sâmbătă, 24 octombrie 2015

Cărți vechi de medicină, expuse la Muzeul de Istorie

Cărți vechi de medicină, expuse la Muzeul de Istorie

Cărți vechi de medicină, expuse la Muzeul de Istorie
23 October
16:42 2015
Expoziţia cuprinde cărţi din colecţia personală a unor medici romaşcani.
expo 2Muzeul de Istorie (Casa Fălcoianu) din Roman a găzduit vineri, 23 octombrie, simpozionul intitulat “Poveşti, mărturii şi realităţi despre sănătatea şi igiena publică de-acum un veac”. Activitatea a debutat cu vernisajul unei expoziţii temporare intitulate “Valori bibliofile – carte veche cu specific medical din patrimoniul Muzeului de Istorie din Roman”. “Muzeul de Istorie din Roman dispune de o colecţie importantă provenită de la Societatea de Istoria Medicinei şi Farmaciei din Roman, adunată şi donată instituţiei noastre de către doctor Epifanie Cozărescu. Valorificarea acestui material a fost unul dintre motivele celor două activităţi de astăzi”, a declarat Adrian Ciobanu, responsabilul Muzeului de Istorie din Roman.
La eveniment au participat istorici, medici, muzeografi şi profesori de la unităţi de învăţământ din oraş.
Consilierul personal al primarul municipiului Roman, Constantin Cudalb, a felicitat organizatorii pentru tematica activităţilor şi a adresat un cuvânt din partea edilului oraşului. “Pe lângă investiţii făcute la Spitalul Municipal Roman, administraţia publică locală este permanent preocupată de îmbunătăţirea actului medical. S-au alocat fonduri din bugetul local pentru achiziţionarea de aparatură. Eforturile noastre vor continua şi sperăm să fim sprijiniţi şi în continuare de cetăţeni şi de instituţiile partenere”, a spus Constantin Cudalb.
expo 3Expoziţia cuprinde cărţi vechi de medicină şi farmacie apărute în spaţiile culturale german, francez şi românesc, unele dintre acestea cu referire la problemele igienei publice. “Cea mai veche carte din expoziţie este un «Tratat de chirurgie militară», care a aparţinut lui Dominique-Jean Larrey, apărut în 1812. În această expoziţie sunt şi cărţi care provin din colecţia particulară. Multe dintre aceste cărţi poartă semnăturile celor care au cumpărat cărţile, altele conţin autografe şi dedicaţii acordate de autorii cărţilor către medicul care le-a aşezat, ulterior, în biblioteca personală”, a precizat muzeograf Iulia Butnaru, de la Muzeul de Istorie din Roman, unul dintre coordonatorii evenimentului.
Manifestarea fost realizată în colaborare cu Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Neamţ şi Societatea de Istorie a Medicinei şi Farmaciei “Doctor Epifanie Cozărescu” din Roman.
În cadrul simpozionului au fost susţinute comunicări cu referire la igiena ţăranului român din perioada 1859-1918, despre problemele de sănătate ale judeţului Neamţ până la primul război mondial, precum şi la personalităţile medicale din spaţiul românesc şi european.

Comentarii

0 comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu