marți, 20 octombrie 2015

Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane, la Colegiul “Petru Poni”

Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane, la Colegiul “Petru Poni”

Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane, la Colegiul “Petru Poni”
19 October
12:15 2015
Activitatea a cuprins un concurs de postere, o dezbatere a problemei traficului de persoane, vizionarea unui film documentar şi completarea unui chestionar.
Elevii de la Colegiul Tehnic “Petru Poni” din Roman au marcat vineri, 16 octombrie, Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane. Evenimentul s-a desfăşurat sub sloganul “Alege libertatea! Trafic de idei bune!” şi este cea de-a doua activitate antitrafic dintr-un amplu proiect educaţional ce se derulează în acest liceu, în parteneriat cu Asociaţia eLiberare.
persoane 02Prin acest proiect se atrage atenţia asupra unei probleme de actualitate, un fenomen ce are o amploare îngrijorătoare. “La momentul actual, traficul de persoane este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme. Unul dintre motivele pentru care a devenit o afacere profitabilă este că, spre deosebire de droguri, o persoană poate fi revândută. Multe dintre victimele traficului de persoane provin din Sud-Est-ul Europei şi se încadrează în grupa de vârstă 14-18 ani, iar România este, în continuare, una dintre principalele ţări surse de victime ale traficului de persoane în Uniunea Europeană. Având în vedere faptul că adolescenţii sunt cei mai expuşi traficului de persoane, ne-am propus ca, în acest an şcolar, să derulăm o serie de activităţi educative prin care să sporim gradul de conştientizare a unei probleme destul de grave, dacă ţinem cont de faptul că trăim, totuşi, în secolul al XXI-lea. În cadrul proiectului educaţional «Alege libertatea! Trafic de idei bune!», am cuprins trei activităţi antitrafic, acestea având menirea de a informa şi de a determina elevii să înţeleagă această problemă, de a le arăta riscurile traficului de persoane. Pe de altă parte, ideea implementării acestui proiect a venit în urma invitaţiei Asociaţiei eLiberare, promovată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ. Asociaţia ne-a asigurat suportul material, acesta constând în filme documentare, pliante şi autocolante”, a precizat profesor Cătălina Corhăneanu, de la Colegiul Tehnic “Petru Poni”, coordonatorul proiectului.
Prima activitate din cadrul proiectului a avut loc pe 9 octombrie, zi în care s-a sărbătorit “Ziua Educaţiei Nonformale”. Cu acest prilej au fost organizate un flashmob şi o campanie de distribuire de pliante cu mesaj antitrafic şi antietnobotanice, coordonate de profesor  Margareta Sandu şi de elevii ce activează în cadrul Clubului “Impact”.
Activitatea de vineri a inclus un concurs de postere, la care au participat şi elevi de la Liceul Teologic Ortodox “Episcop Melchisedec”, o dezbatere a problemei traficului de persoane, vizionarea filmului documentar “Nefarious” şi completarea unui chestionar.
“Dacă înainte de vizionarea filmului am constatat că elevii noştri nu ştiau mai nimic despre această problemă, după ce au văzut filmul au demonstrat că au asimilat destule informaţii despre traficul de persoane şi au fost impresionaţi de cazurile prezentate”, a spus coordonatorul proiectului.
Ambele activităţi au fost înscrise pe harta evenimentelor promovate la nivel naţional (site-ul www.18Octombrie.ro).

Comentarii

0 comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu