vineri, 5 ianuarie 2018

Decizia iresponsabila a CNAS blocheaza accesul a 4,5 milioane de romani la medicii lor de familie

Decizia iresponsabila a CNAS blocheaza accesul a 4,5 milioane de romani la medicii lor de familie

Data ultimei actualizari: 04/01/2018

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) atrag atentia public Casei Nationale de Medicina Familiei (CNAS) ca are, conform Legii 95, ca principal obiect de activitate asigurarea functionarii unitare si coordonate a sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania.
         
Consideram ca intentia CNAS de a nu mai continua semnarea actelor aditionale arata o iresponsabilitate uriasa fata de starea sanatate a populatiei si o neindeplinire a obligatiilor legale pe care le are atribuite de lege!
         
In conditiile in care casele judetene de asigurari de sanatate nu au notificat furnizorii de servicii medicale privind intentia de a nu mai prelungi perioada de semnare a actelor aditionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor incheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate, consideram ca se incalca grav legea si arata dispret fata de aproximativ 4,5 milioane de romani care au ramas fara medici de familie prin decizia iresponsabila a CNAS de azi!
Acest fapt este cu atat mai grav cu cat aceasta populatie se regaseste in anumite judete in care oferta de alti furnizori de servicii medicale in asistenta medicala primara este foarte redusa!
Constatam, de asemenea, ca aceasta masura este propusa doar pentru segmentul de asistenta medicala primara care a avut responsabilitatea sociala sa atraga atentia asupra abuzurilor realizate de CNAS si sa protesteze public. In spiritul transparentei, solicitam organelor in drept sa evalueze care este gradul de semnare a actelor aditionale in acest moment cu celelalte segmente de asistenta medicala deoarece atragem atentia public, ca procentul de neindeplinire a procedurilor de semnare a actelor aditionale este cu mult mai mic decat la furnizorii de servicii de medicina de familie!
Acest fapt a fost valabil si in asistenta medicala primara in anii anteriori cand semnarea actelor aditionale se putea efectua tardiv, fara a atrage constatarea incheierii contractelor!

CNAS incalca drepturile pacientilor de a apela la serviciile medicale ale medicului pe care si l-au ales, ignorand cu buna stiinta faptul ca relatia medic-pacient are un caracter care depaseste cadrul administrativ coercitiv pe care CNAS intelege sa il aplice. Acest fapt demonstreaza inca odata justetea demersurilor organizatiilor noastre si evidentiaza caracterul totalitar al unui contract care ar trebui sa fie in concordanta cu codul civil precum si atitudinea totalitara a unor functionari care ar trebui sa apere interesele pacientilor si nu sa impiedice o relatie normala cu medicul de familie ales!
    
Din acest motiv cerem demiterea celor responsabili de aceasta decizie: Ministrul Sanatatii, Presedintele CNAS, directorii juridici ai MS si CNAS.
Biroul de presa al SNMF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu