marți, 2 august 2022

Cu toții suntem doar oameni – o poveste despre dragoste și speranță

 


Titlu: Fiica Reichului
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2021
Traducere: 
Numar pagini: 487
ISBN: 978-606-43-0962-4

Fiica Reichului este o carte specială pentru că vorbește despre experiența îngrozitoare a evreilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial dintr-o perspectivă diferită, mult mai puțin abordată decât cea a persecutaților.

Louise Fein explică elocvent acest fapt în postfața cărții sale: „Planul meu inițial fusese să scriu o carte despre experiența evreiască. Dar cu cât am aflat mai multe, cu atât mai mult am vrut să înțeleg mentalitatea naziștilor. Cum a putut un popor, o națiune profund civilizată, democratică să devină incredibil de crudă, să îl dezumanizeze pe celălalt și să comită atrocități pe o scală atât de mare ? Cu cât am citit mai mult, cu atât mai bine am înțeles că ceea ce voiam să spun putea să fie mult mai de impact dacă intram în mintea unui nazist. Să spun povestea unei persoane tinere, căreia ia- fost impusă o ideologie greșită, care a fost învățată ce este ura din prima ei zi de existență. Cineva care nu cunoștea altă cale. Oare ce ar putea să le schimbe perspectiva, astfel încât să se răzvrătească împotriva a tot ce familia și societatea din jur consideră drept principiu absolut ?. Astfel, ia naștere povestea lui Hetty – fiica unui înalt oficial nazist din Leipzig, și a lui Walter – fiul unei familii de comercianți evrei. În lumea de dinainte de nazism, Hetty și Walter sunt colegi de școală și prieteni.

Acțiunea cărții este plasată între anii 1929 și 1939, incluzând și un epilog în anii ’90. Hetty este o adolescentă frumoasă, cu personalitate și o mare dorință să devină medic – lucru imposibil în societatea nazistă care insistă asupra faptului că rolul principal al femeilor este să fie mame ai viitorilor soldați ai Reich-ului. Inițial, Hetty crede în propaganda agresivă care dezumanizează evreii și promovează puritatea rasială și standardele duble. Dar faptul că se îndrăgostește de evreul Walter o face să înțeleagă perspectiva Celuilalt și să respingă tot ceea ce familia, școala și societatea îi impun.

Louise Fein, care a avut drept sursă de inspirație pentru Fiica Reichului o poveste de familie, suprinde cu mare finețe psihologică procesul de schimbare a perspectivei prin care trece Hetty. Dragostea pentru Walter este catalizatorul, iar realitatea capătă dimensiuni noi, șocante pentru tânăra care înțelege destul de repede că nimeni nu are dreptul să ucidă, să maltrateze și să distrugă viețile unor oameni, doar pentru că aceștia sunt diferiți.

Hetty asistă la distrugerea magazinelor și caselor evreilor din Leipzig, vede cum sunt uciși oameni total nevinovați sau duși în lagăre de concentrare de unde majoritatea nu se vor întoarce niciodată. Nu sunt sigură că voi mai putea dormi vreodată. Sunt bântuită de ce am văzut în seara asta. Cum pot oamenii să facă asemenea lucruri altor ființe umane ? Natura este aspră, dar o asemenea brutalitate este numai apanajul omenirii. Oricare ne-ar fi religia, rasa, locul de unde provenim, oricare ne-ar fi culoarea părului sau a ochilor, forma nasului sau dimensiunea tălpilor, cu toții suntem doar oameni. Oameni care simt durere, bucurie, dragoste, chinuri. Care au speranțe și visuri, familii, prieteni și oameni dragi. Cum de alții ignoră cu totul acest lucru, și trădează alți oameni de parcă n-ar fi altceva decât obiecte inerte sub tălpile lor ?”.

Spuneam în debutul acestei recenzii că Fiica Reichului este o carte specială. Este și o carte frumoasă, despre speranță, încredere și forța de a supraviețui în mijlocul celor mai mari atrocități. Este, însă, și un avertisment pentru noi toți – de a fi vigilenți cu propria noastră lume și a nu lăsa istoria să se repete.

  • PLUSURI

    Finețea psihologică cu care autoarea descrie gândurile, sentimentele, conflictele interioare ale personajelor principale.
    Detaliile de epocă care conturează aproape cinematografic atmosfera anilor ’30 în Germania nazistă

  • RECOMANDARI

    O lectură importantă pentru cei care vor să cunoască istoria și să înțeleagă – încă o dată – de ce nu trebuie să repetăm greșelile trecutului.

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu