luni, 6 februarie 2017

Secția Chirurgie a Spitalului Roman, un loc unde șapte medici și 53 de cadre medii dăruiesc viață

Secția Chirurgie a Spitalului Roman, un loc unde șapte medici și 53 de cadre medii dăruiesc viață

chirurgia roman 1Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman a declarat că, de acum înainte, își face un „obicei” în a prezenta, periodic și în cadrul conferințelor de presă, câte o secție din unitatea medicală romașcană.
Pacienții, în acest mod, pot să își facă o imagine despre dedicația pe care personalul medical din Spitalul Roman o arată față de ei, în ciuda problemelor cu care se confruntă
Secția Chirurgie, din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, este una dintre cele mai mari și mai importante secții din spital. Are 58 de paturi, din care 5 paturi de chirurgie toracică.
Ghidul nostru, prin Secția Chirurgie, a fost dr. Dan Arvătescu, șeful secției. La Secția Chirurgie își desfășoară activitatea șapte medici din care cinci medici chirurgi: dr. Dan Arvătescu, dr. Cătălin Hârțan, dr. Emanuel Molodoi, dr. Gicu Iftime, dr. Mircea Viorel Coadă, dr. Scarlat – chirurg toracic și un rezident care lucrează la Roman deși postul său este în altă parte, după cum declară dr. Dan Arvătescu.
În Secția Chirurgie își desfășoară activitatea 53 de cadre medii și de îngrijire.
Există șapte săli de operație, la etajele III și II, perfect dotate, cu aparate de anestezie noi iar două dintre săli au dotări pentru chirurgia laparospcopică.
Au fost montate aparate de filtrare a aerului, în două săli și urmează în alte două săli.chirurgia roman 2
Secția Chirurgie face față unui volum foarte mare de muncă. Lunar, la Chirurgia Roman, în anul 2016, am avut 212 externări, chirurgie și chirurgie toracică. Lunar, am mai avut 35 de foi de zi și am efectuat în jur de 6.000 de consultații în Ambulatoriu.
În Chirurgie și Chirurgie toracică avem între 1.900 și 2.000 de operații, dintre care, aproximativ 500 sunt operații laparoscopice.
În Neamț, numai la noi se operează chirurgie toracică iar în ceea ce privește chirurgie laparoscopică toracică, suntem unul dintre puținele centre din Moldova unde se face operația toracoscopică, cu lanț Tv și urmărire indirectă a operației.
În acest an, am început chirurgia minim invazivă. Primele intervenții s-au realizat sub coordonarea medicilor de la Institutul Oncologic de la Iași.
Toți chirurgii au competență în endoscopia diagnostică. Anual, se efectuează în Secția Chirurgie în jur de 1000 de endoscopii.
De câteva zile, ne-a venit o colegă specialistă în gastroenterologie care va prelua endoscopiile pentru alte secții decât Chirurgia.
chirurgia roman 4Sper ca în anul 2017, să avem primele intervenții de gastrotomie și să implementăm proteze esofagiene, care ajută mult bolnavii inoperabili care nu se pot alimenta.
Direcția de dezvoltare strategică, pentru anul acest și anii următori, va fi chirurgia minim invazivă. La Roman, se face chirurgie laparoscopică de bună calitate, cu operați mult mai variate ca la Piatra Neamț.
Mai trebuie să rezolvăm problemele legate de circuitele medicale, pentru care avem sprijinul conducerii spitalului, și o problemă legată de birocratizarea procedurilor medicale. Foia de observație devine un dosar de 50 de pagini. Facem medicină defensivă care nu progresează deoarece cu cât ne vom teme mai mult de consecințele unei intervenții chirurgicale, cu atât nu vom avea elanul să o facem și ne vom dispersa de caz, trimițându-l la eșaloanele superioare.chirurgia roman 5
Romașcanul va trebui să plece la Iași, pentru că suntem năpădiți de hârtii.
Chirurgul se duce la spital în fiecare zi, ca și cum ar fi prima zi pentru că efectuând operații zilnic, ne dăm examenul nostru. Nu contează ca ai 20 de ani de meserie ci contează că în ziua „x” nu ai fost pe fază și ai pierdut tot; faimă, libertate, viitor, bani, și multe altele. Este o medicină foarte grea. Asigur toți pacienții noștri, romașcani sau din Zona Roman, că Secția Chirurgie este un loc unde își desfășoară activitatea profesioniști, personal medical care respectă pacienții și care fac tot ce le stă în putere să ofere viață
”, a declarat dr. Dan Arvătescu, șeful Secției Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman.
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu