vineri, 30 octombrie 2015

Votul prin corespondenţă, o iluzie

Autor: Marius Gîrlașiu 29 Oct 2015 - 23:12
Votul prin corespondenţă, o iluzie
PSD şi PNL au adoptat, pe ultima sută de metri, legea votului prin corespondenţă. Prezentată ca un succes al clasei politice, la un an de la alegerile prezidenţiale, noua lege a fost golită de conţinut. Deocamdată va fi aplicată doar la alegerile parlamentare din 2016, dar votul la distanţă pare o iluzie.

Adoptarea votului prin corespondenţă a fost sărbătorită cu entuziasm în Camera Deputaţilor. Liberalii au flu-turat victorios în aer banderolele albe, semn că greva japoneză a luat sfârşit. Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea s-au sărutat amical pe obraji, într-o scenă care a demonstrat că Puterea şi Opoziţia au pupat „Piaţa Endependenţii”. În forma adoptată, menţiunea „prin corespondenţă” poate induce grav în eroare. În practică, aleşii au limitat la maximum drepturile românilor din străinătate.

Praf în ochi pentru diaspora
Votul prin corespondenţă va fi aplicat doar la alegerile parlamentare de anul viitor, nu şi la prezidenţiale şi europarlamentare. Efectele vor fi minime, mai ales că prin modificările aduse legii alegerilor deputaţilor şi senatorilor, numărul de parlamentari pentru diaspora a rămas acelaşi: patru deputaţi şi doi senatori. Astfel, devine irelevant dacă cei şase reprezentanți ai diasporei vor fi votaţi de un număr mai mare de alegători. „Eu voi cere Comisiei spe-ciale să continue discuţiile pentru a se realiza proiectul de lege şi pentru alegerile prezidenţiale”, a promis Liviu Drag-nea, însă rămâne de văzut cât interes va mai avea PSD ca legea să se aplice şi la prezidenţiale, mai ales după eşecul major de anul trecut. „Prezidenţialele sunt peste vreo patru ani, avem suficient timp”, a asigurat şi Alina Gorghiu. Pe lângă absenţa votului electronic, o altă restricţie care anu-lează beneficiile votului prin corespondenţă este aceea că, la propunerea PSD, a fost eliminată posibilitatea înscrierii online în Registrul Electoral, adevărata cheie a legii. Românii din străinătate nu vor scăpa de drumurile de sute de kilometri pentru a se înscrie la cel mai apropiat consulat, iar mulţi pot re-nunţa la deplasări. Tot la iniţiativa PSD s-a scos din lege şi posibilitatea ca un alegător să ceară alt buletin de vot dacă acesta este pierdut sau distrus. PSD şi UDMR au interzis românilor din străinătate să îşi printeze singuri buletinul de vot. Astfel, totul va depinde de numărul de buletine de vot trimise la fiecare secţie de Ministerul de Externe, cel responsabil pentru haosul de la alegerile de anul trecut, soldat cu un dosar penal aflat în lucru la DNA.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu