vineri, 3 noiembrie 2017

2 din 3 români vor rămâne fără medic de familie

Autor: Monica Cosac 03 Noi 2017 - 17:55
Medicii de familie din toată ţara au protestat, ieri, alături de mai multe organizaţii non-guvernamentale care apără drepturile pacienţilor, fiind nemulţumiţi de subfinanţarea cronică şi birocratizarea excesivă asistenţei medicale primare din România, precum şi de faptul că, practic, sunt puşi în imposibilitatea de a-şi face meseria de doctori. În contextul actual, doi din trei români riscă să rămână fără medic de familie, până în anul 2030, au avertizat organizaţiile naţionale reprezentative ale medicilor de familie.
Medicii şi pacienţii au pichetat, ieri, toate sediile caselor de sănătate şi prefecturilor, iar în Bucureşti - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) şi Casa Judeţeană Asigurări de Sănătate Ilfov. Participanţii au depus şi un memoriu la toate instituţiile amintite, prin care detaliază revendicările legate de îmbunătăţirea calităţii actului medical în asistenţa medicală primară.
Principalele revendicări sunt: alocarea a minimum 10% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), faţă de 5,8% în prezent, crearea mediului propice unei relaţii funcţionale medic - familie, prin debirocratizarea sistemului şi neîngrădirea ariei de competenţe ale medicului de familie în relaţia cu pacientul şi recunoaşterea importanţei muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate şi respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor.
Medic: Pacientul, o “minge” trimisă să plimbe hârtii
Prin obligaţii contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o <> trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relaţia medic de familie - pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt îngrădiri ale accesului populaţiei la medicamente, iar sistemul informatic unic integrat trebuie completat cu adeverinţe şi hârtii”, a declarat Sandra Alexiu, vicepreşedintele SNMF.
Ţara fără asistenţă medicală primară
Până în anul 2030, două treimi dintre români vor rămâne fără medic de familie în condiţiile în care populaţia României îmbătrâneşte şi, odată cu această tendinţă, creşte incidenţa bolilor care creează poveri economice şi sociale extrem de importante: boli cardiovasculare, oncologice, respiratorii sau inflamatorii, arată o analiză realizată de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).
Conform analizei, situaţia nu stă mai bine nici pe termen scurt: unul din patru pacienţi români nu va mai avea medic de familie în următorii 5 ani, în condiţiile în care se aşteaptă ca numărul pensionarilor – segmentul populaţional cu cea mai mare nevoie de asistenţă medicală primară – să crească semnificativ.
Medicii de familie ies din sistem fie din cauze naturale (pensionare), fie prin migraţia forţei de muncă şi intrarea unui număr scăzut de medici tineri care refuză această specialitate. “Această tendinţă este accelerată de subfinanţarea sistemului naţional de asistenţă medicală primară şi de lipsa oricăror politici de atragere a tinerilor medici către cele 600 de localităţi din zonele rurale lipsite de medici de familie”, spune preşedintele SNMF, Rodica Tănăsescu, subliniind că “această tendinţă negativă va conduce la un colaps total al sistemului de medicina primară”.
Aproape 5 milioane de români înscrişi pe listele medicilor de familie vor rămâne fără asistenţă medicală primară, în următorii 5 ani, lucru care va conduce la blocarea Programelor Naţionale ale Ministerului Sănătăţii, o situaţie fără precedent într-o ţară membră a Uniunii Europene.
Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că i-a invitat pe reprezentanţii medicilor şi ai pacienţilor “la o discuţie”.

Citeşte mai multe despre:   Medicii de familie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu