miercuri, 3 august 2022

Sănătatea începe din farfurie

 


Titlu: Alimente care combat cancerul. Prevenirea cancerului prin dietă
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2011
Traducere: 
Numar pagini: 215
ISBN: 978-606-92477-3-0

Cancerul reprezintă o boală de care ne temem cu toţii şi pe care ştiinţa încă nu a reușit să o învingă complet. Există însă o soluție la îndemâna oricui: putem ține deoparte pericolul printr-o dietă adecvată. Iar cartea de faţă îţi prezintă toate alimentele şi factorii care îţi sunt aliaţi în lupta perpetuă pe care o ducem împotriva acestei maladii.

“Cancerul este un pericol foarte real: afectează o persoană din trei până la vârsta de șaptezeci şi cinci de ani, iar o persoană din patru moare din cauza complicațiilor generate de boală. În fiecare an, pe glob, 10 milioane de oameni fac cancer şi 7 milioane de decese sunt cauzate de această boală, adică 12 la sută din toate decesele înregistrate pe Terra. Şi situația la scară mondială nu devine mai roz, de vreme ce se estimează că, odată cu îmbătrânirea progresivă a populației, vor fi diagnosticate anual peste 15 milioane de cazuri noi. Numai în America de Nord, trăiesc acum 10 milioane de oameni bolnavi de cancer, iar 600.000 vor muri de cancer în acest an.”

Astfel de statistici îţi dau pur şi simplu fiori. Te scot din indiferența care îi caracterizează pe cei mai mulți dintre noi (da, şi pe mine), pentru că eşti un om sănătos, sigur pe el, care nu are parte de simptome alarmante. Întotdeauna avem ceva mai bun de făcut decât să ne îngrijorăm aiurea pentru sănătatea noastră, care e una de fier şi permanentă, pentru că noi nu ne vom îmbolnăvi niciodată, nu-i aşa?

Cartea de faţă vine braţ la braţ cu cel mai important aliat al omului: prevenirea. Pentru că, într-adevăr, este mult mai bine şi mai reconfortant să previi decât să tratezi. În acelaşi timp, este şi mai dificil, pentru că asta înseamnă să renunţi la unele obiceiuri greşite, dar care ţie îţi fac plăcere (de exemplu să te laşi de fumat sau alcool...), să ai un stil de viaţă mult mai organizat (în condiţiile în care vieţile noastre sunt atât de haotice) sau să îţi faci timp şi pentru exerciţiile fizice (abia avem timp să ne vedem cu prietenii, de unde timp şi pentru mişcare şi mai ales chef de aşa ceva, când trăim într-un mediu atât de sedentar...).

Cei doi autori, Richard Beliveau şi Denis Gingras, sunt doi profesori care vin din lumea cercetărilor în domeniul prevenirii şi al tratării cancerului. Statutul lor profesional conferă “greutate” cărţii şi sfaturilor date. Practic, se face o delimitare clară între scrierea lor şi orice alt articol de pe internet, în care găsești diverse păreri, de cele mai multe ori confuze sau contradictorii, în ceea ce priveşte metodele de prevenire ale acestei boli grave. În plus, în carte, orice afirmație sau sfat este susținut cu statistici şi rezultate ale unor cercetări științifice, argumente care dau încredere şi care totodată te motivează să iei măsuri, chiar de azi.

La Alimente care combat cancerul mi-a mai plăcut foarte mult şi prezentarea grafică. Cartea a scăpat de o prezentare seacă sau rigidă, având în vedere multitudinea de detalii ştiinţifice care ar fi putut-o transforma în aşa ceva. În schimb, ai la dispoziţie un fel de revistă medicală mai consistentă, cât se poate de prietenoasă şi de accesibilă. Împărțirea pe capitole, intertitlurile, folosirea culorilor, a desenelor, diagramelor, tabelelor şi a paragrafelor asigură o lectură ușoară şi plăcută. În plus, cartea devine un soi de ghid la o eventuală recitire, pentru că vei găsi uşor ceea ce te interesează.

  • PLUSURI

    E o carte cât se poate de “user friendly”, cu o prezentare grafică atractivă şi informaţii practice, un ghid folositor pentru fiecare dintre noi.

  • RECOMANDARI

    TUTUROR, pentru că toţi trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, înainte să apară problemele.

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu