duminică, 21 ianuarie 2018

Avertizare! Pericol de avalanșă în Masivul Ceahlău

Avertizare! Pericol de avalanșă în Masivul Ceahlău

avalansa ceahlauUpdate
ATENTIONARE PERICOL AVALANSA in Masivul Ceahlau DE GRADUL 3-4.
Specialisti din cadrul serviciului au efectuat noi teste in vederea stabilirii gradului de risc in producera avalanselor pe zonele cu inclinatie mai mare de 30 de grade orientate estic si sud-estic . S-au folosit procedee de studiul a straturilor de zapada si metoda Norvegiana. S-au evidentiat doua straturi distincte de 30 si 40 de cm deosebit de instabile din care cel de profunzime, vechi cu granulatie in ultimul stadiu de compunere. Pericolul va ramana pana la sfarsitul iernii si se poate agrava in conditiile unor noi straturi care sa mareasca greutatea si sa forteze ruperea fortelor de frecare.
Știre inițială
Asa cum am anuntat inca din data de 18 ianuarie, in zona inalta vantul care atinge aproape 80 km /h viscoleste zapada . In multe zone cu inclinatii mai mari de 30 de grade acumularile, denumite si placi de zapada pot deveni instabile si declansa prin ruperea lor, avalanse.
In aceste conditii traseele relativ sigure sunt Durau- Seaua La Morminte- Cabana Dochia ( atentie traseu cu expunere mare in vant si care necesita echipament adegvat si conditie fizica buna) ,
Izvorul Muntelui - Jghebul cu Hotare - Cabana Dochia - cu aceleasi atentionari.
Izvorul Muntelui - Curmatura Lutul Rosu - Vf. Lespezi -Cabana Dochia . La iesirea in golul alpin plasa de protectie instalata in vederea directionarii traficului turistic este acoperita aproape in totalitate de zapada iar eforturile de degajare ale echipei care asigura permanenta la Baza Salvamont Dochia au fost zadarnice.
NU INTERSECTATI JGHEABUL CARE DESPARTE TRASEUL TURISTIC DE CABANA . PERICOL DE AVALANSA!!!
Urmati poteca direct spre Varful Lespezi , apoi dupa ce intersectati traseul care vine dinspre Vf. Toaca ( banda rosie) faceti stanga si mai putin de 200 m ajungeti la cabana.
Salvamont Neamț

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu