joi, 22 octombrie 2015

IN NUMELE TATALUI – Mircea Oprescu, fiul primarului Capitalei Sorin Oprescu, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro despre spectacolul procurorilor DNA: “Orice om politic sau om de afaceri reprezentativ, cu putere, se simte urmarit si amenintat intr-un fel sau altul… ’Semnale’ primesc de cand e tata primar. Cat eram in Romania, in fiecare saptamana aflam ca saptamana urmatoare urmeaza sa fiu arestat”

In ultimele circa doua luni, mai exact de la arestarea lui Sorin Oprescu, si pana in prezent, au fost vehiculate informatii potivit carora Mircea Oprescu (foto), fiul primarului Capitalei, ar fi vizat de ancheta procurorilor DNA si ar urma chiar sa fie arestat. Implicatiile si sarcinile pe care Mircea Oprescu le-ar fi avut in acest dosar, si ulterior, daca ar fi sa ne luam dupa “sursele” citate de diverse publicatii, si in alte dosare care l-ar viza, erau majore. S-a ajuns in situatia de a se tese o intreaga grupare infractionala “pe surse”, fara ca vreo institutie a Statului sa isi asume acuzatiile si, ce e interesant, fara ca macar Mircea Oprescu sa fie intrebat daca sunt sau nu reale informatiile.
Lumeajustitiei.ro a realizat un interviu cu fiul primarului Capitalei, Mircea Oprescu, in care acesta vorbeste in premiera despre toate informatiile vehiculate despre el, dar si despre cazul tatalui sau. 
Prezentam in continuare interviul realizat de Lumea Justitiei cu Mircea Oprescu:
Tatal dumneavoastra, Sorin Oprescu, a intrat deja in cea de-a doua luna de arest preventiv, fiind in prezent internat sub supraveghere la Institutul de Diabet "N. Paulescu. Ati reusit sa vorbiti cu el in aceasta perioada?
Nu, direct nu am vorbit cu tata, insa ma aflu in permanent contact cu avocatii si cu familia de la Bucuresti.
Care ii este starea de spirit? Cunoscandu-l, cum apreciati ca va evolua emotional in fata actiunilor DNA?
Tatal meu este un om puternic si un luptator. Stie (si sunt convins si eu) ca este nevinovat. Sunt convins ca va reusi sa-si pastreze un moral bun, indiferent de problemele de sanatate. Medicii, prin prisma profesiei, sunt, poate, mai puternici.
Cand l-ati vazut ultima oara pe Sorin Oprescu, dat fiind ca in cea mai mare parte a timpului locuiti in strainatate?
In August 2015 in vacanta copiilor. A venit sa-si vada nepotii si sa stea cateva zile cu ei. Eu si familia mea locuim, de ceva timp, in strainatate, aici invata copiii mei si aici eu si sotia mea ne desfasuram activitatile profesionale.
Care era relatia cu tatal dumneavoastra?
Relatia cu tatal meu a fost si este in continuare una exceptionala. I-am admirat tot timpul forta de munca si determinarea, printre multe alte calitati.
Obisnuiati sa purtati discutii cu tatal dumneavoastra legate de activitatea profesionala a fiecaruia?
Timpul petrecut de noi doi impreuna era foarte scurt. La Bucuresti era practic imposibil sa-l prinzi sa stai de vorba cu el mai mult de 3 minute, si acelea intre sedinte si telefoane. Dupa ce eu si familia mea am plecat din tara, ne ramaneau doar concediile sa ne vedem, iar atunci preferam sa vorbim despre noi si familiile noastre, despre nepoti si mai deloc despre profesii. In general, in linii mari, eram la curent fiecare cu activitatea celuilat, insa nu la nivel de detaliu.
S-a vehiculat ideea ca Sorin Oprescu stia ca este urmarit de DNA de mai bine de doi ani. Este adevarat? V-a marturisit tatal dumneavoastra ceva legat de acest aspect? Tatal dvs avea cunostinta ca este tinta pentru DNA?
Ce am vazut ca se intampla in Romania in ultimii doi ani este ca orice om politic sau om de afaceri reprezentativ, cu putere, se simte urmarit si amenintat intr-un fel sau altul. Eu nu stiu daca DNA il urmarea sau nu. Ce stiu este ca multa lume venea sa-i spuna ca este urmarit si filat. Insa si acesta era un fenomen generalizat, nu i se intampla doar lui.
De unde credeti ca a aparut acest dosar?
Sincer, evit sa fac speculatii. Regret insa ca sunt avute prea usor in vedere declaratiile incriminatoare si denunturile facute de unele persoane in incercarea de a li se diminua raspunderea penala. Incet-incet, cred ca se va dovedi ca tatal meu este nevinovat si ca a intrat intr-o situatie de cosmar doar pentru ca a fost prea naiv in a avea incredere in unii oameni.
Aveti vreo interdictie impusa de procurori in a lua legatura cu tatal dvs?
Nu am niciun fel de interdictie si nu mi s-a comunicat nimic niciodata de la niciun organ de ancheta din Romania pana in acest moment.
Cat de apropiata era relatia tatalui dvs cu Cornel Popa?
Nu pot aprecia. Tatal meu nu a fost niciodata un om foarte social, care sa stea la mese si petreceri. Este prietenos cu oamenii cu care lucreaza, dar poate fi si foarte dur si incomod ca sef.
Cum a ajuns Sorin Oprescu sa imprumute bani de la Cornel Popa?
Nu cunosc nimic despre acest aspect. In plus, as vrea sa evit sa vorbesc despre dosar, nu se cade sa o fac.
”Pe surse” au aparut informatii potrivit carora procurorii DNA ar urma sa scoata o serie de acuzatia care v-ar viza. Aveti cunostinta de asa ceva? Vi s-au transmis semnale in acest sens?
Nu am cunostinta despre o astfel de actiune a DNA. Este adevarat, insa, ca „semnale” primesc de cand e tata primar. Cat eram in Romania, in fiecare saptamana aflam ca saptamana urmatoare urmeaza sa fiu arestat. In perioada aceasta, s-a spus despre mine ba ca m-as ascunde, ba ca as fi fugit, ba ca imi este teama sa revin in tara. Tratez cu echilibru aceste lucruri, sunt obisnuit cu astfel de acuzatii nefondate. In plus sunt convins ca autoritatile romane stiu unde sunt, stiu ca nu am cum si de ce si unde si nici posibilitatea sa fug, stiu cu ce ma ocup, stiu ca nu detin nicio clinica privata in strainatate (asa cum s-a vehiculat in mass-media) si mai stiu, probabil, ca intreaga mea familie este aici.
S-a vehiculat varianta ca dosarul lui Sorin Oprescu este, de fapt, o tinta catre dumneavoastra. Ce opinati?
Nu vad de ce as putea fi eu o tinta pentru DNA. Nici acum, nici inainte. Eu m-am ocupat si ma ocup exclusiv de afaceri in domeniul privat.
Ce ne puteti spune despre informatiile aparute “pe surse” conform carora rolul dumneavoastra in acest dosar era de a va intalni cu pretinsii mituitori in strainatate, unde se sustine ca ati fi incasat de la acestia sume importante de bani?
Exact ce spuneam anterior: se vehiculeaza multe „pe surse” despre mine. Sunt informatii care nu au niciun fel de legatura cu realitatea.
Exista posibilitatea ca acest dosar sa fi pornit de la Dorin Cocos, cel despre care presa a titrat ca a fost un colaborator temporar al dumneavoastra in cadrul unori afaceri in sistemul medical?
Intrebare este pusa in contextul in care mai multe nume publice trimise dupa gratii de-a lungul timpului au marturisit ca procurorii le-a propus pentru a scapa dearest preventiv sa faca denunturi, fie ele si mincinoase.
Nu cred. Domnul Cocos nu a fost si nu este colaborator de-al meu in nicio afacere din sistemul medical.
Care este, in prezent, relatia dumneavoastra cu Dorin Cocos?
Nu am si nu am avut niciun fel de relatie cu Dl. Dorin Cocos.
Apreciati ca ati putea fi tinta unui astfel de denunt?
Ar fi absurd.
Exista posibilitatea ca dosarul lui Sorin Oprescu sa fi pornit de la un denunt facut in schimbul libertatii?
Va pun aceasta intrebare intrucat, voit sau nu, in spatiul public s-au vehiculat mai multe variante de denuntatori, incat la acest moment nu se stie exact cine a avut interesul de a-i prejudicia imaginea si de a lucra la finalul carierei sale in fruntea primariei.
Din nou afirm ca imi este greu si evit sa fac speculatii. Insa sunt convins ca si procurorii, dar mai ales judecatorii vor analiza cu atentie resorturile care ii pot determina pe unii sa faca afirmatii mincinoase in vederea diminuarii raspunderii lor penale. Departe de mine de a incrimina ceva sau pe cineva. Insa eu cred, si nu pot fi acuzat de asta, ca tatal meu este nevinovat.
A afirmat vreodata tatal dvs ca ar putea fi tinta unei vendette?
Nu cred ca vendetta este termenul potrivit. Tatal meu, in ultima perioada, imi impartasea temerea ca ar putea deveni victima unor inscenari. La momentul la care discutam, consider ca temerile sale au fost fondate. De altfel, tata a si declarat: „de inscenare m-am temut, de inscenare am avut parte”.
Ce intentionati sa faceti daca instanta nu va admite o masura mai blanda in cazul tatalui dumneavoastra, iar starea de sanatate a acestuia ramane una instabila?
Ce pot face? Eu am incredere in judecatori si in dreapta judecata a acestora. Inainte de orice, si domniile-lor sunt oameni. Se poate trece la judecata, la analiza acuzatiilor, insa fara masuri de forta aplicate pe un om care, pe langa faptul ca este grav bolnav, a avut un impecabil palmares profesional si personal. Tatal meu a salvat vieti, a ajutat mii de oameni, a iubit oamenii. Nu trebuie uitat asta. Pentru mine, Sorin Oprescu este tatal meu si, dincolo de orice, vreau sa ramana in viata si vreau sa-mi vizitez tatal, acasa, de ziua lui pe 7 Noiembrie.
Cum vedeti finalul acestui dosar in cazul tatalui dumneavoastra?
Tatal meu este nevinovat. Repet si voi repeta asta pana cand acest cosmar se va termina.
Cum credeti ca vor evolua lucrurile in ceea ce va priveste?
De o buna perioada de timp, viata mea si proiectele in care sunt implicat nu se mai petrec in Romania. Eu am luat-o practic de la capat in alta parte, in alte tari si sper sa reusesc. Sper sa se termine cat mai repede aceasta perioada cumplita pentru noi, sper ca tata sa demonstreze ca este nevinovat si sa se concentreze pe problemele de sanatate, iar aceasta nefericita etapa sa nu produca efecte si mai grave pentru toti.
Accesari:2702

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu