miercuri, 3 ianuarie 2018

De azi, pacienţii plătesc tot. Sistemul sanitar de stat este paralizat

Autor: George Hălărescu 03 Ian 2018 - 08:30
De azi, pacienţii plătesc tot. Sistemul sanitar de stat este paralizat Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media Doctor sitting at his desk writing a prescription
Vezi galeria foto
Lipsa unui Acord Cadru între Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi medicii de familie privează pacienţii de servicii medicale compensate şi gratuite. Consecinţele se extind şi în spitale, unde pacienţii nu mai pot primi servicii în ambulatoriu. În afara urgențelor, orice tratament se plătește.     
Pacienţii sunt lipsiţi, de astăzi, de consultaţii în ambulatoriul spitalelor şi de reţete compensate şi gratuite în farmacii, după ce medicii de familie nu mai pot acorda servicii decontate de Casele de Asigurări de Sănătate.
Cabinetele medicale vor continua să fie deschise, dar pentru că medicii de familie nu mai au contracte cu Casa, ei vor putea face doar consulaţii contra-cost sau pro-bono şi nu vor mai putea da trimiteri la medicii specialiști, potrivit Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.
Medicul de familie, Dorina Ghiugan, din localitatea Podu Turcului, judeţul Bacău, a declarat că în cabinetul ei intră zilnic 25 de pacienţi, în medie,  pentru care ea trebuie să lucreze gratuit, deoarece oamenii sunt fără posibilităţi materiale, iar reţetele pe care le va elibera vor trebui plătite integral la farmacie. Ea a explicat că nu va mai putea elibera nici trimiteri, iar pacienţii vor trebui să plătească investigaţiile la specialist.
Medicii: „Este hilar să ameninţi”
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) denunţă intimidările şi ameninţările la care sunt supuşi medicii de către Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate. "Este hilar să ameninţi că medicii de familie vor fi imediat înlocuiţi, în condiţiile crizei grave de personal" se arată într-un comunicat al SNMF.
Doctorii cer eliminarea birocraţiei din sistem, care este principala cauză ce îi pune în situaţia de a neglija actul medical, concedii medicale şi o finanţare care să corespundă nevoilor reale ale cabinetelor, pentru ca pacienţii să poată beneficia de servicii medicale de calitate. "Până acum am obţinut doar promisiuni. Nu am vrut să se ajungă aici, dar noi plătim în continuare chirie, asistente şi multe dări, fără să încasăm nimic," a declarat preşedintele SNMF, Rodica Tănăsescu.

0,03 lei, atât au primit medicii în plus la cei 5 lei per/pacient care le sunt decontaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu