vineri, 3 februarie 2017

Deputat Alexandru Rotaru: „Este important să ne informăm corect și să nu dezinformăm!”

Deputat Alexandru Rotaru: „Este important să ne informăm corect și să nu dezinformăm!”

este important sa interpretam corect ordonatele„Este important sa ne informăm corect cu privire la OUG nr.13/2017, prin care se modifica Codul penal, singura ordonanța adoptată de Guvern, care s-a publicat in Monitorul Oficial.
1. Referitor la infracțiunea de abuz în serviciu este important sa înțelegem ca aceasta infracțiune este in actualul Cod penal in forma adoptată prin Codul penal de la 1969. Din aceasta perspectiva, se impunea modificarea acestei infracțiuni, astfel cum a menționat Curtea Constituțională cu ocazia soluționării excepției de neconstituționalitate, CEDO, Comisia de la Veneția.
2. In Europa, din 50 de state doar 12 state sancționează infracțiunea de abuz in serviciu cu închisoarea, restul NU SANCȚIONEAZĂ. In SUA NU este incriminata INFRACȚIUNEA DE ABUZ IN SERVICIU. Cu alte cuvinte, nu exista aceasta infracțiune in legislația lor.
Despre necesitatea sancționării acestei infracțiuni, în România, fostul președinte al Curții Constituționale a arătat că :
- stabilirea și definirea infracțiunilor reprezintă opțiunea exclusiva a legiuitorului.
- Nu este nici treaba judecătorului ordinar, nici treaba judecătorilor de la CCR să spună dacă o faptă trebuie sau nu incriminată. (...)
Nu se poate susține altceva, câta vreme unul din principiile care se aplica într-un stat democratic este acela al separației puterilor in stat. NU este admisibil ca puterea judecătorească sa intervină sau sa influențeze actul de legiferare și nici Președintele statul, care are rolul de mediator, sau așa scrie in Constituția României - Legea fundamentala a țării.
3. Referitor la grațiere, Ministrul Justiției a depus Proiectul de lege la Parlament și poate suferi modificări. NU a fost publicat in Monitorul Oficial, NU a intrat in vigoare!
Referitor la grațiere , este important sa avem in vedere deciziile CEDO prin care România a fost condamnata și numărul sesizărilor pe rolul acesteia, existând riscul pronunțării unei hotărâri pilot prin care România sa fie obligată la măsuri concrete, drastice și la plata unor sume fabuloase.
De altfel, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului a recomandat României sa urmeze exemplul Italiei care printre măsuri a adoptat și grațierea la toate pedepsele indiferent de fapta săvârșită.” - Deputat PSD de Neamț Alexandru Rotaru
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu