vineri, 23 octombrie 2015

HALUCINANT! Secretele din spatele arestarii regelui mezelurilor! A creat un adevarat imperiu cu aceasta reteta!

 

• Patronul uneia dintre cele mai cunoscute firme de mezeluri din Romania a fost arestat aseara de judecatorii de la Tribunalul Iasi pentru 30 de zile • Lovitura data de procurorii ieseni este una care a luat prin surprindere pe toata lumea • In spatele unei firme din Iasi, necunoscuta, se realizau tranzactii financiare uluitoare • Prejudiciul este de peste trei milioane lei • Un tigan din Iasi a gasit sa cumpere carne de porc cu doar 7 lei din Ungaria si o vindea la negru firmei din Salonta • Omul de afaceri din Bihor nu se astepta la o asemenea mutare din partea anchetatorilor, avand in vedere ca perchezitiile au avut loc pe data de 15 octombrie si atunci nu s-a intamplat nimic

Patronul din spatele unuia dintre cele mai cunoscute branduri romanesti de mezeluri si preparate din carne, Salonta, a fost retinut de procurorii ieseni. Emil Mance, administratorul firmei Alchim Aliment SRL, a fost arestat aseara de judecatorii de la Tribunalul Iasi pentru 30 de zile. Potrivit informatiilor detinute de reporterii BUNA ZIUA IASI, acesta era creierul unei adevarate retete de pacalit bugetul de stat. Alaturi de Emil Mance a mai fost arestat pentru 30 de zile si Vasile Rosu, din localitatea ieseana Scanteia, patronul firmei Globus Retro Gold SRL. Cel de-al treilea acuzat din dosar, Daniel Stanescu, zis Mures, de la Grajduri, a fost lasat in libertate. Acesta va fi supus unui control judiciar. Este unul dintre cele mai importante dosare instrumentate de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi pe linia combaterii si sanctionarii evaziunii fiscale. Procurorii impreuna cu politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Iasi au reusit sa desluseasca itele unor jonglerii financiare bine puse la punct. Prejudiciul este de peste trei milioane lei. Modalitatea de lucru a evazionistilor a fost una extrem de minutioasa si dezvoltata din anul 2013 pana in urma cu cateva zile.

Cum a fost creata intreaga schema

In referatul cu propunerea de arestare preventiva, procurorii sustin ca exista indicii clare cu privire la faptu ca, Daniel Stanescu din Grajduri l-ar fi determinat pe fostul sau sofer, Vasile Rosu, sa fie administratorul unei firme. Practic, Stanescu a dorit sa faca o firma pe numele lui Vasile Rosu si el sa o coordoneze din spate. Astfel, a fost creata firma Globus Retro Gold SRL. Pe aceasta firma a fost comisa evaziunea fiscala. In prima faza, pentru ca firma sa aiba rulaj financiar, a cumparat in fals cherestea si material lemnos. A realizat documente contabile false. Din aceasta schema, a rezultat un prejudiciu de 645.000 lei adus bugetului de stat. Doar din aceste tranzactii, facute doar in documente. Dupa ce a facut acest rulaj financiar, a marit in mod artificial cifra de afaceri, ca sa obtina inregistrare la TVA. Ulterior acestei etape, a depus dosarul pentru a fi trecut in registrul operatorului intra-comunitar. Odata cu inregistrarea in acest registru nu se mai plateste TVA. Orice produs este cumparat la pretul fara TVA. In acest context, Daniel Stanescu a gasit un furnizor de carne in Ungaria. Cumpara carnea de porc cu 7 lei/kilogram si o vindea in Romania, la un pret aproape dublu.

Citeste si: Arestare bomba la Iasi. Regele mezelurilor si-a petrecut noaptea dupa gratii

"La inceput, firma a avut un comportament fiscal normal. Facturile erau inregistrate in contabilitate in mod firesc, iar marfa ajungea la cumparatori legitimi. Ulterior, nu au mai fost inregistrate aceste tranzactii. La acest moment, exista indicii cu privire la inregistrarea unei proportii de 10 la suta din totalul achizitiilor facute din spatiul comunitar", a precizat procurorul Alexandru Pecincu, adjunctul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi. In momentul in care au vazut ca afacerea merge bine, ca pretul din Ungaria ii permite sa fie un competitor foarte bun in Romania, Dragos Stanescu a inceput sa-i aduca marfa lui Emil Mance, patronul fabricii de mezeluri Salonta. Acesta din urma a gasit mai multe firme de transport interesate sa lucreze cu el si a inceput sa care marfa din Ungaria, prin intermediul firmei tiganului din Iasi. Toate importurile s-au facut prin intermediul firmei iesene Globus Retro Gold SRL.

Isi permitea sa aiba preturi fara concurenta si profit urias

In momentul in care carnea era bagata in lantul comercial de catre Emil Mance, avea un pret mult mai mic, pentru ca nu se platea TVA la ea, fiind adusa din spatiul comunitar prin ingineriile financiare descrise mai sus. Practic, pretul pus peste pretul de achizitie era pretul pur, fara alte taxe la stat. Din aceasta schema, prin care a fost omisa inregistrarea fiscala a produsului, s-a creat un prejudiciu de peste 1,5 milioane lei. In perioada 2013/2014, au intrat in tara peste 160 de TIR-uri incarcate cu carne din Ungaria, prin firma ieseanului. Fiecare TIR avea o incarcatura cuprinsa intre 3.000 si 5.000 de kilograme. Pretul total al carnii ajungea in jurul sumei de 8.000 euro. Aceasta cantitate imensa de carne, furnizata prin mijloace frauduloase, l-a propulsat pe Emil Mance printre liderii acestei piete, firma sa fiind in topul celor mai profitabile din tara. Pentru ca a acceptat sa faca toate aceste golanii, Vasile Rosu primea lunar sume cuprinse intre 2.000 si 5.000 lei. In vara anului 2015, Dragos Stanescu a mai dat un tun de aproximativ 200.000 lei, prin metoda clasica a biletelor fara acoperire. Acesta a cumparat mobila de lemn masiv, de calitate foarte buna, in schimbul a patru bilete la ordin, care nu aveau disponibil in banca. In momentul in care au vazut ca nu-si mai pot recupera banii, reprezentantii firmei Stefarom SRL au depus plangere la Politie. Initial, pe data de 15 octombrie, politistii ieseni au descins la sediul firmei Alchim Aliment SRL din Salonta, Bihor. Au ridicat de acolo documentele fiscale. In urma cu doua zile, au descins la cei doi ieseni. Au gasit in casa tiganului de la Grajduri o parte din mobila cumparata cu bilete fara acoperire.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu