luni, 20 februarie 2017

Întâlnirile JTI 2017 - Japan Foundation prezintă spectacolele companiei NOISM

Pentru prima dată în România, la iniţiativa Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi Fundaţia Art Production, Întâlnirile JTI vor găzdui în Bucureşti şi Sibiu, cea mai importantă companie niponă de dans contemporan.

"Noism" va prezenta pe 30 martie 2017, ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti spectacolul La Bayadere - Ţara Iluziilor, o poveste transmisă din generaţie în generaţie, dincolo de amintiri şi istorie. Turneul "Noism" va continua la Sibiu, unde vor avea loc două reprezentaţii cu spectacolele The Match Seller's Tale şi Passacaglia, pe 5 şi 6 aprilie 2017, în avanpremiera Festivalului Internaţional de Teatru (FITS 2017).

"Noism" a fost înfiinţată în 2004 de artistul Jo Kanamori, fiind prima companie profesionistă de dans care urmăreşte tradiţia dramatică europeană. Începând cu 2007, compania a avut reprezentaţii în 11 oraşe din opt ţări şi a fost onorată cu prestigiosul Premiu Asashi Performing Arts în 2008, pentru prezentarea excepţională a lucrării Nameless Hands - house of dolls. Ulterior, "Noism" a interpretat coproducţia Nameless Poison - black monk în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Cehov din 2009. În 2011, compania a fost invitată la celebrul festival de muzică clasică Saito Kinen Festival Matsumoto, condus de Seiji Ozawa. Astăzi, "Noism" continuă să fie apreciată şi recunoscută drept cea mai importantă companie japoneză de dans contemporan.

Jo Kanamori, Director Artistic al "Noism", a studiat cu Maurice Bejart la Şcoala-atelier Rudra Bejart din Lausanne. A interpretat lucrări în cadrul Teatrului de Dans Olandez, Baletului Naţional al Operei din Lyon şi Baletului Gothenburg din Suedia. Kanamori a revenit în Japonia în 2002. Primul său proiect, No-mad-ic project - 7 fragments in memory a fost onorat cu cel de-al treilea premiu Asahi Performing Arts Awards în 2003. Kanamori a regizat lucrările operei lui Bartok, Bluebeard's Castle şi Mandarinul miraculos. A obţinut numeroase premii, iar în 2008 a primit prestigiosul Premiu al Ministrului Educaţiei, Culturii, Sportului, Ştiinţei şi Tehnologiei din Japonia.



În vara lui 2016, Jo Kanamori a pus în scenă La Bayadere - Ţara Iluziilor, o adaptare a cunoscutei capodopere de balet clasic, folosind o expresivitate corporală perfectă şi o naraţiune pe mai multe planuri. Dramaturgul şi scenaristul Oriza Hirata a adaptat îndrăzneţ pentru "Noism" o poveste tragică "... această piesă nu fusese produsă încă de niciun mare coregraf al secolului 20...", declară Jo Kanamori.

Costumele şi decorul au fost create de profesionişti din diverse domenii. Aranjamentul scenic, costumele şi decorul din lemn aparţin arhitectului Tsuyoshi Tane, designerului Yoshiyuki Miyamae, de la celebra casa de moda Issey Miyake şi producătorului de mobilă Masaki Kondo, cu toţii colaboratori ai "Noism". Muzica este bazată pe partitura originală semnată de Ludwig Minkus, cu adăugirile lui Yasuhiro Kasamtasu, aflat la prima colaborare cu "Noism".

Spectacolul este interpretat de 20 de dansatori, care fac parte din Noism1 - grupul de bază al companiei, din Noism2 - grupul dansatorilor stagiari, precum şi de actori invitaţi ai Shizuoka Performing Arts Center. La Bayadere în interpretarea "Noism" a avut parte de o primire extraordinară din partea publicului, piesa originală fiind sublimată într-o lucrare care se raportează la societatea modernă, istorie, religie, etnie.


Biletele se găsesc la Agenţia Teatrului Naţional Bucureşti (tel. 021-314.71.71), în reţeaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Carrefour, benzinăriile OMV, librăriile Cărtureşti, Humanitas, Diverta) şi online pe eventim.ro şi mystage.ro.

Vă aşteptăm la Întâlnirile JTI!

Japan Foundation are ca scop consolidarea relaţiilor Japoniei la nivel global, prin intermediul dialogului intercultural. Activităţile Fundaţiei sunt susţinute de guvernul japonez, precum şi de contribuţii ale mediului privat.

Inaugurate în anul 2000 de compania de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi şi trupe de balet celebre: Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, iar în 2016 Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke şi Dominique Mercy. Ediţia din 2017 este prezentată de Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei şi în colaborare cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Întâlnirile JTI sunt organizate şi în acest an de Fundaţia Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu