joi, 29 octombrie 2015

O DECIZIE NORMALA – Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu iese din arest dupa aproape doua luni. Curtea de Apel Bucuresti a dispus inlocuirea masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, in dosarul in care edilul este acuzat de presupuse fapte de coruptie: „Sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere”. Intamplator, cu cateva zile inainte DNA a extins urmarirea penala impotriva lui Oprescu (Minuta)

O DECIZIE NORMALA – Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu iese din arest dupa aproape doua luni. Curtea de Apel Bucuresti a dispus inlocuirea masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, in dosarul in care edilul este acuzat de presupuse fapte de coruptie: „Sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere”. Intamplator, cu cateva zile inainte DNA a extins urmarirea penala impotriva lui Oprescu (Minuta)

Joi, 29 octombrie 2015 13:19 | Scris de George TARATA | pdf | print | email
In sfarsit Sorin Oprescu (foto) obtine o victorie in instanta. Arestat pentru luare de mita, la inceputul lunii septembrie 2015, primarul general al Capitalei, reprezentat de avocatii Alexandru Chiciu si Viorel Mocanu, va fi eliberat din arest preventiv. Curtea de Apel Bucuresti a dispus, joi 29 octombrie 2015, inlocuirea masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
Practic, instanta a admis contestatia lui Sorin Oprescu fata de incheierea Tribunalului Bucuresti, din 21 octombrie 2015, prin care fusese respinsa cererea de inlocuire a arestului preventiv. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva.
Intamplator, cu cateva zile de aceasta hotarare, DNA a completat acuzatiile la adresa lui Sorin Oprescu. Astfel, pe langa luare de mita, infractiune pentru care a fost arestat, in 26 octombrie 2015, DNA a declansat urmarirea penala pentru spalare de bani, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si constituire a unui grup infractional organizat.
Iata minuta Curtii de Apel Bucuresti:
Dosarul nr.36603/3/2015 – inch.1114/CO/DL - In baza art.204 alin.12 C. pr. pen. admite contestatia formulata de inculpatul Oprescu Sorin Mircea impotriva incheierii de sedinta din 21.10.2015 data de Tribunalul Bucuresti – Sectia I penala in dosarul nr.36603/3/2015. In baza art.242 alin.2 raportat la art.202 C. pr. pen., art.218 si urm. C. pr. pen. cu referire la art.223 C. pr. pen. inlocuieste masura arestarii preventive a inculpatului Oprescu Sorin Mircea, aflat sub puterea MAP nr.501/UP/06.09.2015, cu masura arestului la domiciliu pe o durata de 30 de zile, conform art.222 C. pr. pen., care incepe sa curga de la data punerii in libertate a acestuia.
1.In baza art.218 C. pr. pen. cu referire la art.221 C. pr. pen., pe durata arestului la domiciliu, care se executa in municipiul Bucuresti, str. (...), inculpatul Oprescu Sorin Mircea, are urmatoarele obligatii:
-sa nu paraseasca imobilul unde locuieste fara permisiunea organului judiciar care dispune prezenta masura sau in fata caruia se afla cauza si sa se supuna restrictiilor stabilite;
-sa se prezinte in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata, ori de cate ori este chemat;
-sa nu comunice cu ceilalti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii, precum si cu alte persoane care se stabilesc de organul judiciar;
-sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere.
In baza art.221 alin.6 C. pr. pen. judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata, prin incheiere, ii poate permite inculpatului parasirea imobilului pentru procurarea mijloacelor esentiale de existenta si in alte situatii temeinic justificate, pentru o perioada determinata de timp, pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale acestuia, in baza unei cereri scrise si motivate.
In baza art.221 alin.7 C. pr. pen. inculpatul are obligatia sa informeze autoritatea desemnata cu supravegherea sa – organul de politie in a carui raza teritoriala locuieste - si organul judiciar care a luat masura arestului la domiciliu ori in fata careia se afla cauza, in situatia de cazuri urgente si pentru motive intemeiate cand fara permisiunea organului judiciar paraseste imobilul pe o durata de timp strict necesara.
In baza art.221 alin.4 si 11 C. pr. pen. i se atrage inculpatului atentia ca in caz de incalcare cu rea-credinta a masurii sau a obligatiilor care ii revin ori exista suspiciunea rezonabila ca a savarsit cu intentie o noua infractiune pentru care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva sa, masura arestului la domiciliu poate fi inlocuita cu masura arestarii preventive, in conditiile prevazute de lege.
Pune in vedere inculpatului dispozitiile art.221 alin.9 si 10 C. pr. pen.
In baza art.221 alin.8 C. pr. pen., copia prezentei incheieri se comunica de indata inculpatului, autoritatilor judiciare care se ocupa de supravegherea sa, organului de politie in a carei circumscriptie locuieste acesta, serviciului public comunitar de urgenta a persoanelor si organelor de frontiera.
Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in camera de consiliu azi, 29.10.2015”.
Accesari:225

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu