duminică, 28 august 2016

Femeile din viaţa lui Brâncuşi. Scandalul ”sexual” in care a fost implicată Prinţesa X

25 Aug 2016 - 15:05
Femeile din viaţa lui Brâncuşi. Scandalul ”sexual” in care a fost implicată Prinţesa X Constantin Brancusi
Vezi galeria foto
Românii din pacate nu ştiu, nici acum, cât de important este Constantin Brâncuşi pentru cultura noastră. Îşi spun cuvântul aici anii de comunism în care subiectul Brâncuşi era unul destul de ocolit. Francezii însă l-au adoptat, de fapt nu doar că l-au adoptat, ei spun sus şi tare că sculptorul este al lor, sculptor francez de origine română, punct.

Este foarte adevărat că cea mai mare parte a operelor au fost făcute la Paris, acolo unde a trăit şi a murit. A murit cu dorul de ţară în suflet însă a trăit profund româneşte acolo departe în capitala Franţei.

CITEŞTE ŞI: Gorjenii erau INDIGNAŢI că Brâncuşi se hotărâse să le construiască o poartă

La Paris expune prima oară în anul 1906, la Societatea Naţională de Arte Frumoase şi la Salonul Artiştilor Independenţi.

Brâncuşi expune regulat şi la Paris şi la Bucureşti, însă marea consacrare şi confortul financiar vin odată cu expoziţia de la New York.


Domnişoara Pogany

Iubitele lui Brâncuşi fac parte din arta lui. Pictoriţa unguroaică Margit Pogany a fost modelul mai multe busturi. Cu unul din ele a şi făcut furori la expoziţia de la New York. Pe Margit a cunoscut-o la Paris în 1911, foarte multe detalii despre relaţia dintre cei doi nu există, însă toate cele 19 sculpturi care poartă numele Domnişoara Pogany stau mărturie a iubirii pe care Brâncuşi i-au purtat-o pictoriţei.

CITEŞTE ŞI: Constantin Brâncuşi - în ipostaze inedite: la chefuri, cu câinele la teatru, dansând ca un urs

A doua femei importantă din viaţa lui Brâncuşi a fost fiica Prinţului Roland Bonaparte, Marie Bonaparte. Prinţesa i-a fost şi ea model şi muză pentru creaţiile sculptorului. Se pune că relaţia dintre cei doi a fost una destul de complicată din cauza frigidităţii prinţesei, care trebuia tot timpul încurajată şi asigurată în priviţa fizicului ei.



Prinţesa X

Lucrarea care Marie l-a înspirat pe Brâncuşi să o creeze, se numeşte Prinţesa X. Sculptura a fost expusă în 1920 la Salonul Artiştilor Independenţi de la Paris. Stelian Tănase spune pe blogul său că Matisse (o variantă spune că de fapt Picasso ar fi făcut remarca), când a văzut lucrarea lui Brâncuşi a exclamat: "Iată un falus". Prinţesa X a fost eliminată din expoziţie iar un ordin al prefectului a scos lucrarea definitiv din Salon. După reacţia pudibondă a organizatorilor Salonului au apărut protestele vehemente ale artiştilor cu nume grele, Cocteau, Braque, Picasso, etc. iar cei de la Salonul Artiştilor Independenti s-au văzut nevoiţi să readucă în expoziţie lucrarea lui Brâncuşi.

CITEŞTE ŞI: Dispreţul fără de sfârşit la adresa lui Brâncuşi

Al treilea amor al lui Brâncuşi a fost cel cu americanca de origine irlandeză Eileen Lane. Femeia venise în Europa ca să uite de o iubire sfârşita prost şi din dorinţa de a-l cunoaşte pe Brâncuşi de care era fascinată. Lane, o irlandeză profund catolică, îşi dorea probabil să încheie o căsătorie cu artistul, chiar dacă diferenţa de vârstă dintre cei doi era de 20 de ani. Brâncuşi a adus-o pe Eileen în România unde a plimbat-o prin Peştişani dar nu avea de gând să se însoare.

Americanca l-a părăsit posibil dezamăgită că nu l-a putut convinge să se căsătorească cu ea. Cert este că şi Eileen Lane l-a inspirat pe Brâncuşi pentru că a creat o lucrare care poartă numele femeii.





Eileen Lane


Citeşte mai multe despre:   iubitele lui brancusi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu