miercuri, 28 octombrie 2015

Noua putere în stat: cetățeanul implicat!

Noua putere în stat: cetățeanul implicat!

Noua putere în stat: cetățeanul implicat!
27 October
12:43 2015
Fundaţia CAESAR a lansat campania naţională pentru iniţiativa legislativă “i74″, cu tema “Parlament pentru cetăţeni”.
“i74″ este o iniţiativă legislativă a Fundaţiei CAESAR, născută în baza Articolului 74 din Constituţia României. Prin prevederile acestui articol, cetăţenii pot introduce legi în Parlament. Conform Articolului 74, “Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot”.
Iulian Bulai
Iulian Bulai
“Vrem să strângem peste 100.000 de semnături, în cel puţin 11 judeţe. Fiecare judeţ trebuie să aibă minim 5.000 de semnatari. Pentru că a venit timpul să avem un parlament pentru cetăţeni, nu pentru politicieni, ca şi până acum. Fiecare român îşi doreşte să aibă pe cine să voteze, nu împotriva cui să voteze. Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de conducători care să ne reprezinte interesele de cetăţeni”, susţine Iulian Bulai, reprezentant al Fundaţiei CAESAR în judeţul Neamţ.
În Monitorul Oficial numărul 758 din 12 octombrie 2015, partea I, a fost publicată iniţiativa cetăţenească a fundaţiei CAESAR, pentru modificarea şi completarea Legii numărul 96/2006, privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, precum şi a Legii numărul 115/1999, privind responsabilitatea ministerială.
“Este pentru prima oară în istorie când o iniţiativă cetăţenească naţională vizează îmbunătăţirea funcţionării democraţiei româneşti, şi nu beneficii pentru diverse grupuri, aşa cum este cazul precedentelor iniţiative. În momentul de faţă, nouă din zece români nu mai au încredere în Parlament. Parlamentarii au dreptul de a decide orice, oricând doresc, prin vot secret. «i74» aduce nou transparenţă. Propunem voturi la vedere, accesibile tuturor cetăţenilor. Aduce şi seriozitate – propunem ca fiecare absenţă nemotivată să fie sancţionată cu 1% din salariu, precum şi responsabilitate – decontările pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere nu vor mai fi permise. Pentru a se deconta cheltuieli, va fi nevoie de documente justificative”, explică Iulian Bulai.
Mai multe informaţii despre iniţiativa “i74″ se pot afla de pe pagina oficială www.i74.ro. Pentru a deveni voluntar în cadrul proiectului, se pot urma paşii indicaţi pe pagina web a proiectului.
Iuliana Năstase-Onu, fondatoarea Asociaţiei de Iniţiativă Locală Roman 2002, care are ca scop susţinerea de proiecte în educaţie şi accesul la egalitate de şanse, este coordonatoarea campaniei de strângere de semnături pe judeţul Neamţ pentru proiectul “i74″.
La Roman există deja un nucleu puternic al susţinătorilor Fundaţiei CAESAR, iar susţinătorii iniţiativei “i74″ aparţin Clubului Civic CAESAR din Roman, dar există şi multe alte persoane afiliate proiectului CAESAR care şi-au arătat interesul faţă de această iniţiativă.
Iulian Bulai are 28 de ani şi este originar din Tămăşeni. A urmat cursurile Liceului Teologic Romano-Catolic “Francisc de Assisi” din Roman. Tânărul a absolvit Academia Naţională de Arte din Oslo, cu specializarea în sculptură şi artă vizuală. Iulian a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Lisabona, apoi şi-a continuat studiile de master în arte vizuale la Academia Naţională de Arte din Oslo şi la China Central Academy of Fine Arts din Beijing. A început, din 2014, cursurile programului de master în diplomaţie culturală, cu specializarea în relaţii internaţionale, în cadrul Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin şi al Universităţii din Siena.

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu