miercuri, 27 iulie 2022

Cum să pui în practică ideea aia genială

 


Titlu: Antreprenoriat. Drumul de la idei către oportunităţi şi succes în afaceri
Autor: 
Rating: 
Editura: 
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 330
ISBN: 978-973-127-516-1

Cu toţii avem idei. Şi nu orice fel de idei, ci unele extraordinare, ingenioase, geniale şi tot ce vă mai puteţi închipui la superlativ. Şi dacă credeţi că sesizaţi o urmă de ironie, vi se pare. Chiar suntem capabili să gândim cele mai îndrăzneţe planuri posibile. Problema apare în momentul în care trebuie să le punem în practică. Ei, aici ne blocăm.

Aşa că nu te grăbi să spui că deţii cea mai revoluţionară idee de afaceri din univers, înainte să faci măcar primii paşi în concretizarea ei. Şi aici intervine Marius Ghenea cu o carte care poate fi definită în multe feluri, dar pe care eu o consider mai ales NECESARĂ.

Ştiam de omul de afaceri Marius Ghenea de la Arena Leilor. Am descoperit relativ recent emisiunea, ulterior am găsit şi blogul lui, iar în urmă cu câteva luni am aflat şi de faptul că a lansat prima lui carte de antreprenoriat. Şi m-am bucurat de faptul că s-a gândit să scrie, fiindcă mi-am dat seama că altfel, cei interesaţi să deschidă o afacere în cunoştinţă de cauză ar fi avut parte de o informare fragmentară. Poţi găsi interviuri cu el, poţi participa la conferinţele pe care le susţine sau îi poţi citi blogul. Însă era nevoie de un loc în care informaţia să fie detaliată, structurată şi la îndemâna oricui.

Cartea Antreprenoriat este împărţită pe capitole care desemnează exact etapele unei afaceri. Perioada de start, sursele de finanţare necesare, paşii spre dezvoltare şi extindere, precum şi exitul, fie el dorit (retragerea antreprenorului din proprie iniţiativă, prin vânzarea business-ului) sau nedorit (bau-bau-ul numit faliment). Deşi la prima vedere poate părea o carte pentru antreprenorii aflaţi în faza de start-up, aceasta se adresează de fapt şi oamenilor de afaceri consacraţi care consideră că “le ştiu pe toate”. Practic, o poţi vedea în două moduri: ca un ghid pentru începători şi totodată ca un îndreptar pentru seniori într-ale business-ului.

Marius Ghenea are un stil de a scrie aparte, care înclină mult spre adresarea directă şi oratorie, un mod de a se exprima cu siguranţă format în conferinţele ţinute ca speaker la diverse evenimente de business (la un moment dat am zâmbit când am citit fraza următoare: “Dar de ce se numeşte bootstrapping? Mă bucur că aţi întrebat...”). Şi este binevenit un astfel de mod de a scrie, pentru că îţi ţine atenţia trează pe tot parcursul cărţii, chiar şi la capitolele cu subiect financiar, în care în mod normal m-aş fi rătăcit. Autorul are grijă să explice termenii de business folosiţi, cei mai mulţi de provenienţă engleză, în aşa fel încât să îi asimilezi şi ulterior să înţelegi uşor procesele în care sunt implicaţi.

Structura cărţii are ceva pedagogic în ea, însă în sensul bun al cuvântului. După cum spuneam, era nevoie de o structurare a informaţiei referitoare la tot ce înseamnă antreprenoriat, pentru că altfel ar fi trebuit să cauţi în mult prea multe surse de informare, iar timpul şi cheful nostru sunt limitate, de ce să nu recunoaştem. Însă în ceea ce priveşte lecturarea cărţii de faţă, cele câteva ore pe care le vei petrece citind îţi vor fi cu siguranţă de folos, pentru că te vor ajuta să eviţi din start multe greşeli şi capcane în care au căzut alţi antreprenori.

Mi-a plăcut în mod special capitolul “Mituri şi stereotipuri despre antreprenori”. Pentru că într-adevăr ele există şi unii nu le văd ca pe mituri, ci ca pe adevăruri general valabile. Mult prea multe persoane cred de exemplu că oamenii de afaceri fac bani doar pe căi ilegale, că singurul lor scop în viaţă este reprezentat de câştigul financiar sau că nu ai cum să “trăieşti bine” dacă munceşti cinstit… Şi probabil că toate aceste păreri vor fi cu greu demontate.

Să nu credeţi că Antreprenoriat este o carte cu informaţie seacă, pur teoretică. Dimpotrivă, Marius Ghenea a ştiut să mizeze pe puterea exemplului, în special a celui personal. Şi astfel totul devine mai credibil şi mai uşor de asimilat, luând în considerare că cineva deja a testat acel ceva, că îţi vorbeşte din experienţă şi că îşi doreşte ca tu să nu mai faci aceeaşi greşeală.

În rest, ce aş putea să mai adaug… Gheaţa a fost spartă, acum aşteptăm alte şi alte cărţi din domeniul business de la Marius Ghenea. Pentru că are ce să ne spună.

  • PLUSURI

    partea teoretică este ilustrată cu studii de caz concrete; folosirea exemplului personal; explicarea termenilor business pe înţelesul tuturor, aspect care uşurează mult lectura.

  • MINUSURI

    scrierea concluziilor la sfârşitul capitolelor doar din a doua parte a cărţii; uneori repetarea ideilor – cum ar fi de exemplu cazul termenului de „gut-feeling”;

  • RECOMANDARI

    viitorilor antreprenori, actualilor antreprenori (pentru că nu le ştiţi chiar pe toate...), dar şi tuturor celor care vor să afle mai multe despre tot ce înseamnă business şi antreprenoriat.

Categorie:  | Autor:  | Editura: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu