miercuri, 27 iulie 2022

Cum, când, de ce: țigara

 


Titlu: Țigara: povestea unei seducătoare
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2012
Traducere: 
Numar pagini: 272
ISBN: 978-605-579-377-4
Cumpara cartea

Tigara: povestea unei seducatoare este disponibila in libraria online Bookcity.ro

Obiectul nu este decât elementul unui întreg social și politic. În acest caz, țigara dezvăluie societate. O luminează, o aprinde, o provoacă.

Incitanta poveste a ,,seducătoarei“ debutează cu primii conchistadori ai secolului al XV-lea. Inițial dezgustați, apoi intrigați și în final cuceriți de obiceiul băștinașilor Lumii Noi, ei aduc tutunul în Europa. Fie că este fumată, mestecată sau prizată, ,,nicotiana“, după numele celui care introduce tutunul în Franța, încântă toate păturile sociale, ce se vor distinge totuși prin maniera de a o consuma: pipă, pudră sau trabuc. Astfel, începe istoria recentă a obiectului ce a fermecat o lume întreagă.

Cu suișuri și coborâșuri, destinul țigării este puternic legat de destinul societății. Mai întâi rulată manual, apoi produsă industrial, ea va inspiră scriitorii și artiștii. Dintre cei ipostaziați frecvent fumând fac parte studenții, iar ,,micuța“ capătă valențe inițiatice, ea este pragul de maturitate și de independență, pe care mulți tineri vor să-l treacă. De-a dreptul explozivă este imaginea femeii scăldată în fumul îmbătător. Asocierea nu este de bun augur la 1800 și așa va rămâne pentru mult timp, iar, în unele cazuri, până în zilele noastre. Considerat a fi apanajul sexului tare, fumatul devine stigmatul prostituatelor. E nevoie de multă îndrăzneală pentru a depăși preconcepțiile, iar lupta împotriva etichetelor aplicate gratuit se transformă în lupta pentru emancipare.

Nu lipsesc nici mișcările antitabagism, la început timide, apoi din ce în ce mai fervente, la sfârșitul secolul al XX-lea și până azi. Încă de la descoperirea tutunului, Biserica îl repudiază asociindu-l cu aburii Iadului. De aici, până la a-l considera semnul degradării morale nu mai e decât un pas, iar, aparent, viciul se transmite și pe cale fetală. Cu adevărat explozivă este descoperirea nicotinei, iar isteria se dezlănțuie la cote maxime.

Totuși, seducția e încă prea mare, iar la ea contribuie semnificativ artificiul publicității. America este, în acest caz, patria creativilor moderni și a afișelor îmbietoare care (ironic) uzitează de cele mai multe ori de imaginea femeii. Cu apariția cinematografului, promovarea devine din ce în ce mai prezentă și mai seducătoare. Cine îi va putea rezista lui Audrey Hepburn sau unui James Bond savurându-și marca preferată de țigarete?

Însă povestea țigării nu ar fi completă fără a aduce în prim plan și numeroasele accesorii, ce au servit la delectarea simțurilor cu produsul exotic numit tutun. De la pipă, la hârtia de rulat și de la chibrituri și până la brichete, autorul nu uită niciun aspect și le analizează pe toate în amănunt.

Constituind primul studiu antropologic pe această temă, lucrarea lui Didier Nourrisson te poartă într-un periplu complex și complet în timp, spațiu și domenii artistice, însoțit mereu de umbra subțire și elegantă ca taliile starurilor de cinema, a țigării.

  • PLUSURI

    Informațiile bogate, numeroasele perspective de analiză și limbajul relaxat

  • RECOMANDARI

    Înainte de toate, o carte de cultură generală, studiul este recomandat tuturor celor interesați să pătrundă mai adânc istoria unui obiect atât de controversat.

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu