joi, 22 octombrie 2015

DACA TOT E MASCARADA, SA FIE PANA LA FINAL – Seria nelegalitatilor continua pentru Mariana Rarinca si la contestatia in anulare: “Instanta care solutioneaza prezenta contestatie in anulare nu este stabilita prin lege... Judecatorul care a solutionat cererea de recuzare nu figureaza in lista de permanenta aprobata pentru ziua de 19.10.2015... Alina Petronela Mosneagu se afla intr-o situatie de incompatibilitate mai grava decat a judecatorului recuzat” (Documente)

Judecatoarele Elena Iura si Corina Daescu de la Curtea de Apel Bucuresti judeca miercuri, 21 octombrie 2015, contestatia in anulare formulata de pensionara Mariana Rarinca impotriva hotararii de condamnare la 3 ani cu suspendare pentru santaj dispusa de judecatorii George Dorel Matei si Anamaria Tranca, dupa ce initial aceasta fusese achitata definitiv. Sansele ca aceasta contestatie in anulare sa fie admisa sunt minime, dat fiind ca una dintre judecatoarele din complet, respectiv Corina Daescu, s-a pronuntat in trecut pe masura arestului preventiv in cazul Marianei Rarinca, iar cererea de recuzare inaintata de pensionara a fost solutionata de Alina Petronela Mosneagu, judecatoare care, la randul ei, a tinut-o in arest pe Rarinca.
De altfel, la termenul de miercuri, 21 octombrie 2015, la Curtea de Apel Bucuresti in jurul orelor 13.00, avocatul Corneliu Liviu Popescu din Baroul Bucuresti, aparatorul Marianei Rarinca, a invocat violarea dreptului la un proces echitabil, sub aspectul legalitatii si al impartialitatii instantei, in conditiile in care cererile sale sunt solutionate de judecatori vadit lipsiti de impartialitate.
Avocatul Liviu Popescu afirma ca in cazul Marianei Rarinca se produce si o violare a articolului 13 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care prevede dreptul la un remediu efectiv, respectiv posibilitatea de a sesiza o autoritate care sa solutioneze cererile sale si sa decida daca intr-adevar drepturile sale sunt violate.
Judecatoarele Corina Daescu si Elena Iura, numite in complet “direct fara vreun criteriu obiectiv sau aleatoriu”
Mai exact, in notele scrise depuse la instanta in data de 21 octombrie 2015, avocatul Corneliu Liviu Popescu acuza ca instanta care solutioneaza contestatia in anulare a Marianei Rarinca nu este stabilita de lege, fiind compusa prin violarea principiul repartizarii aleatorii. In acest sens, avocatul Popescu arata ca cererea Marianei Rarinca a fost initial inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti si repartizata Sectiei a II-a penale, pentru ca apoi sa fie repartizata aleatoriu Completului C16A.
De evidentiat in aceasta situatie, potrivit avocatului Liviu Popescu, este faptul ca judecatorii care vor face parte din Completul C16A au fost stabiliti de Colegiul de conducere al CAB abia ulterior, numirea facandu-se “direct fara vreun criteriu obiectiv sau aleatoriu”. Mai mult, conform notelor scrise depuse la dosar la termenul din 21 octombrie 2015, desemnarea judecatoarelor Corina Daescu si Elena Iura pentru judecarea cauzei s-a facut pentru o perioada de o luna, “adica pana incepe judecarea cauzei”.
Judecatoarea CAB Alina Mosneagu, profund incompatibila
Pe de alta parte, avocatul Corneliu Liviu Popescu arata in notele scrise depuse la dosar ca nici instanta care a solutionat cererea de recuzare nu a fost stabilita de lege si asta pentru ca, in mod incredibil – dar adevarat - judecatoarea Alina Petronela Mosneagu “nu figureaza in lista de permanenta aprobata pentru ziua de 19.10.2015”, conform Hotararii Colegiului de conducere al Curtii de Apel Bucuresti nr. 313/11.12.2014, prin care s-a aprobat planificarea de permanenta pe anul 2015.
In plus, asa cum Lumeajustitiei.ro a aratat inca din editia din data de 20 octombrie 2015, judecatoarea Mosneagu s-a pronuntat, la randul ei – asemenea judecatoarei Corina Daescu – asupra starii de detentie a Marianei Rarinca.
Acest aspect, dezvaluie avocatul Corneliu Liviu Popescu, face ca judecatoarea Alina Petronela Mosneagu sa se afle intr-o situatie de incompatibilitate mai grava decat a judecatoarei Corina Daescu, “deoarece in cauza a fost chiar judecator de drepturi si libertati”.
Or, precizeaza Corneliu Liviu Popescu art. 64 alin. (4) C.proc.pen. interzice judecatorului de drepturi si libertati sa participe la judecata in caile de atac (cum este o contestatie in anulare).
In finalul notelor scrise, avocatul Corneliu Liviu Popescu mai prezinta o realitate la fel de ingrijoratoare. Anume ca judecatoarele CAB Corina Daescu si Elena Iura au fixat termenul de judecata pentru data de 21 octombrie 2015, la nici 24 de ore de la momentul la care s-a solutionat cererea de recuzare. Aceasta graba este nejustificata in conditiile in care nu avem de-a face cu o persoana aflata in stare de detentie, in conditiile in care este stiut ca Mariana Rarinca locuieste in alta localitate, fiindu-i aproape imposibil sa se prezinte la termen, si in conditiile in care aparatorului acesteia i se ingreuneaza posibilitatea de a asigura o pledoarie documentata si puternica, dat fiind timpul extrem de scurt pentru pregatirea apararii.
Trebuie precizat ca in timpul procesului, avocatul Corneliu Liviu Popescu a ridicat si o exceptie de nelegalitate in care solicita sa se constate ca acest complet nu este legal compus, ca toate actele de procedura realizate de cele doua judecatoare sunt nule si sa se sesizeze Colegiul de conducere al CAB in vederea luarii masurilor necesare pentru legala stabilire a componentei completului, cu respectarea unui mod obiectiv sau aleatoriu de desemnare a judecatorilor.
In atare conditii, ridicam, retoric, mai multe intrebari:
-De ce nu i se permite Marianei Rarinca sa aiba parte de un proces echitabil?
-Era atat de dificil ca in completul C16A sa fie numiti judecatori care nu s-au intersectat sub nicio forma cu dosarul de santaj al Marianei Rarinca? Are CAB atat de putini judecatori?
-De ce nu a intrat judecatorul de permanenta la judecarea cererii de recuzare indreptata impotriva Corinei Daescu?
-De ce se grabesc judecatoarele Daescu si Iura sa judece contestatia in anulare a Marianei Rarinca? Cumva pentru ca au termen stabilit pentru solutionarea cauzei?
-Boicoteaza judecatoarele CAB apararea Marianei Rarinca?
-Cine plateste la CEDO pentru neregulile, abuzurile si incalcarile comise in cazul Marianei Rarinca?
-Se impune sau nu raspunderea patrimoniala a magistratului?
Prezentam in continuare pasaje din notele scrise depuse la Curtea de Apel Bucuresti de avocatul Corineliu Liviu Popescu, aparatorul Marianei Rarinca:
"Violarea drepturilor petentei condamnate provine atat din modul in care au fost compuse completurile care solutioneaza contestatia in anulare si, respectiv, care a solutionat cererea de recuzare (legalitatea instantei), cat si din compunerea concreta completului care a solutionat cererea de recuzare (impartialitatea instantei).
Impotriva modului in care au fost compuse cele doua completuri, petenta condamnata nu are nicio cale efectiva de atac, deoarece o eventuala actiune in contencios administrativ impotriva unor hotarari de conducere al Curtii de Apel Bucuresti (care trebuie precedata de o plangere prealabila obligatorie) se va solutiona (in prima instanta si in recurs) la mult timp dupa solutionarea prezentei cauze (contestatia in anulare), prezenta cauza nu se suspenda, iar o eventuala hotarare favorabila de contencios administrativ nu poate produce niciun efect pentru hotararea penala prin care se va solutiona prezenta contestatie in anulare.
Calea actiunii in contencios administrativ nu este apta sa remedieze violarea drepturilor petentei condamnate, deci nu constituie un remediu efectiv in sensul art.13 din Conventie.
Impotriva compunerii concrete a completului care solutioneaza contestatia in anulare petenta condamnata a formulat o cerere de recuzare, care a fost insa solutionata de un complet in compunerea caruia a intrat un judecator aflat in exact aceeasi situatie de incompatibilitate cu judecatorul recuzat, care nu s-a abtinut si care nu avea cum sa fie impartial cand a judecat o cerere de recuzare privind o situatie identiva aceleia in care el insusi se afla. Art. 67 alin. (2) fraza finala C.proc.pen.dispune ca este inadmisibila recuzarea judecatorului chemat sa decida asupra recuzarii, deci petenta condamnata nu are nicio posibilitate efectiva, potrivit legii interne, sa conteste lipsa de impartialitate a judecatorului care a statuat asupra cererii de recuzare.
Cum violarea drepturilor conventionale ale petentei condamnate provine din modul in care au fost constituite cele doua completuri si din compunerea concreta a celui de-al doilea, rezulta – in conditiile inexistentei oricarui remediu efectiv potrivit legii interne – ca singura autoritate susceptibila – direct in temeiul art. 13 din Conventie si chiar in absenta unor dispozitii exprese din C.proc.pen.(care este neconventional prin absenta reglementarii unui remediu efectiv) – sa analizeze pe fond cererile petentei condamnate de protejare a drepturilor sale conventionale si sa dispuna remedierea acestor violari este chiar instanta de judecata care in prezent solutioneaza contestatia in anulare.
In concluzie, chiar in absenta oricarei dispozitii exprese in C.proc.pen.dreptul la un remediu efectiv (art.13 din Conventie) obliga instanta in fata careia petenta inculpata formuleaza cererile dezvoltate infra sa statueze pe fondul acestor cereri (iar nu sa le respinga ca inadmisibile sub pretextul absentei unei cai procedurale reglemente expres de C.proc.pen) si sa ia masuri efective pentru remedierea violarii drepturilor petentei condamnate consacrate de Conventie, avand in vedere aplicabilitatea directa si superioritatea in dreptul intern roman ale acesteia.
Instanta care solutioneaza prezenta contestatie in anulare nu este stabilita prin lege, deoarece modul in care a fost compusa violeaza principiul repartizarii aleatorii, cosacrat de art.11 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si de art. 361 alin. (3) C.proc.pen.
Principiul reartizarii aleatorii vizeaza solutionarea unei cauze de judecatorii carora nu le este atribuita direct o cauza. Prin urmare, el nu se reduce la atribuirea aleatorie a unei cauze unui complet, ci interzice si schimbarea arbitrara a componentei unui complet, dupa ce o cauza este atribuita respectivului complet, asa incat ea sa ajunga la un judecator selectat special.
Prezenta contestatie in anulare a fost initial inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti, repartizata Sectiei a II-a penale, iar apoi repartizata aleatoriu Completului C16A.
Abia ulterior, prin hotararea Colegiului de conducere al Curtii de Apel Bucuresti nr. …, s-a fixat componenta acestui complet de judecata si aceasta numai pentru luna octombrie 2015 (cand era fixat primul termen de judecata fixat in cauza). Prin urmare, judecatorii care alcatuiesc acest complet au fost stabiliti dupa atribuirea cauzei respectivului complet, fiind desemnati direct fara vreun criteriu obiectiv sau aleatoriu, iar desemnarea s-a facut pentru o perioada extrem de limitata (1 luna) adica pana incepe judecarea cauzei.
Distinct, respectiva hotarare a Colegiului de conducere al Curtii de Apel Bucuresti nu este publicata pe site-ul oficial al instantei, asa cum cere art. 22 alin. (3) din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti. Publicarea trebuia sa fie anterioara inceperii activitatii de judecata a completului in cauza, iar nu pastrata secreta si accesibila petentei abia in ziua primului termen de judecata, prin lecturarea copiei hotararii aflate in dosar.
Petenta condamnata solicita judecarea cauzei sale de un complet a carei compunere sa nu fie stabilita arbitrar, ci din judecatori desemnati aleatoriu.
De asemenea, petenta condamnata solicita constatarea nulitatii absolute a Incheierii de sedinta din 19.10.2015 pronuntate de acest complet. Potrivit art. 281 alin. (1) lit. a) si alin. (3) C.proc.pen, incalcarea dispozitiilor legale privind compunerea completului de judecata determina intotdeauna nulitatea absoluta, care poate fi invocata in orice stare a procesului.
Instanta care a solutionat cererea de recuzarea nu a fost stabilita de lege, intrucat judecatorul care l-a inlocuit in compunerea completului (in vederea solutionarii cererii de recuzare) pe judecatorul recuzat nu figureaza in lista de permanenta aprobata pentru ziua de 19.10.2015 (data ivirii incidentului procedural) prin Hotararea Colegiului de conducere al Curtii de Apel Bucuresti nr. 313/11.12.2014, prin care s-a aprobat planificarea de permanenta pe anul 2015. (…)
Completul care a solutionat cererea de recuzare a doamnei judecator Corina Cornelia Daescu a fost compus prin includerea, in locul judecatorului recuzat, a doamnei judecator Alina Petronela Mosneagu.
Or, doamna judecator Alina Petronela Mosneagu era incompatibila, din trei motive.
In primul rand, doamna judecator se afla exact in aceeasi situatie cu judecatorul recuzat, adica doamna judecator Corina Cornelia Daescu, in sensul ca, in primul ciclu procesual, in contestatie, a statuat asupra starii de detentie a petentei condamnate (prin Incheierea din 402/C/DL/17.06.2014, Dosar nr. 19725/3/2014). Prin hotararea sa, doamna judecator a confirmat prima hotarare, prin care privarea de libertate era justificata pe calitatea persoanei vatamate de “reper de moralitate, profesionalism, corectitudine si demnitate”, ceea ce dovedeste partinirea evidenta a doamnei judecator prin privilegierea persoanei vatamate.
In urma hotararii definitive de apel de achitare din primul ciclu procesual se putea pune in discutie legalitatea privarii de libertate si, prin aceasta, a activitatii doamnei judecator. Hotararea definitiva de achitare a fost desfiintata in urma contestatiei in anulare a DNA, iar in urma rejudecarii apelului s-a ajuns la o condamnare definitiva, care elimina orice risc de constatare a ilegalitatii activitatii doamnei judecator. Prezenta contestatie in anulare a petentei condamnate urmareste tocmai desfiintarea deciziei de condamnare din rejudecarea apelului, ceea ce deschide posibilitate achitarii sale, deci face sa renasca un risc pentru constatarea nelegalitatii detentiei si, prin aceasta, a nelegalitatii activitatii doamnei judecator. Doamna judecator are tot interesul in mentinerea deciziei de condamnare, adica in respingerea prezentei contestatii in anulare, iar, in acest sens, are tot interesul in mentinerea in complet a judecatorului recuzat, care se afla in aceeasi situatie juridica si care are acelasi interes. Exista nu doar o suspiciune rezonabila, ci certitudinea, atat pentru petenta condamnata, cat si pentru orice observator obiectiv, ca impartialitatea doamnei judecator este afectat, si aceasta nu doar la nivelul aparentelor, ci si in realitate.
In al doilea rand, fiind exact in aceeasi situatie juridica precum judecatorul cu privire la care trebuia sa judece o cerere de recuzare, doamna judecator Alina Petronela Mosneagu nu putea in niciun sa admita cererea de recuzare, intrucat aceasta ar fi insemnat, automat, ca ea insasi s-a aflat in incompatibilitate cand a judecat cererea de recuzare pentru identitate de motive. Or, in acest caz, doamna judecator si-ar fi incalcat obligatia de a se abtine (interdictia vizand judecatorul care solutioneaza o cerere de recuzare, prevazuta in art. 67 alin. (2) fraza finala C.proc.pen.se refera exclusiv la recuzarea acestui judecator, ceea ce nu inseamna ca acest judecator nu se poate abtine, exceptiile, limitarile, interdictiile fiind de stricta interpretare, iar in practica judecatorii chemati sa statueze asupra unor cereri de recuzare formuleaza cereri de abtinere, care se si admit).
In al treilea rand, doamna judecator Alina Petronela Mosneagu se afla intr-o situatie de incompatibilitate mai grava decat a judecatorului recuzat, deoarece in cauza a fost chiar judecator de drepturi si libertati (in faza de contestatie).
Or, art. 64 alin. (4) C.proc.pen. Interzice judecatorului de drepturi si libertati sa participe la judecata in caile de atac (cum este o contestatie in anulare). Textul nu se refera la judecata “cailor de atac”, ci la judecata “in caile de atac”, semnificatia fiind mai larga. Cum textul nu distinge, nici interpretul nu poate sa o faca, deci judecata in caile de atac nu semnifica numai judecarea pe fond a caii de atac, ci si judecarea unui incident procedural “in” calea de atac.
In temeiul art.66 alin. (1) C.proc.pen., doamna judecator avea obligatia sa se abtina, nerespectarea acestei obligatii constituind o abatere disciplinara (art.99 lit. b) si I) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor). (…)
Respingerea cererii de recuzare a avut loc in data de 20.10.2015, ora 15.05. Dupa aceea, avocatul petentei condamnate a fost citat telefonic pentru termenul din 21.10.2015, si anume cu mai putin de 24 de ore inainte de sedinta de judecata.
Nu exista absolut nicio urgenta care sa justifice un astfel de procedeu. Contestatia in anulare nu este declarata de lege urgenta, iar in cauza nu exista persoane private de libertate.
Aceasta graba complet nejustificata intareste suspiciunea ca solutionarea prezentei cauze trebuie sa se faca pana la sfarsitul lunii octombrie 2015 (cat timp este valabila compunerea speciala, suis generis, a Completului C16A) de un complet stabilit special pentru aceasta cauza.
Acest mod de a proceda impiedica in acelasi timp exercitarea reala si efectiva a dreptului la aparare”.
Accesari:1337

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu