marți, 2 august 2022

Poftiți la dezintoxicare de branduri

 


Titlu: Brandwashed
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2013
Traducere: 
Numar pagini: 416
ISBN: 978-606-8360-29-4
Cumpara cartea

În Brandwashed, Martin Lindstrom trage vălul de pe realitate și face o deconspirare revoluționară a modului în care advertiserii și companiile ne conving că vom fi total nefericiți, fraieri și niște marginali ai societății dacă nu cumpărăm diverse chestii de la ei.

Cumpără titlul în engleză

Autorul povestește mai întâi despre propria încercare de a trece printr-o cură de dezintoxicare de branduri, apoi prezintă toate exemplele întâlnite de-a lungul timpului, dar și concluziile desprinse în urma experimentelor sale. Rezultatul depășește frontierele psihologiei consumatorului, fiind o carte de-a dreptul iluminatoare ce dezvăluie toate șiretlicurile prin care companiile ne golesc buzunarele.

Oare intenția companiilor este de a ne manipula sau ele doar răspund cerințelor noastre? Tu chiar știi ce cumperi? Te-ai întrebat vreodată de ce cumperi diverse lucruri? La ce vârstă crezi că începi să fii manipulat pentru a cumpăra? Ține-te tare și citește cartea dacă vrei să fii informat deci protejat, fiindcă, ei bine, totul începe dinainte ca tu să te fi născut, de pe vremea când erai încă în burtica mămicii. Și dacă deja ai o părere proastă despre branduri, reclame și alte cele, te avertizez, Branwashed cu siguranța îți va alimenta paranoia! Adevărul este că cei din marketing au știut mereu ce butoane să ne apese pentru a ne determina să devenim clienții lor.

Pentru început, să ne oprim asupra conceptului de brand. Martin îl definește ca fiind o formă de ID, ceva prin care declarăm lumii ce suntem sau ce vrem să fim. Înfiorător, nu-i așa? Poate ar trebui să medităm un pic și asupra întrebării : „oare mulțumirea de sine nu se poate obține altfel decât cumpărând?” Când se vorbește despre branduri cu siguranță te gândești în principal la mâncare, îmbrăcăminte și gadgeturi. Până și aici e o păcăleală, deoarece și publicațiile pe care le citești, programele pe care le urmărești, echipa cu care ții sau vedetele pe care le îndrăgești sunt tot niște branduri, ba chiar unele de impact major.

Brandwashed este o carte cam șmecheră dacă mă întrebi pe mine, fiindcă se adresează ambelor tabere, atât producătorului cât și consumatorului, deși la prima vedere nu face decât să deconspire modul în care firmele ne înșeală, ne cuceresc și ne determină să cumpărăm lucruri de care, sinceri să fim, nu avem mereu nevoie. Cum fac asta? Știind exact ce ne inspiră, ne sperie, ne liniștește sau ne seduce, ce ne face să ne simțim mai puțin singuri, mai încrezători, mai iubiți, mai în siguranță, mai nostalgici, mai împliniți. Metodele lor sunt eficiente și extrem de subtile chiar dacă totul se face la vedere prin prisma presiunii sociale.

Ai privit vreodată facebook-ul ca pe un brand? De câte ori nu ai dat like unei pagini după ce ai văzut că x sau y, niște persoane pe care le consideri cool, îi urmăresc activitatea? Dai like, această acțiune este văzută în newsfeed de către toți prietenii tăi, care la rândul lor din motive asemănătoare (omniprezenta presiune socială) poate vor da și ei un like și... uite-așa facebook a devenit site-ul de socializare care-și transformă utilizatorii în operatori clandestini de marketing și reclamă.

Nu-ți face iluzii sau griji, scopul cărții nu este de a te determina să nu mai cumperi (pentru că este practic imposibil). Tot ceea ce își propune autorul este să te familiarizeze cu metodele prin care companiile colectează informații despre tine și felul în care se folosesc de ele, pentru a putea de aici înainte să sesizezi și singur când ești manipulat și să fii capabil să reacționezi. Este practic o carte necesară pentru a putea beneficia de inteligența consumatorului.

Faptul că preferințele muzicale ale adultului de azi sunt influențate de ceea ce asculta mămica lui când era însărcinată, pare un lucru inofensiv, ba chiar drăguț, așa-i? Dar când te gândești cât de multe melodii sunt asociate unor branduri sau produse, deja devine sinstru, suspect și-ți piere zâmbetul de pe buze. Este îngrijorător faptul că pe la vârsta de 3 ani copiii recunosc în medie logourile a 100 de branduri, iar cu cât este mai fragedă vârsta la care începem să folosim un anumit produs, cu atât mai probabil este să îl consumăm toată viața. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care companiile vizează categorii de vârstă din ce în ce mai mici. Îți amintești de câte ori ai mers cu părinții la magazin și i-ai bătut la cap să cumpere diverse chestii? Află că în jur de 75 % din achizițile spontante sunt datorate unor astfel de sâcâieli.

Câți iau dependența de branduri în serios? Poate că acum ar fi cazul, fiindcă e important ca tu să știi că s-a dezbătut ca această cumpărare compulsivă să fie trecută în rândul bolilor mintale, ba chiar există și pastile pentru combaterea unor astfel de impulsuri incontrolabile.

Acum probabil că-ți spui: „Hmm, Silvana pare să aprecieze foarte mult această carte și nu mi-a făcut niciodată impresia că ar vorbi aiurea, așa că probabil merită citită, nu?” Ei bine, iată cum stau lucrurile: tocmai ai fost agățat nu de unul, ci de mai multe trucuri de marketing despre care vei citi în această carte!

  • PLUSURI

    Multitudinea de informații inedite din culisele marilor companii

  • MINUSURI

    Ne oferă o serie de cunoștințe, dar nu și uneltele necesare trecerii de la teorie la practică

  • RECOMANDARI

    Experiența acestei cărți o puteți completa vizionând „The Joneses” și „Branded”

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu