată povestea. Citind cartea, treptat, lucrurile au început să fie mai clare…

Baronii spațiului” este scrisă de un jurnalist pasionat de lumea spațiului și de ceea ce a devenit ea în ultimii zeci de ani: o adevărată afacere pentru antreprenorii miliardari. Practic, având banii necesari și o ambiție de fier, astfel de oameni au reușit să pătrundă într-un domeniu considerat exclusiv de stat și monopolizat în SUA de compania NASA.

NASA părea însă rămasă undeva în urmă. Tehnologia nu mai avansase prea mult de la ultimul om care pășise pe lună în 1972. Costurile erau enorme, iar navetele foarte instabile, punând în pericol viețile astronauților trimiși în spațiu. Compania se complăcea să facă zboruri de rutină pe câteva miliarde de dolari anual doar până la Stația Spațială aflată la 386 de kilometri de Pământ.

Aceste detalii l-au consternat pe Elon Musk, care era fascinat în copilărie de literatura ștințifico-fantastică și de tot ce înseamnă tehnologie și inovație. Nu își explica nivelul rudimentar la care rămăsese NASA și industria rachetelor spațiale. Așa că și-a propus să facă ceva în sensul acesta. Dispunea de o avere și avea de gând să o folosească pentru un vis pe care îl voia devenit realitate.

Cei doi oameni de afaceri menționați mai sus, Musk și Bezos, au lucruri în comun și lucruri care îi diferențiază foarte mult. Amândoi aveau averi considerabile și amândoi erau pasionați de ideea de a zbura în spațiu. Voiau ca acest lucru să devină cândva accesibil oamenilor obișnuiți, printr-un program de turism spațial.

Sună a nebunie? Da și nu. Fiecare a mers pe calea lui în dorința de a face posibil un astfel de lucru.

Elon Musk a simțit nevoia să vorbească peste tot despre asta, să facă multă vâlvă în jurul lui, să atragă atenția presei și publicului din social media, chiar dacă uneori erau doar ipoteze greu de crezut. A ales să construiască propria rachetă și să facă multă gălăgie în legătură cu asta, ca să fie sigur că vede toată lumea ce are de gând.

Și-a plimbat în 2003 prima rachetă numită Falcon 1 pe o platformă de-a lungul Independence Avenue, până la Washington, DC. S-a oprit în fața sediului Administrației Federale a Aviației cu racheta înaltă cât o clădire de șapte etaje. A atras atenția publicului, a presei și, inevitabil, a autorităților din domeniu. Aceștia din urmă s-au văzut nevoiți să îi acorde atenție. Astfel, Musk obținuse ceea ce voia: atenție și interes din partea publicului. Își făcuse intrarea într-un mod spectaculos.

Jeff Bezos a procedat într-o manieră total opusă: a preferat să fie extrem de discret. A cumpărat terenuri în deșert fără să își dezvăluie adevărata identitate pentru construcția unei baze de lansare. Iar primul zbor al vehiculului construit de compania sa a fost ținută sub „tăcere” - atât cât poți lansa o rachetă fără să știe nimeni… Nu i-a plăcut niciodată să dea detalii presei, iar oamenii din împrejurimile bazei de lansare s-au speriat de moarte când au auzit explozia rachetei.

Bezos obișnuia să dea declarații doar într-un stil oficial, atunci când considera el. Nu voia să își bage nimeni nasul în treburile lui, fie că înregistra cel mai mare eșec din istorie sau cea mai mare realizare în domeniul rachetelor spațiale. Spre deosebire de Musk, și-ar fi dorit ca totul să rămână secret, departe de privirile curioșilor.

Iată de ce nu știam nimic despre implicarea lui Bezos în domeniul spațiului cosmic. Musk este peste tot, te lovești de el în social media, vorbește mult și înflăcărat despre planurile lui. Bezos a stat ascuns în umbră şi şi-a făcut mişcările pe cât de discret a putut. Însă stilul lui de a lucra i-a adus probleme.

În timp ce Musk vorbea deschis despre planurile SpaceX de a crea rachete refolosibile, care să poată ateriza înapoi pe pământ, Blue Origin al lui Jeff Bezos depunea o cerere de brevetare pentru acelaşi lucru. Musk a considerat că Blue Origin le fură planurile prin intermediul angajaţilor şi au contestat cererea celeilalte companii pe motivul că ei au fost primii, dovedind prin schiţe şi planuri acest lucru. Spacex va câştiga procesul, însă rivalitatea va deveni una în termeni personali.

Vă recomand cu drag cartea „Baronii spaţiului”, mai ales dacă sunteţi pasionaţi de tot ce înseamnă inovaţie în domeniul explorării spaţiului cosmic. Veţi afla detalii despre tot ce au realizat până acum în special cele două companii, SpaceX şi Blue Origin, dar şi alte firme din sectorul privat.

Acum că am terminat de citit cartea, voi urmări şi serialul „Mars” în care echipa SpaceX îşi prezintă demersurile pentru colonizarea planetei Marte. So, let`s see what`s coming next!

  • PLUSURI

    O carte scrisă cu pasiune de un jurnalist din domeniul industriei spaţiului şi apărării, punând accent pe latura umană şi emoţională a personajelor şi poveştilor şi nu atât de mult pe detaliile tehnice.

  • RECOMANDARI

    Cititorilor pasionaţi de industria spaţiului şi de antreprenoriat, sau celor care sunt interesaţi de personaje marcante ale zilelor noastre, precum Elon Musk şi Jeff Bezos.

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu