miercuri, 15 noiembrie 2017

Foreplay, primul spectacol de teatru din România despre mame adolescente, în premieră la Centrul Replika

Foreplay, spectacol de teatru social şi documentar pe tema maternităţii timpurii, va avea premiera miercuri, 15 noiembrie 2017, la orele 18.00 şi 21.00, la Centrul de Teatru Educaţional Replika. Piesa este scrisă şi regizată de Ozana Nicolau şi reprezintă primul proiect de teatru al Asociatiei Art Revolution realizată în parteneriat cu Asociaţia Culturală Replika.

Spectacolul are la bază documentarea fenomenului naşterilor timpurii în România şi explorează condiţia vulnerabilă a acestor tinere într-o societate care, pe de o parte, idealizează condiţia maternităţii, iar pe de altă parte, operează cu o percepţie stereotipizantă la adresa mamelor adolescente.



Rolurile mamelor adolescente sunt interpretate de Ioana Anastasia Anton (actriţă la Teatrul L.S.Bulandra, premiul UNITER pentru debut  în 2008) şi Voica Oltean (elevă în clasa a XII-a la Liceul Dinu Lipatti şi laureată la Festivalul de la Karlovy Vary pentru rolul din filmul Breaking News). Alături de ele, Mihaela Rădescu şi Viorel Cojanu (actori la Teatrul Mic Bucureşti şi doi dintre iniţiatorii Centrului Replika) interpretează, într-un adevărat tur de forţă, multiple roluri în poveştile celor două fete.


În perioada mai 2016 - martie 2017 echipa proiectului Foreplay a realizat o cercetare extinsă a experienţei unor mame adolescente din Bucureşti, Urziceni, Vaslui, Ploieşti. Pornind de la statistica conform căreia peste 22 000 de naşteri provin, anual în România, din mame minore, aceasta însemnând 10% din totalul naşterilor dintr-un an şi un ne-dorit prim-loc în UE, amplul material de documentare realizat de echipa proiectului a fost distilat şi transformat într-o piesă de teatru.


Spectacolul este construit ca un colaj de documentar, cu momente de dezbatere şi interacţiune cu publicul si episoade ficţionalizate, scrise pe baza mărturiilor culese în munca de teren. Spectacolul dă voce poveştilor de viaţă ale unor mame adolescente şi îşi propune să aducă în lumină şi cauzele mai puţin discutate care conduc la sarcinile minorelor: pe lângă lipsa unor programe susţinute de educaţie sexuală, sărăcia extremă, există, de asemenea, problema abuzului, cauze psihologice precum transferul trans-generaţional şi modele culturale care fac din fenomenul naşterilor timpurii un fenomen extrem de complex.


Foreplay
Text şi regie: Ozana Nicolau
Cu: Ioana Anastasia Anton, Voica Oltean, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu
Muzica: Diana Miron
Mişcare: Silvia Călin
Scenografie: Mălina Ionescu
Video: Elena Găgeanu
Light design: Radu Apostol
Durata : 1h15 min

INTRAREA LIBERĂ pe bază de rezervare la artrev.ro@gmail.com  sau centrulreplika@gmail.com
Event FBK: facebook.com/events şi facebook.com/events
-----
Spectacolul face parte dintr-un proiect trans-media ce îmbină teatrul cu documentarul-web, având ca punct de plecare materialul  prezentat şi dezvoltat de Ozana Nicolau în cadrul Workshopului "I-doc" din cadrul Festivalului de film documentar "Visions du Reel", de la Nyon - Elveţia.
Ozana Nicolau este licenţiată a Universităţi Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti - secţia regie film şi absolventă a programelor Berlinale Talent Campus şi Locarno Summer Academy. Între prieteni, filmul ei de absolvire, a fost prezentat şi premiat în 15 festivaluri internaţionale de film precum Tampere IFF, ISFF in Drama Greece, Karlovy Vary ISFF. Foreplay reprezintă debutul Ozanei Nicolau în regia de teatru.
-----
Foreplay este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Parteneri: World Vision România, Mame pentru viaţă, ANES- Agenţia Naţionala Pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Fundaţia Tineri pentru Tineri.
Partneri media : Radio România Cultural, Modernism.ro, LiterNet, Scena.ro, Yorick, NOIZZ, Feeder, SUB25.
Pentru detalii, rezervări şi interviuri : artrev.ro@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu