miercuri, 3 august 2022

Satisfacţia clienţilor (obţinută şi prin social media) face toţi banii

 


Titlu: Economia Thank you
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2012
Traducere: 
Numar pagini: 256
ISBN: 978-606-8360-20-1
Cumpara cartea

„Economia Thank you” vorbeşte despre o situaţie care pentru unii este destul de clară, în timp ce pentru mulţi alţii încă pare ceva lipsit de importanţă, cei din urmă neglijând un trend major din domeniul business-ului online. Este vorba de rolul reţelelor sociale în dezvoltarea afacerilor, mai mici sau mai mari, rol care poate fi atât de major încât de el să depindă supravieţuirea unei companii sau a unui brand pe piaţă.

Cumpără titlul în engleză

Gary Vaynerchuk, cândva un pioner în vânzarea de vinuri prin intermediul unui magazin online, abordează una dintre cele mai sensibile probleme pe care le aduce în special Facebook şi Twitter: comunicarea cu clienţii dificili, nemulţumiţi, care au posibilitatea de a se exprima mai mult decât liber pe wall-ul unei reţele de socializare.

Practic, odată cu dezvoltarea internetului de tip web 2.0 şi a domeniului social media, comunicarea încetează să mai fie unidirecţională şi devine „foarte” bidirecţională. Companiile nu mai pot plasa mesaje şi nu mai pot promova produse noi fără să primească un feedback, fie că este unul pozitiv sau negativ.

De ce unele companii încă evită să se implice în social media, în ciuda popularităţii domeniului? Unul dintre cele mai importante motive este reprezentat de… frică. Teama de părerile nefavorabile, de clienţii nervoşi care îşi spun oful cât îi ţine gura şi de dificultatea gestionării situaţiilor de criză şi a scandalurilor care pot apărea la un moment dat în online din cauza unor greşeli din partea companiei / brandului.

Gary Vaynerchuk subliniază însă următorul aspect: este mai bine să ştii ce se spune despre tine, mai ales când este vorba despre o nemulţumire, şi să ştii şi cine o spune. În caz contrar, eşti nu doar orb, ci şi mut şi surd. Nu ai nici o putere să înlături un rău care există şi de care nu eşti conştient. Iar a nu cunoaşte acel rău şi a-l lăsa să crească în voie nu face decât să îţi sape groapa fără să simţi.

Un alt motiv pentru care mulţi manageri sau antreprenori nu vor să intre în lumea social media cu brandul sau compania lor este reprezentat de dificultatea contorizării rezultatelor şi mai ales a celor financiare. Practic, în raport cu bugetul investit într-o reţea socială, cât câştig, care este profitul meu concret?

Ce-i drept, de multe ori, rezultatele financiare nu sunt atât de satisfăcătoare pe cât şi-ar dori un om de business, obişnuit să i se prezinte rapoarte şi cifre exacte. De aceea, mulţi consideră social media pierdere de timp, şi, chiar mai rău, de bani.

Astfel de oameni de afaceri uită însă să se plieze după trendurile prezentului şi închid ochii la nevoile reale ale clienţilor, lăsându-l trenul să plece fără să urce în el. Practic, dacă vrei să ai succes cu business-ul tău, ar fi indicat să te duci acolo unde sunt clienţii, nu să aştepţi să vină ei la tine. Şi da, astăzi, vei găsi mare parte din ei pe reţelele sociale, pentru că acolo îşi petrec ei zilele şi nopţile, mult mai mult decât o fac pe mediile de comunicare tradiţionale.

Şi fiindcă veni vorba de aceste media tradiţionale, autorul nici nu le neagă, nici nu le desconsideră în faţa Facebook şi Twitter. Dimpotrivă, el consideră că acestea încă au o influenţă majoră asupra publicului şi bineînţeles că nu trebuie neglijate. Orice companie trebuie să le folosească în continuare, însă trebuie acordată atenţie unor detalii.

Spre exemplu, cifrele prezentate de firmele de media care vând publicitate sunt de multe ori exagerate, mai ales în cazul publicităţii outdoor (ce garanţie ai că fiecare om care trece pe lângă un billboard ţi-a luat în seamă reclama de acolo sau că fiecare click contorizat pe un banner web reprezintă automat un client convins să îţi cumpere produsul?) Iar situaţia este cu atât mai dificilă cu cât astfel de modalităţi de advertising sunt destul de costisitoare.

În ceea ce priveşte impactul pe care îl are o campanie publicitară, apar de asemenea diferenţe de la o platformă de comunicare la alta. O reclamă televizată, în cazul căreia trebuie să investeşti destul de mulţi bani, poate fi ignorată constant prin schimbarea canalului sau poate fi considerată chiar enervantă la un moment dat. În schimb, o campanie în social media, bine gândită şi ingenioasă, poate atrage atenţia unui număr mare de oameni, care vor fi încântaţi şi care vor simţi nevoia să share-uiască şi cu alte persoane mesajul tău. Implicit, numărul de vizitatori care află de brandul tău creşte progresiv.

„Platformele social media sunt un instrument foarte bun pentru a stinge un incendiu, dar sunt un instrument încă şi mai bun pentru consolidarea capitalului mărcii şi relaţiilor cu clienţii. De îndată ce încetaţi să vă mai gândiţi la ele ca la un instrument pentru reducerea la tăcere a clienţilor şi, mai degrabă, ca la un instrument pentru încurajarea clienţilor să-şi exprime sincer opiniile şi care vouă vă permite să vorbiţi cu ei, înaintea voastră se va deschide o întreagă lume de oportunităţi de marketing şi de branding.”

  • PLUSURI

    Prezentarea beneficiilor social media în special pe baza propriei experienţe în domeniu.

  • RECOMANDARI

    Faceţi-o cadou şefilor voştri care nu cred în rolul social media şi care refuză constant să investească în platformele de socializare.

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu