joi, 2 februarie 2017

Dumneavoastră v-aţi ratat misiunea, domnule preşedinte!

Autor: Serban Cionoff 02 Feb 2017 - 13:27
Am așteptat, ca tot românul, cu maxim interes să aflăm care este poziția președintelui Klaus Iohannis față de revoltătoarele incidente provocate de bandele de huligani care au năvălit aseară în Piața Victoriei și au deturnat manifestarea pașnică care se desfășura aici. Era dator să facă asta, domnul președinte, în primul rând, în baza funcției de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate pe care i-o conferă Legea fundamentală a țării, Constituția României. Mai era dator să o facă deoarece, prin însăși prezența sa în fruntea coloanelor care, acum două săptămâni, se îndreptau spre sediul guvernului, de fapt în fruntea unei manifestați neautorizate, domnia sa nu făcut decât să îi susțină pe cei care doreau să facă dintr-o acțiune de protest civic semnalul pentru a arunca țara în haos și a-i incita pe români la ură. Sau, ca să folosesc o sintagmă pe care Klaus Iohannis a lansat-o, azi, în încropeala de vorbe cu veleități de declarație de presă, a făcut prima dovadă că ,,și-a ratat misiunea’’.
Dar, de parcă toate astea nu i-ar fi fost de ajuns, astăzi, în discursul găunos prin care a dorit să își asigure un retuș la imaginea publică rău de tot boțită, vremelnicul chiriaș al Palatului din Dealul Cotrocenilor a avut o ieșire mai mult decât incorectă împotriva trupelor de jandarmi, pe care i-a acuzat, la pachet cu ministerul de interne, că ,,și-au ratat misiunea’’. Ceea ce, să o recunoaștem, depășește, cu mult, puterea oricărui om de bun simț de a înțelege și de a tolera. Fiindcă, așa după cum orice om de bună credință s-a putut convinge, dacă, aseară, în Piața Victoriei, violența nu a atins cotele unei tragedii, iar evenimentele au reintrat sub control, totul se datorează înțelepciunii, stăpânirii de sine și responsabilității de care au dat dovadă trupele de jandarmi aflate la datorie. De aceea, doresc să îmi exprim sincera prețuire față de emoționatul gest al demonstranților veniți azi dimineață în Piața Victoriei, care au oferit flori jandarmilor. Gest simplu, dar atât de grăitor, care, prin el însuși, dă replica pe deplin meritată, alegațiilor incorecte și tendențioase ale președintelui-agitator.
La fel de greu de acceptat este și maniera în care Klaus Iohannis a încercat să se eschiveze de la un răspuns clar la întrebarea care i-a fost adresată cu privire la motivele pentru care, aseară, nu a avut o declarație care să îndemne la calm, la respectarea ordinii publice și în care să ia atitudine categorică față de ieșirile bandelor de huliganii,iar, în acest fel, să ajute la detensionarea situației. Atitudine cu atât mai greu de acceptat cu cât, după cum cu îndreptățire spunea Adrian Ursu, la dezbaterea consacrată intervenției prezidențiale pe postul Antena 3, prin însăși calitatea sa de președinte al CSAT, președintele României era dator să acționeze pentru asigurarea securității corpului social și a fiecăruia dintre noi. Sincer vorbind, nici măcar nu mă mai miră bâlbele prezidențiale. De mirare ar fi fost ca domnia sa să fie, măcar, acum, sincer și să își asume tăcerea vinovată…Așa după cum, de și mai mare mirare ar fi fost ca astăzi, președintele României să ne informeze că a cerut factorilor cu atribuții să cerceteze cine s-a aflat în spatele vandalismelor petrecute aseară din Piața Victoriei și că ne poate comunica primele rezultate ale acestor investigații.
În tot, faptele, realitatea ne demonstrează, fără putință de tăgadă, că primul despre care cu maximă certitudine se poate spune că ,,și-a ratat misiunea’’ este însuși președintele Klaus Iohannis!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu