duminică, 31 iulie 2022

Despre chimie cu umor și respect

 


Titlu: Lingura care dispare: Și alte povestiri adevărate de nebunie, dragoste și istorie a lumii din tabelul periodic al elementelor
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2019
Traducere: 
Numar pagini: 496
ISBN: 978-606-722-343-9

Când eram în liceu, am avut fericita ocazie să cunosc o profesoară de chimie foarte versată în materie, dornică să ne poarte pe potecile altminteri întortocheate ale acestei științe, dar mai ales care își dorea din răsputeri să învățăm cu sufletul, nu rozând coperțile cărților. Datorită dumneaei, relația mea cu chimia a fost impregnată de respect și de curiozitate. Adevărul este că această materie mi se pare una fundamentală; datorită ei înțelegem pe deplin care este construcția lumii și mai ales funcționarea sa. În amintirea acelor lecții pe care le așteptam cu sufletul la gură, am decis să descopăr volumul Lingura care dispare: Și alte povestiri adevărate de nebunie, dragoste și istorie a lumii din tabelul periodic al elementelor, semnat de Sam Kean și tradus la editura Publica, în colecția de Știință, în 2019.

Pentru început trebuie să menționez că Sam Kean este un narator absolut superb, din punct de vedere stilistic. Se citește foarte ușor, este degajat, nonșalant, de o economie a cuvintelor cu totul aparte. Istoriile sale sunt aidoma unui puzzle logic, care se asamblează în mintea cititorului, oferindu-i o imagine de ansamblu despre fiecare element chimic. Ceea ce mi se părea a fi încă o non-ficțiune științifică ușor academică s-a dovedit a fi o incursiune interactivă în tabelul lui Mendeleev. Apropo, autorul a publicat de asemenea șase cărți care discută descoperirile științifice într-un stil narativ. Volumele sale au primit recenzii pozitive în The Wall Street Journal, Library Journal și The New York Times.

Revenind la esența cărții Lingura care dispare, se cuvine să menționez că aceasta este nu doar interesantă, ci asigură și o interconexiune între discipline. Formând punți între istorie, știință, mitologie sau literatură, ceea ce reprezintă cu adevărat un potențial deosebit, mai ales când ne referim la o non-ficțiune din domeniul materiilor aplicabile.

Kean amintește despre Satana, Marie Curie, Mark Twain sau Louise Pasteur ca figuranți ai istoriilor sale, ceea ce cu siguranță va capta atenția chiar și a celui mai capricios cititor. Adevărul e că mi-ar plăcea ca astfel de cărți să se regăsească în curriculumul școlar, căci ele ajută tinerii studioși să înțeleagă nu doar dimensiunea tehnică a subiectelor, ci și conexiunea lor cu alte sfere relevante. Etimologic vorbind, prezentul volum este acea motivație lipsă de care au nevoie elevii sau studenții pentru a primi plăcere de la studiul științelor reale.

Am fost fascinat de numeroasele detalii despre vânătoarea de elemente, viața privată a soților Curie, cercetașul radioactiv, pericolele depozitării elementelor rare în Congo și că același om care a inventat îngrășămintele bogate în azot este și inventatorul zyklon B. Practic, incursiunea și interconexiunea disciplinară sunt elementele cheie care au garantat succesul absolut acestei lecturi pentru mine.

Dacă sunteți în căutarea unei cărți educative, interesante, cu care să nu vă plictisiți, atunci notați acest titlu și savurați. Cu siguranță veți petrece câteva seri interesante în compania celor mai interesante istorii cu și despre elementele chimice din tabelul periodic.

    Categorie:  | Autor:  | Editura: 

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu