vineri, 22 iulie 2022

Despre modă și nu numai

 


Titlu: The Look Book: Ținuta perfectă pentru orice ocazie
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2011
Traducere: 
Numar pagini: 271
ISBN: 978-606-600-392-6
Cumpara cartea

„Moda evoluează fără încetare – împrumutând din trecut, dar prezincând viitorul. Această mișcare constantă face ca moda să rămână vie și captivantă. Mai face și ca multe femei să fie încurcate când vine vorba despre ce, cum și când să poarte.”

Cumpără titlul în engleză

the look book nina garciaPe Nina Garcia am „cunoscut-o” prima oară atunci când m-am apucat de vizionat Project Runway, reality show-ul care timp de unsprezece sezoane a adunat ce e mai bun dintre designerii aspiranți, pe care a încercat să îi lanseze în lumea modei. Cu o carieră în domeniu ce datează din anii ´80, din care opt ani petrecuți la Elle și aproape șase la Marie Claire, ambele posturi în calitate de Fashion Director, pot să afirm cu încredere că e o femeie care știe despre ce vorbește. Și totuși, experiența vastă și faptul că nu ne-am ciocnit niciodată opiniile, atunci când era vorba de apreciat sau criticat vreo ținută de pe podiumul Project Runway, nu au fost suficient de convingătoare încât să nu deschid cartea cu o oarecare strângere de inimă.

Ei bine, am reușit să mă relaxez rapid după ce am citit primul capitol și am constatat cu uimire și plăcere, în egală măsură, că The Look Book: Ținuta perfectă pentru orice ocazie nu e doar un colaj de ilustrații frumoase (semnate de Ruben Toledo) sau vreun pomelnic sec de articole vestimentare, accesorii sau nume de designeri. E cartea ce se transformă în prietena ta cea mai bună, în mama înțeleaptă sau în sora mai mare și care știe să te povățuiască și să îți recomande o ținută trăznet pentru orice ocazie. Și când zic să te povățuiască, mă refer și la altceva dincolo de replicile clasice care zic că „nu poți da greș cu o rochie neagră”, „geanta și pantofii nu trebuie să se asorteze din perspectiva culorii” sau că „la interviul de angajare nu te duci cu o fustă de o palmă”. Nina oferă și sfaturi despre ce ar trebui să zici și cum ar trebui să te comporți când ceri o mărire de salariu, îi cunoști pentru prima dată pe părinții iubitului tău sau cum abordezi o despărțire.

Cât despre sugestiile de ținute, nu pot să zic decât că se mulează pe toate tipologiile, pentru că nu oferă o opțiune universal valabilă pentru toate femeile, indiferent de personalitate sau de preferințe. Din contră, îți trece în revistă toate opțiunile ca și cum ar deschide șifornierul pentru tine și ți-ar indica pe rând ce bluză merge cu ce fustă sau cu ce pantaloni, ce pantofi se asortează cu rochia de vară sau de cocktail.

Dincolo de ilustrațiile simpatice, menite să exemplifice într-un mod ludic diferitele ținute, fără a adăuga presiunea standardelor de frumusețe vehiculate de revistele glossy sau de pensula perfecționistă a photoshopului, m-am delectat cu citatele aparținând diferitelor simboluri ale modei și cu exemplele potrivite de celebrități pentru a întări argumentele și/sau alegerile vestimentare. Și tind să cred că a făcut asta pentru că modelele reale de femei stilate, sau adevăratele fashioniste, nu sunt atât de comune în viețile nostre, pe când celebritățile au fost și vor fi (unele) mereu admirate pentru eleganța lor, pe care ne chinuim cum putem să o reproducem.the look book 2

Și fix aici îmi doream să ajung și să pun punctul pe I. Deși The Look Book, și, implicit, Nina Garcia, se învârt în cercurile celor mai renumiți designeri, care sunt menționați și între paginile cărții, nicăieri nu scrie că pentru a obține un anumit look trebuie în mod obligatoriu să te îmbraci cu x, y sau z haine de firmă. Din contră, la final de carte ne este reamintit faptul că prezentările de modă trebuie luate ca puncte de referință, nu pe post de literă de lege.

„Dacă preiei anumite idei din The Look Book (și sper că o vei face, desigur), ține minte că nu sunt decât simple sugestii pe baza cărora să-ți creezi stilul individual. Consideră-le un imbold delicat care să-ți dea încrederea necesară de a concepe ținute fabuloase, care să te oglindească pe tine și să-ți transmită mesajul personal în orice împrejurare.”

Așa că, dragele mele, vă recomand cu căldură această carte pentru că vă va salva din multe situații stresante, când jumătate de șifonier este întins pe patul din dormitor, în timp ce îngânați printre nervi (și lacrimi) nu am nimic/ nu știu cu ce să mă îmbrac!

  • PLUSURI

    Sfaturile care pot fi adaptate și oferă un punct de pornire, nu un punct de vedere rigid, de urmat ca atare. Citatele amuzante. Ilustrațiile încântătoare. Poveștile personale (atâtea câte sunt).

  • MINUSURI

    Un oarecare aer superficial. Mănușile de grădinărit nu vor fi niciodată sexy, indiferent ce le-am face!

  • RECOMANDARI

    Indeciselor, neștiutoarelor în ale vestimentației, fashionistelor în devenire sau celor consacrate. Cartea cred că poate fi pe gustul tuturor pentru că nu are nici urmă de condescendență sau vreun aer savant, deși din postura de Fashion Director nu ar fi fost exclus. Fie o să vă învețe ce și cum, fie o să vă întărească opiniile deja formate despre modă și ținutele potrivite la momentele și ocaziile potrivite.

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu