vineri, 12 august 2022

Legături pierdute, legături regăsite?

 


Titlu: Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2019
Traducere: 
Numar pagini: 326
ISBN: 978-606-40-0575-5
Cumpara cartea

O analiză a depresiei, explorând 9 cauze identificate de studii variate și explicate de un jurnalist care investighează și potențiale soluții într-un eseu despre rute alternative și schimbări de perspectivă.

„Abia atunci când ne ascultăm durerea o putem urmări până la sursa ei – și doar acolo, unde îi putem vedea adevăratele cauze, putem începe să o depășim.” Johann Hari pornește în studiul său despre depresie de la experiența personală și relația complicată pe care o dezvoltă cu această boală și tratamentul său clasic, transformând Legături pierdute într-o explorare a rutelor alternative privind sănătatea psihică – de la cauze la soluții.

Un volum controversat, criticat de mulți, la fel de aclamat de mulți alții, Legături pierdute aduce în discuție 9 cauze ale depresiei și studii aferente, care probează aceste cauze: deconectarea de la alți oameni, deconectarea de o muncă cu sens, deconectarea de natură, de valori, de traumele copilăriei, de poziția socială, de la un viitor sigur. Aceasta reprezintă, de altfel, prima parte a cărții în care punctează modul în care societatea actuală, stilul de viață, cum ne raportăm la ceea ce facem, familie etc. și legăturile pe care aceste atitudini și acțiuni le au cu depresia: „John și-a dat seama că tragedia constă în faptul că mulți oameni deprimați și anxioși primesc mai puțină dragoste, pe măsură ce devin mai greu de tolerat. Într-adevăr, ei sunt judecați și criticați, iar asta le accelerează retragerea lor din lume. Ei se rostogolesc, aidoma bulgărelui de zăpadă, într-un loc și mai rece, și mai groaznic.”

Prin interviurile cu psihologi clinicieni și alți oameni de știință care au făcut experimente și cercetări extensive în ultimele decade, Johann Hari oferă argumente pentru fiecare dintre cele 9 cauze, care acum par destul de logice în discursul mainstream. Cu toate acestea, bineînțeles, subiectul este încă unul complex și modul în care el abordează problema trebuie luat cu măsură, având tendința să simplifice discursul și demonstrațiile (pe de altă parte, trebuie să reamintim că nu este un studiu științific, ci documentarea extensivă a unui jurnalist, care joacă mai mult un rol de eseist, oferindu-și părerile personale destul de des). Am apreciat însă multe dintre ideile pe care le aduce în această dezbatere încă tabu și notele de subsol cu trimitere la toate studiile citate, care oferă cititorului posibilitatea de a-și face propriile investigații.

Urmează apoi 7 soluții pentru toate cauzele explicate în prima parte, care presupun reconectareDar, cu timpul, am reușit să descopăr șapte tipuri de reconectare despre care dovezile inițiale sugerează că pot începe să vindece depresia și anxietatea. Le-am considerat antidepresive sociale sau psihologice, spre deosebire de antidepresivele chimice care ne-au fost oferite până acum. Gândindu-mă astăzi la cele șapte soluții – ar putea părea prea mici, dar, în același timp, ar putea părea imposibil de mari. Reconectarea la grup/comunitate, prescripția socială – conectarea la alți oameni pentru o cauză comună cum ar fi o grădină comunitară,  reconectarea la o muncă plină de însemnătate – autorul oferă exemplul locurilor de muncă democratice, în care fiecare angajat are un cuvânt de spus, identificarea valorilor intrinseci, bucuria solidară – conectarea la fericirile celor din jur, de exemplu, dar și conștientizarea și depășirea/lucrul cu traumele din copilărie și refacerea viitorului – prin venitul garantat, de exemplu.

Soluțiile identificate și documentate de Hari au în comun o schimbare de perspectivă, dar și de paradigmă socială, fiind și motivul pentru care chiar el avertizează că pot părea foarte mari și intimidante. Însă, practicate la nivel individual cel puțin, prin exemplele oferite, par a avea efect. Așa cum spuneam mai sus, reprezintă o rută alternativă, pe care Hari alege să se bazeze.

Cartea este o incursiune productivă în istoria discursivă și, parțial, de cercetare privind depresia și anxietatea și un punct bun de plecare în schimbarea acestui discurs, dincolo de etichete și credințe limitative. Deși își are minusurile la nivel de studiu și argumente, Legături pierdute este de citit pentru a înțelege cum ne reprezentăm depresia și anxietatea la nivel social și de ce aceste reprezentări provoacă, adesea, contrariul a ceea ce încearcă să vindece.

Bonus – dacă vreți să vedeți care sunt stilul și direcția de interpretare ale jurnalistului, plus câteva dintre ideile și studiile din carte pe scurt, merită să-i citiți intervenția din Vox. Și un bun articol critic despre ideile sale, în The Guardian.

  • PLUSURI

    Interviurile variate și multitudinea de studii documentate, scriitura ușor de parcurs.

  • MINUSURI

    Ca în toate demersurile de popularizare a științei, discursul este mult simplificat, povestea decupează doar ceea ce îi susține cauza, este o expunere eseistică, nu un demers științific și trebuie luat ca atare.

  • RECOMANDARI

    Celor ce vor să descopere și discursuri alternative despre depresie și anxietate și să găsească potențiale soluții alternative.

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu