marți, 20 octombrie 2015

Plan senzational al unui profesor universitar iesean. Iata de unde a plecat totul

• Ceea ce a gandit si proiectat un profesor de la Universitatea Tehnica Gheorge Asachi din Iasi, respectiv Irinel Casian Botez, a provocat, deja, o stare de spirit speciala in intreg mediul academic iesean! • In doar cateva zile, acesta va organiza un eveniment extrem de rar pentru oras, in premiera nationala • Din cele dezvaluite de el, toti cei care vor veni la actiunea sa vor ramane profund impresionati de ceea ce se va petrece

Cu adevarat, manifestarea pe care o va gazdui Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi din Iasi la finalul acestei luni este una de o inalta tinuta academica si cu implicatii stiintifice la cel mai inalt nivel. Concret, pe 27 octombrie 2015, în Aula Gheorghe Asachi din Copou este programata prezentarea ultimului tip de microscop cu forta atomica, tocmai la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei.

Citeste si: Cele mai noi tehnologii geospatiale, prezentate la Universitatea Tehnica Iasi

De la geamuri care se spala singure la microscopul minune

Pe acest plan, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au reusit sa stea de vorba cu prof. univ. dr. ing. Irinel Casian Botez, coordonatorul intregii manifestari legate de prezentatea microscopului cu forta atomica. "Intentia noastra este de a disemina cunostinte in domeniul nano-tehnologiilor. Astfel, noi ne-am gandit sa lucram pe un proiect, aflat in faza de evaluare, tocmai pe aceasta zona. Astfel, avand in vedere ca in intreaga lume exista doar asemenea zece microscoape, firma care se ocupa de aceasta zona ne-a solicitat sa-l prezentam si la Iasi, iar asta se va intampla pentru prima data in Romania. Practic, acest microscop excita atomul... Acum, tocmai pentru a explica inclusiv pentru omul de pe strada, efectele aplicatiilor nano-tehnologiilor sunt ferestrele care se spala singure! Ce inseamna asta? La un impuls electric sau magnetic, primul strat al atomilor de pe fereastra cade, respectiv si praful. De asemenea, tot pe aceasta zona, vorbim si de un plan care sa conduca la obtinerea unei aplicatii care sa permita posibilitatea de a reduce efectele de incalzire a anvelopelor, in timpul unei curse de Formula 1, spre exemplu, ceea ce ar permite, cu ajutorul aplicatiilor nano-tehnologiilor, ca acestea sa nu mai fie schimbate in timpul unei curse de acest gen. Asta era ceva de viitor. Mai departe, in domeniul aviatiei, anume la un semnal electric, materialul isi modifica cu cativa microni grosimea. Ori, aici vorbim la nivel de vopsea aplicata pe avion, la viteza de patru sau cinci Mach, acest lucru conteaza foarte mult pentru portanta avionului... De asemenea, si aici deja vorbind de conceptul Smart-City, exista posibilitatea, cu ajutorul aplicatiilor derulate in nano-tehnologie, sa trecem de la semafoarele cu mai multe culori, la un singur panou care-si schimba culoarea si, mai mult, poate transmite mai multe informatii celor din trafic. Oricum, asta tocmai pentru a concluziona toate datele despre ceea ce discutam noi acum, este foarte greu de spus ce efecte vor avea in viitor plecand de la bazele puse acum de nano-electronica! Asadar, ii asteptam pe toti cei interesati de diseminarea noastra, pe 27 octombrie, pentru a vedea concret si practic de ceea ce se vorbeste in fenomenele electronicii cuantice si de efectele acesteia", descrie profesorul Casian.

Citeste si: IT Marathon, la Universitatea Tehnica din Iasi 

Despre ce este vorba!

In prim-plan este microscopul cu forta atomica - Atomic Force Microscope AFM, AFM 9500, pe care firma Keysight îl lanseaza în acest an pe piata. Evenimentul face parte din turneul mondial de prezentare a acestui AFM. Totul se va derula între orele 11:00 si 18:00, cu urmatorul program: doua ore prezentari si întrebari, doua ore demo echipament si doua ore diverse masuratori pentru probele din universitate. Prezentarea va fi facuta de echipa Aagilrom, reprezentant Keysight in România pentru echipamente destinate nano- tehnologiilor. Vorbim de cercetare la cel mai inalt nivel. Dincolo de toate acestea, mecanismul microscopului de forta atomica este urmatorul: un varf microscopic, analizor, care se afla la capatul unei bare minuscule, numita cantilever, si care scaneaza o suprafata plina de rugozitati. Varful analizor este deflectat de diferitele rugozitati, iar deflectia cantileverului este apoi inregistrata, de cele mai multe ori cu ajutorul unui laser. In cazul atomilor, aceste rugozitati masurate sunt chiar suprafetele microscopice al atomilor, de ordinul a zeci de milionimi de milimetru, iar relieful obtinut ne da structura atomica a suprafetei.

Citeste si: Cele mai noi tehnologii pentru Cercetare si Educatie, prezentate la Universitatea Tehnica

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM
Stiri despre: +microscop +uti +iasi +cercetare +atomic +forta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu