luni, 6 noiembrie 2017

CARTE NOUA la LiterNet.ro * Tectonica norilor

LiterNet.ro

EdituraAgendaAtelierDestinatiiGaleria
Carti LiterNet.ro

Dragi prieteni,

Portalul cultural LiterNet (http://www.liternet.ro) are placerea sa va anunte aparitia unei noi e-carti editate de LiterNet:
Teatru
Tectonica norilor
Jose Rivera


Intra pe pagina editurii pentru a descarca volumul

Argument:

Jose Rivera are o lume numai a lui, incarcata de energia visului, a simbolurilor magice si a fantasticului. Delirant in discursul bine controlat al autorului dramatic, potentialul acestui univers unic se ilumineaza la intalnirea cu realitatea reala, devine material si se incarca de o emotie nedefinita, dar nu mai putin palpabila. La fel ca poezia buna care te urmareste multa vreme dupa lectura, piesele lui Rivera desfasoara obsedant imagini a caror succesiune dinamiteaza miraculos timpul si spatiul.

Cel care vrea sa afle mai multe despre biografia americanului portorican nu se va mira de afinitatea lui cu Gabriel Garcia Marquez, mentorul sau in atelierele de screenwriting la Sundance Institute, nici de preferinta declarata a lui Rivera pentru Un veac de singuratate, romanul antologic al realismului magic. Nici de usurinta cu care textele lui Rivera isi manifesta anvergura in film, arta care are prin definitie mijloacele de a manipula sensibilitatea privitorului prin imagine si de a oculta cronologia, transformand spatiul in timp si incarcand pelicula de semnificatii suspendate. Nici de faptul ca Rivera este nu numai scenarist al foarte cunoscutului Diarios de motocicleta / The Motorcycle Diaries, nici de aventura pe care si-o asuma in a scrie si a regiza filmul bazat pe piesa proprie, Cloud Tectonics.

Tectonica norilor
nu este un text oarecare. Desi Rivera propune spatii de reprezentare aparent conventionale - sufragerie sau statie de autobuz -, timpul face salturi ca-n matematicile superioare, in spirala infinita, iar personajele traiesc in realitatea lor interioara pe care o exprima intr-un discurs hipnotic, invitand la explorarea unei lumi proprii, in care elementele reale puncteaza visul, ca o scurta trezire; apoi recad in spatiu-timp, ca intr-un continuum.

Pentru cel care doreste sa defineasca o logica a unui story, dupa regulile conventionale ale dramaturgiei, Tectonica norilor are actiuni bine definite (autostop in ploaie- banal, nu?), surpriza (intoarcerea fratelui plecat in razboi), dezvoltare (personajele incep actiunea tinere, sfarsesc in batranete, Celestina naste etc). Insa definitorie pentru structura piesei este dezvoltarea in planuri - cel exterior, continand repere ale realitatii imediate, si cel interior, in care detenta se realizeaza prin intermediul monoloagelor. Caci sunt o sumedenie de monoloage in piesa lui Rivera; dialogul este folosit de autor pentru a fixa o situatie, dar "carnea" personajelor nu se reliefeaza din actiuni, ci mai mult din introspectie, povestire si didascalii. Cate-o replica indica oprirea timpului, respectiv a ceasurilor pe care, fara nicio explicatie, Anibal de Luna le are expuse in casa lui artizanala; apoi cronologia se declanseaza peste ani de zile, sfarsind cu pierderea memoriei, deci cu ignorarea timpului peste care stapaneste, misterios, Celestina del Sol.

Femeia Del Sol si fratii de la Luna se intalnesc fara a se intalni vreodata, asemenea soarelui si lunii. Ea: angelica, infantila, etern gravida, asadar inaccesibila, flamanda de sex, versata in emotii si experta in dragoste, parasita si in cautarea barbatului care-a insamantat-o, e o forta a naturii, un personaj arhetipal, magic. Barbatii, mult mai concreti, mai neajutorati, constructori de case si dornici de familii, sfarsesc pierduti in timpul prin care ea navigheaza indiferent, nonsalant. Iar Timpul, personajul principal al piesei, zguduie lumea, intr-o tectonica indepartata, mereu schimbatoare, asemenea norilor, vizibili, dar de neatins de la suprafata concreta a realitatii terestre.

Tectonica norilor nu este o piesa simpla. Propusa spre traducere in cadrul Taberei de scriere dramatica a Universitatii de arte din Targu Mures, realizata bienal, de mai bine de zece ani, in colaborare cu Centrul de dezvoltare a dramaturgiei Lark, din New York, ea ofera studentilor experienta unui text special, a carui structura si dezvoltare pot fi explorate prin actul creativ al traducerii. Fluenta, cursiva, varianta romaneasca a masteranzilor cursului de scriere dramatica, sub indrumarea atenta a lect. univ. Anda Cadariu, care a periat, rediscutat si revizuit asperitatile de limbaj (nu putine!), piesa lui Rivera este o propunere scenica a carei viabilitate a fost probata de spectacolul-lectura realizat de studentii facultatii de teatru din Targu-Mures.

Prezenta autorului la Targu-Mures si atelierul de scriere pe care l-a condus in beneficiul tinerilor scriitori este o valoare adaugata a textului, care, prin publicarea sa de catre LiterNet, intra in circuitul cultural romanesc, intr-o forma eleganta, pregatit pentru reprezentare. E o invitatie la lectura, dar si la spectacol!

(Alina Nelega)
DESPRE EDITURA LITERNET

Editura LiterNet (http://editura.liternet.ro) este cea mai longeviva Editura online (si singura exclusiv online) din Romania publicind in cei peste 16 ani de activitate peste 336 volume ale unor autori romani, maghiari, germani, francezi, catalani, americani si rusi in prezentari grafice de exceptie. In acest moment volumele LiterNet au atins 1.776.800 exemplare descarcate. Volumele LiterNet sint disponibile gratuit atit cititorilor din tara cit si celor din strainatate.

Cartile aparute la editura LiterNet pot fi descarcate gratuit in format Acrobat Reader (pdf) de pe situl LiterNet, de la adresa http://editura.liternet.ro
ALTE INFORMATII

Despre acest newsletter

Carti LiterNet.ro
http://www.LiterNet.ro
office@liternet.ro

Newslettere LiterNet.ro

Carti LiterNet.ro Program cultural Revista LiterNet.ro

Alte linkuri LiterNet.ro

Cititi-ne pe Facebook Urmati-ne pe Twitter Feed RSS gratuit
© 2017 Asociatia LiterNet®. Toate drepturile rezervate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu