vineri, 24 februarie 2017

Adio ghiozdane grele la scoala! Elevii vor primi manualele pe...stick!



Adio ghiozdane grele la scoala! Elevii vor primi manualele pe...stick! Ministerul Educatiei a anuntat ca se analizeaza propunerea ca elevii din clasa a V-a sa primeasca manualele atat in format tiparit cat si pe stick. Astfel, va disparea CD-ul care se afla pana acum la finalul fiecarui manual si va aparea acest stick pe carer vor fi stocate manualele in varianta digitala. O solutie buna, spun reprezentantii elevilor, dar nu pentru Romania. Multi elevi, in special cei din mediul rural, nu au calculator nici acasa si, de cele mai multe ori, nici la scoala.

Ati ridicat vreodata un ghiozdan al unui copil de clasa a V-a? Mai ales in ziua in care are si sportul, artele sau romana + matematica. Sfatul nostru este sa nu o faceti, in special daca suferiti de probleme cu spatele. 
 
Ghiozdanul tot mai incarcat este una dintre principalele probleme ale elevilor, iar Ministerul Educatiei s-a aratat mereu preocupat de acest lucru. Ultima idee vehiculata este incarcarea manualelor pe...stick!
 
"Ne dormim manuale de calitate pentru clasa a V-a, iar elementul de noutate, daca pana acum, pentru manualele din ciclul primar exista pe suport electronic un CD, copiii de clasa a V-a vor primi un stick cu toate manualele care vor fi aprobate de catre comisia de evaluare, in asa fel incat sa aiba, pe suport electronic, toate manualele pentru clasa a V-a", a declarat Liviu Pop, secretar de stat in Ministerul Educatiei.
 
O solutie buna, spun reprezentantii elevilor, dar nu pentru Romania. Multi elevi, in special cei din mediul rural, nu au calculator nici acasa si, de cele mai multe ori, nici la scoala.
 
"Vorbim despre stick in conditiile in care avem o mare parte a populatiei din Romania neracordata la curent electric sau la apa curenta. Propunerea ministerului este buna pentru cei mai multi elevi, dar trebuie sa mearga ministerul si pe zona de dezvoltare a bazei materiale, de dezvolatare a laboratoarellor de TIC pentru ca avem ore de Tehnologia Inforrmatiei in planul cadru pentru gimnaziu, dar avem scoli care nu au laboratoare sau calculatoare", a explicat Alexandru Manda, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta. 
 
In Comisia de manuale a ministerului s-a luat decizia de a se schimba si procedura pentru elaborarea si achizitia manualelor. Editurile vor avea la dispozitie trei luni pentru gandirea manualelor, in loc de sase cate erau pana acum, iar pretul a crescut, astfel ca se asteapta si la o crestere a calitatii.
 
Culegere limba engleza pentru clasele IX - XII
Culegere limba engleza pentru clasele IX - XII
Vezi detalii
Culegere pentru invatarea limbii engleze
Culegere pentru invatarea limbii engleze
Vezi detalii
Capcanele GRAMATICII si LITERATURII Romane
Capcanele GRAMATICII si LITERATURII Romane
Vezi detalii
Editorii de manuale spera sa reuseasca sa se incadreze in cele trei luni de zile pentru elaborare pentru ca, spun ei, ar scadea numarul de contestatii la licitatia pentru manuale.
 
"Calendarul este la limita, dar noi speram sa il putem onora, astfel incat sa putem livra manualele de clasa a V-a pe 15 septembrie. Sunt vreo trei luni de zile pentru conceperea manualelor, trebuie sa facem si varianta digitala, productia, tiparirea, va dati seama ca fiecare zi conteaza. Daca pana acum, pretul conta in proportie de 50%, acum conteaza in proportie de 15%, deci este favorizata competitia pentru calitate, ceea ce este foarte bine. Numarul contestatiilor va scada deoarece se pune accentul pe pret. Timpul este foarte scurt, intr-adevar. Pentru tipar o sa avem trei saptamani- o luna cel mult si avem emotii pentru ca tipografiile sunt putine, dar speram sa ne incadram", a declarat Cristian Gresanu, presedintele Uniunii Editorilor din Romania.
 
Asociatiile de parinti vor tiparirea manualelor in doua volume si eliminarea auxiliarelor din cauza carora, spun ei, nu se poate elabora manuale de calitate.
 
"Am dorit elaborarea manualelor de la nivelul clasei a V-a in doua volume, un volum pentru fiecare semestru, astfel incat sa usuram ghiozdanul elevului. Sunt parinti care se confrunta cu probleme de sanatate ale copiilor, ajung ghiozdanele sa cantareasca 6-7 kilograme. Am pus in discutie si problema auxiliarelor. Atata timp cat exista aceste auxiliare, nu vom avea un manual de calitate. Daca nu putem interzice aceste auxiliare, macar, ca recomandare, de la nivelul ministerului, sa se cumpere un singur auxiliar pe clasa si sa se lucreze pe fise", a explicat Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti.
 
Sunt aproximativ 12 materii de tiparit pentru 150.000 de elevi de clasa a V-a, ceea ce inseamna ca editurile vor tipari aproximativ 1.800.000.000 de manuale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu