marți, 14 noiembrie 2017

Asociaţia Culturală Arkadia lansează Bull, piesă de teatru şi dezbatere despre fenomenul de bullying la locul de muncă

Asociaţia Culturală Arkadia, având ca partener strategic POINT Bucureşti, are deosebita plăcere de a vă invita la premiera şi primele reprezentaţii ale spectacolului Bull de Mike Bartlett, în zilele de 7, 8, 9 şi 15 noiembrie 2017, ora 20:00, la POINT (Str. Gen. Eremia Grigorescu, nr.10). Spectacolele sunt cu intrare liberă pe bază de rezervare la bulltheplay@gmail.com şi vor fi urmate de discuţii cu publicul.

Din dorinţa ca spectacolul să ajungă şi la o comunitate reprezentativă şi specifică, în urma unui parteneriat, se vor organiza şi două reprezentaţii la sediul Ringier.ro pentru angajaţii companiei, urmate de feedback al publicului ţintă, pe data de 13 noiembrie (Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 9-9A, Iride Business Park, Corp B2B, Bucureşti). În acest mod, se doreşte facilitarea accesului la un produs cultural relevant social, nu doar ca divertisment, ci şi ca modalitate ludică de conştientizare. Faptul că există în Bucureşti cartiere "dedicate" clădirilor de birouri, unde oferta culturală nu este accesibilă, face din aceste reprezentaţii o adevărată provocare.

Piesa abordează, printre alte teme, fenomenul de bullying la locul de muncă şi prezintă povestea unor colegi de serviciu care, puşi în faţa unei restructurări de personal, ajung să îl hărţuiască pe unul dintre ei. Problema principală a textului este extrem de actuală, perfect aplicabilă societăţii de astăzi. Tonul cinic, dar şi extrem de amuzant (până la absurd) în care este tratat subiectul face ca spectacolul să fie un punct de vedere fresh, dinamic şi sarcastic asupra lumii corporatiştilor în plină criză existenţială. Spectacolul începe uşor, cu mici tachinări între Isobel, Tony şi Thomas, însă, pe măsură ce povestea înaintează, relaţia dintre cei 3 colegi devine din ce în ce mai tensionată.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil sau de excludere şi de luare în derâdere a cuiva, de umilire. De cele mai multe ori, acesta nu presupune existenţa unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorinţa unor persoane de a-şi câştiga puterea şi autoritatea, punându-i pe alţii într-o lumină proastă. Fenomenul de bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacţioneaza unele cu altele: la şcoală, la locul de muncă, în cartiere, în familie, în mass-media, etc. Conform unui studiu al Universităţii din Phoenix, 75% din respondenţi declară că s-au confruntat cu bullying-ul la locul de muncă, fie din postura de victime, fie din cea de martor. În spaţiul românesc, statisticile sunt încă neclare, tocmai din cauza tăcerii legate de subiect.

"Spectacolul îşi propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la amploarea acestui fenomen, dar şi să îl investigheze într-un mod atractiv, atât prin intermediul piesei de teatru, cât şi prin intermediul unei platforme online unde utilizatorii să poată împărtăşi diferite tipuri de interacţiune la locul de muncă, sub protecţia anonimatului. Astfel ne propunem să contribuim la reducerea clivajului inutil şi depăşit între "artişti" şi "corporatişti", ambii termeni folosiţi peiorativ din păcate de către o categorie despre cealaltă.", declară Elena Morar, regizoarea spectacolului Bull.

Din distribuţia spectacolului Bull, în regia Elenei Morar, fac parte actorii Gabriel Răuţă, Ilinca Hărnuţ, Rolando Matsangos, Bogdan Cotleţ, conceptul scenografic poartă semnătura Liviei Vişănescu, video şi afiş concepute de Ana Cârlan.


###
Mike Bartlett, una dintre vocile puternice ale dramaturgiei contemporane (Cock, Love, love, love, 13, Game, Wild, An Intervention, Contractions, Artefacts etc.), este cunoscut deja publicului românesc, piesele lui obţinând numeroase premii (Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună piesă nouă, Critics' Circle Theatre Award for Best New Play). La doar 37 de ani, Mike Bartlett se poate lăuda cu o nominalizare la premiile BAFTA, dar şi cu realizarea unor seriale cunoscute precum Doctor Foster sau controversatul teleplay Regele Carol al III-lea. În prezent, colaborează cu teatre celebre din Marea Britanie, dar şi cu televiziuni precum BBC sau ITV.

Asociaţia Culturală Arkadia, înfiinţată în 2013, are ca misiune crearea şi promovarea valorii culturale exprimate concret. Prin acţiunile noastre ne dorim să contribuim la răspândirea cunoaşterii, la dezvoltarea unor valori artistice create în special de către tineri, să promovăm idei culturale şi ştiinţifice care să contureze o percepţie asupra lumii bazată pe creativitate şi afirmare culturală regăsind, astfel, excelenţa. În iulie 2014 a avut loc prima ediţie a festivalului de film Arkadia Shortfest, desfăşurat într-o hală industrială funcţională, anual. Festivalul s-a aflat în 2017 la a patra ediţie. În cadrul festivalului, am transformat spaţiul uzinei în cinematograf şi galerie expoziţională pentru grafică şi fotografie industrială. Tema principală e oraşul contemporan, cu tot ce presupune el: aglomerare, industrializare, mecanizare, urbanism, schimbare, arhitectură, dezvoltare. Pe lângă Arkadia ShortFest şi alte evenimente din zone cultural-artistice diferite (expoziţii de artă plastică şi fotografie, tabere de arheologie), aceasta este prima incursiune Arkadia ca organizator în lumea artelor live, domeniu pe care ne propunem să îl explorăm.

Acest proiect cultural este finanţat în cadrul programului cultural "Bucureşti, oraş participativ" de către Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.
Parteneri media: Noizz, art7, Bookblog.ro, Radio Guerrilla, Greatnews.ro
Cu sprijinul: POINT, Ringier România, Miniprix, eJobs

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu