duminică, 31 iulie 2022

Pilde infame

 


Titlu: Istoria universală a infamiei
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2012
Traducere: 
Numar pagini: 114
ISBN: 978-973-46-2788-2
Cumpara cartea

Dacă vă imaginaţi că impozantul titlu al cărţii de mai sus acoperă o scriere măcar în trei volume, vă înşelaţi amarnic. Ca o ironie (intenţionată), ea este gândită strict pe măsura unui buzunar. Iar din prefaţa autorului deducem şi justificarea acestui fapt. Anume că Borges nu s-a încrezut niciodată în scriitorii de…istorii. Pentru acest autor sofisticat mai important rămâne ce face un cititor dintr-o istorie citită şi mai puţin prestigiul textului în sine. Aşa că Jorge Luis Borges excelează în plăsmuirea de false istorii, dar care, ele, nu impietează niciodată revelaţiei unui adevăr. Cât despre simpatia sa pentru cititorii curioşi şi inteligenţi, dacă mai era ceva de adăugat, iată: ,,cred că bunii cititori sunt lebede mai tenebroase şi mai rare decât sînt bunii autori.’’

Provenită în limba noastră din latină pe filieră franceză, conform prestigiosului dicţionar Larousse expresia a comite o infamie înseamnă mai înainte de orice a face o faptă de ruşine. Interesant cuvânt şi problematică interpretare în zilele de azi când ruşinea pare să-şi fi restrâns drastic aria de acţiune morală. De fapt, chiar aşa, pe unde ni s-a rătăcit conştiinţa morală?

Florilegiu de povestiri exemplare, Istoria universală a infamiei este cartea de debut în proză, căci poeme mai publicase deja, a prestigiosului Borges. Deşi restrânsă ca paginaţie, oferă o lectură complexă şi provocatoare, iar tema barocelor texte pe care le conţine este esenţa răului, a infamiei. Prin prezentarea unor pilde din care fiecare va extrage esenţa după puterile sale morale, această parodică ,,istorie’’ trimite la silogismul (sau la adevărul?) că toată frumuseţea lumii se construieşte pe sânge, crime şi ipocrizie.

Istoriile academice se edifică pe prestigiul unor nume de eroi deveniţi statui care împodobesc parcurile celebre ale lumii. Istoria infamilor lui Borges ni-i aduce în atenţie pe (anti)eroii neştiuţi, lipsiţi de notorietate. Fie că au fost ucigaşi, piraţi, indemni, fanţi de mahala, vânzători de sclavi, hoţi de identitate, falşi profeţi, vrăjitori sau impostori, prin crimele lor au indus civilizaţiei o vocaţie mai bună. Trebuie să recunoaştem că valoarea binelui şi frumuseţea artelor nu pot fi niciodată just cumpănite fără a pune în oglindă răul, minciuna şi lăcomia care contribuie şi ele la alcătuirea naturii umane.

  • PLUSURI

    Ca orice lectură din Borges, micul volum devine o probă pentru inteligenţa cititorilor.

  • RECOMANDARI

    Infamilor şi altor subspecii de păcătoşi.

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu