duminică, 24 iulie 2022

Istoria nu uită și nu iartă sau cum națiunile scapă de crize

 


Titlu: Momente decisive. Cum reacționează națiunile în fața crizelor și a schimbării
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2020
Traducere: 
Numar pagini: 480
ISBN: 978-606-33-5079-5

Istoria – acest amalgam de experiențe, de lecții pe care ni le însușim sau le negăm. De ce trebuie să o recapitulăm constant și să trasăm concluzii fiabile pentru a le aplica și în acest prezent tumultuos? Răspunsul la această întrebare rezidă în nevoia noastră de a evita orice posibile greșeli, erori care ne-ar costa acum mult prea scump. Și pentru a le înlătura sau minimaliza este nevoie de un bun management al crizelor, or anume de această aptitudine depinde nemijlocitul succes al unui popor.

Volumul Momente decisive. Cum reacționează națiunile în fața crizelor și a schimbării de Jared Diamond, tradus la editura Litera, este o analiză amplă a felului în care popoarele gestionează problemele de identitate națională, repercusiunile conflagrațiilor mondiale și, mai ales, maniera în care acestea escaladează vârful critic al conflictelor interne și externe. Jared Diamond este un autor premiat cu Pulitzer pentru literatură, care își informează cititorul în cel mai pertinent mod, chiar dacă pe alocuri deviază într-un subiectivism, zic eu, sănătos.

Urmărind firul roșu al istoriei unor state precum Finlanda, Japonia sau Australia, acesta emite o teorie inedită, prin care recunoaște că, de cele mai dese ori, poporul merge pe soluții similare celor folosite în soluționarea crizelor individuale, fapt care poate genera un succes sau degenera într-un eșec de zile mari. Momente decisive. Cum reacționează națiunile în fața crizelor și a schimbării este un adevărat manual de istorie comparată, fiind fundamentat atât pe observațiile personale ale autorului, care nu pierde ocazia de a etala experiențele trăite în statele despre care vorbește, dar și pe documente istorice obiective. Fapt pentru care, volumul se citește ușor și nu te simți prins în mrejele unor canoane fixate rigid.

În plus, țin să menționez că volumul conține unele reflecții acide, mergând pe subiecte sensibile, care s-ar putea să nu fie pe placul marilor puteri. De exemplu, aș putea menționa servitutea Finlandei în fața Uniunii Sovietice sau dorința australienilor de a deveni un soi de Mare Britanie de peste ocean. Stratagemele utilizate, implicarea proactivă, decizii corecte și greșite – iată amestecul de elemente care pot culmina cu ieșirea dintr-o criză acută a unui stat.

Prezentul volumul este un amestec de psihologie, istorie, antropologie și sociologie, toate în părți egale, astfel încât cititorul să vadă subiectul tridimensional, fără dileme, dar cu rezerve de meditație. Diamond este un autor franc, care nu se teme să scoată în evidență lipsa de profesionalism al unor conducători de state, să condamne atitudinea expansionistă a unor națiuni și să demonstreze desuetudinea unor tradiții naționale. O face cu mult bun simț și cu atenție, fără a se antrena într-o interminabilă cursă pentru adevăr.

Poate că nu îmi veți da dreptate, dar cred că astfel de cărți ar trebui să se regăsească în curricula școlară, măcar pentru simplu fapt că generează idei și motivează dorința de cunoaștere, într-un mod constructiv.

  • PLUSURI

    Documentarea atentă – este vitală pentru studiile istorice, deoarece permit o asimilare ușoară a subiectului, dar și o percepție mult mai bună asupra lucrurilor.

    Tonul fluid – analizele se citesc foarte ușor, nu sunt îngreunate, deși este un volum mare de informații.

    Atenția pentru detalii – abordarea de la parte la întreg, fapt care ne permite să înțelegem ansamblul evenimentelor de la un capăt la altul, respectiv vom înțelege circumstanțele, predispozițiile și semnalele de alarmă care au precedat criza.

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu